IZVODI IZ ŠTAMPE 05.12-09.12.07.

Predsednik opštine Topola Dragan Jovanović je na zvaničnoj prezentaciji te šumadijske opštine najavio da će se buduće romsko naselje ograditi zidovima i žicom da tamošnji Romi ne bi prolazili ulicom jer se stanovnici protive doseljavanju takvih komšija.
Blic, 08.12.07.

Nacionalni interesi brane se i ratom.
Aleksandar Simić, savetnik premijera Srbije, RTS, 05.12.07.

Simić je u „Upitniku“ propustio da kaže koji je njegov ratni raspored. U takvom ratu on bi morao biti na čelu kolone. Svako drugo formacijsko mesto bilo bi sramno.
Iz redakcijskog komentara, Danas, 07.12.07.

Koštunica nam je obećao da će „svim silama pomoći Srbima sa Kosova u svakoj varijanti“.
Milan Ivanović, predsednik SNV severnog Kosova, Beta, 09.12.07.

Izjava savetnika premijera je štetna… Mi, koji živimo na Kosovu, tražimo rešenje koje će nam omogućiti da ostanemo živi, a ne da budemo žrtve.
Momčilo Trajković, kosovski političar, Danas,0 6.12.07.

Oni koji su rešavali problem KiM vojnim putem pokazali su nam dokle ćemo doći, ako ga i mi tako budemo rešavali.
Dragan Šutanovac, ministar, Politika, 07.12.07.

Slične izjave i ponašanja mogu da posluže i kao dodatni argument u prilog stanovištu da KiM treba što pre da dobije nezavisnost.
Dušan Lazić, bivši diplomata, Danas, 06.12.07.

Rat je suviše ozbiljan posao da bi bio prepušten amaterima, dobrovoljačkom baščibozluku i savetničkim ambicijama, drčnim popovima i blogerima koji u tuđini pate od besanice.
Dragoljub Žarković, kolumnista, Politika 07.12.07.

Podsećajući na Simićeve ranije izjave o Crnoj Gori kao „kvazidržavi“, Omerović (Meho, poslanik SDP) poziva premijera Koštunicu da odgovori da li ima isti stav kao njegov savetnik i „da li će tako braniti Kosovo u UN“.
Danas, 06.12.07.

Pretnje ratom nikome ne donose korist, niti će se bilo ko uplašiti te naše pretnje.
Željko Ivanji, funkcioner G17 plus, Tanjug, 06.12.07.

Bilo bi veoma jadno poručiti svetu da je upotreba sile jedini način da se dobije ono što se želi.
Božidar Đelić, potpredsednik Vlade, Blic,06.12.07.

Moramo održati sliku da su samo Albanci ti koji prete i koji su spremni na bezbednosne provokacije. I to ne albanski zvaničnici na Kosovu, već teroristička organizacija ANA. To je do sada stvaralo Srbiji moralni kredibilitet, bez obzira na cenu koja se plaćala žrtvama među civilima.
Aleksandar Radić, analitičar, Blic, 06.12.07.

Tadić je rekao da neće voditi mladost Srbije u tu vrstu avanture. Danas smo, valjda, pametniji za tragediju koja se dogodila devedesetih godina.
Ivan Vejvoda, analitičar, Blic, 06.12.07.

Simić jeste u pravu kad kaže da i ta opcija postoji, ali bojim se da će, ukoliko zaista do toga dođe, nas okriviti za izazivanje rata.
Zoran Dragišić, profesor BU, Kurir, 06.12.07.

Ja ne kažem da Srbija treba da ratuje, ali treba da se brani.
Artemije, vladika, Kurir, 07.12.07.

Mislim da izjave ljudi koji pozivaju na rat, a nikada se u životu nisu potukli, predstavljaju ozbiljan presedan, jer niko nema pravo da bude dobrovoljni davalac tuđe krvi.
Srđan Milivojević, poslanik DS, Dnevnik, 06.12.07.

Svaka malo jača izjava se izdvoji iz konteksta i kao takva tumači.
Miloš Aligrudić, funkcioner DSS, Politika, 06.12.07.

Kad sam to isto svojevremeno govorio, bio sam optuživan za ratnohuškačku politiku.
Ivica Dačić, šef SPS, Dnevnik, 06.12.07.

