IZVODI IZ ŠTAMPE 29.10-31.10.07.

Posle donošenja poslednjih odluka visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka nastala je opšta povika iz Banjaluke o ugroženosti Srba u Republici Srpskoj. Kako niko ne pominje ugroženost Srba na prostorima Federacije BiH, nameće se logično rešenje da je za spas srpskog naroda nužno ukidanje zločinačke tvorevine po hitnom postupku. Pozdravljamo i odluku premijera RS Milorada Dodika o mogućem povlačenju svih predstavnika Srba iz institucija BiH, jer bi njihovim povlačenjem oživeo jedini legalan i legitiman Ustav Republike BiH.
Iz saopštenja Udruženja građana „Majke Srebrenice i Podrinja“, Danas, 29.10.07.

Tamo gde je javnost sposobna da napravi razliku, na primer između liberalizma i fašizma, može se smatrati da će imati dovoljno demokratske zrelosti, pa nije potrebno biti zabrinut zbog nekoliko desetina ili čak hiljada fašista ili njihovih apologeta. Ali tamo gde se liberali napadaju kao veća opasnost od fašizma, zabrinutost je opravdana. A da li je opravdana i samoodbrana, to nije pitanje koje nema smisla.
Vladimir Gligorov, analitičar, Ekonomist, 29.10.07.

Oliveru Duliću zakon nalaže da raspiše izbore i čudno je kada ga radikali, s jedne strane, stalno opominju na to da je zadužen za sprovođenje Ustava, a onda dovode u pitanje njegovu ustavnu obavezu da raspiše izbore?!
Žarko Korać, predsednik SDU, Dnevnik, 29.10.07.

Kosovo se koristi samo kao izgovor za one koji trenutno slabo stoje u biračkom telu. Oni se nadaju da bi možda mogli da kapitalizuju to što bi eventualno neko jednostrano priznao nezavisno Kosovo, jer računaju na emocije birača zbog Kosova, što je veoma loše.
Jovo Bakić, politikolog, Dnevnik, 30.10.07.

Odgovarajući na optužbe Srđana Milivojevića (DS), Vjerica Radeta (SRS) je kazala da „Milivojević hvata pse po Kruševcu, pa ih posle prodaje građanima u pljeskavicama, zato mu je restoran nekoliko puta bio zatvaran, a nevladina organizacija za zaštitu životinja ORKA podigla se protiv njega”. Milivojević je odvratio da u „Kruševcu ne žive prostaci koji jedu pseće meso, a i vi gospođo Radeta kad god dođete u Kruševac pojedete desetak pljeskavica u mom restoranu – poslednji put je pojela 35 pljeskavica i popila gajbu piva – imam fiskalni račun”.
Iz parlamentarne debate, Politika, 30.10.07.

Nije malo ni onih koji žele da sa predsednikom (Borisom Tadićem) lično podele tajne za koje veruju da su od interesa za opstanak države, a obično uključuju navodna saznanja o praćenju, prisluškivanju, špijunaži i raznovrsnim vrstama zavere.
24 sata, 30.10.07.

Deklaracijom o Kubi Srbija je podržala diktaturu Fidela Kastra. U svom zvaničnom dokumentu srpski parlament nije pozvao na raspisivanje slobodnih i demokratskih izbora, obustavljanje ideološkog terora, oslobađanje političkih zatvorenika i stvaranje uslova za otvorenu ekonomiju slobodnog tržišta. Zvanična Srbija je, uostalom, neosetljiva u odnosu na sopstvene zločine i zločince iz nedavne prošlosti, i kao takva ona ne raspolaže političkom i moralnom uverljivošću da zastupa nastradale sunarodnike, a naročito ne da raspreda globalne istine i pravdu.
Nikola Samardžić, istoričar, Danas, 30.10.07.

Pesmu „E, moj druže beogradski” ne izvodim na koncertima po Srbiji iz razumljivih razloga i svi oni koji dolaze na moje koncerte samo zbog te pesme ne moraju dolaziti jer je ja neću svirati. Jedno vreme je nisam svirao ni po Hrvatskoj, jer mi je strašno bila teška za izvođenje, i po pravilu bih zaplakao.
Jura Stublić, muzičar, Politika, 31.10.07.

