IZVODI IZ ŠTAMPE 13.12-16.12.07.

Nova Srbija je htela da ima svog kandidata (za predsednika Srbije), međutim sada ne smemo, kako da se kandidujemo, u kojoj državi, u Srbiji s Kosovom ili bez njega?
Predsednik NS Velimir Ilić, Beta, 13.12.07.

Ne, ja nisam povukao svoju kandidaturu.
Predsednik NS Velimir Ilić, Blic, 14.12.07.

DSS, mala stranka koja nema kandidata na izborima za predsednika republike, očekuje da posle izbora stoji gore nego pre njih.
Vladimir Gligorov, ekonomista, Blic, 14.12.07.

Odnosi DS i DSS su na najnižem nivou od perioda kad je nastupila kohabitacija te dve stranke.
Dejan Vuk Stanković, analitičar, Dnevnik, 14.12.07

Ovo sve što se dešava je pozorište, pokušaj izigravanja sukoba između DSS i DS.
Slobodan Maraš, poslanik LDP, Dnevnik, 14.12.07.

Ovo (raspisivanje izbora) je samo dodatak na skupoću kad je reč o našim koalicionim odnosima.
Miloš Aligrudić, poslanik DSS, Dnevnik, 14.12.07.

U DS-u su svesni da bi zalog za raspisivanje izbora mogao biti da NIS ostane u rukama DSS-a, iako je koalicionim dogovorom bilo predviđeno da ga preuzme kadar demokrata.
Dnevnik, 14.12.07.

Spremni smo na koaliciju sa Koštunicom.
Aleksandar Vučić, funkcioner SRS, Press, 16.12.07.

Dušan Bajatović (SPS) obratio se predsedavajućem Milutinu Mrkonjiću pitanjem: „Druže Mrkonjiću, zašto ti tu (skupština) sediš i gubiš vreme, kad si naš predsednički kandidat, nema razloga da sediš tu”. Mrkonjić je odvratio: „Nemojte, nećemo o tome, budžet je na dnevnom redu!”.
Politika, 13.12.07.

Izbori u Rusiji su nas podsetili da bi se bar po logici izbora imena partije (LDP), a možda i po metodama javne borbe, Vladimir Žirinovski i Čedomir Jovanović mogli naći u istoj internacionali.
Slobodan Reljić, uvodničar, NIN, 13.12.07.

Juče su se i u vladi ogradili od ocene koju su dale njihove stručne službe.
Politika, 14.12.07

Ništa dalje neću da prejudiciram zato što je za nas pitanje Kosova i Metohije više sveto od svega drugog, tako da ćemo mi normalno raditi.
Miloš Aligrudić, poslanik DSS, Blic, 14.12.07.

Odluka DSS-a o bojkotu rezultat je njihove političke slabosti i nepripremljenosti za izbore, a nikako nebrige za KiM.
Jovo Bakić, analitičar, Press, 15.12.07.

Bezobrazluk je raspisati izbore na srpsku slavu i još da kažeš da ti je tog dana slava.
Velimir Ilić, ministar, Pravda, 15-16.12.07.

Ako Koštunica podrži Tadića, biće u inferiornom položaju. Ako, pak podrži Ilića, onda mu je bolje da se odmah ubije.
Nenad Čanak, lider LSV, Pravda, 14.12.07.

Ovog puta situacija oko Kosova i izbor predsednika koji pada u nezgodno vreme omogućava DSS-u, koji je od početka imao znatan ucenjivački kapacitet, da i ovog puta taj kapacitet ispolji.
Srećko Mihajilović, sociolog, Press, 15.12.07.

Garda Svetog cara Lazara saopštila je da će njen komandant Hadži Andrej Milić 19. decembra početi predsedničku kampanju.
Glas javnosti, 15.12.07.

U prednosti može biti samo onaj ko ima političku prednost.
Dragan Todorović, funkcioner SRS, Glas javnosti, 15.12.07.

Svako političko leto je vruće, a svaka politička zima prohladna.
Miroslav Toholj, uvodničar, Glas javnosti, 15.12.07.

Koordinator za opštinu Peć Radojko Dunić, iz redova DSS, predložio je Ministarstvu za Kosovo i Metohiju da kazni 18 građana Goraždevca jer su 17. novembra iskoristili svoje pravo i glasali na opštim izborima na Kosovu, ocenivši da rade protiv interesa države. Skandalozna preporuka Dunića, koji je potvrdio da je sastavio orvelovski izveštaj upućen ministarstvu bukvalno glasi: „S obzirom na to da je stav države Srbije i Srpske pravoslavne crkve da se ne izlazi na ove izbore, smatramo da ovi građani svojim izlaskom na Kosovske izbore rade protiv svoje države i da ih treba država sankcionisati“.
Blic, 13.12.07.

