Correctional Facility, Attica, New York, 1972. Photographer: Cornell Capa http://goo.gl/Wfrc6w

 
Nezahvalno je na bilo koji način uplitati se u policijsko-sudske postupke, pogotovo kad je sve još na početku i kad se nema dovoljno informacija. A u slučaju hapšenja Miroslava Bogićevića, vlasnika šabačkog Farmakoma, radi se upravo o tome.

Ipak, uz sav rizik i uz maksimalan oprez da bilo koja ličnost ne bude povređena, javljaju se, prosto same od sebe, neke asocijacije i nameću se neka poređenja. Što je najvažnije i što treba tri puta podvući: ovde se zapravo i ne radi o konkretnim ličnostima, dakle ni o Bogićeviću niti o njegovom, za ovu priliku uzetom „pandanu“, u poslednje vreme često prozivanom Dušanu Bajatoviću, direktoru Srbijagasa. Imena ovih ljudi zaista treba shvatiti onako kako je u naslovu i rečeno – kao metafore, kao „emanacije“ sa jedne strane privatnog, a sa druge strane državnog sektora.

Evo kako izgleda ta, metaforička, komparacija.

Bogićević je uzimao kredite – Bajatović još više.

Bogićević je neumereno širio delatnost svoje firme – Bajatović još više.

Bogićević je bio u sprezi sa političarima – Bajatović još više.

Bogićević je jako zadužen – Bajatović još više.

Bogićević je poslovao sa gubitkom – Bajatović još više.

Bogićević ne vraća kredite – Bajatović još više.

Kad se sve skupi, u svemu što se Bogićeviću stavlja na teret, Bajatović je postigao još bolje „rezultate“. Štaviše, zbog poslovanja pomenute državne firme građani Srbije imaće mnogo veće štete i na kraju će oni tu štetu morati da plate iz svog džepa. Bilo bi, međutim, krajnje pogrešno ako bi bilo ko sad razumeo da se ovim „pledira“ da Bajatović doživi istu sudbinu kao i Bogićević. Ne, ne i ne. U stvari, to nije ni moguće, pošto iza ili, još bolje, ispred svih Bajatovićevih poslovnih odluka stoji Vlada Srbije. Ova, kao i prošle.

Još manje se želi „abolirati“ Bogićević. Neka pravosudni organi rade svoj posao, samostalno i nezavisno, razume se, iako su i premijer i glavni državni mediji već doneli presudu.

I? Pa šta?

Pa ništa.

Ne znam ni zašto sam sve ovo napisao. Pada mi na pamet samo jedan dobar razlog. Ne škodi. A čim ne škodi, što reče Lane Gutović, znači da koristi.

 
Peščanik.net, 29.11.2014.


The following two tabs change content below.
Mijat Lakićević, rođen 1953. u Zaječaru, završio Pravni fakultet u Beogradu 1975, od 1977. novinar Ekonomske politike (EP). 90-ih saradnik mesečnika Demokratija danas (ur. Zoran Gavrilović). Kada je sredinom 90-ih poništena privatizacija EP, sa delom redakcije stupa u štrajk. Krajem 1998. svi dobijaju otkaz. 1999. sa kolegama osniva Ekonomist magazin (EM), gde je direktor i zam. gl. i odg. ur, a od 2001. gl. i odg. ur. 2003. priređuje knjigu „Prelom 72“ o padu srpskih liberala 1972. 2006. priređuje knjigu „Kolumna Karikatura“ sa kolumnama Vladimira Gligorova i karikaturama Coraxa. Zbog sukoba sa novom upravom 2008. napušta EM (to čine i Vladimir Gligorov, Predrag Koraksić, Srđan Bogosavljević…), prelazi u Blic, gde pokreće dodatak Novac. Krajem 2009. prelazi u NIN na mesto ur. ekonomske rubrike. U aprilu 2011. daje otkaz i sa grupom kolega osniva nedeljnik Novi magazin, gde je zam. gl. ur. Dobitnik nagrade Zlatno pero Kluba privrednih novinara. Bio je član IO NUNS-a. Sa Mišom Brkićem ur. TV serije od 12 debata „Kad kažete…“. Novije knjige: 2011. „Ispred vremena“ o nedeljniku EP i reformskoj deceniji u SFRJ (1963-73); 2013. sa Dimitrijem Boarovim „Kako smo izgubili (Našu) Borbu“; 2020. „Desimir Tošić: Između ekstrema“; 2022. „Zoran Đinđić: prosvet(l)itelj“.

Latest posts by Mijat Lakićević (see all)