IZVODI IZ ŠTAMPE 22.11-25.11.07.

Posle poziva Borisa Tadića Vladimiru Putinu da poseti Srbiju, Georgij Poltavčenko, predstavnik predsednika Rusije za Centralni federalni okrug odgovorio je da će Putin to učiniti „kada dođe da čestita Tadiću pobedu na izborima“. Kako B92 nezvanično saznaje, Tomislav Nikolić je ovim povodom uputio pismo ambasadoru Ruske federacije u Beogradu, u kom je naveo nevericu i zamolio za objašnjenje „da li se i Rusija, poput SAD, meša u unutrašnje stvari u Srbiji“.
Blic, 23.11.07.

„A svaka rasprava o moralu sa ovom dvojicom funkcionera (Božidar Đelić i Slobodan Milosavljević) postaje bespredmetna, s obzirom na to da su na vlasti u najnemoralnijoj državi u Evropi u 21. veku”, zaključio je Jovanović, dodajući da je „svaka priča o moralu, za njih dvojicu, prestala kada su spremno prihvatili da svoj status Đinđićevih saradnika zamene za fotelje u Koštuničinoj vladi”.
Politika, 23.11.07.

Poslednja linija „Čedine odbrane“ biće optužnica protiv mrtvog premijera.
Dragan J. Vučićević, kolumnista, Press, 24.11.07.

Nema veće kazne na svetu za njega od osude da bude Čeda Jovanović – čovek koji je, praktično, otvorio prolaz mecima na Đinđića, a onda ga oplakao lažnim suzama.
Aleksandar Tijanić, novinar, Blic, 23.11.07.

Špijun u ambasadi, to još nekako ide. Ali, otkud Jovanoviću špijun na Miškovićevoj slavskoj večeri?
Dragoljub Žarković, novinar, Vreme, 22.11.07.

Predstavnik ambasade (SAD) je od Grubačića (Bratislava, novinara), tražio da navede koje zvaničnike i do koje mere Mišković kontroliše i da li to uključuje i Tadića i Koštunicu. Grubačićev odgovor je bio „da je uslov za uticaj Miškovića skidanje sa crne liste, a zatim naveo neke od najvažnijih članova Koštuničinog kabineta i potvrdio da bi mogao da utiče i na predsednika i na premijera Srbije“, navodi se u ovom dokumentu (ambasade SAD u Beogradu). Interesantno je da je navedeno kako je Grubačić u tom razgovoru tvrdio da je Mišković finansirao i DS i DSS.
Blic, 22.11.07.

Da li je neko nudio Kosovo za vizu?
Danas, 22.11.07.

Portparol DSS-a Andreja Mladenović je izjavio da će ta stranka odgovoriti Jovanoviću na pitanje da li je Koštunica bio spreman da razmeni Kosovo za jednu američku vizu – tek pošto se utvrdi da li je to pitanje plod Jovanovićevog uživanja opijata… DSS, kako je rekao, smatra da takvu izjavu može da da samo „moralna nakaza” ili neko ko je „pod dejstvom teških opijata”… Slobodan Milosavljević je u pisanoj izjavi naveo da je izjava „poslanika Čedomira Jovanovića”, u kojoj ga optužuje da je „zločinac”, „najblaže rečeno bolesna, jer odražava izuzetno teško mentalno stanje posrnulog političara, koji gubi kontrolu nad realnošću i ono malo ljudskog u sebi, blateći sve one koje smatra najozbiljnijim političkim protivnicima”.
Politika, 23.11.07.

Čeda Jovanović je plaćen spolja da bi u srpskom parlamentu razbio konsenzus po pitanju sudbine srpske pokrajine Kosova i Metohije.
Goran Petronijević, advokat, Glas javnosti, 23.11.07.

Jovanović mu je (Đeliću) na to poručio da se „borba za Kosovo vodi na Kosovu, a ne u Delta sitiju“.
Danas, 24-25.11.07.

Čedomir Jovanović se očigledno toliko družio sa ljudima iz kriminala da je neke od njihovih osobina i sam poprimio, kriminal mu na usta izlazi.
Mlađan Dinkić, ministar, Blic, 23.11.07.

