IZVODI IZ ŠTAMPE 29.11.-02.12.07.

Jeremić (Vuk) nudi model „Hongkong plus plus“.
Press, 29.11.07.

Koliki god ja đavo bio, izgleda da vladajuće stranke procenjuju da je Mišković daleko veći đavo, makar u očima ovog društva.
Čedomir Jovanović, lider LDP, Politika, 30.11.07.

Profesorka fizičkog vaspitanja u X beogradskoj gimnaziji Suzana Nikolić izbacila je sa časa i „zalepila“ jedinicu učeniku 1-6 razreda ove škole Nemanji B!… Helena Pejić, mladićeva majka, ogorčena je kaznom koju je „popio“ njen sin zbog majice na čijoj prednjoj strani piše JSO, a na leđima je amblem ove jedinice… Profesorka ga je jednom upozorila da će ga izbaciti sa časa i dati mu keca ako je još jednom obuče: „Kada si ti bio u pelenama, to se nosilo, ti nemaš pojma o čemu se radi“.
Kurir, 01.12.07.

Ambasador Išinger govorio je o dobrom iskustvu sa dve duge zajedničke večere sa obema delegacijama u hotelu „Zamak Vajkersdorf” u Badenu. Tu su, rekao je, opušteno razgovarali Hašim Tači sa Vukom Jeremićem, a Agim Čeku sa Borisom Tadićem. Međutim, Vizner i Išinger insistirali su na konferenciji za novinare na tome da su ispitane „sve mogućnosti za rešenje statusa poznate čoveku”.
Politika, 29.11.07.

Član prištinskog tima Veton Suroi izvrnuo je u obraćanju novinarima činjenice izjavivši da su se obe strane u Badenu obavezale da neće koristiti silu i da je to „veoma značajno, jer smo prvi put od Srbije čuli da u ovom političkom procesu neće pribeći nasilju”. Ovu njegovu izjavu nešto kasnije demantovao je u Beču posrednik EU Volfgang Išinger, koji je objasnio da su obe strane, pa dakle i Beograd, od početka procesa govorile da neće koristiti silu.
Politika, 29.11.07.

Srbi sa Kosmeta usvojili su juče Deklaraciju o potvrđivanju neraskidivih ustavnih i državnopravnih veza KiM sa Republikom Srbijom.
Politika, 29.11.07.

Jeremić (Vuk) nudi model „Hongkong plus plus“.
Press, 29.11.07.

To što država nije reagovala na isticanje zastave druge države i intoniranje tuđe himne (albanske, u Preševskoj dolini), pokazuje tolerantnost Srbije u trenutku kada se vode pregovori o konačnom statusu Kosova.
Petar Lađević, funkcioner Vlade Srbije, Politika, 29.11.07.

Iako vojska Srbije ima najviše vojnika od svih armija na Balkanu, kao i zavidan renome, u slučaju proglašenja nezavisnosti KiM jasno je da bi se područje njenog dejstva prostiralo samo do administrativne granice.
Kurir, 01.12.07.

Čak ni u svom geografskom značenju, Kosmet nije jedno mesto, već predstava stvarnosti.
Miroslav Lazanski, komentator, Politika, 01.12.07.

Osnovna strategija Beograda za Kosovo, garnirana u finišu nekim azijsko/skandinavskim varijantama, potekla je zapravo još 2003. iz kuhinje SPS, uz blagoslov SPC.
Slobodan Pavlović, kolumnista, Danas, 1-2.12.07.

Da je Milošević imao više živaca prije osam godina, mogao je naneti jedan od najtežih poraza Velikom bratu. Ali, jedna izgubljena bitka ne znači i izgubljeni rat. Koštunica, kojeg je Bijela kuća dovela na vlast 2000. godine ima iste reflekse kao i Milošević. Rekao je, dosta, ovu granicu ne smijete preći! Time se suprotstavio ne samo najmoćnijoj državi na svijetu, nego i svojoj moćnoj plaćeničkoj braći. Ali snaga Koštuničina leži, kao i Miloševiću 1999. godine, u narodu. Većina srpskog naroda ne da Kosovo jer zna da bi se, dajući Kosovo, odrekla svoje duše. Međutim, šanse Srbije, u striktno vojnom pogledu, a u pogledu konflikta sa Albancima i NATO, su slabije nego 1999. godine.
Emil Vlajki, kolumnista, Glas javnosti, 29.11.07

Milošević je vodio zemlju, bio je rat i posle njega nešto treba i da se izgubi. Doris Pak, funkcionerka Evropskog parlamenta,
Večernje novosti, 30.11.07.

Koštunica je pregovorima o Kosovu hteo da spasava obraz Miloševiću koji je ratom protiv celog sveta izgubio južnu pokrajinu.
Nenad Čanak, lider LSV, Pravda, 1-2. 12. 07.

