ulična svetiljka u magli

Foto: Predrag Trokicić

Vest da je mađarska lou-kost avio-kompanija Wizz Air preko noći ukinula svoju redovnu liniju Niš-Malme, nije naročito iznenađenje. Kada je pre pet meseci doneta odluka o „poklanjanju“ niškog aerodroma republici, mnogi stručnjaci su primetili da će to dovesti do podizanja aerodromskih taksi, menjanja uslova ugovora, odlaska lou-kost kompanija i samim tim smanjenja broja putnika koji lete se niškog aerodroma.

Vest da Wizz Air uskoro otvara nove letove sa prištinskog aerodroma (uključujući i neke koji trenutno polaze sa niškog), takođe nije nikoga iznenadila. Naime, koncesionar beogradskog aerodroma, francuska kompanija „Vansi“, ima udela i u koncesiji za prištinski aerodrom. Svaki gubitak za Niš dobitak je za „Vansi“. Država štiti interese stranog monopola na račun interesa sopstvenih građana, u ovom slučaju prvenstveno građana Niša.

Obećanje Vlade Srbije da će koncesioni ugovor sa „Vansijem“ biti objavljen u septembru još uvek nije ispunjeno, a s obzirom da je septembar na izmaku, po svemu sudeći neće ni biti. Ovo takođe nije nikakvo iznenađenje. Kada bi javnost videla ugovor, svima bi bilo jasno zašto je niški aerodrom „poklonjen“ državi. A vlast ne želi da to bude jasno.

Nimalo slučajno, vest o ukidanju leta za Malme bila je u najvećim medijima prekrivena vešću o poseti nelegitimno izabranog predsednika (NIP). NIP je tom prilikom izjavio da će država ubuduće ulagati mnogo više novca u niški aerodrom. Naravno, ova najava nije bila podržana potpisivanjem bilo kakvog ugovora. Ugovori su rezervisani za strane monopoliste, a građanima kao i uvek sleduju obećanja i demagoško podilaženje i fraze poput one da je NIP-u lepše u Nišu nego u Njujorku (selo moje, lepše od Njujorka!). Konstatacija da Niš ima najbolji roštilj i najlepše žene ovaj put su izostale, ali verovatno ne zadugo. Uskoro će biti još ukinutih letova, pa će i to morati da se pegla lepim rečima i maglovitim obećanjima.

Šta je još Nišlijama i Nišlijkama (najlepšim na svetu) obećao NIP? Da će se on lično potruditi da Er Srbija počne da leti sa niškog aerodroma. Problem je samo u tome što to neće biti usluga Nišu i niškom aerodromu, već upravo ovoj kompaniji, koja uprkos ogromnim državnim ulaganjima u nju svakim danom posluje sve gore. Zašto na račun građana zadovoljiti samo jedan monopol, kada ima mesta za bar dva? Žrtvujte se Nišlije, Etihadu i Vansiju je potrebna vaša pomoć. Za utehu, jednog lepog dana predsednik će vam možda napisati pismo zahvalnosti.

NIP je svečano otvorio i postrojenja austrijske kompanije „Cumtobel“, za koju je nadahnuto primetio da ima „dužu i snažniju istoriju od starog Rima i antičke Grčke“. Zaboravio je da pomene da država u ova privatna postrojenja ulaže preko osam miliona evra subvencija (više nego što je ikada u proteklih šest godina uložila u niški aerodrom), te da je kao glavni razlog za dolazak u Niš predstavnik Upravog odbora „Cumtobela“ naveo visoku nezaposlenost i niske radničke zarade. Takođe je zaboravio da pomene i da su i stari Rim i antička Grčka svoje „duge i snažne istorije“ izgradili na robovskom radu. Ipak, insinuacija je jasna: Niš ide u istoriju – brže, jače, bolje, duže, snažnije.

Peščanik.net, 29.09.2018.