IZVODI IZ ŠTAMPE 29.09-01.10.07.

KOSOVO

Kad je Međunarodni sud pravde u Hagu oslobodio Srbiju krivice za genocid u BiH „nekome“ je trebalo da poveže ratni zločin nad civilima u Trnovu sa Vojskom RS, u cilju slabljenja pregovaračke pozicije Srbije u pregovorima o statusu južne srpske pokrajine.
Gordana Božilović – Petrović, sudija, 30.09.07.

I Tadić i Koštunica su na pregovorima izgledali prilično mračno, što ukazuje da je i njima jasno da će srpski interesi na Kosmetu biti veoma teško odbranjeni. Njih dvojica su branili Srbiju najbolje što su mogli, ali mislim da su zakasnili. Pravo vreme je bilo onda kad je Zoran Đinđić počeo da brani Kosovo, a možda je upravo zato i poginuo.
Milan Nikolić, analitičar, 30.09.07.

Direktni pregovori su bili veliki korak unapred, pre svega jer su se dve strane složile da – nastave direktne pregovore.
Vuk Jeremić, šef diplomatije Srbije, 30.09.07.

Najveći uspeh prvih direktnih pregovora srpske i albanske strane održanih u Njujorku je to što je uopšte do njih došlo.
Branko Radun, analitičar, 30.09.07.

Među srpskim predstavnicima se veoma ukazuje napolitičku pobedu ostvarenu samim tim što je razgovor najvišihpredstavnika srpske i albanske strane održan u kancelariji EU. A ne usedištu UN kako je to traženo iz Prištine, što bi, da je prihvaćeno,objašnjava se, odavalo utisak da to o Kosovu pregovaraju „dve državnedelegacije“. Znači, što se toga tiče počelo je dobro – ima da se zna koje ko. A, za dalje ćemo da vidimo.
Slobodan Pavlović, komentator, 29.09.07.

Naš predlog nudi unutrašnju nezavisnost Kosmeta, odnosno priliku Albancima da sami upravljaju svojim životom. Srbija se uopšte ne bi mešala, sem ako to Albanci jednog dana ne požele.
Goran Bogdanović, pregovarač o Kosovu, 30.09.07.

Potpuna nezavisnost Kosova je naš kompromis, dok je pretenzija Srbije za suštinskom autonomijom hegemonijska.
Hašim Tači, lider DPK, 01.10.07.

Albanski premijer Sali Beriša je s plenarne govornice sugerisao da zemlja kojoj preti smanjenje zapravo hoće da se poveća. Optužio je Beograd da je odbacio Ahtisarijev plan koji predviđa otcepljenje Kosmeta od Srbije zato što je opsednut „sablastima velike Srbije“. Mora biti da je ponekog i zbunio takvom računicom, po kojoj je oduzimanje sabiranje, i da smanjivanje govori o uvećanju.
Momčilo Pantelić, dopisnik, 30.09.07.

U ovom periodu je Sunce u znaku Vage koja predstavlja prirodno deseto polje Srbije, a to je polje vlasti i suda na koje mi nemamo puno uticaja. S obzirom na istoriju i događaje koji su nam se dešavali u ovom vremenu, ni sada ne treba očekivati nešto bolje. Odluke iz palate UN bi mogle skupo da koštaju naše političare, naročito one koji su mnogo obećavali.
Dušan Veličković, astrolog, 30.09.07.

HAG

Porodici Karadžića je rečeno da će ih dovesti do takve bede i gladi da će oni pred TV kamerama, a da to prenosi Si-En-En, Bi-Bi-Si, Evronjuz i druge strane stanice, sklopiti ruke i moliti dedu da se preda, jer nemaju šta da jedu. To im je rečeno sada, u Banjaluci. Ja mislim da to ni Turci nisu radili.
Kosta Čavoški, akademik, 29.09.07.

Na svu sreću, nije došlo do ustupanja predmeta (Veselina Šljivančanina) pa je ostao pred Haškim tribunalom. Da je taj predmet došao ovde u Srbiju, ovi koji sude, da bi se dodvorili nekim NVO, međunarodnim faktorima preko kojih se edukuju po svetu – kazne bi bile drakonske.
Momčilo Bulatović, branilac Šljivančanina, 01.10.07.

U Haškom sudu ne postoji pravda, ali ja ipak želim da poručim svima koji su tamo da se vredi boriti za nju. Miroslav Radić, „prvi Srbin oslobođen u Hagu“, 29.09.07.

Srbija, ona za vreme Miloševića, ali i posle njega, bez prestanka je kritikovala Tribunal što ne pokreće istragu protiv NATO-a zbog bombardovanja, ali ni NATO ni Srbija nisu Tribunalu dostavili neophodne dokaze potrebne da bi se otvorila istraga! … Jedino što je predsednik Srbije i Crne Gore u svoje vreme dostavio su propagandne knjige Miloševića, što nije dovoljno za pokretanje istrage.
Florans Artman, eks portparolka Haškog tribunala, 30.09.07.

KOŠTUNICA

Viđam se sa premijerom svake nedelje i popričamo. On me uvek sasluša, ali posluša sebe. Dakle, uradi onako kako on misli da je dobro.
Milan Parivodić, privredni savetnik premijera Srbije, 30.09.07.