Stojanka Petković, na čiju je kuću u Zvečanu pre 15 dana bačen „molotovljev koktel“ izjavila u skupštini: „Možda ću biti prvi Srbin koji će se iseliti sa Kosmeta zbog Srba“.
Politika, 01.12.07.

Mengele: Komandant Kfora, francuski general Ksavijer de Marnak rekao da će tenzije između kosovskih Srba i Albanaca uskoro doživeti kraj, s obzirom na starosnu granicu dva naroda. Poslanik DSS Dragan Šormaz zamalo nije dobio šlog kad je čuo kakav je naum francuskog generala… „Šta zamišlja on, da je Gebels, Mengele?!“… Pakleni naum komandanta Kfora na Kosmetu sablaznio je i jednog od lidera kosovskih Srba Marka Jakšića. „General De Marnak bi morao da zna da je prosečna starost Francuza mnogo veća nego Arapa i ostalih koji su preplavili Francusku“, ističe Jakšić. Potpredsednika SRS Dragana Todorovića nije iznenadila izjava komandanta Kfora. „Takve komparacije postojale su i ranije u svetu, a najdrastičniji primer su koncentracioni logori, koje su zvali ’konačno rešenje’. Meni ovo liči na to ’konačno rešenje“. Ni poslanik DS Srđan Milivojević nije ostao ravnodušan na jednu od najmonstruoznijih izjava koje su se čule u poslednje vreme: „Morao bih pomenutom gospodinu da kažem da moji kumovi žive na Kosovu i imaju devetoro dece“.
Kurir, 30.11.07.

Da smo na vreme postali članica NATO, problem Kosova ne bi postojao.
Slobodan Kosovac, analitičar, Glas javnosti, 02.12.07.

Ako kompromisno rešenje postoji, ono bi do sada bilo pronađeno.
Danijel Server, analitičar, Blic, 30.11.07.

Stalno se ističe da je Srbija, kao suverena država, obavezna da pokaže zube. Pa šta košta da košta.
Vladimir Gligorov, ekonomista, Blic, 30.11.07.

Premijer, ma gde se nalazio, ne propušta priliku da odašalje kakvu istorijsku poruku. Poruka sa badenske večere glasi: ja sam Srbin i srpskoga roda, ne bih ja ni za živu glavu večerao sa Arnautima u katoličkom restoranu u kome jela kuvaju i poslužuju vatikanski zaverenici; ja u najboljem slučaju mogu jesti kod brače Grka, a oni će mi – uviđavni kakvi su – spremiti cicvaru. Ne mogu ja bez Srbije i srpskih mezetluka nigde i nipošto. A zna se da jedem – kad to uopšte mogu od brige sa Kosovom – isključivo sa Srbljima. A ovi, ovi što jedu sa Šiptarima, to su izrodi i izdajnici. Kad, ne daj bože, dođe strašni čas, ja ću se obratiti naciji i reći ću: „Nisam jeo!“
Svetislav Basara, uvodničar, Danas, 29.11.07.

„Kada kažete da Španija ima Kataloniju i Baskiju, morate reći da Srbija ima KiM i Vojvodinu“, rekla je Aleksandra Jerkov, i upitala Koštunicu „kako misli da će mu neko poverovati da će Kosmetu pružiti suštinsku autonomiju, ako drugoj pokrajini ne daje autonomiju… Ignorisanje jedne pokrajine ne doprinosi zadržavanju druge pokrajine u sastavu Republike Srbije“, rekla je ona.
Dnevnik, 29.11.07.

Reći ću u poverenju vama, a vi nemojte nikome – Koštunica najviše zazire od mojih političkih ambicija.
Matija Bećković, akademik, Večernje novosti, 02.12.07.

Koštunica se ponaša po logici loših đaka: “Mrzi me učiteljica”.
Nenad Čanak, lider LSV, Dnevnik, 30.11.07.

Krajina kao Srebrenica: Odluka Okružnog suda u Hagu da prihvati tužbu koje je Udruženje „Majke Srebrenice” podnelo protiv UN i Holandije daje pravo Srbima iz nekadašnje Republike Srpske Krajine da i oni tuže UN i države iz kojih su bili vojnici Unprofora.
Vitomir Popović, pravnik, Politika, 29.11.07.

Slavnić, Repčić, Lilić, Jokanović, Bojović, Stojčić, Milošević… Sve su ovo asocijacije za uspešne sportiste, državne službenike, ministre i predsednike država. Nažalost, ova prezimena kriju i opasne kriminalce, ubice, prevarante, huligane, izgrednike… I ne bi tu ništa bilo čudno, da ovi drugi nisu direktni potomci prvih. U ovom trenutku sva tri sina bivšeg visokog državnog činovnika i saveznog ministra policije Vukašina Jokanovića su iza rešetaka. Uhapšeni su nedavno, a sumnje su teške – da su članovi organizovane kriminalne grupe, koja je oštetila državu za nekoliko milijardi dinara.
Večernje novosti, 29.11.07.

