Foto: Ivana Tutunović Karić
Foto: Ivana Tutunović Karić

Dragi prijatelji,

Vojna cenzura u Rusiji je ubrzano prešla u novu fazu: od pretnje blokiranjem i zatvaranjem nezavisnih medija (koja je skoro u potpunosti sprovedena), ruske vlasti su prešle na pretnju krivičnim gonjenjem novinara i građana koji šire informacije o ratnim dejstvima u Ukrajini, a koje se razlikuju od zvaničnih saopštenja ministarstva odbrane.

Nema sumnje da će ova pretnja biti ostvarena. Mi nemamo pravo da rizikujemo i ugrožavamo slobodu naših saradnika. S druge strane, ne možemo zanemariti ni stav vas, naših čitalaca, koji ste se nedvosmisleno opredelili za nastavak našeg rada u uslovima vojne cenzure.

Zbog toga smo primorani da sa naše veb stranice, društvenih mreža, Jutjuba i podkasta uklonimo sve materijale koji se tiču ove teme.

Nastavićemo da pišemo o posledicama sa kojima se Rusija suočava: o ekonomskoj krizi koja se ubrzano razvija, vrtoglavom padu životnog standarda, problemima sa pristupom stranim lekovima i tehnologijama, progonu disidenata – između ostalog i zbog antiratnih izjava.

Verujemo u budućnost ne samo naše redakcije već i naše zemlje i za nju ćemo se boriti. Kao i za vas.

Новая газета, 04.03.2022.

Prevela s ruskog Lana Budimlić

Peščanik.net, 11.03.2022.

SLOBODA MEDIJA, SLOBODA GOVORA
UKRAJINA