IZVODI IZ ŠTAMPE 01.11-04.11.07.

Centar „Simon Vizental“ iz Jerusalima zatražio je juče od naših vlasti da iskoriste svoj autoritet i otkažu ili premeste današnji nastup britanskog sastava „Košin“ sa Starog sajmišta. Bila je to reakcija na novinarsku priču koja je obišla ceo svet da se na prostoru najvećeg stratišta na Balkanu redovno održavaju koncerti.
Blic, 03.11.07.

Pozivamo sve da se dogovore da li je decembar mesec za Kosmet, ili za izbore, ne može i jedno i drugo.
Ivica Dačić, predsednik SPS, Politika, 01.11.07.

Ko traži izbore u decembru, treba da se stidi.
Velimir Ilić, ministar, Press, 01.11.07.

Nezvanično, može se saznati i da će se pregovori (o datumu izbora) nastaviti tokom vikenda, ali u Beču na pregovorima o Kosmetu na koje predsednik i premijer putuju zajedno.
Politika, 02.11.07.

Ne verujem da će izbora biti pre kraja godine, ali je u Srbiji sve moguće, posebno u decembru! Međutim, njihovo održavanje tada nikome ne bi koristilo, a najmanje onom ko se za njih zalaže. Ne mogu da poverujem da Tadić to ozbiljno želi, jer je potpuno jasno da niko ne veruje u njegovo navodno iznenadno zalaganje za legalizam.
Đorđe Vukadinović, ekspert, Glas javnosti, 03.11.07.

SPO neće izaći na predsedničke izbore, izjavio je juče u Užicu predsednik SPO Vuk Drašković. „U startu znamo da bismo izgubili, jer narod ne želi da mu bude bolje“, rekao je Drašković.
Press, 04.11.07.

Vojislav Koštunica saopštio je sinoć da je Miroslav Lajčak odgovoran za krizu u BiH i da bi „najprirodnije bilo da podnese ostavku“.
Danas, 02.11.07.

Miroslav Lajčak je izjavio da poštuje autoritet i mandat Vojislava Koštunice, ali isto tako očekuje od Koštunice da poštuje autoritet i mandat visokog predstavnika za BiH.
Beta, 02.11.07.

Političari u BiH, kao i visoki predstavnik međunarodne zajednice Lajčak imaju pravo na slobodno delovanje, ali je njihova sloboda, hteli to oni ili ne, ograničena ne samo odredbama međunarodnog prava, nego i položajem i pravima srpskog naroda u Bosni.
Svetlana Vasović-Mekina, komentatorka, Politika, 02.11.07.

Čudno je što su se u zemlji (BiH) gde su svi posebno osetljivi na svoja prava oglasili samo Srbi.
Miroslav Lajčak, diplomata, Pravda, 03-04.11.07.

Predsednik Srbije Boris Tadić smatra da ne postoje uslovi da bude domaćin 17. sesije Igmanske inicijative na kojoj je trebalo da učestvuje i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, jer je nedavno uvredio premijera Srbije Vojislava Koštunicu i time napravio ozbiljan incident. Tadić je naglasio da Srbija očekuje javno izvinjenje Komšića.
Danas, 02.11.07.

Baš me briga. Ne zanima me što je predsednik Tadić ljut na mene.
Željko Komšić, predsedavajući Predsjedništva BiH, Politika, 02.11.07.

Tadićeva poruka je jasna: nezavisno od toga u kakvim su trenutno odnosima predsednik i premijer, ko srpskog premijera uvredi na način kako je to učinio Komšić, uvredio je Srbiju. Ne samo zato što je Srbija ozbiljna zemlja za koju je neprihvatljiv ovakav način komunikacije s njenim liderima, već i zato što srpski čelnici imaju vrlo sličan stav kada je u pitanju glavni kurs državne politike.
Biljana Čpajak, komentatorka, Politika, 03.11.07.

Vladika Atanasije je poručio da je ovo (skupština Udruženja Srba iz BiH) protest protiv zlih sila čiji je predstavnik Lajčak.
Glas javnosti, 02.11.07.

SAD su pozvale sve strane uključene u najnovije poglavlje krize u BiH da prestanu sa verbalnim napadima na visokog predstavnika međunarodne zajednice Lajčaka.
Tanjug, 02.11.07.