Imamo specijalnu bombu koju je izmislio srpski naučnik Nikola Tesla, ali ona ipak neće biti bačena na Kosovo jer ćemo Šiptare pregaziti i ovako. Imamo u našim redovima Generalštab i načelnika, ali vam ne mogu reći njegovo ime jer je on na optužnici Haškog tribunala. Raspolažemo naoružanjem koje može da raketira Prištinu sa 80 kilometara – rekao juče je novinarima, ispred zgrade Skupštine Srbije, komandant samozvane Garde svetog cara Lazara, Hadži Andrej Milić. On je pisarnici Skupštine predao poziv poslanicima za rat za odbranu Kosova i Metohije. Ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić izjavio je da ne raspolaže informacijama da je „Garda“ naoružana i da planira oružane aktivnosti.
Danas, 22.11.07.

Da je samozvana Garda cara Lazara „slučaj za policiju i pravosuđe“ saglasan je i državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković, koji je ocenio da je pojavljivanje samozvane garde „jako lep izgovor“ za one koji žele da umanje opasnost od pojavljivanja naoružanih terorističkih grupa kosovskih Albanaca i koji žele da pokažu da i u Srbiji postoje isti ekstremisti.
Glas javnosti, 23.11.07.

Govoreći o aktivnostima samozvane Garde cara Lazara, Spasojević (Dušan, funkcioner Ministarstva odbrane) je dodao da neće biti dopušteno formiranje bilo kakve paravojne formacije na teritoriji Srbije, ali je ocenio da je neprimereno poređenje te organizacije sa Albanskom nacionalnom armijom.
Beta, 23.11.07.

„Sada se odlučuje da li će Srbija podleći ovom nasilju i biti prva država u Evropi posle ponižavajućeg Minhenskog sporazuma kojoj su velike zapadne sile otele teritoriju”, rekao je Koštunica za nacionalnu agenciju.
Politika, 23.11.07.

Čehoslovačka je 1938. ostala bez podrške i morala je da prizna Minhenski sporazum. Srbija 2007. nije sama i ne mora da prizna otimanje svoje teritorije. Pa i po cenu da bude proglašena nekreativnom.
Vladimir Radomirović, uvodničar, Politika, 23.11.07

Srbija je do sada predstavila dva funkcionalna modela, Hongkong i Olandska ostrva. „Mi smo u Beču spremni da idemo i dalje i da obogatimo i raširimo našu ponudu”, rekao je Vuk Jeremić.
Tanjug, 23.11.07.

Konstruktivni smo. Imamo uvek spreman predlog u skladu sa međunarodnim pravom i „papir“ više u odnosu na kosovske Albance, koji nemaju ništa sem želje za nezavisnošću, koju podstiče SAD.
Aleksandar Simić, savetnik premijera, Večernje novosti, 22.11.07.

Još se ni Hongkong nije ohladio, a Beograd je izleteo sa Olandskim ostrvima kao novim odgovorom na pitanje kako urediti status Kosova. Stranke i analitičari ocenjuju da je ovaj primer posledica viška kreativnosti, namere da se albanski pregovarački tim zbuni, ali i zakasnela reakcija Tadića i Koštunice.
Kurir, 22.11.07.

Model Olandskih ostrva je razmatran od 2001. do 2004. ali su ga odbacili SPC, Dobrica Ćosić i Nebojša Čović.
Dušan Janjić, analitičar, Kurir, 22.11.07.

Osnovna premisa modela koji je 1972. primenjen prilikom regulisanja odnosa Zapadne i Istočne Nemačke je da su obe strane zadržale svoj pogled na status, pa je Zapadna Nemačka tretirala DDR ne kao inostranstvo već kao svoju pokrajinu, dok je Istočna Nemačka s trećim zemljama mogla da uspostavlja i održava sasvim normalne odnose.
Volfrang Mas, ambasador, Dnevnik, 22.11.07.

Srbija bi profitirala od nezavisnosti Kosova, dok bi zadržavanje sadašnje pozicije o statusu pokrajine značilo dodatne troškove za Beograd i onemogućavanje privrednog razvoja Kosova.
Iz studije Instituta za međunarodna uporedna ekonomska istraživanja, Glas javnosti, 23.11.07.