Radojko Dunić i do sada je koristio svoju funkciju kako bi optuživao svoje sunarodnike da su izdajnici. Tako su ranije lepljeni plakati sa njihovim „izdajničkim“ imenima, a uskraćivana im je i socijalna pomoć. Kako svedoče meštani Goraždevca koji su na meti svog koordinatora, osnovni razlog je u činjenici da su oni članovi i simpatizeri DS.
Blic, 14.12.07.

Tamo gde Srbi prave spiskove „nepodobnih“ Srba, sve je manje Srba. A, nastave li Dunići da dokazuju patriotizam na ovakav način, uskoro neće imati koga da stave na spisak.
Srđan Radulović, komentator, Blic, 14.12.07.

Vetonu Suroiju na poslednjim pregovorima u Badenu kažem: „Bio bih srećniji da vodim pregovore sa vašom stranom da je danas 1996, 1997. ili 1998. godina, bilo bi mi neuporedivo lakše“. A onda mi oponent sa druge strane kaže: „Pa Srbija nam je mnogo pomogla da mi ojačamo našu poziciju“.
Boris Tadić, predsednik Srbije, Politika, 14.12.07.

Prošlo je mnogo vremena od kada je pokojnik izgovorio rečenicu od koje je sve počelo: „Niko ne sme da vas bije.“ „Mlad govornik sa suncem u kosi“, opisao ga je pesnik. Onda je akademik Bećković rekao: „Kosovo je najskuplja srpska reč.“ Pa je Vitezović progovorio: „Dogodio se narod.“ I svi su čekali šta će reći Dobrica. „Šta on ima da kaže? On nikada nije bio na Kosovu“, rekao mi je u poverenju jedan Kosovar.
Nebojša Jevrić, uvodničar, Kurir, 14.12.07.

Iako, shodno njihovom etničkom poreklu (albanskom i srpskom), dvojica američkih analitičara sa suprotstavljenih stanovišta predviđaju posledice pojedinih rešenja, kao i njihovu legalnu utemeljenost…
Zorana Šuvaković, izveštačica, Politika, 14.12.07.

Kada se u najvećoj biblioteci u Vašingtonu, u kojoj ima čak 20 miliona knjiga, potraži literatura o Kosovu i Metohiji, nailazi se na vrlo interesantnu pojedinost – polovinu od tridesetak naslova pisali su šiptarski autori. Drugu polovinu napisali su Makedonci, Bosanci i Slovenci, a samo jedan od autora je iz Srbije. Mladi Amerikanac koji odluči da diplomira na temu o Kosovu i Metohiji, a kasnije i doktorira, a zatim, na primer, postane savetnik američke vlade, može se zamisliti o tome kakvu sudbinu nosi njegovo rezonovanje.
Glas javnosti, 14.12.07.

Srbi sa severa će pratiti zvaničnu politiku Beograda, a to je da je Kosovo i dalje u sastavu Srbije, tako da i neće imati od čega da se otcepljuju. Ukoliko bi rekli „otcepljujemo se“ to bi značilo da su priznali nezavisno Kosovo. Tako su, u zamršenoj situaciji poput kosovske, tumačenja i terminologija iznova presudne.
Blic, 15.12.07.

Nije tačno da bi srpski vojnik išao u rat kako bi se borio da Kosovo ostane bez stolice u UN.
Miloš Jovanović, ekspert, NIN, 13.12.07.

Danas je malo koji Srbin spreman da svog sina ili unuka pošalje da brani Peć od Albanaca.
Miroslav Filipović, novinar, Evropa, 13.12.07.

Zbog sporosti u punom pristupanju programu Partnerstvo za mir, Srbija nije iskoristila mogućnost da u slučaju teritorijalnog ugrožavanja neka članica tog programa zatraži pomoć NATO.
Vladan Živulović, analitičar, Blic, 14.12.07.

Priče o lošem stanju u našoj odbrani su budalaste. Celim Kosmetom mogli bismo da ovladamo za 48 sati, a za potpunu kontrolu nad Prištinom ne bi trebalo više od 12-13 sati.
Zoran Dragišić, profesor, Glas javnosti, 13.12.07.

