IZVODI IZ ŠTAMPE 03.12-05.12.07.

Sve sile usmerene su da se sačuvaju ostaci ostataka Svete srpske zemlje, i to u nekom autonomnom statusu koji bi označio koegzistenciju šiptarskog uzurpatora i ubice i srpskog ubijenog.
Veselin Đuretić, akademik, Pravda, 03.12.07.

„Kurir“ ušao u arhive Saveza komunista i među funkcionerima Marksističkog centra našao ime ministra Slobodana Samardžića.
Kurir, 03.12.07.

Sav sam se naježio. Kakva hrabrost. Ući u arhive! Naći ime!
Slobodan Stojićević, komentator, Politika, 05.12.07.

Najveća američka hip-hop zvezda Fifti Sent održaće koncert u Prištini 17. decembra, na fudbalskom stadionu FK Priština, čime će biti proslavljeno proglašenje nezavisnosti Kosova.
Kurir, 03.12.07.

Ne bi me iznenadilo da se uz takvu feštu vesele novoj državi, mada je moguće da je to samo probni balon američke administracije, koja slanjem tog repera želi Albancima da signalizira da ih podržava.
Ranđel Nojkić, funkcioner SPO, Kurir, 03.12.07.

Očekujemo da će se izveštaj posredničke trojke (za Kosovo) sastojati od podataka koje je naša delegacija iznela tokom pregovora.
Branislav Ristivojević, portparol DSS, Danas, 04.12.07.

Zatvoriti administrativne granice KiM prema Srbiji na tri dana za putnike, robu i drugo. Pozvati posmatračku misiju zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju u kojoj su Kina, Rusija, Indija, Pakistan… Pozvati na mobilizaciju sve vojne obveznike Srbije, pod vidom provere spremnosti, edukacije, na tri dana. Organizovati vojne vežbe u oblastima bliskim Pokrajini KiM, uz učešće nekih posmatrača iz Šangajske organizacije za saradnju. Izvesti masovne demonstracije u Beogradu i ostalim gradovima Srbije, da se shvati koliko je Srbima stalo do KiM, u kojima bi Crkva mogla i morala da se angažuje, da organizuje, pozove narod i pomogne.
Artemije, vladika, o reakciji na jednostrane poteze Prištine, Danas, 04.12.07.

Ministarstvo spoljnih poslova mesecima radi na predlogu mera (ako bude nezavisnosti Kosova) koje su u spektru od mekanih do vrlo tvrdih u smislu diplomatskih stvari.
Vuk Jeremić, šef diplomatije, Politika, 05.12.07

Svima na Kosovu je dato uputstvo da niko u decembru ne može da skrati školsku godinu ili časove i da u decembru ne može da se koristi godišnji odmor.
Vuko Antonijević, funkcioner Vlade Srbije, Tanjug, 05.12.07.

Grupa pravoslavnih sveštenika iz Poljske naučila je jednu značajnu i veliku lekciju iz pravoslavlja na Kosovu i Metohiji i zato je u svojoj zemlji već počela ozbiljnu kampanju za očuvanje južne srpske pokrajine u sastavu Srbije.
Glas javnosti, 03.12.07.

To bi se htelo ponegde na Zapadu: Japanu da pripadne Istok, Sibir da pripadne Americi ili Kini… To neće uspeti. Rusija nije Kosovo.
Mihail Gorbačov, poslednji predsednik KPSS na pitanje da li će se Rusija smanjivati, Danas, 05.12.07.

List provladine tradicije pretvara se u propartijsko glasilo.
Iz saopštenja Sindikata novinara lista Politika kojim se traži ostavka čelnika kuće, Beta, 03.12.07.

Potpisnik ovih redova, kao glavni urednik „Politike”, juče je u obraćanju novinarima „Politike” na sledeći način komentarisao najtežu optužbu Sindikata, onu o pretvaranju lista provladine tradicije u „propartijsko glasilo”. „Tu tvrdnju demantuje već i sama činjenica da ’Politika’ koju ja uređujem redovno objavljuje kolumne u kojima Boško Jakšić pronalazi sve ingenioznije razloge da se Kosovu što pre da nezavisnost… Da nema ’Politike’, jedino partijsko glasilo koje bi objavljivalo Jakšićeve kolumne bilo bi partijsko glasilo Liberalno-demokratske partije.
Lj. S. Politika, 04.12.07.

Kao jednu od novina, Šutanovac (Dragan, ministrar odbrane) je naveo da će pripadnici vojske imati pravo da odbiju naređenja koja nisu u skladu sa Ustavom i zakonom i koja su protivna međunarodnom humanitarnom pravu.
Politika, 04.12.07.

Govoreći o zakonima, Tomislav Nikolić je zamerio što su „sve oči uprte u Rusiju, a hoćete u NATO”. On je kazao da će se „jednoga dana u Ministarstvu odbrane čuti ruska himna, dolaziće njihovi stručnjaci da nam pomognu savetima”. Reagovao je Čedomir Jovanović zamerivši Oliveru Duliću, predsedniku parlamenta, što nije Nikoliću izrekao opomenu, a „on je ovde ponizio Srbiju, nema parlamenta u svetu u kojem je moguće najaviti da će vojnici služiti interesima neke druge zemlje”.
Politika, 04.12 07.

Rusiji je krenulo nabolje kad se otarasila jednog Borisa. Vreme je za nas.
Tomislav Nikolić, funkcioner SRS, Dnevnik, 04.12.07.

