IZVODI IZ ŠTAMPE 27.12-30.12.07.

Pokušaj da se na kraju 2007. zaustavi put Srbije u Evropu samo je važan dokaz da je Zoran Đinđić ubijen kako bi se taj proces na vreme prekinuo.
Miša Brkić, novinar, Evropa, 27.12.07.

S liderom vizionarom, Srbija je dosad mogla da završi sa suđenjima za ratne zločine. Bila bi dobro na putu za EU. S malo diplomatske veštine, mogla je da zadrži formalni suverenitet nad Kosovom dok ne uđe u EU – u kom momentu bi „granica“ između Srbije i Kosova bila jednako nebitna kao granica između Francuske i Belgije.
Ričard Bern, uvodničar, Evropa, 27.12.07.

Eventualna odluka vlasti da Srbija ne potpiše SSP i na taj način odustane od evropskog puta, kosila bi se sa željom većine građana da naša zemlja postane član evropske porodice. Naime, prema nedavnom istraživanju agencije „Galup“, čak 69 odsto građana Srbije podržava članstvo naše zemlje u EU.
24 sata, 28.12.07.

Britanski ekspert za Balkan Tim Džuda ocenio je da bi odustajanje od priključenja EU vratilo Srbiju u izolaciju, a njenim susedima povećalo šanse za brz ulazak u EU. Ako se to desi, Srbija će se vratiti u izolaciju i, naravno, ostati bez novčane pomoći Evrope. Sav novac namenjen Srbiji biće usmeren u Bosnu, Hrvatsku, Crnu Goru i Makedoniju, izjavio je Džuda za Radio Bi-Bi-Si.
24 sata, 28.12.07.

Niko nas nije ni pozvao da uđemo u NATO, sve i da mi prihvatimo da postanemo članica.
Dragan Šutanovac, ministar, Danas, 29-30.12.07.

Nek se nose proklete devedesete.
Boris Tadić, predsednički kandidat, Politika, 28.12.07.

Nikolić (Tomislav) je naveo da bi Koštuničin poziv biračima DSS-a da glasaju za kandidata SRS-a „naišao na ogroman odaziv“.
Tanjug, 29.12.07.

Čelnici SRS-a su ranije Borislava Pelevića, lidera SSJ, sa kojom su se ujedinili, optuživali i za ubistva.
Politika, 28.12.07.

Jedan predsednički kandidat, koji je kampanju počeo u dubini borskog rudnika, ponovio je izreku da je rudarski hleb sa sedam kora. Zato rudari redovno posećuju zubara.
Bogdan Tirnanić, uvodničar, Press, 29.12.07.

To što neko popije čašicu rakije da bi nazdravio sa srpskim domaćinom, kako običaj nalaže, upoređivati s tim što neko šmrče crtu kokaina sa stola ili se bode u venu, pa to je van pameti.
Dragan Šormaz, poslanik DSS, Kurir, 29.12.07.

Siniša Vučinić neće biti kandidat na predsedničkim izborima, pošto je Okružni sud u Novom Sadu produžio pritvor Vučiniću za još 30 dana.
Iz saopštenja Srpske partije socijalista, Beta, 30.12.07.

Predsednički kandidat SPS-a (Milutin Mrkonjić) izjavio je da razume revanšizam prema ljudima, „ali ne i prema projektima“.
Politika, 29.12.07.

Velimir Ilić je rekao i da, za sada ima podršku Jedinstvene Srbije i „mnogih drugih“.
Politika, 30.12.07.

Izbore sam raspisao za 20. januar zbog toga što je to najbolji dan da završimo izborni proces, a ne zbog toga što je tada Sveti Jovan. Ne želim da polemišem sa Veljom Ilićem. Nije mu smetalo da Ustav bude izglasan na Mitrovdan.
Oliver Dulić, predsednik Skupštine, Kurir, 27.12.07.

Podsetivši na obnovu Srbije koju je vodio posle bombardovanja 1999. „Mrka – pre roka“ rekao je da nijedan od 10 inžinjera koji su bili u timu nije bio član nijedne stranke, zbog čega su i „rezultati bili fascinantni“.
Tanjug, 30.12.07.

Na sednici Vlade Srbije 6. decembra kojom je predsedavao premijer Vojislav Koštunica već je usvojen Sporazum o pridruživanju Evropskoj uniji, Vlada je ovlastila potpredsednika Božidara Đelića da ga potpiše i ja sam ubeđen da će se to vrlo brzo desiti. Prema tome, to pitanje se više neće vraćati na Vladu, tako da ova rezolucija (o Kosovu) i ne može da ospori taj sporazum.
Mlađan Dinkić, ministar, Dnevnik, 27.12.07.

Ako EU donese odluku o podeli Kosmeta, ne vidim svrhu uživanja u toj organizaciji.
Miroslav Markićević, poslanik NS, Politika, 27.12.07.

Rezoluciji nedostaje iskrenosti, realnosti i državničke mudrosti.
Balint Pastor, poslanik SVM, Politika, 27.12.07.