Za minut, dva, svi u bazi „Dobrosin“ na borbenim položajima, spremni za odbranu zamišljene granice sa Kosmetom.
Večernje novosti, 16.12.07.

Svi se boje i kažu da ako NATO ode sa Kosmeta Srbima preti nasilje od strane radikalnih Albanaca. Nije tačno, jer ako NATO ode sa Kosmeta, a na Kosmet dođe vojska Srbije, Srbima ne preti nikakvo nasilje.
Miroslav Lazanski, ekspert, Politika, 16.12.07.

Srbi nikada nisu bili uračunljiv vojni faktor kojeg bi se neka velika sila bojala.
Milorad Ekmečić, akademik, NIN, 13.12.07.

Na Sinajskom poluostrvu s nestrpljenjem očekuju rasplet situacije na Kosovu. I beduini bi nezavisnost.
Večernje novosti, 16.12.07.

Rumuni su uznemireni. Kosovo je za njih nešto blisko.
Politika, 16.12.07.

Ako si predsednik Srbije sa Kosovom, znači da ni u jednom trenutku ne možeš otići na Kosovo. Ako si predsednik Srbije bez Kosova, znači da ni u jednom trenutku ne možeš otići na Kosovo. U čemu je razlika?
Dragoljub Petrović, uvodničar, Kurir, 16.12.07.

Kosovo je ostalo samo deo nostalgije za tzv. „velikom Srbijom“ koje više nema.
Đulijano Amato, šef italijanske diplomatije, Večernje novosti, 16.12.07.

„Velika Albanija“ je pomalo srpska paranoja jer Srbi misle da svi Kosovari žele da žive u jednoj državi, što nije tačno. Pa, 1999. svi Kosovari brzo su se vratili iz Albanije.
Just Lagendajk, funkcioner Evropskog parlamenta, Glas javnosti, 16.12.07.

Kosovo je bilo u državno-pravnom okviru Srbije od 1912. do 1999.
Blagoje Grahovac, general, Evropa, 13.12.07.

Kosovo će biti u Srbiji dok mi budemo pevali po koncertima i držali oči širom otvorene.
Dragan Ilić, TV manijak, Vreme, 13.12.07.

Oni koji neštedimice plaćaju jednu agresivnu političku i ideološku manjinu da okupira javni prostor Srbije, da satanizuje svaki patriotizam, da negira svaku demokratiju, da širi mržnju i fanatizam – teško da su nam veliki prijatelji.
Slobodan Antonić, analitičar, Politika, 13.12.07.

I kroz istoriju gledano, može se reći da smo i kao zemlja i kao narod bili neuporedivo bolji u trenucima kad smo Kosovo gubili ili osvajali, nego onda kada je bilo naše.
Đorđe Vukadinović, urednik „Nove srpske političke misli“, NIN, 13.12.07.

Nedeljnik „Vreme“ je negde od 1996. bio izdavač „Nove srpske političke misli“ kada su Vukadinovića i Antonića najurili iz Instituta društvenih nauka, a tada je i Biljana Srbljanović pisala za „Vreme“.
Dragoljub Žarković, glavni urednik, Vreme, 13.12.07.

Aktuelna srpska politička paradigma nije ništa drugo do razbijanje nacionalnog jedinstva i podela Srba na Hutue i Tutsije.
Svetislav Basara, pisac, Danas, 13.12.07.

Ako Srbija hoće da pomaže Srbe onda ih mora pomagati bilo gdje u BiH, a ne samo u Banjaluci.
Muharem Murselović, poslanik RS, Evropa, 13.12.07.

Federacija BiH ima povoljniji spoljnotrgovinski bilans sa Srbijom nego RS.
Politika, 16.12.07.

Monopol na dizajniranje „političkog rizika“ u Srbiji i na „širenje nacionalnih istina“ sedi u Beogradu, pa se tamo mora i lečiti, a ne u Topoli ili Aranđelovcu.
Dimitrije Boarov, novinar, Danas, 13.12.07.

Osvrćući se na nalaz svedoka (Entoni Oberšal) da je pominjanjem „amputacije Hrvatske“ zagovarao nasilje, Šešelj je rekao da je taj pojam prvi 1928. upotrebio kralj Aleksandar. „Ova amputacija, nažalost, nije izvedena blagovremeno“, naznačio je Šešelj.
Beta, 14.12.07.

