IZVODI IZ ŠTAMPE 05.11-07.11.07.

SAO Hongkong.
Politika, 07.11.07.

Prištinski list „Koha Ditore“ optužio je zvanični Beograd da planira da aktivira „paralelne policijske strukture“ u srpskim sredinama na severu Kosova u slučaju proglašenja nezavisnosti pokrajine. Iako je Beograd zvanično naglasio da neće vojno okupirati Kosmet posle proglašenja nezavisnosti, izgleda da će paralelne policijske strukture Srbije obaviti najveći deo posla na terenu i stvarati nemire i provokacije, navodi list.
Glas javnosti, 05.11.07.

Svedok tužilaštva Haškog tribunala protiv Ramuša Haradinaja Zoran Stijović govori: Njihov junak, naš špijun. Jedan od nekadašnjih šefova DB u Prištini objašnjava da je u OVK bilo 200 saradnika Državne bezbednosti. Albanski general decenijama je kao „Moravac“ radio za Srbe.
Večernje novosti, 06.11.07.

Svi su bili „principijelni“. Tadić se malkice više založio za poštovanje Ustava, dok je Koštunica malkice više bio za brigu o Kosovu.
Danas, 05.11.07.

(Hongkongški model) bi bio najbolje moguće rešenje jer bi i jednoj i drugoj strani ostavio dovoljno vremena da rešavaju ono što je bitno za svakodnevni život – od ekonomije do infrastrukture. Za devedeset ili više godina, na koliko bi bilo odloženo rešenje, Srbija i Kosovo bi se pripremili za ulazak u EU, što bi potpuno relativizovalo pitanje statusa i granica uopšte.
Oliver Ivanović, političar, Blic, 06.11.07.

Model Hong Konga suštinski više daje Albancima nego Ahtisarijev predlog.
Dušan Janjić, ekspert, Blic, 06.11.07.

Ono što smo do sada dobijali iz Beograda je povratak na stanje pre 1963. godine u konceptima autonomije.
Veton Suroi, lider ORA, Politika, 06.11.07.

Predsednik Vlade Vojislav Koštunica rekao je i da je na sastanku sa „dnevnog reda“ skinuta ideja o konfederaciji Srbije i Kosova, koja je potekla od nekih zemalja Kontakt-grupe, a koincidirala je sa albanskim predlogom o savezu dve nezavisne države.
Večernje novosti, 06.11.07.

Srpska i albanska strana iznele su više interesantnih ideja, ali te ideje ne pomažu da se prevaziđu razlike između njih.
Aleksandar Bocan Harčenko, pregovarač, Glas javnosti, 06.11.07.

Izlaz bi mogao da bude da Kosovo „de jure“ bude u sastavu Srbije, a „de fakto“ nezavisno.
Jevgenij Primakov, bivši premijer Rusije, Tanjug, 06.11.07.

Srbija neće biti u normalnom stanju ukoliko dođe do samoproglašenja nezavisnosti Kosova.
Tomislav Nikolić, funkcioner SRS, Beta, 06.11.07.

Nema vlasnika kafića, prodavnice ili pekare u Kosovskoj Mitrovici koji nije u svojoj radnji istakao plakat „Bulevar Ratka Mladića“.
Pravda, 05.11.07.

Pravi mali konvoj automobila srpske delegacije koja je došla na najvišem nivou sa celokupnim pregovaračkim timom, prilikom ulaska u monumentalno austro-ugarsko zdanje onemogućio je prolazak automobila u kome je bio američki posrednik Frenk Vizner. Dok se čekalo da predstavnici Beograda napuste automobile i uđu u zgradu, Vizner je tridesetak metara od ulaza izašao iz svog automobila i peške prešao preko platoa ispred glavnog ulaza u ministarstvo.
Politika, 06.11.07.

Sve što vlada i diplomatija postignu u odbrani KiM, vojska svojim defetističkim stavom poništi i ohrabruje agresora u osvajačkim namerama.
Stevan Mirković, general, Pravda, 07.11.07.

Srbi naučili lekciju iz Rambujea: Ideja Beograda o rešavanju statusa Kosova po modelu Hongkonga narušava mit o Srbima kao nekonstruktivnim pregovaračima koji odbijaju svaki predlog.
Politika, 07.11.07.

U toku pregovora u Beču kosovski Albanci su se rugali srpskom primeru Hongkonga, govoreći kako Beograd govori o azijskim standardima, a ne o evropskim.
Aleksandar Simić, savetnik premijera Srbije, Politika, 07.11.07.

Treba priznati da je ovo (model Hongkonga), veoma kreativan potez Beograda, što će nam doneti veliki plus kod međunarodne zajednice, koja je, takođe, u neku ruku zbunjena.
Branko Radun, analitičar, Glas javnosti, 07.11.07.

Mislim da su Albanci bili pomalo zatečeni našim predlogom i u tom smislu mogu da kažem da smo izlaganjem ovog komparativnog modela (Hongkonga) dobili taktičku prednost.
Vuk Jeremić, šef diplomatije Srbije, Politika, 07.11.07.