U trenutku kada se Srbija nametnula u pregovaračkom procesu kao faktor mira i stabilnosti, Simić, s pozicije savetnika premijera, izlazi s pretećim i opasnim stavom, koji ugrožava poziciju Srbije pred sastanak SB UN, šaljući poruku da je u Srbiji na snazi ratnohuškačka politika.
Iz saopštenja DS, Danas, 06.12.07.

Krajnje je vreme da predsednik Srbije i njegovi ministri shvate da opštim i nemuštim saopštenjima ne mogu reagovati na otvorene pretnje ratom i na planove da nečija deca ponovo budu topovsko meso.
Iz saopštenja LDP, Danas, 06.12.07.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju pokrenulo je medijsku kampanju „Kosovo je Srbija“ čiji jedan deo predstavljaju bilbordi na kojima su citati velikih zapadnih državnika i političara u cilju „promovisanja aktivnosti na očuvanju teritorijalne celovitosti Republike Srbije i uvažavanja dostojanstva svih njenih građana“.
Iz saopštenja Ministarstva, Danas, 06.12.07.

Znate, mi gubimo Kosovo. Kad kažem gubimo, to ne znači da smo ga izgubili, jer gubimo je trpni glagol. Gubimo Kosovo sa pristankom da je izgubljeno. Primer su nam Jevreji.
Dejan Medaković, akademik, Glas javnosti, 06.12.07.

I sada, eto, u vreme kosmetskog finala, imamo i policiju u Zvezdi.
Miroslav Lazanski, komentator, Politika, 08.12.07.

Otcepljenjem Kosova sada se na tuđi račun umiruje islamski terorizam, kao što je svet u Minhenu 1938. godine na tuđi račun nastojao da umiri nacizam. Iz otvorenog pisma Kruga građana Češke proteranih 1938.
Beta, 07.12.07.

Utvrdićemo granicu sa Gruzijom počev od 8. decembra. Potez je vezan za ono što se može desiti na Kosovu 10. decembra.
Sergej Vasiljevič Bagapš, predsednik Abhazije, Glas javnosti, 06.12.07.

Ako Albanci već imaju svu vlast u pokrajini, postavlja se pitanje zašto mora da se krši međunarodno pravo i pravi presedan da se cepa jedna država i otima teritorija.
Dragoljub Mićunović, funkcioner Skupštine Srbije, Beta, 07.12.07.

Tek što je javnost počela da se navikava na neuporediv uzor Hongkonga, i čak ga doživljava i kao nešto blisko i upotrebljivo, zvanična Srbija je našla novi uzor.
Čedomir Antić, uvodničar, NIN, 06.12.07.

Pripadnici Srpske autohtone istorijske škole vele da bi danas sve bilo drugačije, pa i sa tim Kosovom, da smo se držali pravih istorijskih istina, da su Srbi na Balkanu od pre Hrista i da je Albancima dato samo da čuvaju ovce na tri planine.
Dragan Todorović, novinar, Vreme, 06.12.07.

Ako treba, i mi ćemo joj (SAD) pomoći. Reći ćemo im da su u svemu bili u pravu, ali da Kosovo ne može da bude nezavisno.
Slobodan Samardžić, ministar, Večernje novosti, 07.12.07.

Očekujemo da nijedna država u regionu, računajući i BiH neće priznati nezavisnost KiM.
Boris Tadić, predsednik, Politika, 08.12.07.

Srbofobičnost Joahima Rikera nije novost, ali se pokazala na način koji govori o patološkoj mržnji šefa Unmika prema kosmetskim pravoslavcima, Srbima u celini i državi Srbiji, što je razlog da mu generalni sekretar UN bez odlaganja oduzme mandat i pozove ga na odgovornost.
Iz saopštenja SNV, Beta, 08.12.07.

Koštunicu su onomad kamenovali na Kosovu, sada celivaju njegove i Putinove privremene mošti, ali to samo znači da će se klatno beslovenosti pre ili kasnije vratiti na početnu poziciju, pa će ga koliko sutra ponovo pljuvati.
Svetislav Basara, uvodničar, Danas, 06.12.07.