Entoni Oberšal (svedok) je rasturen u paramparčad. Ako je ovako prošao udarni svedok tužilaštva, mogu samo da zamislim kako će proći ostali! Čovek je pokazao da ne zna ni fiziku, ni matematiku, ni sociologiju, iako je diplomirani fizičar koji je kasnije proučavao neka afrička plemena i doktorirao sociologiju.
Zoran Krasić, pravnik, Kurir, 14.12.07.

Oberšal je, odgovarajući na pitanja Šešelja, uglavnom bio u defanzivi, osporavajući tačku po tačku optužnice.
Glas javnosti, 14.12.07.

Gledajući i slušajući odbranu Voje Šešelja, počinjem da verujem u čudo. Može li se dogoditi da on, kad mu dosadi ta lakrdija, ustane i kaže: „Dosta mi je. Idem kući“.
Brana Crnčević, humorista, Kurir, 14.12.07.

Šešeljevo suđenje je božja promisao.
Tamara Nikezić, pevačica, Pravda, 15-16.12.07.

Tragikomično je da sada bilo koja osoba koja se videla sa Radovanom Karadžićem bude povezana s njim.
Boža Spasić, detektiv, Glas javnosti, 14.12.07.

Kada ne znaju kako da izađu na kraj sa nekim ko je već u mitu, onda počnu da ga blate sa svake strane.
Rajko Nogo, član odbora za Radovana Karadžića, Glas javnosti, 15.12.07.

To je sve priprema da se, ako se ne daj Bože, Radovan locira i uhapsi, moj brat okarakteriše kao saradnik kriminalaca, a ne kao heroj i branilac srpskog naroda.
Luka Karadžić, brat, Glas javnosti, 16.12.07.

Karadžić je bio legalno izabran i kriminalizovanjem njegove ličnosti nesvesno se pomažu oni koji žele da politički kriminalizuju RS.
Slobodan Erić, geopolitičar, Glas javnosti, 15.12.07.

Kosta Čavoški, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, nije želeo da komentariše poslednje hapšenje (Ećimove grupe) i povezivanje uhapšenih sa Karadžićem: „Iznenađen sam koji idioti su mogli to da napišu“.
Glas javnosti, 14.12.07.

Iako je opštepoznato da Ramuš Haradinaj, optužen za ratne zločine pred Haškim tribunalom nije hrišćanin, te da kao musliman zasigurno nikada u životu nije slavio Hristovo rođenje, sudsko veće Tribunala odobrilo mu je da božićne praznike provede u porodičnom okruženju.
Glas javnosti, 16.12.07.

Puštanje Haradinaja na „božićni raspust“ dramaturg Siniša Kovačević nije želeo ni da komentariše: „Jedino što mogu da kažem jeste, Hristos se rodi, Ramuše“, kratko nam je rekao on.
Glas javnosti, 16.12.07.

Izveštačica iz Strazbura Jelena Jevremović: „Rekli ste da Srbija mora biti kažnjena za zločine Slobodana Miloševića. Je li to fer?“ Doris Pak, funkcionerka Evropskog parlamenta: “Da“. Novinarka: „A gde je tu međunarodno pravo?“
Glas javnosti, 14.12.07.

„Peščanik“ je imao doček kakav dolikuje nekom ko nastoji da igra ulogu zagađivača životne sredine u gradu (Aranđelovcu) u kome je kod građana narasla ekološka svest.
Budimir Mrdović, Aranđelovčanin, NIN, 13.12.07.

Primoran sam da, zarad medijske hajke, zatražim očinsku zaštitu preosvećenog vladike Porfirija (člana RRA).
Dragan Jovanović, gradonačelnik Topole, Pravda, 13.12.07.

Glavni i odgovorni urednik ekonomskog dnevnog lista Privredni pregled, koji će izaći 17. decembra, biće ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo.
Glas javnosti, 14.12.07.

Biogorivo je postalo politički moderno jer „kombinuje“ korist koju ostvaruju farmeri sa popularnim ciljevima kao što su povećanje energetske sigurnosti i smanjenje globalnog zagrevanja. Nažalost, ovaj brak je izmišljen.
J. R. novinar, Politika, 15.12.07.

Nekad joj kupim cveće kada krenem kući da je iznenadim. Pri tome ona mi to nije rekla između redova, već sam se sam setio.
Miloljub Albijanić, časnik srpskog parlamenta, Pravda, 15-16.12.07.

Emir Kusturica i Voja Brajović najavili su prvi filmski festival „Kustendorf“ u Drvengradu na Mokroj Gori.
Press, 15.12.07.

