crveni otisak ruke
Foto: Peščanik

„Moj sin, znate gde je. Njegov grob mi ne dâ da umrem. On me tera da se borim do zadnjeg daha, kako me ne bi tamo pitao – zašto nisam obelodanio pravdu.“ Ovo su reči Milovana Milivojevića, čoveka čiji je sin poginuo u lučanskoj fabrici Milan Blagojević pre više od četiri godine. Sud je već nebrojeno puta odložio pretres zbog navodnih zdravstvenih problema jednog od optuženih, direktora fabrike Radoša Milovanovića. Iako mu svakodnevni odlazak na mesto zločina ne predstavlja problem, suđenje mu očigledno teško pada. Kako se pretres približi, tako se Milovanoviću sloši.

Juče, kada je bio zakazan novi pretres, slavni direktor za čijeg je mandata 21 radnik izgubio život, bio je savršeno sposoban i pokretan. Da je do zdravlja, pojavio bi se on na sudu ali eto, iskočiše neodložne obaveze. Morao je u prestonicu na sajam naoružanja i vojne opreme. Podneo je kao dokaz dopis Uprave za odnose s javnošću Ministarstva odbrane da se sajam održava od 11. do 14. novembra i istakao da se pozivaju „svi relevantni subjekti od značaja za odbrambenu industriju, među kojima je i lučanska fabrika“. Dokazi su neosporivi i iz njih „se jasno vidi da su razlozi, na osnovu kojih se traži odlaganje pretresa, opravdani“.

Sudija Ljubiša Tomićević uvažio je zahtev optuženog i odložio glavni pretres. Suđenje je, međutim, ipak održano. Samo ne u Ivanjici, već u Beogradu. Presuda je doneta, možda ne direktno, ali svakako precizno i nedvosmisleno. Izrekao ju je nelegitimni predsednik države, a na ivanjičkom sudu sada je samo da postupak sprovede do kraja prateći njegove upute: „U svetu interesa je imperativ da nema milostinje za slabe, u svetu interesa postoji poštovanje za snažne“.

Nelegitimni predsednik ovim je rečima otvorio ovogodišnji sajam. Iskoristio je vojne okolnosti da pošalje još jednu preteću poruku razgranatoj mreži klijentelističkih poslušnika. Poruka je doslovna. Pre dve godine imali smo priliku da vidimo njenu primenu u praksi. Setimo se, početak suđenja lokalnom šerifu iz Lučana bio je zakazan za 20. septembar 2019, ali je odmah i odložen. Za novi termin određen je 3. oktobar. Iako glavni pretres ni tada nije otvoren, ispred zgrade suda okupilo se nekoliko stotina radnika fabrike Milan Blagojević. Kada je pred njih izašao lučanski šerif, radnici su mu pružili podršku glasnim aplauzima, istovremeno psujući i vređajući oca nastradalog. Bez milosti, poštujući samo golu silu.

Nelegitimni predsednik se na otvaranju sajma jeste obratio svojim podanicima, ali je u isto vreme i nama nešto poručio. Rekao nam je u lice da pravdu, koju naprednjačkim jezikom naziva milostinjom, nikada nećemo dobiti sve dok zemljom vladaju surovi naprednjački interesi. Drugim rečima, uputio nas je da sud zamenimo izborima i ulicom.

Autor je istraživač na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju i student doktorskih studija na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Peščanik.net, 14.10.2021.