Dok je novinare u Prištini interesovalo da čuju moje mišljenje, na konferenciji za štampu u Beogradu niko mi nije postavio nijedno pitanje, nego su samo pitali moje kolege. Nije mi bilo pravo.
Aleksandar Bocan-Harčenko, član pregovaračke trojke, Blic, 06.12.07.

Kako to da se na nož dočekuju pojačanja Kfor koja dolaze da štite Srbe na Kosovu i otkud to da jedini spas vidimo u onima koji nam iz Moskve poručuju da i ne pomišljaju da priključe svoje vojnike toj odbrani braće Srba u Pokrajini.
Slobodan Pavlović, kolumnista, Danas, 8-9.12.07.

Ja ne bih pravio novu grešku oslanjajući se mnogo na Rusiju. Na kraju, ne bih bio siguran da Rusija neće prihvatiti odluku Saveta bezbednosti.
Joška Fišer, lider nemačkih „zelenih“, Danas, 8-9.12.07.

Evo, pre izvesnog perioda u Južnoj Osetiji i Pridnjestrovlju bili su održani referendumi na kojima je 97 odsto stanovništva potvrdilo svoju želju da budu nezavisni. O tome se mnogo govorilo, ali se manje govorilo o tome da su na tim referendumima kao posmatrači bili kosovski Albanci.
Aleksandar Aleksejev, ambasador, NIN, 06.12.07.

Odbornici SO Sombor nisu juče podržali incijativu SRS da Vladimir Putin bude proglašen počasnim građaninom tog mesta.
Blic, 06.12.07.

Koštunica po dolasku na vlast 2000. godine nije nimalo držao do Rusa. To je simptomatično.
Branko Ružić, funkcioner SPS, Kurir, 06.12.07.

Svaka Putinova pobeda znači i pobedu Srbije i celokupnog srpskog naroda.
Vojislav Šešelj, pritvorenik, Kurir, 06.12.07.

Tokom polučasovnog intervjua šef srpske diplomatije je, po oceni više posmatrača, umešno odgovarao na „teška“ pitanja poznatog voditelja Stivena Sakura, koja su, po običaju, rezultat pomnih priprema istraživačkog tima Bi-Bi-Sija i uspešno objasnio…
A. M. izveštač, Politika, 06.12.07.

Koštunica i Tadić danas ne reprezentuju samo evropsku Srbiju. Oni predstavljaju i izvesne više, evropske vrednosti. Oni predstavljaju onu bolju Evropu. Možda bolju čak i od nje same.
Slobodan Antonić, analitičar, Politika, 06.12.07.

Čak i nekultura Srbije je nekultura Evrope.
Vojislav Brajović, ministar, Vreme 06.12.07.

Jednu TV Bastilju sam već palio.
Dragan Jovanović, potpredsednik Nove Srbije, optužen da je sprečio tribinu „Peščanika” u Aranđelovcu, Politika, 06.12.07.

Pozivamo sva izbegla, prognana i raseljena lica da na predstojećim izborima odlučno kazne ministra Velimira Ilića i njegovu stranku zbog njegovog krajnje primitivnog i nasilničkog ponašanja, kao i zbog najnovijih izjava u kojima za poslednje događaje u Aranđelovcu i nasilni prekid promocije „Peščanika“ optužuje izbegla i prognana lica.
Iz saopštenja Odbora za pomoć izbeglicama Vojvodine, Danas, 07.12.07.

Mračnije su Lukovićeve (Petar), no Veljine (Ilić) psovke, zato što su Lukovićeve ideološke, a Veljine pragmatične i stoga pozitivne.
Olga Stojanović, dnevničarka, Pravda, 8-9.12.07.

Dešavanje u Aranđelovcu je mentalni skandal koji dokazuje da naša zemlja napreduje u nazadovanju.
Ratko Božović, sociolog, Glas javnosti, 09.12.07.

Dok god postoji Republika Srpska, Hrvatska ne može računati da će cela BiH biti pod njenom ekonomskom i političkom dominacijom.
Mladen Ivanić, funkcioner parlamenta BiH, Politika, 06.12.07.

Hrvatskog predsednika Stjepana Mesića nervira premijer Republike Srpske Milorad Dodik, jer mu stalno šalje pozivnice da prisustvuje događajima u RS na kojima nigde ne piše da je RS u Bosni i Hercegovini.
Ž. Pantelić, novinar, Večernje novosti, 06.12.07.