Recimo, zašto ne bismo našim ljudima iz sveta koji dolete na surčinski aerodrom ponudili karte za utakmice Crvene Zvezde ili Partizana. Tribine naših fudbalskih timova su ionako poluprazne, a prisustvo mladih iz dijaspore na tim mečevima samo bi popunilo stadione, uz to oni bi kupili i klupske šalove, zastave i ostavili bi više novca nego što karte koštaju. Ono što je još važnije od toga to je da bi oni time stekli utisak da država brine o njima i da iskazuje neki gest dobrodošlice, a to bi bila prilika i da ih evidentiramo, da znamo kako se zovu i gde žive.
Jovan Filipović, funkcioner Vlade Srbije, Politika, 31.10.07.

Otkako su pre petnaestak godina Hrtkovci pokušali da promene ime u Srbislavce, u Sremu nije bilo zahteva za promenu imena naseljenih mesta. Aktuelna tema proteklih nedelja u Kukujevcima, selu nadomak Šida, upravo je promena naziva mesta, jer se meštanima, prema rečima predsednika Mesne uprave Nenada Ćulibrka, ne dopada postojeći naziv. “Nekako nas to asocira na kuknjavu, teškoće, a toga nam je dosta. Većina današnjih žitelja Kukujevaca doselila se devedestih godina, tokom ratnih zbivanja, iz Slavonije i BiH. Nekada je u mestu bio jedan odsto pravoslavnog življa, dok su svi ostali bili katolici, a sada je taj procenat od jedan odsto upravo katolika. Nema tu nikakve druge pozadine – ni političke, ni nacionalne“, kaže Ćulibrk.
Danas, 31.10.07.

Meštanin sela Mutanj na planini Rudnik objavio je da sa dvojicom komšija poklanja pet hektara na brdu Straževica za stvaranje filmskog centra koji su nazvali „Srpski Holivud“.
24 sata, 31.10.07.

Vuk Drašković, ponovivši da je rešenje za status u formuli „jedna zemlja, dva sistema”, je međutim, upozorio da Srbija sve snage mora da usmeri na očuvanje teritorijalnog integriteta, ali ne i suvereniteta nad Kosovom i Metohijom.
Dnevnik, 29.10.07.

Čini mi se da srpska vlast hoće Kosmet, ali ne i Albance, kojima za ulazak u Srbiju trebaju dozvole.
Aleksandar Stevanović, ekonomista, Pravda, 29.10.07.

Prištinski list „Zeri“ piše da bi, zbog srpskog bojkota, posle predstojećih lokalnih izbora na Kosovu, Albanci mogli da budu predsednici opština Zubin Potok, Štrpce i Novo Brdo, u kojima je srpsko većinsko stanovništvo. Prema navodima lista, u Zubinom Potoku predsednik opštine bi mogao da bude iz Ćabre, jedinog albanskog sela u tom ataru.
Glas javnosti, 31.10.07.

Kosovski Albanci će izbore održati, a onda će njihovi predstavnici, osokoljeni novim legitimitetom, nastaviti svoju borbu za nezavisnost. A mi? Mi ćemo bojim se, i dalje da se iscrpljujemo besmislicama o tome da li je Ustav nemoralan ili nepatriotski.
Nebojša Krstić, savetnik predsednika Srbije, Politika, 29.10.07.

Selo Mafehabl (Srećno selo), posebno izgrađeno za etničke Adigeje ili Čerkeze izbegle sa Kosova i Metohije, dobilo je zvaničan status administrativne jedinice Ruske Federacije.
Tanjug, 29.10.07.

Kada se na televiziji vidi na šta liči „Garda cara Lazara“, čovek, hteo ne hteo, mora da se zapita da li smo mi normalni? Da li je moguće da sa toliko dara sami sebi nanosimo štetu? Dopustili smo, najpre, da se putujući glumci, kojima bi teško poverili epizodne uloge i u amaterskoj predstavi „Boja na Kosovu“, predstavljaju kao prekaljeni ratnici. Još gore: kao branioci srpskog naroda na Kosovu. Ma koliko groteskni u umišljenoj i u stvarnosti nepostojećoj ulozi (sa sve svojim paradnim uniformama i muzejskim zastavama), dobro su poslužili da se u svetu još jednom podgreje mit o „opasnim srpskim namerama“, o postojanju oružanih grupa koji ugrožavaju mir i bezbednost na Kosovu. Svakom normalnom čoveku je, naravno, jasno da besposličari, koji sebi ne mogu da pribave ni omalovažavajući epitet „paravojske“, nisu u stanju da odbrane ne samo Srbe na Kosovu već ni bilo šta na ovom svetu.
Dušan Miklja, komentator, Blic, 29.10.07.

