Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

Gradski menadžer je utvrdio da su za trovanje dece u beogradskim osnovnim školama krive škole koje su izabrale najjeftinijeg snabdevača. Da su škole platile skuplje, deca se ne bi otrovala. Gradski menadžer se zadržao samo na ovom slučaju, ali ista logika može se primeniti i na druge stvari – ako se svakodnevno trujete dezinformacijama sa nacionalnih televizija – ko vam je kriv, što ne kupite satelitsku antenu. Otvorite se malo, što ste stipse. Ako ne možete da dođete na red u gradskoj bolnici, a vi odvojite pare za privatnu kliniku. Ako niste zadovoljni uslugama gradske toplane, a vi kupite solarne panele. Ako vam smetaju razrovane gradske ulice, kupite helikopter. Ako vam se ne sviđa Beograd na vodi, kupite vilu na moru. I tako dalje, i tako dalje.

Zlonamernici će reći – ali u pitanju su javna dobra! Nacionalna frekvencija je javno dobro i država je dužna da reguliše programe koji se emituju i na privatnim stanicama. To što su televizije privatne, ne znači da ne podležu javnoj kontroli. Štaviše, postoji čak i nezavisno telo čiji je posao upravo to – da kontroliše da li su programi nacionalnih emitera u skladu sa propozicijama pod kojima su dobili nacionalnu frekvenciju.

Javno zdravsto je takođe javno dobro koje se finansira novcem svih građana. Država je dakle, dužna, da svakome od njih obezbedi pristojnu i pravovremenu zdravstvenu negu. Gradska toplana je javno preduzeće koje se finansira novcem svojih korisnika. Putevi i ulice su javna dobra, sagrađena novcem svih građana. Obala Save je javno dobro, koje se ne može prodati privatniku za proizvodnju profita, pod nejasnim i po javni interes štetnim uslovima. Konačno, i škole su javne ustanove i njihovo snabdevanje hranom mora biti predmet javne kontrole. Da, taj posao mogu obavljati privatne firme, ali pod jasno propisanim uslovima koje određuje država.

Međutim, zlonamernici nisu u pravu. Naime, uhapšeni B.P., čija je firma odgovorna za trovanje dece u beogradskim školama, funkcioner je vladajuće stranke. Zdravstvo, školstvo, gradsku vlast, javna preduzeća, sve sada kontroliše vladajuća stranka. U tom smislu, gradski menadžer nam poručuje – mogli ste da glasate drugačije, i možda bi vam deca bila zdrava. Glasali ste kako ste glasali, i šta se sad bunite? Jeste, vladajuća stranka je imala najveća sredstva za izbore, tačno je i da je imala apsolutni medijski monopol, stoji i da je ućutkala sve kritičke glasove u javnosti i da je zastrašivala protivnike i da je potkupljivala pristalice, sve to stoji, ali u krajnjoj liniji, dragi građani, vi ste na biračkim mestima zaokružili ono što ste zaokružili. Izabrali ste jeftini bofl i eto vam sad. Birali ste – gledajte. Ne može i ova vlast i zdrava deca, slobodni mediji, funkcionalne javne službe, prohodne ulice, itd.

Gradski menadžer je sasvim u pravu. Caveat emptor.1

Peščanik.net, 05.10.2017.


________________

  1. Neka kupac pazi.