Nova turistička disciplina zadesila je Srbiju – partijski safari. Polazak je iz Beograda, a lov probranih održan je prvog februarskog vikenda u Vojvodini.

Istovremeno je formiran Pokrajinski odbor Liberalno demokratske partije (LDP) Vojvodine, a Demokratska stranka Srbije (DSS) je izdeklamovala Program za ekonomski razvoj Vojvodine. Predstavnici obe stranke su pohrlili u Novi Sad netom je agencija SCAN objavila da bi 5,3 odsto Novosađana glasalo za LDP, a 3,9 odsto za DSS.

Ležerno, sa 9,8 glasača u Novom Sadu koje joj je obećao SCAN, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) održala je tog vikenda kongres u Zrenjaninu, koji je 1987. godine bio treći industrijski grad u SFRJ, a danas je po primanjima na 36. mestu u Srbiji. Niko da ode u Plandište gde je najmanja plata – 18.658 dinara, 20.000 dinara manja od prosečne u Srbiji. Kao da je u Banatu ponovo 9. vek, kada je Vojvodinom vladao bugarski vojvoda Glad.

Vojvodina snabdeva Srbiju sa skoro trećinom glasača, ali su to stariji, tvrdoglavi birači koji se ne daju lako prevesti žedni preko hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav. Poreklo reči „Vojvodina“ je u slovenskim rečima „vojnik“ i „voditi“.

DSS plan za privredu Vojvodine uključuje izgradnju medicinskog centra na Fruškoj gori od 300 miliona evra. O 2.000 pacijenata brinuće 2.000 medicinara, koji će juriti i za nepokretnim pacijentima uz radnu obavezu – svaki svoga držite subašu.

Te sedmice je Brazil, sedma po veličini privreda sveta, bio spreman da uloži 300 miliona evra u Srbiju. Na spisku ponuda vrednih koliko bolnica na Fruškoj gori su: Koridor 11, završetak beogradskog železničkog čvora, izgradnja tunela, metroa, železničkih stanica, hidro i termo centrala.

Nenad Popović, potpredsednik DSS-a je na predstavi predstavljanja Programa „na čijoj su izradi bili angažovani svi raspoloživi potencijali DSS-a“, rekao: „Sa našim programom i idejama Dunav će postati Koridor zapošljavanja“. Visoko podižući papirnati program dodao je: „Ovaj program je naše oružje za sledeće izbore“.

Oruđa niko da se lati. Što reče neumrli pokojnik 1990. godine: „Ako ne umemo da radimo, umemo da se bijemo.“

DSS i Nova Srbija su 24. decembra 2009, na pravoslavno Badnje veče, tražile od Ustavnog suda da oceni ustavnost Zakona o prenosu nadležnosti Vojvodini i Statuta pokrajine, netom izglasanih, jer „doprinose neravnopravnosti“ građana Srbije i „otvaraju mogućnost separatizma“. Branislav Ristivojević, predstavnik predlagača je rekao da su to zloćudni tumori koji metastaziraju u pravnom poretku Srbije i tražio od Ustavnog suda da „hirurški“ ukine tumor.

Autor parole „Vojvodina Vojvođanima“ je Vojvođanski pokret, i to još 1938, pa je zastarelost predmeta očevidna.

Ristivojević je predsednik Pokrajinskog odbora DSS-a, a bio je savetnik Vojislava Koštunice dok je ovaj bio premijer, i portparol DSS-a. Predstavlja se kao „stručnjak iz oblasti društveno-humanističkih nauka“, pravnik, pa je bio i predsednik UO „Železnica Srbije”, iako to po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa nije smeo. Protiv je promene granica okruga u Vojvodini, jer bi Savez vojvođanskih Mađara “u narednoj fazi“ u maloj Srbiji napravio veliku Mađarsku. Ristivojević još uči da Vojvodina 1918. nije postojala.

Caru Jovanu Nenadu se zavrtelo u glavi na visokom subotičkom spomeniku, jer je baš on na prostoru Vojvodine stvorio nezavisnu državu u 16. veku, sa prestonicom u Subotici. Subotičani, koji cara zovu i Flash Gordon, odužili su mu se natpisom: „Tvoja je misao pobedila“.

Nekoliko sati nakon što su poslanici Skupštine Vojvodine usvojili Nacrt statuta Vojvodine, grupa koja sebe naziva “srpski intelektualci” poslala je 16. oktobra 2008. “otvoreno pismo” na najmoćnije adrese Srbije. U pismu se komentariše Nacrt statuta, koji “Vojvodini pridaje pojedina svojstva državnosti i suverenosti”.