Mi ćemo i dalje uporno insistirati na tome da se konačno sprovede Ustav Srbije i da se time Vojvodini vrati njena imovina, oduzeta takozvanim Šešeljevim zakonom. Na taj način Vlada Srbije dokazaće da konačno razume da je Vojvodina sastavni deo Srbije.
Bojan Kostreš, predsednik pokrajinskog parlamenta, Dnevnik, 29.10.07.

Lider LSV Nenad Čanak najavio je u današnjem „Građanskom listu“ da će njegova stranka ubuduće tužiti sve one koji ih u medijima budu nazivali separatistima. Čanak se pozvao na odgovor Vlade Srbije na poslaničko pitanje, u kojem se navodi da policija nema saznanja o separatizmu u LSV. “MUP na osnovu dosadašnjih saznanja ne raspolaže podacima u vezi sa navedenim poslaničkim pitanjem“, navodi se u odgovoru Vlade Srbije koji je potpisao premijer Vojislav Koštunica.
Beta, 30. 10. 07.

U organizaciji Srpskog pokreta nevladinih organizacija „Spona“, u Banjaluci je juče održan centralni miting u znak protesta zbog poslednjih mera visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka. Na Trgu Krajine oko 10.000 hiljada građana je nosilo transparente na kojima pisalo „Dajem Bosnu za Srpsku“, „Evropu za Srpsku“, „Ne damo Srpsku“, „Nema Bosne bez Republike Srpske“, a bilo je i nekoliko slika predsednika Rusije Vladimira Putina.
Beta, Tanjug, 30. 10. 07.

Protesti u RS su još jedno „događanje naroda”. Čini mi se da je to jedno novo okupljanje naroda, a znate kako je završio onaj ko je imao okupljanje naroda u Srbiji.
Stjepan Mesić, predsednik Hrvatske, Politika, 30.10.07.

U Bosni je u toku velika akcija mentalnog sunećenja Srba i fizičkog Republike Srpske, čiji su duhovni inspiratori Haris Silajdžić, Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija i Željko Komšić, a realizator izaslanik Velikog brata Miroslav Lajčak. Što Komšić? Pa čovek se razlikuje od prve trojice samo po tome što je njemu sunećen mozak.
Vjekoslav Radović, kolumnista, Glas javnosti, 30.10.07.

I dok Mujo i Haso trljaju ruke, hrvatsko-bosanski mutant, izvesni Komšić, preti batinama premijeru Srbije. Da nije žalosno, bilo bi smešno. Srbima zato nije ostalo ništa drugo nego da pokažu zube, pa šta bude. Američke poruke su ozbiljne, ali srpski ulog je veliki. Valja odbraniti dostojanstvo, pravo na državu, na zdrav razum. U daljini se čuju Putnik i Stepa, odjekuje truba, svira „Marš na Drinu“.
Miloš Garić, komentator, Press, 29.10.07.

Prosječan glasač u BiH sebe smatra etički superiornim i ima izražen pozitivan odnos prema vođi. Nije tolerantan za druge ideje, nacionalista je i sklon konformizmu… Među apstinentima ima najmanje nacionalista… Jedan dio građana na izbore izlazi zbog straha od druga dva naroda smatrajući da može spriječiti dominaciju onih drugih.
Iz istraživanja o profilu birača, Danas, 29.10.07.

Gradnjom mosta za Pelješac, Sanader kao da ostaje bez živaca jer u Hrvatskoj gubi bitku sa SDP-om, dok je Koštunica, ne znajući šta da radi sa Kosovom, odlučio da kreira mnogo veću krizu nego što je Kosovo. Dvojica premijera kao da su svoje istupe dogovorili na nekakvoj tajnoj večeri u Karađorđevu u znak sećanja na svoje idole i na propale projekte Miloševića i Tuđmana o podeli BiH.
Zlatko Lagumdžija, lider SDP BiH, Dnevnik, 29.10.07.

Sarajevski „Dnevni avaz“ loše je interpretirao deo intervjua sa predsednikom Narodne skupštine Srbije Oliverom Dulićem koji je juče objavljen, saopštio je kabinet Dulića. „Kad je govorio o neodgovornim izjavama koje ne doprinose regionalnoj stabilnosti, Dulić ni u kom slučaju nije mislio na izjavu predsednika Vlade Republike Srbije Vojislava Koštunice“, saopšteno je.
Beta, 31.10.07.