U našem narodu omiljeni su istorijski junaci, nacionalni heroji i ratnici. Ne možemo da stignemo da ulicama damo neka druga, poetičnija imena.
Branislav Belić, iz beogradske komisije za preimenovanje ulica, Blic, 30.11.07.

Čekajući red za operaciju srca preminuo stostruki davalac krvi.
Večernje novosti, 30.11.07.

U takozvanoj srpskoj Atini su izvesni likovni umetnici odlučili pucati u roman – pretpostavljam tvrdoukoričeno izdanje, ne bi li stvar zapraštala kako valja. Autor romana je onaj slav(lje)ni pisac u čije se očinstvo nad celom jednom nacijom prečesto ne sumnja… Ne sviđa mi se ideja pucanja. Ni u ljude, ni u predmete. Ni u knjige.
Gorčin Stojanović, uvodničar, Blic, 30.11.07.

Sudar brodova sinoć u Zemunu: Hrvat udario Nemca.
Večernje novosti, 01.12.07.

Nataša Kandić priznala po kojoj ceni mrzi Srbe.
Pravda, 1-2.12.07.

Svet je nekako prekomponovan na našu štetu.
Dragoljub Žarković, kolumnista, Politika, 30.11.07.

Jedini lek protiv bele kuge bi, dakle, bila crna kuga, koja će pokositi sistem vrednosti što je doveo u pitanje opstanak cele nacije, ali ne i njenih najpodlijih i najzločinačkijih delova. Jasno?
Marko Vidojković, pisac, Politika, 30.11.07.

Ako se Ana Frank prošle nedelje pojavila u Beogradu, znači li to da Hitler već sedi u Briselu, to jest Vašingtonu?
Dragan Jovanović, uvodničar, NIN, 29.11.07.

Koliki god ja đavo bio, izgleda da vladajuće stranke procenjuju da je Mišković daleko veći đavo, makar u očima ovog društva.
Čedomir Jovanović, lider LDP, Politika, 30.11.07.

Sociolog politike Jovan Komšić smatra da postoji razlog zbog kojeg Čedomir Jovanović nije uvrstio Borisa Tadića u „zločinačko udruženje“. „To je vrsta napada, odnosno optužbe da bi se skrenula pažnja i privoleo potencijalni partner na stratešku saradnju. Nastoji se primorati ’stariji veliki brat’ na saradnju s ’mlađim bratom’, uz ostavljanje prostora za kasnije kompromise s manje ’progutanih žaba’, u Đinđićevom smislu rečeno“.
Danas, 30.11.07.

Za stoku se uvodi pet prava na slobodu: Usvajanjem zakona o dobrobiti životinja priznaće im se da su osećajna bića, kojima je garantovano pravo zaštite od neprijatnosti, gladi i žeđi, straha i stresa, bola i bolesti, kao i sloboda da izražavaju svoje prirodno ponašanje.
Glas javnosti, 02.12.07.

Vlada Srbije će uskoro doneti Zakon o dobrobiti životinja, usklađen sa pravilima Evropske unije. Po tom zakonu, izgleda, svako ko već nije zaklan imaće određena prava pre klanja. Poslednju želju i posetu sveštenika? Jok. Kako je to opisano u jednom listu: „Svinje će pre klanja morati dobro da se odmore, zatim da im se uradi zdravstveni pregled, da se omame strujom, pa zakolju“. Hm.
Dragoljub Petrović, komentator, Glas javnosti, 30.11.07.

Ako opštine Žitište, Zrenjanin, Pančevo, Gadžin Han mogu da imaju predsednika, zašto ga ne bi imala jedna autonomna pokrajina?
Aleksandar Marton, poslanik LSV, Dnevnik, 30.11.07.

SAO MAO: Predsednik DZVM Šandor Pal predlaže formiranje mađarske autonomne oblasti u Vojvodini. „Tražimo status za Mađare u Vojvodini jednak onome koji će imati Srbi na Kosovu ako ta pokrajina proglasi nezavisnost. Mi mislimo – ako može za kosovske Srbe, zašto ne bi moglo i za vojvođanske Mađare“, izričit je Pal.
Kurir, 30.11.07.

Otkad sam došao u Beograd, naslušao sam se u ovoj sali „ligaši ovo, Vojvođani ono“. Kad se isključe kamere i kad pričam s većinom poslanika, svaki klimne glavom i kaže – „Vi ste u pravu, ali šta ćemo mi da jedemo?“
Radovan Radovanović, vojvođanski poslanik, Dnevnik, 30.11.07.