Samo Rusi brane Srpsku.
Večernje novosti, 01.11.07.

Upadljivo je da je Koštunica na Lajčakove mere reagovao pre Dodika.
Evropa, 01.11.07.

Palestina i Srbija prolaze kroz ista istorijska iskušenja.
Gordana Pop Lazić, predsednica opštine, Press, 02.11.07.

Srbija, kao i Palestina, prolazi kroz izuzetno težak period otimanja teritorije, najpre Srpske Krajine, a sada KiM.
Sarhan Salim, predsednik opštine Al Ram u istočnom Jerusalimu, Pravda, 03-04.11. 07.

Možda treba Venecijansku komisiju predložiti za neku nagradu, pošto je otkrila… pravo etničke manjine ne samo da traži da država sa njom saobraća na njenom jeziku, već i da zahteva da država sa svojim građanima koji pripadaju etničkoj većini saobraća na pismu koje više odgovara etničkim manjinama.
Slobodan Antonić, ekspert, NIN, 01.11.07.

Naši radnici prilikom saslušanja građana obavljaju korektne razgovore u odelima, a ne u kožnim mantilima. BIA svoje aktivnosti obavlja po zakonu.
Rade Bulatović, šef BIA, Glas javnosti, 02.11.07.

Radikal Petar Jojić je tokom rasprave pokazao dve minijaturne sprave, za koje je rekao da ne zna čemu služe, ali da smatra da se mogu koristiti za prisluškivanje. Kako je rekao, to je pronašao u prostorijama poslaničkog kluba SRS u Skupštini Srbije.
Politika, 02.11.07.

U Srbiji i političari i biznismeni još strahuju kad pričaju preko telefona, jer ne znaju da li ih slušaju domaće ili strane službe ili konkurencija.
Politika, 03.11.07.

U slučaju da se, istovremeno, na jednom programu RTS-a direktno prenosi višečasovno suđenje (Šešelju), a na drugom celodnevna zasedanja skupštine – funkcija, karakter i uloga Javnog servisa ostaju bitno narušeni.
Iz saopštenja Kolegijuma RTS-a, Politika, 02.11.07.

Ono malo ovdašnjih Kineza nisu do sada pravili demonstracije, niti je te zborove srpska policija zabranjivala, pa da se sve to mora regulisati Ustavom.
Slobodan Antonić, analitičar, Politika, 01.11.07.

Policajac ubio u slobodno vreme.
Press, 04.11.07.

U rakiji je suština srpskog bića, najpre radost, zatim svečanost ukusa, zatim bes, samilost, osećanje da je svet dobar i da su svi prijatelji koji je piju. Na kraju tu je obest, inat i iracionalnost jer usred radosti neko nekog ubode nožem.
Momo Kapor, pisac, Press magazin, 04.11.07.

Jesen je, tradicionalno, doba svinjokolja i knjiga. Ne kažem da svinje imaju ikakve neposredne veze sa knjigama, ali – po pravilu – ne rasprodaš li štogod od knjiga, teško da ćeš se omrsiti čvarčićima i švarglom. To je logika poštene tržišne razmene dobara.
Miroslav Toholj, uvodničar, Glas javnosti, 03.11.07.

Kad već nema reklama, mogu i čitulje. Tu je barem svaka kompenzacija isključena. Koliko platiš, toliko si ožalošćen. Odnosno, koliko si bogat toliko si mrtav. Čist račun – duga smrt! Amin i Bingo o istom trošku!
Zoran Ćirić, pisac, Politika, 01.11.07.

Da biste uhvatili Mladića, prvo morate da uhapsite Radeta Bulatovića, a zatim i bivšeg ministra odbrane Zorana Stankovića.
Zoran Krasić, poslanik SRS, Pravda, 01.11.07.

Imamo koaliciju rogova u vreći koji glume harmoniju… Naš kulturni model je oličen u emisiji „48 sati svadba“ – prvo „Gledaj majku, biraj ćerku“, pa kad si izabrao ćerku onda 48 sati svadba, a kad si se oženio „Menjaj ženu“. Kad si promenio ženu, onda „Veliki brat“.
Vladan Batić, predsednik DHSS, Evropa, 01.11.07.