U tekstu se upozorava da će Vojvodina imati „diplomatska predstavništva pri komandi Atlantskog pakta, središnjim organima Evropske unije i vladi Belgije“, da Mađari dobijaju okrug subotički čemu je „krajnji cilj secesija i pripajanje Mađarskoj“, da će predstavnici nacionalnih manjina imati pravo veta u Skupštini Vojvodine. „Savremeno autonomaštvo se izopačilo u antisrpstvo“, pišu i traže da se Nacrt statuta odbaci. Sirmijum (Sremska Mitrovica) se zacenio od smeha, jer je bio jedan od četiri glavna grada Rimskog carstva.

“Otvoreno pismo” ima 64 potpisnika. Potpisnike je inspirisao Omladinski pokret 64 županije, kao da nisu znali da je MUP Srbije, tada bez Ivice Dačića, svrstao Hatvannégy vármegye ifjúsági mozgalom među fašističke organizacije.

Među potpisnicima dominiraju akademici SANU, a nad njima Avramov Smilja, Danojlić Milovan, Nedeljković Dragan, Ekmedžić Milorad, Čavoški Kosta, Zelenović Dragutin, Savić Dušan, sportski radnik, Terzić Slavenko, Popović Milutin-Zahar, Davidov Dinko, Mihailović Dragoslav, Pejin Jovan, Kapor Momo, Rajević Savić Marina, Jugović Vesna. Od potpisnika iz SANU, dvojica, Mihailo Marković i Vasilije Krestić su iz ekipe koja je 1986. napravila po zlu čuveni Memorandum.

Naslovom “Opasni put secesije”, beogradski list “Glas javnosti” je 14. oktobra 2008, istog dana kada je u vojvođanskoj skupštini počelo razmatranje Nacrta statuta, zakitio tekst Čavoškog kome je zabranjeno da uđe u Republiku Srpsku čiji je senator. Čavoški je intelektualni ortak Koštunice od 1983. Što je Iljif bio Petrovu. Akademik je tekst sa posuđenim podnaslovom „Ideje naše – benzin vaš“ dostavio uredništvu “Glasa javnosti” 29. septembra, a redakcija je tempirala trenutak objavljivanja. Autorski tekst Čavoškog je gotovo identičan tekstu “otvorenog pisma” čiji je senator bez senata potpisnik.

Sudbonosnog februarskog vikenda 2012, predsednik DSS-a Koštunica je opetovao pred nekim novim biračima da vlast od Vojvodine pravi „državu u državi“ i da treba menjati pokrajinski Statut.

„Vojvodina je u startu osuđena na neuspeh ako se nastavi antagonizacija između Srbije i Vojvodine“, poručio je predsednik LDP-a Čedomir Jovanović na skupštini Pokrajinskog odbora. „Vojvodina je u startu osuđena na neuspeh ukoliko svoje interese pokušava da ostvari na način na koji je to činila do sada. Danas je antagonizovana sa zatrovanom Srbijom“, interpretira zvanični sajt LDP-a šefa svoje stranke.

„Ne tražimo svoj prostor u ratu sa Nenadom Čankom, sa ambicijom da mu uzmemo titulu autonomaša, koju je on u većoj ili manjoj meri u potpunosti obesmislio u poslednjih 20 godina“, nastavio je Jovanović u Srpskom narodnom pozorištu jaltskog vikenda. Čanak i Jovanović bili su zajedno na izborima 2007, kada je Čanak bio mlađi autonomaški punoletnik. Koaliciju su predstavili u sportskoj hali. Dobili su 13.318 glasova manje od utabanog Dačića.

Nastavio je Jovanović: „Prvo treba definisati karakter te vojvođanske autonomije, reći zašto nam je ona potrebna, koje su njene institucije i u kakvim ulogama ih želimo. Ta priča o Vojvodini sa jedne strane je beskrajna pretnja onom delu Srbije koji se Vojvodine plaši, a sa druge strane sveti gral u koji svi u Vojvodini veruju“.

Predsednik LSV-a Čanak je u Zrenjaninu pročitao i potpisao svečanu obavezu ligašica i ligaša koju su oni, a zaboravivši da ponesu pionirske marame, ponavljali za njim: „Obavezujemo se da Vojvodina mora imati svoju imovinu i biti najrazvijeniji deo Srbije. Vojvođanke i Vojvođani ponovo moraju imati najveće zarade u državi. Vojvodina se mora vratiti u zajednicu razvijenih i bogatih evropskih regija. Mora tačno da se izračuna bez čega je sve Vojvodina ostala u prethodne dve decenije i to joj se mora vratiti, a Vojvođanke i Vojvođani moraju biti obeštećeni za sve izgubljeno“.

Ravnici svi obećavaju brda i doline.

Autonomija.info, 11.02.2012.

Peščanik.net, 12.02.2012.