Iz ekonomskog ugla gledano, bilo bi najbolje da se strane u konfliktu dogovore o varijanti otcepljenja i partnerstva.
Vladimir Gligorov, ekonomista, Blic, 22.11.07.

Postoji realna opasnost da Srbi na Kosovu počnu da „glasaju nogama“, a ako napuste Kosovo, ono nam nije ni potrebno.
Živorad Kovačević, eks diplomata, Blic, 25.11.07.

Premijer (Koštunica) je pozvao sve građane Srbije da nikada o jednostranoj nezavisnosti ne govore kao o nezavisnoj državi.
Tanjug, 25.11.07.

Američki predstavnik u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (MAAE) Gregori Šult je izrazio očekivanje da će mnoge članice te organizacije podržati zahtev da Iran sarađuje sa MAAE i prekine svoj program obogaćivanja uranijuma, a neke diplomate umeren stav SAD objašnjavaju željom da se izbegne sukob sa Moskvom do 10. decembra, kada bi Kontakt grupa trebalo da podnese izveštaj o Kosovu.
FoNet, 23.11.07.

Kad je reč o bojkotu izbora, Oliver Ivanović je naveo da ne može da objasni šta će to dobro doneti Srbima, jer će Srbi u naredne tri godine biti bez predstavnika u Skupštni i Vladi. „Ministarstvo za KiM neće moći da bude sagovornik kosovskim liderima ukoliko se nekom Srbinu nešto desi ili ukoliko nestane struje“.
Danas, 24-25.11.07.

Naš pregovarački tim je nekompetentan, politički neodgovoran, nedorastao situaciji od koje se uplašio i zaslepljen ideologijom nacionalizma. Treba se samo setiti kako je završena priča o Crnoj Gori. Tako će se završiti i priča o Kosovu, a i stavovi o Republici Srpskoj vode ka takvom rešenju.
Dušan Janjić, ekspert, Blic, 23.11.07.

Kosovo ima ogroman značaj za Srbiju, ono je blisko povezano sa otpornošću srpskog naroda.
Vuk Jeremić, ministar, Politika, 24.11.07.

U svom tekstu od pre pola veka, Mišić je izneo misao da se, od kada postojimo, tvrdi da je Kosovo izgubljena stvar. A mi vekovima, uvek iznova, dokazujemo istinu koju smo kao narod zapečatili u novom ustavu da Kosovo jeste, da je bilo i da će uvek biti Srbija.
Vojislav Koštunica, premijer, Večernje novosti, 24.11.07.

Vlada Srbije… je prekjuče naložila svim ministarstvima da u roku od sedam dana završe akcione planove za slučaj jednostranog proglašenja nezavisnosti KiM.
Večernje novosti, 24.11.07.

SRS, NS, G17 Plus i LDP nemaju vrhovni pokrajinski odbor u južnoj srpskoj pokrajini: Sve im ravno do Kosova.
Večernje novosti, 24.11.07.

Niko od političara iz Srbije nema hrabrosti da jasno kaže srpskoj javnosti da će Kosovo biti samostalno. Dalji pregovori o Kosovu su još samo potraga za izlazom kako da srpski političari sačuvaju ponos.
Jelko Kacin, funkcioner Evropskog parlamenta, Politika, 22.11.07.

Američki diplomata u penziji Ričard Holbruk upozorio je na opasnost izbijanja nasilja na Balkanu posle pobede Hašima Tačija na izborima, ali je za to unapred optužio Rusiju.
Večernje novosti, 22.11.07.

Hašim Tači imao ljubavnu romansu sa bivšom američkom državnom sekretarkom Medlin Olbrajt…. Na Tačija ne mogu da budem ljubomoran jer nismo ista krvna grupa, poručuje Velja (Ilić).
Kurir, 22.11.07.

Albanija – sklonište Jevreja od nacista. Albanija, pretežno muslimanska zemlja, jedina je država u Evropi u kojoj je bilo više Jevreja na kraju Drugog svetskog rata nego na početku, izjavio je američki fotograf Norman Geršman na otvaranju svoje izložbe.
Most, novembar 07.

Pristupanje Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu 25. marta 1941. godine nije bio čin izdaje, već dobar diplomatski potez, smatraju Miodrag Janković, istoričar i Veljko Lalić, novinar „Večernjih novosti”, autori knjige „Istina o 27. martu”.
Politika, 22.11.07.