U tom Peščaniku, koji bi mogao da promeni ime u KOŠČANIK, s obzirom na kontinuirani tretman premijera Koštunice, a koji nije kozmetički, već KLOZMETIČKI, čula sam iz usta Žarka Koraća kako bi se na memorandumu (umesto referendumu, opaska čitateljke)…
Olga Stojanović, voajerka, 29.09.07.

SLIČNO

Istraživanje u časopisu „Nova srpska politička misao“ potvrdilo je negativan odnos članova DSS prema Albancima, Romima i Amerikancima.
Dragoljub Acković, potpredsednik Svetskog parlamenta Roma, 30.09.07.

Kod nas se kao uvrede upotrebljavaju epiteti fašisti i Cigani, a to nikako nije isto… A Romi su ti koji su za vreme bombardovanja imali parolu – Braćo Srbi, mi smo s vama.
Bora Kuzmanović, socijalni psiholog, 30.09.07.

Baš u momentu kada je Batić objašnjavao poslanicima da to što je kvarcovan nema veze sa rasom, nego sa solarijumom, a da ostali delovi njegove ličnosti nemaju veze sa beloglavim supovima, niti on zbog toga ima „lešinarski karakter“ i „supovski mentalitet“, u direktnom TV prenosu RTS pojavile su se trke Formule 1, pa onda opera. Tijanić verovatno nije imao spremnu kasetu s filmom „Cigani lete u nebo“. Ali je imao spremnu kasetu s filmom „Batići lete u nebo“. Što mu, po Tijaniću, dođe isto.
Dragoljub Petrović, komentator, 30.09.07.

Sramota me što živim u zemlji u kojoj su moju ulogu majke Albanke pojedine novine proglasile „antisrpskim činom“. Sramota je što su te novine najtiražnije.
Mirjana Karanović, glumica, 29.09.07.

RAZNO

Ako želiš da budeš lep po svaku cenu, plastična hirurgija pruža neverovatne mogućnosti. Međutim, treba znati da time nisi kupio dobrotu u sebi.
Snežana Savić, glumica, 30.09.07.

Malo je onih pravoslavnih hrišćana u Crnoj Gori koji, posle svih ovih i drugih saznanja, nisu skloni da veruju da iza projekta crnogorske raspopsko-policijske crkve stoje, zapravo izvesni krugovi Rimokatoličke crkve. Daj Bože da nije tako.
Velibor Đomić, protojerej SPC, 30.09.07.

Zabole me glava od novog VB. Vidim, skoro sve one ukućanke se napunile silikonima. Samo što im ne puknu majice pod pritiskom istog. Gledam ih tako i zabrinuh se šta će biti ako poraste vazdušni pritisak, pa se sukobi sa prsnim pritiskom silikonki. Ima da dođe do opasne sekspolozije. Jadna ona dvojica.
Nataša Stojanović, meteoropata, 30.09.07.

Ne znam da li smo ep o srpskom muškarcu kao najmuževnijem i najvećem ljubavniku mi sami stvorili, ali je činjenica da smo vrlo ponosan narod i da takve priče verovatno imaju korena u tome. Italijani su poznati kao kavaljeri i latinski ljubavnici, Francuzi kao veliki zavodnici, pa smo možda i mi morali nešto da uradimo za naš imidž.
Boba Živojinović, teniser, 30.09.07.

Kada su posle rata komunisti preuzeli vlast, tadašnji konzul Nikola Petrović imao je dovoljno pameti da predstavnicima emigracije poveri Dučićeve spise na čuvanje, kako ih ne bi spalili.
Milisav Andrić, Valjevac, 30.09.07.

Osećaj da vladate nad drugim ljudima je neverovatno zavodljiv, pa sam se osećao skoro kao bivši narkoman.
Milan St. Protić, istoričar, 29.09.07.

Bilo je mnogo primedbi na moju fakultetsku diplomu i magistraturu. Pa Čankova mama mi je predavala na univerzitetu. Bio sam dobar đak… Oni su mene pitali što sam sa Vojom. A ja nikada nisam pitao Batića, koji je „ravnogorac“, zašto je sa Čedom.
Velja Ilić, ministar, 29.09.07.

Ako je vaše pitanje „Da li ste platili DS-u i DSS-u da glasaju za vas“ ozbiljno, onda mogu da vam odgovorim: „Iz deviznih rezervi ne mogu, a iz svog džepa neću“.
Radovan Jelašić, guverner NBS, 29.09.07.

Ponašamo se kao da imamo neke rezervne živote i da nam 10-15 godina zaostatka sa svetom ne znači ništa.
Kokan Mladenović, reditelj, 29.09.07.

Potrebna je 7. oktobra građanska inicijativa, da građani zauzmu ulice i da im ne pustimo prostor ni u Novom Sadu, ni u Vojvodini, jer je sledeći njihov korak da nam dođu na kućne pragove.
Ivana Dulić – Marković, funkcionerka G17 plus, 29.09.07.

Srpski „demokratski nacionalisti“ trude se da reakcentovanjem antifašizma osmisle „dobri nacionalizam“, dok je kod ekstremnih nacionalista fašizam salonska stvar, tj. oblik najdoslednijeg nacionalnog osećanja. Smeštena između ova dva pola, srpska vladajuća elita je trgovinom u parlamentu 2004. uspela da legalizuje nacionalni antifašizam.
Todor Kuljić, profesor Beogradskog univerziteta, 30.09.07.

Peščanik.net, 01.10.2007.