Bilo je lepo prošetati crvenim tepihom, ne isprljati ga a podići prašinu.
Zvonko Đukić iz „Van Goga“, Blic, 03.11.07.

Ključni razlog za demarš pet zemalja je utisak njihovih administracija da deo establišmenta u Srbiji namerava da na vezi budućnosti RS i Kosova gradi buduću politiku zemlje.
Dnevnik, 01.11.07.

I dalje postoji potreba da sebe vidimo kao žrtve, jer iz pozicije žrtve crpimo moć.
Zoran Ilić, psiholog, Politika, 04.11.07.

Šta bi Srbima falilo da žive dobro u Srbiji, Vojvodini, RS, ili Crnoj Gori? Ako žive dobro. Zašto bi bolja pozicija bila da svi Srbi žive loše u jednoj državi?
Julijan Tamaš, predsednik VANU, Kurir, 03.11.07.

Iako se Nenad Čanak trenutno ne služi nelegalnim i nelegitimnim političkim sredstvima, ne znači da nisu separatisti. Njihov kurs autonomije krenuo je od pitanja „Gde su naši novci?“, pa onda „Gde su naši zakoni?“, a sledeće pitanje biće „Gde je naša država?“
Dušan Bajatović, funkcioner SPS, Dnevnik, 01.11.07.

Đorđe Stojanović, ukućanin, za sebe kaže da je crnac srpskog porekla.
Blic, 01.11.07.

Neki tvrde da smo Srbi islamske vere, drugi nas zovu „Turci“. Ako sam Srbin, što mi psuju tursku ili muslimansku majku?
Ramiz Crnišanin, advokat, Danas, 03-04.11.07.

Postoje li Hrvati? Danas počinje naučni skup o najnovijoj knjizi lidera radikala Vojislava Šešelja „Rimokatolički zločinački projekat veštačke hrvatske nacije“.
Kurir, 03.11.07.

Šešelj sigurno ima problema jer je etnički Hrvat iz Hercegovine. To ga izgleda boli.
Anto Đapić, predsednik Hrvatske stranke prava, Kurir, 03.11.07.

Šešelj je citirao više od 20 autora, od primitivca Ante Starčevića, preko Ferda Šišića koji je bio srpskog porekla, pa Vjekoslava Kljajića koji je, čini se, pošteniji od ostalih Hrvata.
Jovan Pejin, istoričar, Kurir, 03.11.07.

Crnogorski režim i njegovi ideološki mentori čine sve da zatru ime srpskom jeziku. Ustavno uvođenje crnogorskog jezika je najblaže rečeno etnocid. Ta namera da se naš maternji jezik tretira kao nekakav „crnogorski“ jezik nije ništa drugo do velikohrvatska ideološka manipulacija. Stvaranje takozvanog crnogorskog jezika i potiskivanje ćiriličnog pisma samo je jedan od aspekata hrvatskog velikodržavnog imperijalnog projekta, koji Crnu Goru vidi kao integralni deo hrvatskog etničkog, istorijskog, kulturnog i jezičkog korpusa…. Srpski narod u Crnoj Gori kao apsolutna jezička većina ne spori pravo manjinskim jezičkim zajednicama u Crnoj Gori da jezike nazovu svojim nacionalnim imenima.
Budimir Aleksić, crnogorski opozicionar, Glas javnosti, 02.11.07.

Ja sam srpski nacionalista evropske provenijencije… Sudbina srpske političke scene je sasvim izvesna. Ako uopšte bude Srbije, nju će voditi Srbi. To su uglavnom DSS, NS, SRS i SPS.
Tihomir Arsić, glumac, Pravda, 03-04.11.07.

Evropa sve više liči na kuću Velikog brata iz koje će Srbija biti izbačena glasovima one 22 države koje unapred priznaju nezavisnost Kosova. Ali gde će Srbi stanovati kada Srbija bude izbačena iz Srbije?
Brana Crnčević, humorista, Kurir, 03.11.07.