Ovde je reč o srpskoj deci. Koštunica treba da odgovara njihovim majkama i očevima, a ne meni.
Erik Rozental, potpisnik izveštaja o tretmanu bolesne dece, Evropa, 22.11.07.

Po meri bezizlaza koji se u njoj na svim nivoima svakodnevno proizvodi, Srbija kao da, makar trenutno, na „originalan“ način dopisuje opštu istoriju besmisla bar koliko i opštu istoriju tranzicije.
Igor Marojević, uvodničar, Evropa, 22.11.07.

Računamo na mudrost predsednika Tadića, premijera Koštunice, ministra spoljnih poslova, svih članova vlade da su dobri odnosi sa Amerikom u interesu Srbije.
Kameron Manter, diplomata, Evropa, 22.11.07.

Mislim da Tadić shvata mnogo više nego što se na prvi pogled čini.
Petrit Selimi, novinar, Evropa, 22.11.07.

HDZ u predizbornoj kampanji podržavaju dve sasvim različite, ali uticajne strukture: Katolička crkva i fudbalski klub Dinamo.
Vid Jeraj, dopisnik, Evropa, 22.11.07.

Inspektora Vasilija Rajčevića, prilikom kontrole mesare brata od strica Velimira Ilića – Strahinje, vlasnik udario plastičnom gajbom, pa je sada na bolovanju.
Politika, 22.11.07.

Osumnjičeni Ilić tvrdi da je oborio kompjuter, a da je gajbica sama pala na glavu inspektora.
Politika, 23.11.07.

Srbija izgubila dva spora pred Evropskim sudom za ljudska prava, jer su domaći sudovi više branili ugled predsednika opštine nego pravo na slobodu izražavanja.
Politika, 22.11.07.

„Parking servis“ proslavio Aranđelovdan.
Politika, 22.11.07.

Zbog pola odsto deklarisanih ateista, predsednik ili premijer neće smeti javno da se prekrste. Zbog onih koji ne vole ni da vide sveštenika, neće biti litije. Zbog onih koji ne vole što postoji ono ,,Srpska” u nazivu crkve napraviće se ,,Evropska pravoslavna crkva”. I odmah će joj se, u ime ravnopravnosti, dati dozvola da podigne crkve gde god su i one koje pripadaju SPC.
Slobodan Antonić, analitičar, Politika, 22.11.07.

Pomoćnik u ministarstvu odbrane Dušan Spasojević ocenio je da je lažna dilema da li Srbija treba da uđe u NATO, jer država za to nije spremna, niti je pozvana da se priključi Severnoatlantskom savezu.
Beta, 23.11.07.

Imali smo problem sa Crnom Gorom oko slučaja Filaret i otkazivanje zvanične posete Podgorici ministra Velimira Ilića, što je totalno ispolitizovan problem. Potom smo imali probleme sa Sarajevom zbog orkestriranih napada na Lajčaka koji su dobrim delom bili potpuno neutemeljeni i isforsirani. A ranije smo imali nesuglasice i sa Makedonijom oko crkvenih pitanja. I uopšte, u našoj međunarodnoj komunikaciji stalno iskrsavaju neke stvari koje mnogim analitičarima spolja daju osnova da zaključe da se Beograd vraća u okvire iz 90-ih.
Milan Pajević, ekspert, Dnevnik, 22.11.07.

Nadam se da će Koštunica davati izjave koje se tiču vlastitih unutrašnjih poslova, a ne poslova BiH.
Doris Pak, funkcionerka Evropskog parlamenta, Dnevnik, 23.11.07.

Poslali smo jasnu poruku Beogradu da stanje u BiH ne čini složenijim nego što jeste.
Oli Ren, funkcioner EU, Danas, 22.11.07.

Simboliku sa Jajcem Milivojević (Srđan, poslanik DS) je pronašao ne zbog datuma održavanja (pregovora o Kosovu), već zbog činjenice da „Srbija i danas egzistira u okviru nametnutih avnojevskih granica“.
Kurir, 24.11.07.

Srbi su etnički i, posebno religijski iritirali razvijenu Evropu već od vremena kada se srpski migracioni klin Čarnojevića duboko zabio u njeno katoličko-evangelističko tkivo.
Dragan Simeunović, profesor BU, Pravda 24-25.11.07.