Rešavanje statusa Kosmeta po modelu Hongkonga ukazuje na neodgovornost i pomanjkanje ideja našeg pregovaračkog tima. To se graniči sa naučnom fantastikom.
Vladan Batić, predsednik DHSS, Pravda, 07.11.07.

Milorad Dodik izjavio je za TV RS da Srbiji nisu potrebni Albanci u vlasti jer bi tek tada postala nestabilna. „Ako je svet zaista odlučio da Kosovo postane nezavisno, onda Srbija treba da traži nešto zauzvrat“, rekao je Dodik.
Press, 07.11.07.

Ako postave ruske raketne sisteme na Kopaoniku, onda ćemo videti da li će gospoda sa Zapada smeti da se ovako ponašaju. I naravno, ako bog da da ostvarimo naš cilj i da postanemo deo Ruske federacije.
Radomir Smiljanić, pisac, Glas javnosti, 07.11.07.

Mi, zapravo, ne biramo između Kosova i EU, već između EU i Rusije, što se vidi i iz određenog zaokreta naše spoljne politike.
Goran Svilanović, funkcioner Pakta za stabilnost, Dnevnik, 07.11.07.

Ponovno ujedinjenje Crne Gore sa Srbijom u modernu i jaku federaciju koja bi postala deo EU jedna je od glavnih odrednica novog programa Demokratske srpske stranke koji su na konferenciji u Danilovgradu usvojili delegati te opozicione partije.
Večernje novosti, 05.11.07.

Srbi iz Crne Gore traže i materijalnu i svaku drugu pomoć u uspostavljanju i razvoju kulturnih veza Srba iz Crne Gore sa Republikom Srbijom i Republikom Srpskom. Bećir Vuković, predsednik Društva srpskih književnika Crne Gore i Hercegovine,
Glas javnosti, 06.11.07.

Nacionalno pitanje u Crnoj Gori ne možemo gledati van konteksta nacionalnih prioriteta ovog trenutka kao što su očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije i subjektiviteta Republike Srpske.
Slaviša Guberinić, portparol NS, Glas javnosti, 06.11.07.

Mitropolit Amfilohije već nekoliko dana boravi u Patrijaršijskom dvoru uz vrhovnog poglavara SPC patrijarha Pavla i ne krije da je zabrinut za njegovo slabo zdravlje.
Večernje novosti, 06.11.07.

Mitropolit Amfilohije pričestio patrijarha Pavla.
Dnevnik, 06.11.07

Početkom decembra 2005. godine niški advokat Miodrag Lazović, koji je pred sudom u Nišu zastupao vranjskog vladiku, ocenio je da je sramota što u konsultacijama srpskog pregovaračkog tima sa vrhom SPC oko Kosova nije bilo mesta i za vladiku Pahomija. On je tada rekao da bi za Srbiju bilo bolje da su mnogi političari iz pregovaračkog tima uradili za nacionalne interese onoliko koliko je uradio Pahomije.
Glas javnosti, 05.11.07.

Familija Đokić izrodila četvoro dece. Dva brata postala vladike SPC, treći sveštenik, a sestra monahinja: cela porodica na službi bogu.
Glas javnosti, 07.11.07.

Tzv. CPC u kalendaru je dala „pouku“ ženama da 1. marta potpuno nage ometu kuću.
Velibor Džomić, protojerej SPC, Nedeljni telegraf, 07.11.07.

Proslava Noći veštica u Gornjem Milanovcu izazvala revolt roditelja: Helouvin na Dan svetog Luke.
Glas javnosti, 07.11.07.

Moje vreme tek dolazi.
Ivica Dačić, socijalista, Pravda, 05.11.07.

Podanik sve daje, a ništa ne uzima, pa je sa aspekta nacionalnih interesa veliki štetočina.
Radoslav Gaćinović, stručnjak, Glas javnosti, 05.11.07.

Kada je komšija pre dve godine ženio sina, čijom krivicom je poginula moja rođena sestra Slađana, tražio je da muzika svira ispod mog prozora „Slađo moja Slađana“.
Slavica Jovanović, književnica, Pravda, 06.11.07.

Još nisam upoznala čoveka koji o (Miroslavu) Miškoviću govori kao o uglednom biznismenu. Oni koji su se obogatili u ratu u narodu se smatraju crnoberzijancima.
Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, Politika, 06.11.07.

Srbija mora da krene jednim izabranim putem. Ili demokratskim, koji čine DSS, SRS, SPS i stranke njima sličnog opredeljenja, ili liberalno-demokratskim putem sa DS, G17 plus, LDP i ostalima.
Vinko Đurić, ekspert, Pravda, 06.11.07.

Mnoge velike kompanije čekaju da Srbija postane normalna evropska država.
Miša Brkić, novinar, Blic, 05.11.07.

Ne znam koji je hrvatski naučnik (!?) za biljku koju mi zovemo smrdljiva kopriva (galeoptis), smislio nazive: pjegava srba, šarena srba, bockasta srba, žutikava srba i pahuljava srba: znam da je gospon za žaljenje.
Duško M. Petrović, kolumnista, Pravda, 06.11.07.