Jakšićeva „Otađbina“ je dobar primer kako se jedna afektirana i agresivna pretnja, pri tom puna sumnjivih stilskih rešenja, predstavlja kao izraz patriotizma, kao nekakva vrlina. Ili recimo, kako se u srpskoj i hrvatskoj čitanci razlikuju interpretacije poeme „Jama“. U jednoj se naglasi kako su u jamu bacani Srbi, u drugoj da su Gorana ubili četnici, a ni u jednoj ni u drugoj ne spominje se ko žrtvu oslobađa.
Nenad Veličković, pisac, Politika, 03.11.07.

Srbija ne treba da relativizuje teritorijalni integritet bilo koje zemlje, bilo da je to Bosna i Hercegovina ili Crna Gora. Ako želimo da sačuvamo naš teritorijalni integritet ne smemo relativizovati ničiji.
Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije, Politika, 01.11.07.

Ko će mom sinu da vrati sve one besane noći u kojima je buncao, trzao se u snu. Ko će njemu da obriše sve one suze koje je prolio u trenutku kada je saopšteno da je optuženi vladika Pahomije oslobođen optužbe za pedofiliju i kada je na taj način moj sin proglašen lažovom i stranim špijunom. Mogu li sudije, koje su donele oslobađajuće presude vladici Pahomiju, mirno da spavaju?
M.T., otac, Blic, 01.11.07.

Još ništa nisam dobio od Vrhovnog suda. Ima ljudi koji se time bave, ja nisam za te stvari. Nemam nikakav komentar, hvala lepo. Danas je manastirska slava i da je vaš list ozbiljan, pisao bi o tome, umesto što piše takve stvari. Svako dobro.
Pahomije, vladika SPC, Blic, 02.11.07.

Ako policajac u Srbiji biva suspendovan kada se protiv njega podigne optužnica za krivično delo, kako onda neko optužen za tragično delo protiv zakona i prirode može da se stara o tuđim dušama?… Naša crkva još može da pokaže da nebeska pravda, makar u nekom obliku, postoji i na zemlji.
Jelena Tušup, komentatorka, Blic, 01.11.07.

Pred ispit obavezno popijem malo svete vodice, kažem molitvu i samo nastavim da verujem da Gospod brine o svima nama.
Tanja Petković, studentkinja, Večernje novosti, 03.11.07.

Rakija – srpska sveta voda.
Press magazin, 04.11.07.

Delegacija Crnogorske pravoslavne crkve predala je juče Vladi Srbije zahtev za upis u Registar crkava i verskih zajednica. Predstavnici CPC su najpre pokušali da zahtev predaju u Ministarstvu vera u Palati federacije, ali su ih odande uputili na pisarnicu republičke Vlade. “Podneli smo zvaničan zahtev za upis CPC u Registar crkava, nadajući se da će se SPC ugledati na model verskih sloboda koje postoje u Crnoj Gori, gde je SPC dozvoljeno potpuno slobodno delovanje“, rekao je poverenik CPC u Srbiji Nenad Stevović.
Danas, 01.11.07.

Demarš je uložilo pet najuticajnijih zemalja u svetu. Te zemlje su članice Kontakt grupe, koja organizuje pregovore za rešavanje statusa KIM. SAD, Velika Britanija i Francuska su stalne članice SB UN, dok su Nemačka i Italija jedne od najznačajnijih članica EU… Međunarodnu zajednicu treba ubediti da kod nas nema političkih snaga koje smatraju da ukoliko dođe do odvajanja KiM, kao kompenzaciju za Kosovo našoj zemlji treba priključiti Republiku Srpsku.
Dušan Lazić, diplomata, Danas, 02.11.07.

Ponašanje Beograda, smatra Lazić, (Dušan, član Spoljnopolitičkog saveta) Zapad bi moglo da podseti na vreme Slobodana Miloševića. „A znate kako je završio onaj tko je imao okupljanje naroda u Srbiji”, zapretio je srpskim zvaničnicima čak i hrvatski predsednik Stjepan Mesić. Eto, dokle je to došlo. Ali Mesić mi je bar jasan. Nije mi jasno šta predlaže Lazić? Da li da Srbija ne odgovara na otvorene pretnje kao što čine sve ostale države u svetu? Da ostavi Srbe iz RS da se sami pobrinu za sebe? Ili da prihvati oduzimanje Kosova?
Dragana Matović, uvodničarka, Politika, 01.11.07.

Čak i posle svih progona i uzurpacija imovine, Srbi na KiM poseduju preko 50 odsto privatne svojine.
Nenad Radosavljević, funkcioner SNV, Evropa, 01.11.07.