Mislim da je Kusturica naš brend, da upotrebim ovu „lepu“ srpsku reč, jer je jedan od najvećih svetskih reditelja. I divno je što ga život nije demantovao i kao velikog čoveka.
Ljiljana Blagojević, glumica, Politika, 16.12.07.

Pitanje raspodele nacionalnih penzija, pitanje je reprezentacije naše kulture… Naravno, uvek je najinteresantnija književnička grupa koja je i ovog puta komponovana po modelu koji su koristili i nekad kada su morali da nagrade Mišu Stanisavljevića, ali samo pod uslovom da nagradu podeli sa R. P. Nogom. I danas se to događa. Ne razumem kako se u rang Filipa Davida, Ibrahima Hadžića, Radomira Konstantinovića i Bore Radovića, mogu stavljati Kapor, Nogo, Rakitić i ostali nacionalni poslenici – viđeni za Betonov Bulevar zvezda, a ne za doživotnu apanažu. Ni likovni umetnici nisu daleko odmakli. Među njima je, recimo, i akademik Svetomir Arsić Basara, poznat i po svom nastupu na Ušću u novembru 1988. godine, kao predgrupa Miloševiću. Ne znam, možda je on na taj način dao vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Srbije. Ali, sličnih problema ima i u komisiji za dodelu nacionalnih penzija. Zanima me kako je Dragojlović, bivši Miloševićev ministar i autor „Nebeske Srbije“ postao njen član.
Saša Ilić, urednik Betona, Danas, 14.12.07.

To što je država sprala malo sramote (penzijama zaslužnim umetnicima) sa svog onečišćenog lica zbilja nije razlog da se druga lica osete poput spomenika u parkovima: golubovi ne razumeju veličinu ljudi predstavljenih bronzanim odlivcima. Čovek pak nije ‘tica: mi moramo znati. Ne znamo li, moramo bar poštovati. Pre bronze. Za života, svojih i tuđih.
Gorčin Stojanović, komentator, Blic, 14.12.07.

Treba li vam bilo kakva etimologija da biste shvatili da je Avelj, u stvari, naša Avala?
Dragan Jovanović, kolumnista, NIN, 13.12.07.

Među srpskim radikalima uvek se nađe neka inteligentna pojava sa smislom za „humorni tumor“, ali mi nismo ni svesni koliko ih ima jer srpski radikali imaju čak osamdeset jednu inteligentnu pojavu sa poslaničkom legitimacijom i smislom za „humorni tumor“, pošto narod voli da glasa za njih, takve kakvi su – inteligentne.
Dragoljub Petrović, kolumnista, Glas javnosti, 14.12.07.

Neki ljudi sebi dozvoljavaju apsolutni luksuz u ovom vremenu, a to je da – osećaju.
Ana Sofrenović, glumica, Večernje novosti, 16.12.07.

Pozorišnim jezikom govoreći moglo bi se reći da je politička scena najbliža farsi.
Svetlana Bojković, glumica, Blic, 13.12.07.

Ovo je katastrofično vreme. Skoro da može da se identifikuje sa onim u kojem je vladao Milošević.
Bora Todorović, glumac, Glas javnosti, 14.12.07.

Na inicijativu 22 odbornika većinske koalicije SRS-SPS-DSS, Skupština opštine Vrbas je donela odluku da se predsednik Rusije Vladimir Putin proglasi počasnim građaninom vrbaske opštine… Inače, pored Raške i Mladenovca, Vrbas je treći grad u Srbiji koji je predsednika Ruske Federacije proglasio za počasnog građanina.
Dnevnik, 14.12.07.

Predsednik Rusije možda još ne zna da je postao počasni građanin Vrbasa. Ako mu neko bude javljao, neka ne zaboravi objasniti da je reč o gradu čije vlasti su se žarko borile da on dobije Titovo ime, a sa još više žara da se to ime izbriše iz njegove povesti.
Mihal Ramač, uvodničar, Danas, 15-16.12.07.

Što se tiče veze između gradnje gasovoda „Južni potok“ i političke situacije, ministar rudarstva i energetike (Aleksandar Popović) podseća da je ruski stav o pitanju KiM principijelan.
Politika, 16.12.07.

To su gluposti! Kada nam je to Putin pomogao?!
Vladan Batić, lider DHSS, Glas javnosti, 16.12.07.

Peščanik.net, 16.12.2007.