IZVODI IZ ŠTAMPE 19.11-21.11.07.

Tači: Spremni smo da priznamo nezavisnost Srbije.
Pravda, 20.11.07.

Današnje vreme je, na žalost, opterećeno određenimmeđureligijskim tenzijama, pa mi je valjda zbog toga pre neki danprivukla pažnju rubrika „Na današnji dan” u „Kuriru”. To je, inače,omiljen list u našem osiromašenom narodu – valjda i zbog toga što jeupola jeftiniji od većine dnevnih listova. Dakle, u navedenoj rubricipodseća se da je na taj dan 1483. rođen nemački verski reformatorMartin Luter, osnivač protestantizma. Uz istorijsku belešku priloženaje i verna fotografija u boji. Gledate to pa se zapitate gde je tonestalo skoro pet vekova između pojave protestantizma i pojavefotografije. Kao kada u nekim današnjim tumačenjima naše istorije,nakon Kosovskog boja odmah sledi dvehiljadita godina. Onda zapazite daje čovek na slici suviše crnpurast za jednog nemačkog sveštenika izonog doba i shvatite da je neko na belešku o Martinu Luteru izpetnaestog veka zalepio sliku Martina Lutera Kinga, borca za rasnujednakost u Americi, ubijenog u atentatu 1968. godine.
Stojan Stamenković, ekonomista, Ekonomist, 19.11.07.

Čim zauzmete ekstremni stav, dali ste odgovor na sva svoja pitanja.
Gordana Kuić, spisateljica, Politika, 19.11.07.

Devojčica vezana za metalni krevetac. Fotografije, kažu, ne lažu. Ali, fotografija uhvati samo trenutak, a u izveštaju MDRI stoji da pacijenti tako vezani leže i po 11 godina.
Vjekoslav Radović, uvodničar, Glas javnosti, 20.11.07.

Premijer je postao onaj legalistički duh oko kojeg se okupljaju sve nacionalističke snage.
Dragoš Ivanović, novinar, Republika, novembar 07.

Predlažemo mu da se kandiduje na izborima, sam ili u okviru koalicije ratnih zločinaca, ratnih biznismena i ratnih političara, svih onih sa kojima je napravio svoju kompaniju, a uništio Srbiju.
Iz saopštenja LDP-a o Miroslavu Miškoviću, Politika, 20.11.07.

Turbo folk je praktično jedini uspeo da ostvari gotovo neostvariv srpski san o „velikoj Srbiji“ od Vardara do Triglava, u kome su Karlovac-Ogulin-Virovitica samo usputne tranzitne stanice.
Vesna Radusinović, spisateljica, Svedok, 20.11.07.

Srbija se našla u obruču radikalnih muslimana.
Glas javnosti, 20.11.07.

Direktor Narodne biblioteke još se i hvali time što je radio za Dž. Soroša, ko da je u najmanju ruku kod despota Stefana Lazarevića u službi bio.
Duško M. Petrović, uvodničar, Pravda, 19.11.07.

Izjednačavanje fašizma i antifašizma uvreda je za moral i Ustav.
Olivija Rusovac, novinarka, Republika, novembar 07.

Jedan od najznačajnijih motora rata iz devedesetih godina bio je strah. U opštoj atmosferi „dobijanja“ koja je karakteristična za komunističke zemlje, neko se uvek osećao uskraćenim. Kad narodu krče creva on traži krivca za svoju nesreću. A, prema psihološkim mehanizmima pomeranja agresije na manje opasnog protivnika – krivac se nije tražio u vlasti, nego u susedu. Vojvođanima su bili krivi Dalmatinci, jer su uživali plodove „vojvođanskog ‘leba’“ koji su prodavali turistima za devize, a Dalmatincima su bili krivi svi ostali, jer im otimaju devize zarađene na „njihovom moru“, itd. U takvoj atmosferi opšte nacionalne paranoje, nažalost, otpočeli su demokratski procesi u Jugoslaviji.
Mikloš Biro, univerzitetski profesor, Danas, 20.11.07

Vasojevići zemljaka Putina nominovali za Nobelovu nagradu.
Dnevnik, 19.11.07.

Sa neprijateljima izuzetno dobro sarađujemo.
Velimir Ilić, ministar, Svedok, 20.11.07.

Siniša Vučinić uhapšen kao „reketaš”: Nekadašnji „narodni čuvar” Slobodana Miloševića priveden je u Novom Sadu zbog iznude.
Politika, 21.11.07.

VANU je inače, zajedno sa mnoštvom sličnih institucija, deo već zahuktale industrije vojvođanskog identiteta koji se gradi po crnogorskom receptu: Crna Gora je pokazala da sa dosta para i propagande za deset godina možete da iskonstruišete novi politički identitet i da napravite legitimacijsku osnovu za dalje cepanje srpskih prostora. Šta se dešava u Raškoj oblasti to izgleda samo našoj vlasti nije jasno, pošto se ona trudi da „se ne meša“.
Miša Đurković, naučni saradnik, Politika, 21.11.07.

