IZVODI IZ ŠTAMPE 17.12-19.12.07.

U izbore ulazim da bi Srbija imala pravo da bira između više od dva zla, koja je Koštunica poturio kao kukavičje jaje.
Čedomir Jovanović, predsednik LDP, Danas, 17.12.07.

Čini se kao da se to neko u DS-u malčice umorio od patriotizma. Ili se zabrinuo za stranački identitet, ili se preterano uplašio zbog – navodnog – skoka rejtinga Čedomira Jovanovića. Ili je neko u Briselu ili Vašingtonu možda postao previše nervozan i podviknuo: „Dosta igranja! Izbori – pa nezavisno Kosovo”.
Đorđe Vukadinović, uvodničar, Politika, 18.12.07.

Dosta je, dakle, tog lažnog patriotizma, dosta više demagogije SRS-a, njihove političke doslednosti koju ističu. Sve druge stranke čekaju 19. decembar, sem SRS-a. I šta to znači? Demokrate su prvo podržali radikali. Ja s pravom pitam da li je na pomolu crno-žuta koalicija?
Dubravka Filipovski, potpredsednica NS, Dnevnik, 18.12.07.

Događaji će, dakle, gurati DSS ka radikalima.
Dušan Pavlović, nastavnik BU, Politika, 19.12.07.

Posmatrajući političko delovanje DSS-a u poslednjih godinu i po dana, ubeđen sam da birači Vojislava Koštunice očekuju da me on podrži na izborima i tu podršku i ja očekujem.
Tomislav Nikolić, funkcioner SRS, Politika, 19.12.07.

Ako Tomislav Nikolić dobije izbore, ulazak u koaliciju s radikalima bi za DSS praktično bio samoubilački potez, jer bi ta stranka bila progutana.
Jovo Bakić, politikolog, Dnevnik, 18.12.07.

Predsednika Srbije koji na početku svoje kampanje obećava napredak i razvoj, „bolji život“, demantuje njegov sopstveni ministar spoljnih poslova koji podseća kako ne dolazi u obzir bilo kakva „trgovina teritorijom“ Srbije radi njenog ulaska u EU.
Nikola Samardžić, uvodničar, Danas, 18.12.07.

Borimo se za sve koji se osećaju prevarenim što je Koštunica predsednik vlade, Jočić ministar policije, što se kliče Mladiću i Karadžiću, što je Aranđelovac zabranjeni grad, a Novi Sad otvoren nacistima.
Čedomir Jovanović, lider LDP, Tanjug, 19.12.07.

Mislim da će Koštunica glasati za Tadića ako bude obavešten kada su izbori i koji značaj imaju.
Bojan Kostreš, predsednik vojvođanske skupštine, Pravda, 18.12.07.

Svi su dobrodošli, a koga nema – bez njega se može, a ponekad i mora.
Boris Tadić, predsednik Srbije, Dnevnik, 17.12.07.

Januarski izbori, ako do njih dođe, biće neka vrsta referenduma: za i protiv EU. Dobro je da se građani jasno stave pred taj izbor. Da se ne vade posle kako nema kolektivne krivice.
Ekonomist, 17.12.07.

Potresno: Albanka čeka muža Srbina iz zatvora u kome je zbog zločina nad Šiptarima.
Gazeta, 17.12.07.

Bivši šef Unmika Mihael Štajner sprijateljio se sa ćerkom jednog od šefova kosovske carine s kojom se kasnije i oženio tako da je tokom svog misionarstva gledao Srbe očima svoje verenice. A tu su i Bernard Kušner i Marti Ahtisari koji su se više bavili nekim svojim ličnim nastranostima.
Glas javnosti, 17.12.07.

Bili smo pet stotina godina pod Turcima, pa smo sačuvali i narod i njegov identitet, poeziju, priče, legende, manastire. Sačuvaćemo ih ako se to dogodi i od šiptara koji nisu tako dobri ni izbliza kao što su bili Turci. To su uglavnom poludivlja plemena sa najvećim brojem doktora nauka po jednom kilometru.
Momo Kapor, dobitnik nagrade SKZ za životno delo, Glas javnosti, 19.12.07. (Pravopisne i druge greške pripadaju autoru i redakciji – opaska čitačice)

Fatmir Sejdiu (predsednik Kosova) je tamo (na sednicu SB) pozvan u tehničkom kapacitetu, po 39. članu Poslovnika SB koji dozvoljava da se pozove osoba čiji stav može doprineti boljem razumevanju teme o kojoj se diskutuje na SB. Ispred njega će pisati samo ime – Fatmir Sejdiu.
Vuk Jeremić, šef diplomatije Srbije, Večernje novosti, 18.12.07.