Evidentno je da i Vojislav Koštunica i Boris Tadić, kao i stranke na čijem su oni čelu, imaju potpuno identičan stav po pitanju državne politike, u ovom slučaju odbrane Republike Srpske. I to je za svaku pohvalu.
Jelena Marković, poslanik DS, Press, 31.10.07.

Holandski tabloidi u svojim izveštajima su bivšeg načelnika Generalštaba VJ, generala Nebojšu Pavkovića (59), opisali kao „srpskog pastuva“. Povod za dodeljivanje ove sasvim neobične „titule“ jeste vest da je haški optuženik i pritvorenik u ponedeljak po šesti put postao otac.
Press, 31.10.07.

Stvaranje potomstva najbožanstveniji je i najkreativniji akt čovekov. U ritmičkom jecanju štedrog sladostrašća, erotskog spoja muškarca i žene, dolazi do spajanja muškarca, žene i Boga u veliko jedno – jednost, dolazi do stvaranja svetog trojstva.
Todor Baković, neuropsihijatar, Svedok, 30. 10. 07.

Muzičar Rade Vučković veli da je „Ciganin“ lepa reč. Međutim, kad neko kaže „Rom“ nije siguran da li „taj“ ili „ta“ misle na CD ili nešto drugo.
Svedok, 30.10.07.

Svaki gledalac može da primeti da za stranke koje su okarakterisane kao nacionalne na TV B92 nema mesta… TV B92 nije objektivna i to se tako jasno vidi. Ponekad mi je prosto neprijatno da je gledam.
Dragan Šormaz, poslanik DSS, Glas javnosti, 30.10.07.

Ukoliko Skupština Crne Gore prihvati zahtev kluba poslanika Srpske liste, u parlamentu bi uskoro moglo da se čuje simultano prevođenje sa crnogorskog na – srpski! Zašto da ne, kažu u ovom klubu, kad mogu Albanci da imaju prevodioca, mogu i Srbi.
Večernje novosti, 30.10.07.

Da li smo zemlja tenisera ili ratnih zločinaca?! I zašto stručnjakinja za marketing Nadežda Milenković smatra da je Novak Đoković – svetski teniser, a Ratko Mladić – srpski zločinac.
Branka Nevistić, uvodničarka, Press, 30.10.07.

Profesor kriminalistike Živojin Aleksić smatra da do ubistava čitavih porodica dolazi jer razbojnici žele da uklone sve one koji bi mogli da ih prepoznaju. „Ubijaju svedoke kako bi bili sigurni da ih je nemoguće identifikovati“, kaže profesor uz objašnjenje da je bilo slučajeva da zločinac ubije i psa, kako bi bio sasvim siguran da niko i ništa ne može ukazati na njegov čin.
Glas javnosti, 30.10.07.

Statistike pokazuju da nije povećan broj zločina iza kojih stoje psihijatrijski bolesnici, ali način izveštavanja stvara utisak da je tako.
Tijana Mandić, psihološkinja, Glas javnosti, 30.10.07.

Ako bi u Srbiji našli nekoga ko je po zvaničnim parametrima normalan, on bi ovde bio u ozbiljnom zdravstvenom problemu, jer se granice „normalnog“ nužno pomeraju.
Ratko Božović, sociolog, Glas javnosti, 30.10.07.

Ideja predsednika Rusije Vladimira Putina: Osnovati rusku instituciju za nadzor ljudskih prava u Evropskoj uniji.
Danas, 30.10.07.

Putin je u savezništvu sa Isusom Hristom sačuvao Kosovo i Metohiju od neprijatelja pravoslavlja.
Iz zahvalnice u slobodnom stihu nepoznatog autora iz Srbije, 24 sata, 30.10.07.

U Putinovoj državi-simbolu (simbol države je tipična heraldička legura od krsta, petokrake i malčice zalomljenog krsta)… čelični Suveren postaje sveti ratnik za Rusiju koja se saginjati neće, iako su prevashodne mete njegovog ratovanja lični politički neprijatelji, novinari, NGO sektor i manjine.
Miloš Živanović, Beton, 30.10.07.

Peščanik.net, 31.10.2007.