„Srpski prijatelj“, a podržava HDZ! Premijer Grčke Konstantin Karamanlis snimio spot za predizbornu kampanju HDZ-a u kojem na sva usta podržava politiku stranke pod čijom je vlašću iz Krajine 1995. proterano 240.000 Srba.
Press, 21.11.07.

Ne pamtim više kad sam na nekoj guslarskoj večeri slatko zapevao o Rašu i Radovanu… Sad smo se vratili na stariju epsku poeziju. Ne traži narod više te pesme… Propaganda je učinila svoje – žali se jedan guslar, rukovodilac u velikoj državnoj firmi.
Glas javnosti, 21.11.07.

Među srpskim advokatima koji se pojavljuju kao branioci u postupcima pred Haškim tribunalom, odavno kruži anegdota o jednoj haškoj kafani, gde se okupljaju advokati i drugi akteri postupaka sa područja SFRJ, nazvanoj veoma ilustrativno – ,,Kod lažnog svedoka”.
Milan Škulić, profesor BU, Politika, 19. 11. 07.

Iako je bezrezervno sarađivao sa Haškim tribunalom, bivši šef KOS-a nije dobio kanadsku vizu.
Pravda, 19.11.07.

Patrijarh se pričestio. Obilaze ga vladike i gledaju na sat.
Iz TV kritike, Pravda, 19.11.07.

Srpski patrijarh je starost i svoje staračke dane prihvatio kao još jedan podvig i napor.
Amfilohije, vladika, Press, 20.11.07.

SPC pozvala vernike da se mole za patrijarhovo zdravlje.
Pravda, 19.11.07.

Starešina manastira Jaković, jerej Jovan Cvetković, uveo je u službu akatist za pokajanje žena koje su izvršile abortus. „Akatist (himna u čast Bogorodice) služi se svakog poslednjeg ponedeljka u mesecu za pokajanje majki i očeva koji su izvršili čedomorstvo“, rekao je Cvetković.
24 sata, 19.11.07.

Pop suvlasnik „Glasa Podrinja”.
Politika, 20.11.07.

Optuženi su, obučeni u mantije, na Badnji dan ušli u banku i uz reči „Hristos se rodi, ovo je pljačka“, odneli 150.000 evra.
Pravda, 20.11.07.

Brokere štiti arhangel Mihailo.
Politika, 21.11.07.

Rezervisti prekidaju protest zbog slave.
Politika, 21.11.07.

Za nas su ANA i Garda cara Lazara isto zlo.
Riza Halimi, poslanik, Dnevnik, 17.11.07.

Srpska nauka mnogo duguje Tačijevima. Da nije bilo ove porodice i da etnolog Tatomir Vukanović nije tridesetih godina prošlog veka u Broćni zabeležio njeno predanje koje se prenosilo više od sto godina, danas ne bismo znali da je u tom dreničkom selu krajem 18. veka „šest kuća iz pravoslavlja prešlo u islam”. To su bili starosedeoci, rekli su Tačijevi Vukanoviću.
Vladimir Radomirović, uvodničar, Politika, 21.11.07.

Pirova pobeda Tačijevih jurišnika.
Dragoljub Gajević, ekspert, Svedok, 20.11.07.

Oli Ren oli ljuta paprika, oli obojica, podržavaju protektora Lajčaka zaduženog da od čvrstih Srba u Srpskoj napravi tečne, ili čak gasovite Srbe, a sva trojica upozoravaju Srbiju da svaka pomoć Srpskoj udaljava Srbiju od Evrope koja će izgubiti strpljenje čekajući da joj se priključi razumna i prilagodljiva Srbija, bez Srpske i Kosova, i bez Srbije, ako bude neophodno.
Brana Crnčević, humorista, Glas javnosti, 19.11.07.

Odbor za Kosmet bez kvoruma.
Politika, 20.11.07.

Kosovski boj traje više od 600 godina. Kosovo je bilo i ostalo „grdno sudilište“, sud nad nama i nad narodima oko nas. Ono je živi svedok da je svaka sila do vremena. Uzdamo se najpre u Boga, uzdamo se i u Ruse.
Amfilohije, vladika, Večernje novosti, 19.11.07.

Milošević je neprestano doturao municiju „jastrebovima“ u SAD i zapadnoj Evropi, istovremeno sasvim nerealno računajući na pomoć slabe i nenaklonjene Rusije.
Živorad Kovačević, diplomata, Dnevnik, 19.11.07.

Sav srpski zvanični optimizam sveden je na „rezolutno neprihvatanje” i saveznike čija je pouzdanost bitno uslovljena okolnostima koje su daleko od našeg uticaja.
Ljubodrag Stojadinović, komentator, Politika, 19.11.07.