Smatram da niko ko se ženio dva i više puta ne bi mogao da bude kandidat za predsednika Srbije.
Dragan Marković Palma, gradonačelnik, Glas javnosti, 04.12.07.

Za Čedomira Jovanovića bilo bi primerenije da se, umesto za predsednika Srbije, kandiduje na lokalnim izborima za neku od funkcija na jugu Srbije.
Andreja Mladenović, funkcioner DSS, Danas, 03.12.07.

U poetičkom smislu, ovo je roman-parangal. Niko od čitalaca neće preostati neulovljen.
Nikola Malović, pisac, o svom romanu, Politika, 03.12.07.

Pravdoljubiv sam i često sam, što bi rekao jedan moj drug, delio pravdu i rukama i nogama.
Boško Ristić, poslanik DS, Politika, 03.12.07.

Stranke u Srbiji same sebe kontrolišu u pribavljanju i trošenju novca, a njihovi predstavnici u kontrolnim telima ponašaju se kao proizvođači cigareta – konkurišu jedni drugima, ali kada se zabrani pušenje, onda su solidarni.
Ivana Anojčić, novinarka, Politika, 03.12.07.

U Srbiji se kulturni resursi upotrebljavaju u sukobima na četiri ’bojna polja’: između obrazovanih i neobrazovanih, između urbanih i nedavno urbanizovanih, između ‘kulturnog’ severa i ‘nekulturnog’ juga i između ‘kosmopolita’ i ‘patriota’. To je delom i zaostavština vremena Slobodana Miloševića, koji je posredno obećao da će on „prevrnuti sto“ i da će potisnuti polovi u ovoj podeli (neobrazovani, nedavno urbanizovani, južnjaci i „patroti“) napokon dočekati „da bude po njihovom“. Ja ne bih potcenjivao u kojoj je meri Miloševićeva vladavina ispunila ovo obećanje, iz čega i dalje proizlazi njegova popularnost među ovim slojevima.
Predrag Cvetičanin, kulturolog, Blic, 03.12.07.

„Opijati su sredstva koja se koriste prilikom operacije. (Tomislav) Nikolić nije rekao da je Jovanović narkoman, već da koristi opijate“.
Oliver Dulić, predsednik parlamenta, Danas, 04.12.07.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić naložio je Policijskoj upravi u Čačku da obavesti UNS da li poseduje službenu belešku o događaju naznačenom kao „seksualno zlostavljanje ovaca“ u selu Kačulice kod Čačka… Šabić objašnjava da su UNS i NUNS, koje je takođe podržalo ovu inicijativu, doživeli „tešku uvredu“ na račun svoje profesije zbog izjave ministra za infrastrukturu Velimira Ilića da su neki novinari seksualno zlostavljali njegove ovce u Kačulicama.
Danas, 04.12.07.

Cilj akcije „Nova Srbija za zdravu Srbiju“ je da se pobedi veliki broj virusa koji su prisutni u srpskom društvu. Treba da duhovno osnažimo Srbiju i naša programska načela idu upravo u tom pravcu. Mislimo da je važno graditi Srbiju, boriti se protiv bele kuge, sačuvati ćirilicu i očuvati sve stare vrednosti koje su zaboravljene u našem društvu.
Borislav Borović, funkcioner Nove Srbije, Glas javnosti, 03.12.07.

Pogledajmo šta o tome kaže Tim Džuda, u zapadnim medijskim krugovima najčešće predstavljen kao ,,stručnjak za Balkan“. (Uzgred rečeno, taj atribut ,,stručnjaka” zaradio je kao autor jedne izrazito pristrasne knjige zlokobno kratkog naziva – Srbi.)
Đorđe Vukadinović, analitičar, Politika, 04.12.07.

Zli jezici tvrde da će zbog nadimka jednog od istaknutih poslenika crnogorske kulture, pored glasova koji su između „s“ i „j“, odnosno „z“ i „đ“, u novu azbuku biti ubačen i glas između „z“ i „j“, za koji, istina, tek treba da bude pronađen znak, odnosno slovo.
Milan Vujović, uvodničar, Politika, 04.12.07.

Dodik je u poslednje vreme imao nekoliko jasnih izjava u kojima je odbijao bilo kakve ideje o separatizmu i raspisivanju referenduma, što je znatno pomoglo pozitivnom razvoju događaja.
Miroslav Lajčak, predstavnik sveta za BiH, Danas, 05.12.07.

Nebojša Ranđelović (LDP) kritikovao je načelnu politiku Vlade, koju je nazvao „vizantijsko-otomanski pristup rešavanju problema“.
Danas, 05.12.07.

Gospod nam ga je podario (patrijarha) sa njegovom zmijskom mudrošću i bezazlenošću goluba.
Amfilohije, mitropolit, Nedeljni telegraf, 05.12.07.

Srpske vlasti su nastojale da obezbede prinudnu dobrovoljnu predaju.
Karla del Ponte, tužiteljka, Beta, 05.12.07.

Arkana sam upoznao u poslastičarnici i bio je to jedan veoma muški razgovor. Zvao me je da glumim njega na filmu.
Branislav Lečić, glumac, Press, 03.12.07.

Šoklovački. Lovački šok. Ulovljen.
Ozren Milanović, uvodničar, Politika, 05.12.07.

Peščanik.net, 05.12.2007.