Pozivati na koaliciju s DSS-om i u Vojvodini, i to predstavljati kao neko neverovatno dostignuće i milost DS-a, isto je kao i deliti besplatne karte za “Titanik”.
Nenad Čanak, predsednik LSV, Dnevnik, 30.11.07.

Tačno je da se Maja Gojković ne čuje sa Šešeljem, ali je isto tako tačno da on pita za nju, činjenica je i da dugo nije bila u stranci. Iskreno, imam utisak da je pogrešno shvatila sadašnju funkciju gradnonačelnika Novog Sada, i to tako da je ona nespojiva sa političkom.
Tomislav Nikolić, funkcioner SRS, Press, 02.12.07.

U Jajcu je nevladina organizacija „Generalni konzulat SFRJ“ organizovala skup pod nazivom „Zasedanje AVNOJA-a“. Skupom je, štaviše, predsedavao drug Ivan Ribar, mladić iz Tivta koji je po zanimanju – ribar. Zasedanju su prisustvovali delegati iz svih jugoslovenskih republika.
Glas javnosti, 30.11.07.

Meštanin rudničkog sela Dragolj Dragan Kamaljević (44) već 15 godina 29. novembar slavi kao svoju krsnu slavu, koju je nazvao – Titovdan. Kamaljević je Dan Republike bivše SFRJ počeo da slavi umesto svoje dotadašnje krsne slave Nikoljdana, 1992. kada su počeli ratni sukobi i raspad Jugoslavije.
Beta, 30.11.07.

Od 29. (novembra) je ostao uglavnom samo svinjokolj, a od 5. oktobra uglavnom samo prljave ruke.
Duško M. Petrović, uvodničar, Pravda, 28.11.07.

Papa se moli za patrijarha Pavla.
24 sata, 30.11.07.

Veliki brat bi da uđe i u bolesničku postelju poglavara SPC.
Srđan Milivojević, funkcioner DS, Blic, 30.11.07.

Kada će, kada i na koji način crkvi biti vraćena imovina oduzeta pre nekoliko decenija? Država Bogu dužna.
Večernje novosti, 30.11.07.

Prvi je Crkvu u državno polje uvukao Milošević u vreme sastavljanja delegacije za Dejtonski mirovni sporazum, ali je i tu, kao i u svim kasnijim slučajevima, kao što su pozivanje građana u drugi krug predsedničkih izbora i referendum za donošenje Ustava Srbije, država instrumentalizovala Crkvu, a ne obrnuto.
Slobodan Marković, nastavnik BU, Glas javnosti, 02.12.07.

Tadić ko’o Tito: Ustavni zakon i Predlog zakona o predsedniku omogućavaju Borisu Tadiću da se još dva puta kandiduje i ostane predsednik do 2018. godine!
Press, 29.11.07.

Lider DS po novom Ustavu mogao bi da bude na čelu Srbije punih 15 godina: Tadić prešišao i kolegu Putina.
Glas javnosti, 29.11.07.

Slučajno ili ne, lider DS više puta se članovima Glavnog odbora svoje stranke obraćao porukom na kojoj je na prošlim izborima kampanju gradila jedna druga partija (LDP): „Od nas zavisi“.
Večernje novosti, 02.12.07.

Na predsedničkim izborima ću učestvovati iz inata.
Velimir Ilić, ministar, TV Studio B, 29.11.07.

Ako se Srbija (u slučaju stvaranja nezavisne države Kosovo) obrati Moskvi, Rusija bi trebalo da im pruži vojnu pomoć u novim sistemima naoružanja i našim stručnjacima, za lepe pare.
Vladimir Žirinovski, lider LDPR, Press, 30.11.07.

Mi ne želimo da vezujemo svoju sudbinu za Moskvu ni po kojem osnovu.
Bajram Redžepi, eks premijer Kosova, Dnevnik, 30.11.07.

Nisu Albanci toliko ludi kao što mi mislimo.
Ninoslav Krstić, analitičar, Glas javnosti, 30.11.07.

Čini se da je uzdanje Srbije u to da će joj Rusija sačuvati Kosovo proizvelo suprotan efekat jer su na taj način zemlje EU podstaknute da zauzmu jedinstven stav u zalaganju za nezavisnost Kosova, ne bi li tako demonstrirale svoje jedinstvo.
Tim Džuda, analitičar, Blic, 29.11.07.

Rusiji ne treba saveznik koji bi je posvađao sa EU. Ona snabdeva gasom 70 odsto evropske teritorije.
Dušan Janjić, analitičar, Evropa, 29.11.07.

Mislim da je mesto Srbije i Kosova u EU, ne u Rusiji i to dobro zna i Rusija.
Jelko Kacin, funkcioner EU, Blic, 02.12.07.

 
Peščanik.net, 02.12.2007.