Abhazija će otkazati posredničke usluge u rešavanju konflikata sa Gruzijom zemljama koje eventualno budu priznale nezavisnost KiM, a budu pravile prepreke za priznanje nezavisnosti te autonomne republike otcepljene od Gruzije.
Tanjug, 20.11.07.

Odgovor Srbije izgovoren kroz izjavu ministra za Kosovo Slobodana Samardžića predstavlja pravi politički i diplomatski skandal. Reći javno u ovom momentu da će Srbija i Srbi na Kosmetu imati mogućnost formiranja paralelnih institucija, ne znači ništa drugo nego priznavanje za legalne institucije Albanaca na ovom prostoru. S druge strane, priznavanje da će Srbi formirati paralelne institucije na teritoriji za koju tvrde da je u sastavu Srbije suštinski znači zalaganje za subverzivnu delatnost i paralelno delovanje.
Rada Trajković, kosovska političarka, FoNet, 20.11.07.

Ljudi ovde veruju u čuda, očekuju da će Srbija nešto izmisliti u ovoj situaciji. Apelujem na državu da ne produbljuje jaz među narodom i neka odgovornost sada preuzmu svi koji su podržavali bojkot (kosovskih izbora).
Slobodan Petrović, kosovski političar, Danas, 20.11.07.

Bojkotom izbora na Kosmetu, Srbi su izgubili vlast u svih pet opština u kojima su do sada imali upravu.
Blic, 20.11.07.

Sada je jedina nada u „omraženom Unmiku“ da produži srpsku vlast.
Željka Jevtić, uvodničarka, Blic, 21.11.07.

Legalno gledano, postoji mogućnost da Srbi više ne budu na vlasti ni u jednoj opštini u kojoj su do sada bili. Ostaje nam da ubedimo Unmik da ovako osetljiv politički trenutak premosti nekom uredbom, iako nam je argumentacija slaba i, pravno gledano, naš zahtev ne stoji.
Oliver Ivanović, kosovski političar, Glas javnosti, 21.11.07.

Kosovo može imati i svoju fudbalsku reprezentaciju.
Boris Tadić, predsednik Srbije, Press, 20.11.07.

Užasnuo sam se kad sam video da pop Srpske pravoslavne crkve ne može sam da ode u manastir u Peći ako ga ne prati pakistanski vojnik. To Albanci moraju da srede. Međutim, da li im Srbi pomažu? Ne! Srbi se ne identifikuju s Kosovom kao sa svojom državom, nego s Beogradom.
Dimitrij Rupel, šef slovenačke diplomatije, Politika, 21.11.07.

Jednostrano proglašenje Kosova nezavisnom državom sigurno bi uticalo na formiranje novog političkog javnog mnjenja u RS koje bi bilo za to da RS bude izvan BiH.
Milorad Dodik, premijer RS, Fena, 20.11.07.

Preko 300.000 građana RS potpisalo je peticiju koja će biti upućena predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, kazao je predsedavajući Srpskog pokreta nevladinih asocijacija Branislav Dukić, koji je organizator prikupljanja potpisa građana u znak protesta na nedavne odluke Miroslava Lajčaka. Dukić kaže da su svi potpisi argumentovani sa brojevima ličnih karata, tako da ne može da kaže da je peticija nevažeća. „Kada celi proces bude gotov, znaćemo kolikim brojem građana raspolaže RS ako dođe do referenduma za otcepljenje, što će se i dogoditi jednog dana“.
Tanjug, 20.11.07

Sumnjam da je ponašanje predstavnika RS rezultat sprovođenja politike dogovorene u kabinetu premijera Srbije Vojislava Koštunice.
Sulejman Tihić, funkcioner skupštine BiH, Beta, 20.11.07.

Pominjanje Stjepana Mesića kao mogućeg Lajčakovog naslednika je samo manevar onih koji bi da prodube krizu u BiH. Naš izvor tvrdi da ovakva inicijativa ima nameru da uplaši predstavnike RS, jer je njena poruka: „Ako vam ne valja Lajčak, poslaćemo vam Mesića“.
Večernje novosti, 20.11.07.

Belosvetski kreatori nevolja RS, ne slučajno, i ne odjednom, ali mimo državnih zakona i međunarodnih ugovora, guraju nazad u mrtvu dolinu „bratstva i jedinstva“ iz koje je jedva izvukla živu glavu.
Manojlo Vukotić, direktor u „Srpska ostaje Srpska“, specijalno izdanje kompanije Novosti, 21.11.07.

Ukoliko žive sa senkama ugaslog sveta, građani Srpske imaju razloga za strah. Ukoliko se otvoreno postave ka sopstvenoj modernizaciji, nemaju razloga da se boje.
Nenad Prokić, reditelj, Glas javnosti, 20.11.07.

Peščanik.net, 21.11.2007.