Kompletna leva obala Dunava od Zemuna do Pančevačkog mosta neiskorišćena je i njenim kvalitetnim oživljavanjem Beograd bi direktno ušao u 22. vek.
Aleksandar Denda, konsultant, Blic, 05.11.07.

Tomislavu Nikoliću ostaje satisfakcija da je mnogo od onoga što je on govorio u prethodnom periodu (antinatovska retorika, vojna neutralnost, spoljnopolitička orijentacija prema Rusiji, Kini i Indiji, proglašenje okupacije u slučaju kosovske nezavisnosti i pretnja suspenzijom diplomatskih odnosa sa zemljama koje bi priznale Kosovo), i zbog čega je uglavnom bio razapinjan na krst ovdašnje demokratske javnosti i medija, u međuvremenu postalo deo državne politike i strategije. Za pravog patriotu to ne bi trebalo da bude malo.
Đorđe Vukadinović, glavni urednik NSPM, Politika, 06.11.07.

Ništa se u Srbiji ne događa slučajno – sve je to davno napisano u tajnim i zabranjenim rukopisima sličnim onim objavljenim kao „Kurilski rukopisi“.
Svetozar Radišić, prof. dr, Svedok, 06.11.07.

Dinkić je kandelabar.
Nenad Čanak, lider LSV, Pravda, 06.11.07.

Ići ću kod plastičnog hirurga da mi da potvrdu da su moje grudi prirodne.
Ana Kokić, pevačica, Pravda, 06.11.07.

Pekari se žale Tadiću na mlinare.
Press, 05.11.07.

Za nas je MZ (međunarodna zajednica) samo MZ (mesna zajednica).
Margit Savović, ex ministarka, Svedok, 06.11.07.

Užičani u potrazi za radnim mestima – Slovenija obećana zemlja. Četrdesetak ljudi iz užičkog regiona, među kojima je najviše onih koji su ostali bez posla proteklih nekoliko tranzicijskih godina, očekuju da ih, posle novogodišnjih praznika, pozovu slovenački poslodavci i angažuju za plate ne manje od 600 evra.
Danas, 05.11.07.

Čas srpske istorije uopšte nema, čas nam je drugi pišu.
Brana Crnčević, humorista, Glas javnosti, 05.11.07.

Izrazi „kradete“ i „kraduckate“ narodni su i koriste se u razgovoru, a mogu da se odnose na osobe koje prisvajaju novčana ili nenovčana dobra koja im ne pripadaju. Posle više od godinu dana poslanik Aleksandar Marton navodi izvode iz razgovora sa ljudima, kako sam ih, možda ja prepričao, a da oni ne mogu biti povezani sa konkretnim ljudima na skupu koji nema zvaničnu formu sastanka i koji se možda dogodio u novembru 2006. Bez saznanja kada, na kom mestu i kojim povodom, uz svu moju dobru volju, ne mogu ništa više odgovoriti.
Odgovor ministra Velje Ilića na poslaničko pitanje, Politika, 05.11.07.

Koštunica je uveren da je Miroslav Lajčak, a ne njegova pogrešna politika, doveo do raspada zajedničke države s Crnom Gorom. Zbog toga Koštunica tako ostrašćeno sada napada Lajčaka. Premijer Srbije nije u stanju da prizna vlastite greške, ali jeste spreman da za njih uvek okrivi drugog.
Meho Omerović, poslanik SDP, Danas, 05.11.07.

Miroslav Lajčak, koji je već učestvovao u razvodu Češke i Slovačke, Srbije i Crne Gore, sada tera RS i Federaciju u brak…
Novinarsko pitanje premijeru RS Miloradu Dodiku, Večernje novosti, 05.11.07.

Pravnici Srbije i Republike Srpske duboko su ubeđeni da krvavih ratova na ovim prostorima više neće biti i zato je njihovo novoosnovano udruženje spremno da buduće bitke vodi na polju. Član Udruženja pravnika Srbije i Republike Srpske – poznati beogradski advokat Sava Anđelković – uveren je da će Srbi s obe strane Drine imati vajde od organizovanog delovanja međunarodno priznatih stručnjaka obe srpske zemlje.
Glas javnosti, 06.11.07.

Kad bosanski nacionalni tim igra protiv svojih komšija, Hrvatske ili Srbije, više od polovine zemlje navija za njegove protivnike.
Milivoj Srebro, univerzitetski profesor, Politika, 07.11.07.

Pokatoličeni Srbi prednjačili u ustaškim pokoljima tokom Drugog svetskog rata, čulo se na međunarodnom simpozijumu posvećenom knjizi dr Vojislava Šešelja „Rimokatolički zločinački projekt veštačke hrvatske nacije“.
Pravda, 05.11.07.

Zbog očuvanja funkcija javnog servisa i zaštite dečijeg, školskog, naučnog, dokumentarnog, manjinskog i sportskog programa, kolegijum isključuje mogućnost da se paralelno na oba programa prenose višečasovna zasedanja Skupštine Srbije i suđenja iz Haga.
Iz saopštenja Kolegijuma RTS-a, Politika, 06.11.07.

Milorad Ulemek piše pesme za decu.
Pravda, 05.11.07.

Peščanik.net, 07.11.2007.