Postoji mogućnost da se sednici (SB) obrati i lice koje ne predstavlja državu da bi SB izložilo dodatne informacije za raspravu. To lice može da nastupa samo u ličnom svojstvu. U konkretnom slučaju to će biti građanin Fatmir Sejdiu (predsednik Kosova) sa mestom boravka u Prištini.
Slobodan Samardžić, ministar, Danas, 18.12.07.

Ili ponuđačima nije poznato da su KiM za Srbe isto što i Jerusalim za Jevreje, ili, ako im je poznato, onda su to znaci da je pojam svetosti ponuđačima potpuno stran.
Slobodan Kanjevac, kolumnista, Svedok, 18.12.07.

KiM su zauzeli (destruktivci) ne samo zbog svoje nemoći da kontrolišu svaku tačku na planeti iz svake tačke na planeti, nego i zbog svoje pohlepe i radi napajanja adrenalinom.
Svetozar Radišić, prof. dr, Svedok, 18.12.07.

Hegel je, vidimo, po ko zna koji put, aktuelan u zemlji zvanoj Srbija. Ona, u ovom času, u najstrožem smislu riječi: hegelijanski, vodi borbu na život i smrt. Ako popusti prevarena ispraznim obećanjima evroatlanskih „integranata“, slijedi joj daljnji, neminovan raspad; ko bi poštivao datu riječ zemlji koja pod pritiscima može neprekidno ustupati vlastite teritorije? Ako se pak bude borila, ima sve šanse da u ovom času, čak i bez Putina, zadrži barem 10 odsto kosmetskog teritorija.
Emil Vlajki, analitičar, Glas javnosti, 18.12.07.

Italijanskom šefu policije Đulijanu Amatu „javilo se“ da bi pitanje severa Kosmeta moglo da pomogne u rešavanju statusa cele Pokrajine, te je predložio podelu po uzoru na način na koji su Jugoslavija i Italija „rasparčale“ Trst posle Drugog svetskog rata. Ali kako ni naši pregovarači ni kosmetski Srbi lekcije iz istorije nisu zaboravili, te su se odmah dosetili da je posle osam godina života „Slobodne teritorije Trsta“, sve osim njegovog predgrađa pripojeno Italiji, Amatova ideja ocenjena je kao neprijateljski gest.
Glas javnosti, 18.12.07.

Neočekivana odluka Moskve da počne da isporučuje Iranu obogaćeni uranijum, uprkos protivljenju SAD i EU, mogla bi da bude upozorenje Zapadu u vezi sa nezavisnošću Kosova.
Tanjug, 19.12.07.

Ukoliko već imamo američku bazu na Kosovu, zašto ne bismo imali rusku bazu u Srbiji? Oni bi posmatrali jedni druge i brinuli jedni o drugima i Srbija bi bila savršeno bezbedna.
Tomislav Nikolić, funkcioner SRS, Tanjug, 19.12.07.

Srbija se veoma vezala za Rusiju, što joj omogućava određeni manevarski prostor, ali istovremeno predstavlja i minus za Srbiju. Jer, za Rusiju je svako rešenje dobro.
Dušan Janjić, analitičar, Blic, 19.12.07.

Dok je poslednjeg Srbina Kosovo će biti naše. Kako, na koji način, ne znam.
Olivera Katarina, pevačica, Pravda, 18.12.07.

Ova priča, kroz prizmu glumaca, treba da pokaže koliko je rat ponižavajući. To je komedija o grupi budala koja kreće u ratni haos. Dovoljno su blesavi da se iz njega izvuku živi. Oni kreću iz različitih razloga – da za kratko vreme zarade neke pare, iz ludila, naivnosti, gluposti. Oni upadaju u haos i kroz njih će taj rat biti „prelomljen“ kao mehanizam u kojem svi doživljavaju ponižavanja, u kojima se uništava ljudskost.
Goran Marković, režiser, Večernje novosti, 18.12.07.

Dragan Đilas je izuzetno hrabar, nesebičan i požrtvovan čovek koji to dokazuje iz dana u dan. Nisam nimalo iznenađen što je bez razmišljanja skočio u vodu i pomogao čoveku, jer ga se sećam po nastupima iz ‘91. i ‘92. godine kada je, posle čuvenog 9. marta, veoma hrabro i energično diskutovao sa Slobodanom Miloševićem.
Srđan Milivojević, poslanik DS, Glas javnosti, 17.12.07.