Jedini predstavnik albanskih partija u parlamentu Riza Halimi sedi u kućici za lift. Da li je to odnos većinskog naroda ili vlasti prema njemu?
Vladan Batić, poslanik DHSS, Dnevnik, 01.11.07.

Izraz „najpovlašćenija manjina na svetu“, status koji je srpski premijer ponudio Albancima, nepoznata je našem zakonodavstvu o manjinama.
Evropa, 01.11.07

Masovne, mirne demonstracije su jedini način da povratimo KiM.
Vladan Rakić, pesnik, Glas javnosti, 01.11.07.

Kosovski voz putuje po utvrđenom redu vožnje i ne vidim kako ga naše mahanje rukama može zaustaviti.
Dragoljub Žarković, uvodničar, Politika, 02.11.07.

Kao vrlo uspešnu srpsku pregovaračku poziciju u odnosu na suprotstavljanje Ahtisarijevom planu smatra 15,17 odsto građana… Neuspešnom je smatra 25,26 odsto ispitanika.
Iz istraživanja „Politikuma“, Tanjug, 01.11.07.

Slobodan Samardžić (ministar za KiM), ocenio je juče da je iznenađen rezultatima istraživanja koja su pokazala da svaki četvrti građanin Srbije ocenjuje kao neuspešnu srpsku pregovaračku poziciju u odnosu na suprotstavljanje Ahtisarijevom planu.
Beta, 01.11.07.

Savetniku premijera izgleda nije dovoljno što se pročuo ukidanjem drugih država: Crne Gore, na primer. On bi sada da dođe na glas i teorijom da je otplata tuđih dugova najbolji način da se očuva suverenitet Srbije nad Kosovom.
Dušan Miklja, komentator, Blic, 01.11.07.

Slobodan Samardžić (ministar za KiM) je dodao da je očigledno da nam država ne funkcioniše kako treba na KiM, ističući da je pokrajina pod nekom vrstom okupacije, što je glavni problem.
Tanjug, 02.11.07.

U bezbednosnim krugovima se sve češće pominje „hrvatski scenario“ po kome bi centralne vlasti u Prištini proglasile samonezavisnost, a srpske enklave na KiM proglasile nezavisnost od samonezavisnosti… Mišljenja sam da bi u toj situaciji prvo trebalo dovesti vojsku na administrativnu liniju, uprkos tome što bi njen prelazak na Kosmet bio nemoguć, pošto su tamo već NATO trupe. Ali, to bi bio sjajan psihološki potez.
Darko Trifunović, ekspert, Glas javnosti, 04.11.07.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Vladimir Milentijević je odbacio optužbe Unmika da zvanični Beograd vrši pritisak na Srbe da ne izađu na predstojeće kosovske izbore. “Preporuka zvaničnog Beograda je da Srbi ne treba da izađu na predstojeće izbore i to će se ispoštovati u 99 odsto slučajeva, pa ne vidim da to treba da se formuliše kao pritisak Beograda na Srbe da ne izađu na izbore“, kazao je on. Sednica Odbora je trajala nešto više od tri sata, a od 15 članova odbora sastanku u Gračanici prisustvovalo je samo sedam poslanika. Sastanku su prisustvovali predstavnici SRS, SPS i DSS.
Beta, 02.11.07.

Sad je eto došlo vreme da Rusija ne može ni svećom u Evropi da nađe bližeg i pouzdanijeg saveznika od ovog koji joj se danas nudi na tacni jednog dela vladajućeg/opozicionog političkog ešalona u Beogradu.
Slobodan Pavlović, kolumnista, Danas, 03-04.11.07.

Istraživanje koje je nedavno obavio časopis „Nova srpska politička misao“ potvrdilo je da Rusi među Srbima uživaju takvo poverenje da bi im podarili sve. Od porodice do vlasti.
Večernje novosti, 04.11.07.

Ne sumnjajte u Rusiju. Ako nešto potiče iz posredničke trojke za Kosovo, to ne znači da odslikava 100 odsto stav Rusije.
Aleksandar Aleksejev, diplomata, Glas javnosti, 03.11.07.

Peščanik.net, 04.11.2007.