Russian Embassy in Helsinki, LGBT pavement
Russian Embassy in Helsinki, LGBT pavement

Ovo pišem jer me je zvanično saopštenje Srpske pravoslavne crkve „uznemirilo i podstaklo na agresivnost“ ili kraće rečeno – zgadilo mi se.

„Uznemirilo“ me licemerje SPC kao najvećeg korisnika budžetske linije 481 sekularne države Srbije. Na agresivnost me podstiče njihov otvoreni prezir i uskraćivanje prava na bezbednost „minornim grupama“.

Više je od licemerja, bezmerna je bahatost i nečovečnost kada oni koji jedini u državi ne plaćaju porez, oni koji jedini nemaju obavezu da o trošenju budžetskih sredstava podnose izveštaje, oni čijim finansijama niko nema pristup, kada ONI, optočeni zlatom, iz svojih dveri govore o nemaštini. „Vekovni čuvari ljudskog dostojanstva i zdravih moralnih načela“ se inače retko bave nemaštinom drugih, prezauzeti brigom o svojim građevinskim preduzećima, hotelima i ostalim „privrednim subjektima“ koje poseduju. Otud valjda i prva ponuda poslovnog kompromisa organizatorima parade – Može, ali o vašem trošku. Dakle, one, koji za razliku od SPC plaćaju porez, država ne sme da štiti i da na njih troši budžetska sredstva. Manje će ostati za hramove, razne molebane i slavske šetnje Beogradom kada ova, samoproglašeno apsolutna većina izaziva „nemir i nezadovoljstvo“ minornih manjina, recimo nas ateista i poreznih obveznika.

Ali, prava priroda ovog saopštenja je pre svega agresivno politička. Ono negira sekularnost Srbije i istovremeno širi mržnju prema zapadu i promoviše sistem vrednosti u kome svi građani nemaju jednaka prava. Politički program je sažet u šest tačaka saopštenja preuzetih iz priručnika za demagogiju i mobilizaciju poluobrazovanog puka i saopštava se kroz simulirani razgovor sa zabludelom „minornom grupom paradera“. Istovremeno postavljajući pitanja i dajući odgovore SPC govori u ime „ogromne većine čovečanstva“, „neiskvarene dece i neiskusne omladine“. U isti koš su pomešani pedofilija, incest, skotološtvo, pohota i egoizam, neosnovani materijalni troškovi države, i neizbežno – bombardovana, razorena, moralno i ekonomski osakaćena, osiromašena, poplavljena, na stub srama prikovana Srbija. Jasno je da sva zla, poput recimo pedofilije „masovno raširene u zapadnom svetu“ i homoseksualnosti, dolaze sa anti-srpskog zapada, a posebno iz omražene Evrope. Ko u to ne veruje neka slobodno pita Pahomija ili Kačavendu. Nisam ih zaboravio kao što nisam zaboravio da su nas i poplave zadesile kao božja opomena za samu najavu Parade ponosa.

U celom saopštenju posebno je zloslutan različit tretman većine i manjinskih grupa. Ovo saopštenje je zapravo svojevrsno opravdanje, ideološka platforma za sve one koji žele da krenu u „konačni“ obračun ne samo sa „paraderima“ već sa svakom različitošću i nesaglasjem, bilo ono versko, političko, seksualno ili bilo koje drugo. To me podseća na Nedićevu vladu koja je problem „minorne jevrejske manjine“ u tadašnjoj Srbiji veoma efikasno rešila. Jer „Ljudska prava i život se ne mere samo ljudskom pravdom, nego i onom Božjom, večnom i bogovečnom!“

Naravno, pravdom samo našeg Boga!

Peščanik.net, 23.09.2014.

Srodni linkovi:

Vladimir Ilić – SPC i LGBT parada

Biljana Stojković – Ko o čemu SPC o seksu

Vladimir Veljković – Neblagoslovena parada

Dejan Ilić – Patrijarh mržnje

LGBTQIA+