U intervjuu za FAZ, Tomislav Nikolić kaže:

„Kao dobrovoljac sam bio u ratu i zbog toga se ne stidim. Dodijeljena mi je titula četničkog vojvode. Ali kad je Slobodan Milošević 1993. srpske radikale napao i optužio da držimo naoružane trupe i spremamo rušenje vlade, onda smo rasformirali četnički pokret. Od tada se više nisu sastajali. Tada sam rekao da kao četnički vojvoda moram uvijek ostati četnik i da ću, ako me neko nekad ponovo pozove, ponovo braniti Srbiju.“

Svega tri meseca ranije, Zoran Alimpić je u ime gradske vlade, na sledeći način obrazložio podizanje spomenika žtvama ratova i braniocima otadžbine od 1990-e do 1999-e:

„Pod braniocima otadžbine podrazumevaju se, naravno, ljudi koji su bili pod oružjem… To je spomenik braniocima, ljudima koji su pozvani u vojsku da brane svoju zemlju, koji su se odazvali, koji su dali svoj život. Oni zaslužuju spomenik. U ratu je, naravno, bilo žrtava. Naravno da su pucali iz topova i naravno da je bilo razaranja. Svi spomenici u svetu posvećeni vojnicima u ratovima, na neki način su i spomenici ljudima koji su ubijali, koji su pucali. Pa, to se podrazumeva.“

U razgovoru za NIN, Alimpić je dodao:

„Ponovo ćemo možda doći u situaciju da budemo žrtve neke agresije, pa ćemo morati da pozivamo mlade ljude, zato moramo da im pokažemo da stojimo iza njih.”

Čega je ime Tomislav Nikolić?“, pita se u poslednjem broju Vremena Teofil Pančić. Odgovor na ovo pitanje će naravno zavisiti od toga kome ga postavljate. Međutim, što se tiče samog Tomislava Nikolića, ali i vlasti grada Beograda – u kojoj su, ne zaboravimo, pored DS-a sedeli još i SPS, PUPS, JS i LDP – odgovor je jednostavan: Tomislav Nikolić je ime branioca otadžbine.

To se, što reče Alimpić, podrazumeva.

Peščanik.net, 31.05.2012.