IZVODI IZ ŠTAMPE 27.09-28.09.07.

Jurišnici Druge Srbije su odavno svaki patriotizam proglasili zločinom, a sve patriote kriminalcima i ludacima. (Naravno, reč je isključivo o srpskom patriotizmu; američki, ili bilo koji drugi, evropski patriotizam, sam po sebi je dobar, moderan i neupitan). Ovo je bila, dakle, idealna prilika da se još jednom napravi jednačina: patriota = kriminalac, i da se ponavljanjem ta jednačina utuvi u glavu srpskoj javnosti. Baš onako kao što se, na B 92, svaka vest o bilo kom slučaju pedofilije obavezno završava podsećanjem na slučaj Pahomija ili Ilariona (kako bi Srbi konačno zapamtili jednačinu: pedofil = pravoslavni sveštenik).

Ali, nezgoda za Drugosrbe sa ovim detaljem – da je jedan kriminalac sebe smatrao patriotom – jeste u tome što se u Simovićevom (Aleksandar) svedočenju spominju imena koja su ikone druge Srbije. Zato je čitavo Simovićevo svedočenje medijski vešto zatrpano, te ga se danas, desetak dana docnije, više niko i ne seća.
Slobodan Antonić, politički analitičar, Politika, 27.09.07.

Motkama ćemo se obračunavati sa pripadnicima Nacionalnog stroja, za razliku od onih koji su moje pretke ubijali po gasnim komorama.
Nenad Čanak, lider LSV, 27.09.07.

Zašto dozvoliti da se u ime lažne slobode neonacističke grupe nameću kao zaštitnici interesa srpske nacije? Srpski narod nije zaslužio da ga brane neonacisti.
Jovan Komšić, sociolog, 27. 09.07.

Preko Vuka Karadžića, koji je uz pomoć zvaničnog bečkog cenzora Jerneja Kopitara svoje najznačajnije priručnike o novom, neruskom narodnom jeziku štampao u Beču, i preko Miloša Obrenovića – dakle kulturno i pre svega privredno, Srbi su se u dobroj meri bili okrenuli Austriji. Ovaj se prijateljski savez okončao ubistvom prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Srajevu.
Igor Marojević, kolumnista Evrope, 27.09.07.

Nikad niko u Srbiji nije postavio pitanje šta bi se desilo da kosovska politička elita kaže: „Hoćemo da budemo u Srbiji, da budemo autonomna pokrajina“.
Goran Ješić, gradonačelnik Inđije, 28.09.07.

Strani snajperisti stavili su se na stranu Biljaninih Srba, nišane samo u Karadžićeve Srbe. Dok prognani Srbi koji sumnjaju u Biljanu, praćeni stranom vojskom idu kao roblje, pričinjava mi se da ih vode u nekakv janičarski koledž u kome će se Srbi preobraziti. Kome se to razdragano smeši gospođa Plavšić, kome razdragano maše rukama, kome to obećava da će pobediti? Obećava li Srbima da će pobediti Srbe i da će tako, konačno Srbi nekoga pobediti.
Brana Crnčević, humorista, 28.09.07.

Danas, kada i najostrašćeniji srpski nacionalista deluje kao Majka Tereza u odnosu na umerene albanske lidere (tu se uglavnom misli na one koji se nisu našli na nekoj od haških optužnica zbog nedostatka dokaza ili zbog zdravstvenih razloga nisu oslobađali srpske zajednice od njenih građana), ali su svejedno veliki zapadni stratezi ostali pri staroj dilemi – koliko bi mala i slaba Srbija morala da bude, da bi je nazvali demokratskom zemljom.
27.09.07.

Ako sada izgubim (na predsedničkim izborima) neću se ponovo kandidovati 2012. godine, neću da dozvolim da me u stranci gledaju kao čoveka koji može mnogo, a ne može ono što treba.
Tomislav Nikolić, funkcioner SRS, 27.09.07.

Želim da moja TV prenosi suđenje Šešelju, jer Šešelj neće braniti samo sebe, već i Srbiju.
Dragan Marković Palma, koalicioni partner DSS, 28.09.07.

Kada jedna od najvećih živih evropskih glumica odigra albansku majku, muslimansku majku, hrvatsku majku – paranoik veruje da je to zavera protiv njegovog roda. Onog istog roda koji veliku evropsku glumicu prepoznaje kao takvu, evo već dvadeset i sedam godina. Roda, naciona, naroda, puka, građanstva koji/koje nema nikakvih problema sa svojom glumicom, dapače, ponosan je na njene uspehe. Nema mnogo takvih kakva je ona u ovom nacionu, na ovoj teritoriji, među ovim građanima. Paranoik, dakle, ne želi dobro svom narodu, građanstvo ionako ne priznaje kao pojam; paranoik samo kvari fini posao uživanja u uspesima bliskih. Iskaz paranoika uvek je ispovedan, govoreći o drugome, on jasno govori o sebi.
Gorčin Stojanović, reditelj, 28.09.07.

Ovde se nećemo baviti likom i delom dotičnog Jakšića, ovde su važni oni koji su ga delegirali u Skupštinu, oni čiju stranku on predstavlja. To je Koštuničin DSS. Da li će ova stranka učiniti nešto da kazni svog poslanika? I da li će uopšte dozvoliti da ih on i dalje predstavlja? Odgovorom na ova pitanja saznaćemo da li DSS i sam Koštunica podržavaju rasizam ili ne. Nema skrivanja iza pojedinaca, oni će biti odgovorni.
Milorad Ivanović, kolumnista Blica, 28.09.07.

Disciplinska komisija DSS-a donosi odluku da li se neki član ogrešio o stranačku disciplinu. Lično, mislim da nema potrebe da stranka kazni Marka Jakšića i verujem da će tako i biti.
Dragan Šormaz, funkcioner DSS, 28.09.07.

Peščanik.net, 28.09.2007.