Veoma je važno da vlast u Beogradu ne ponovi greške iz vremena vlasti režima Slobodana Miloševića pre sedam godina, kada je došlo do toga da „vojno policijske snage povučene sa Kosova na teritoriju Preševske doline izazovu seriju teških incidenata, koji su doveli do oružanih sukoba u Kopnenoj zoni bezbednosti“.
Iz saopštenja Partije za demokratsko delovanje, Danas, 22.11.07.

Sam političko-policijski-vojno-bezbednosni vrh jedne zemlje završio je u Hagu. To pokazuje da niko u svetu ne može da kaže da Srbija ne sarađuje sa Hagom.
Rasim Ljajić, ministar, Večernje novosti, 24.11.07.

Sve slike Radovana Karadžića i Ratka Mladića u „Butiku srpskih nacionalnih obeležja“ u Kragujevcu su rasprodate. Ostale samo majice i to one malih brojeva.
Kurir, 25.11.07.

Relativizacija zločina je opasnija i od samog zločina.
Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine, Glas javnosti, 25. 11. 07.

Novopazarske slike i prilike: Pred molitvu kamen za u glavu.
Danas, 23.11.07.

Specijalitet Pazaraca sveo se na dve jeftine političke fascikle – ko nije moj onda je izdajnik, a ko je moj onda je bezgrešan i na pravom putu Novi Pazar – Beograd sa krajnjom stanicom u carstvo nebesko.
Alija Halilović, NGO aktivista, Danas, 23.11.07.

Prošli put su Srbi dali Bušu glas, a ništa nisu dobili od toga.
Mirjana Samardžija, Amerikanka, Večernje novosti, 25.11.07.

Apstinencija je Pirova pobeda besnog građanina.
Ivana Anojčić, uvodničarka, Politika, 25. 11. 07.

Skupština opštine Raška proglasila je, na inicijativu odborničke grupe radikala, Vladimira Putina za počasnog građanina te opštine.
Večernje novosti, 25.11.07.

Moskva odlučila da na Drini postavi svoje rakete kao odgovor SAD na izgradnju raketnog štita u Poljskoj i Češkoj. Srbija navodno pristala.
Kurir, 25.11.07.

Gornji Milanovac: Napadač se dvojici momaka, koji ga nisu poznavali, ponudio da ih časti pićem, ali su oni odbili. Druželjubivi momak je posle toga bez reči izvadio pištolj i pucao u njih.
Press, 25.11.07.

Uloga SANU je da podržava Vladu u akcijama za odbranu integriteta zemlje i svega onoga što je vezano za budućnost nacije.
Nikola Hajdin, akademik, Večernje novosti, 25.11.07.

Mislim da antologijsko pitanje „ŠTA RADITE PRE PODNE?“ mora postati mitsko, kako bismo uopšte nešto učinili!
Olga Stojanović, dnevničarka, Pravda, 24-25.11.07.

U naredne dve godine Evropa i svet će nas gaziti da bi nas primorali da se odreknemo Kosova. Proći ćemo kroz katarzu, pa kako se ko snađe. Mada će takvih u Srbiji biti sve manje.
Dušan Veličković, astrolog, Press, 25.11.07.

Dugo sam verovao da je Maksim – onaj što „lupa po diviziji“- Srbin. Ispostavilo se da nije.
Dragoljub Petrović, komentator, Glas javnosti, 23.11.07.

Ne pripadam onima koji prebrojavaju ljude po bilo kom, pa ni verskom osnovu, ali je više nego simptomatično to što su se na ovakav potez baš odlučili funkcioneri rimokatoličke veroispovesti.
Velibor Đomić, protojerej SPC, Glas javnosti, 25.11.07.

U Deliblatskoj peščari Svetim Georgijem rasterali retke ptice.
Blic, 24.11.07.

Patrijarh u božjim rukama!
Press, 24.11.07.

Patrijarh Pavle će u istoriji Srpske crkve ostati puškinski visok obelisk nerukotvoreni.
Milorad Ekmečić, istoričar, NIN, 23.11.07.

Patrijarh zanemeo.
Kurir, 23.11.07.

Peščanik.net, 25.11.2007.