Pod nevladinim organizacijama vodi se i Udruženje boraca ratova devedesetih, Ravnogorski pokret, Ratni veterani, Srpski četnički pokret.
Večernje novosti, 06.12.07.

Neko ko se skriva, neko ko je pod stalnim pritiskom da li je dovoljno pouzdanih oko njega – sve to čini da Mladić više ne odlučuje ni o čemu.
Nataša Kandić, direktorka FHP, Evropa, 06.12.07.

Ne želim ni da stanem u red ljudi koji su bili predsednici. Oni nisu u mom redu i mom poretku vrednosti. To su političari, a ja sam bivši pisac.
Dobrica Ćosić, bivši predsednik, Večernje novosti, 06.12.07.

Razlika koja realno postoji između juga i Vojvodine jeste samo ekonomska, dok ostalih nema jer Srbijom u celini vlada mitski simbolički sistem.
Srboljub Dimitrijević, univerzitetski profesor, Evropa, 06.12.07.

Rambo je dostigao arhetipski status u srpskoj pop-kulturi: taj jednosložni filozof je otelotvorenje hardkor vojnog imidža, simbol ludog prkosa i robotskog stoicizma.
Pol Aron, dopisnik, Evropa, 06.12.07.

Ove zakone trebalo je da obrazloži Vojislav Brajović, ministar kulture, jer se od svih ministara najbolje razume u oružje i vojsku. On je više Nemaca pobio u seriji „Otpisani“, nego što su oficiri ministra Šutanovca uopšte videli vojnika.
Zoran Krasić, poslanik SRS, Politika, 07.12.07.

Može se, naravno, govoriti i o beloj kugi u Srbiji. Nije li ona nastupila uporedo s prihvatanjem evropskih vrednosti!?
Ivan Vukadinović, književnik, Politika, 08.12.07.

U svim međunarodnim vozovima srpskih železnica osim onih za Crnu Goru, od 1. januara počeće da se primenjuje Zakon o zabrani pušenja.
FoNet, 08.12.07.

Englezu i Amerikancu, juče pokrštenim u Čačku, kumovali ministar Velimir Ilić i četnički vojvoda Gojko Rabrenović.
Politika, 08.12.07.

Lord Tisington odlučio da se krsti u SPC posle sabora u Guči.
Press, 08.12.07

Naš Patrijarh je i usmen i pismen, ali je pismeniji nego usmeniji.
Matija Bećković, akademik, Politika, 08.12.07

Srbi se pakuju. Neki su otišli lani, a neki su preklani.
Iz TV kritike, Pravda, 8-9.12.07.

Zašto Hrvatska ne traži od Srbije da joj vrati njenog Jožu… Greh je da im takav leži u inostranstvu. On im je dao više nego što su i od kog mogli da otmu.
Duško M. Petrović, kolumnista, Pravda, 8-9.12.07.

Kad sam ustao da te branim od tog kanadskog političara, Srbijo, otkrio sam da je jako teško braniti te ovih dana.
Ričard Bern, komentator, Evropa, 06.12.07.

Kako očekivati od obezvređenih, obespravljenih, umornih, osiromašenih i poniženih ljudi da prihvate da životinjama pripada ono što je njih mimoišlo, u širokom luku?! Kako čovek koga godinama, decenijama, niko ispoštovao nije da ispoštuje životinju? Plitko je naše poimanje još za to. Ne zato što smo loši, već je teško, porazno prihvatiti činjenicu da su prava divljači, tamo negde (u EU), otišla mnogo dalje od prava ljudi ovde. Rečju, kako da prasetu popravim loš dan, kada se niko ne trudi da meni (nama) popravi sve loše godine?
Mihailo Medenica, uvodničar, Politika, 07.12.07.

Svi oni koji su se zgrozili nad svinjom razbaškanom na kauču dnevne sobe, izgleda, sad su zgrozili nad surovom procedurom od koje nastaju krmenadle. U kasapnicu, pretpostavljam, idu s forenzičarom. Kad on utvrdi da svinja nije likvidirana po srpski, nego po evropski, plaćaju kešom i odlaze s kesom punom mesa da nastave humanitarni rad.
Dragoljub Petrović, uvodničar, Glas javnosti, 07.12.07.

Peščanik.net, 09.12.2007.