I političari imaju dušu.
Žarko Trebješanin, psiholog, Glas javnosti, 17.12.07.

Srbija će nastaviti da jača odnose izgrađene u vreme SFRJ u okviru Pokreta nesvrstanih.
Vuk Jeremić, šef diplomatije Srbije, Pravda, 17.12.07.

Inače se Rodoljub Šabić, ozbiljan čovek i poverenik za informacije, konačno uključio u „erotski skandal” koji je u Kačulicama kod Čačka nastao povodom navodnog bliskog susreta nekog novinara i brava, to jest ovce u vlasništvu Velje Ilića. I to je, naravno, nasilje, ako ga je bilo. Šabić još nije dobio policijski izveštaj, i novinara nigde nema. A ovca kao ovca – ćuti.
Ljubodrag Stojadinović, uvodničar, Politika, 17.12.07.

Kad ubacimo živu žabu u lonac ključale vode, žaba iskoči iz njega. Kad žabu stavimo u lonac hladne vode i sadržaj lagano grejemo, žaba ne iskoči već se skuva. I ugine. U ovom eksperimentu mi, kao kolektiv, živimo već godinama. Kuvamo se lagano u loncu besmislica i laži kojima smo na dnevnoj bazi izloženi.
Nebojša Krstić, savetnik, Politika, 17.12.07.

Slika ne može da bude opštepoučna.
Jarmila Vešović, slikarka, Večernje novosti, 17.12.07.

Jermeni, naša braća po stradanju, pomažu nam da dokažemo genocid NDH nad srpskim narodom 1941.
Mira Alečković-Nikolić iz Srpsko-evropskog antiglobalističkog pokreta, Svedok, 18.12.07.

Ako smo žedni, nije važno samo to da li smo na pravom kursu, da li smo na putu do bunara. Važno je i to ima li vode u bunaru. Isto tako, ako govorimo o nečijoj krivici, nije važno da li pripada onima koje je bilo red mrzeti pre 50 godina, ili, pak, pripada onima koje je danas red mrzeti. Važno je šta je ko zapravo učinio.
Tibor Varadi, pravnik, Danas, 17.12.07.

Srbija nije ostrvo, ali nije ni septička jama, pa bi tako mogla i da se ponaša.
Aleksandar Vulin, uvodničar, Pravda, 18.12.07.

Sasvim je nevažno pitanje da li Srbija treba da uđe u EU. Suštinsko pitanje jeste da li smo spremni psihofizički da prihvatimo evropski način života i evropske standarde. Ne znam da li je Srbija spremna za to, ja lično jesam.
Rambo Amadeus, muzičar, Politika, 19.12.07.

Ako su svi u EU, trebalo bi i mi da budemo u njoj.
Olja Ivanjicki, slikarka, Politika, 19.12.07.

Ratko Mladić i Radovan Karadžić su u Srbiji, a ljudi koji ih štite ubili su premijera Zorana Đinđića. Oni su opasnost za državu Srbiju i ne vidim kako oni (vlast) toga nisu svesni. Premijer Koštunica može jednim telefonskim pozivom omogućiti da oni (Mladić i Karadžić) budu uhapšeni.
Rafi Gregorijan, zamenik visokog predstavnika u BiH, Blic, 19.12.07.

Iako je Haradinaj (Ramuš) musliman, Tribunal ga je pustio privremeno na slobodu zbog božićnih praznika.
Pravda, 18.12.07.

Najviše poverenja u astrologe imaju članovi Socijalističke partije Srbije.
Zlatko Zlatković, astrolog, Kurir, 19.12.07.

Služba državne bezbednosti BiH od 1970. do 1990. zavrbovala 334 pripadnika srpskog naroda. Čak 15 odsto doušnika bili su iz redova klera SPC.
Nedeljni telegraf, 19.12.07.

Na turniru u malom fudbalu u srednjoj školi u Grockoj jedna se ekipa đaka prijavila kao tim „Hitlerovci“. Petorica učenika iz 3/10 odeljenja, umesto dresa, obukla su bele majice na kojima su crnim sprejom iscrtali kukaste krstove.
Večernje novosti, 19.12.07.

Peščanik.net, 19.12.2007.