Srđan Šajn (Romska partija), podržaće rezoluciju (o Kosovu), jer je to „pitanje odgovornosti Roma prema Srbiji i odgovor Romske partije prema politici koja se u Srbiji sprovodi prema Romima”.
Politika, 27.12.07.

Srbija je Kosovo izgubila 1999. godine, evo doneo sam tekst kapitulacije, onaj Vojnotehnički sporazum… LSV predlaže svoju rezoluciju kojom se status Kosova rešava po ugledu na Vatikan.
Nenad Čanak, lider LSV, Dnevnik, Politika, 27.12.07.

Stjepan Mesić je istakao da je kosovskim Srbima koji su ranije bili kod njega rekao da im više vredi „zrno vlasti“ nego „šaka prava“ i poručio im da moraju ući u izvršnu vlast i da ne mogu ostvariti ništa na način da očekuju da će im Beograd to rešiti.
Beta, 30.12.07.

Nametanje misije EU ne razlikuju se od bombardovanja 1999.
Milan Ivanović, kosovski političar, Večernje novosti, 29.12.07.

Miloševo, nekad najnaprednije selo u ovom delu Kosmeta. Zvali ga Mala Moskva. Zemlja, kao Misir plodna. Dao je Srbima, kolonistima iz Like, još kralj Aleksandar. Tapije su ostale, ali jezika i imena njihovog – nigde. „Šta će vama Srbima zemlja kad ste “nebeski” narod – pamtiće ove reči Slavko Ristić.
Večernje novosti, 28.12.07.

Niko ne sme ni da se zavarava da na bilo koji način, ma kakvom šargarepom, potpisivanjem nekakvog sporazuma, nekim kreditom ili donacijom, može da nas kupi. Možda takve ponude govore o karakteru onih koji ih daju, ali ne i o našem.
Aleksandar Popović, ministar, Glas javnosti, 27.12.07.

Struju bi u južnu srpsku pokrajinu kao donaciju isporučivao EPS, pošto je uveze.
Politika, 29.12.07.

Vašingtonski insajderi predviđaju da je nama znani Ričard Holbruk uveliko viđen za šefa Stejt dipartmenta u budućoj administraciji Klintonove, a o mogućim posledicama te američke kadrovske varijante po našu kosovsku muku nije baš mnogo uputno ovoliko unapred elaborirati… Kao Obamin verovatni šef diplomatije pominje se iskusni senator iz Delavera Džo Bajden, eksponiran dosad bar kad su naša okapanja s Kosovom u pitanju kao još radikalnija Holbrukova verzija. Pa vi sad vidite.
Slobodan Pavlović, uvodničar, Danas, 29-30.12.07.

U porodici Vizner (Frenk, član pregovaračke trojke za Kosovo) bilo je i „izroda“. Gospođa Poli Vizner, koja je saosećala sa srpskim narodom, teško postradalim u Drugom svetskom ratu, poslala je 50-ih stado od 30 krava kao humanitarnu pomoć. Tada se uz već poznati izraz „Trumanova jaja“ lansirao i „Viznerove krave“. Da ironija bude veća, ovo stado završilo je na Kosovu?!
Kurir, 29.12.07.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i njegov stariji kolega ambasador Vladeta Janković već su na televiziji združenim snagama mogli da se pohvale da su kosovsko pitanje podigli na rang svetskog problema broj 1 i da su obezbedili dve i po milijarde prijatelja u svetu, pošto na stavove Srbije sa simpatijama gledaju Rusija, Kina, Indija, Indonezija i druge velike sile i mnogoljudne zemlje. Valjda je to trebalo da znači da je pravda na našoj strani.
Dimitrije Boarov, uvodničar, Danas, 27.12.07.

To što su se zakačili sa najjačima u svetu nije pametno, jer taj luksuz mogu sebi da dozvole samo oni koji imaju nuklearnu bombu. Pitam se da nemamo i mi koju.
Dušan Janjić, analitičar, Kurir, 29.12.07.

U UN je pravo na nacionalno samoopredeljenje podjednako jak argument. Pominjali su ga i Srbi u Hrvatskoj, a sada Albanci.
Vojin Dimitrijević, pravnik, Blic, 29.12.07.

Ako Kosovo dobije nezavisnost, Hašim Tači bi pažnju građana sa teške ekonomske situacije mogao da skrene jedino tvrdeći da je problem u tome što nova država nije ujedinjena s Albanijom.
V. Radomirović, novinar, Politika, 28.12.07.

Na današnji dan 1968. na ovom mestu tadašnja savezna skupština usvojila je ustavne amandmane kojim je Kosovo dobilo prerogative i ingerencije republike. Igrom sudbine, vladajuća koalicija predloženom rezolucijom zakucava poslednji ekser u mrtvački sanduk u koji pretvara Kosovo i Metohiju.
Vladan Batić, lider DHSS, Glas javnosti, 27.12.07.

Predsednik LSV Nenad Čanak je podsetio da je premijer Srbije Vojislav Koštunica faktički priznao Kosovo tako što nije dao garancije države za haškog optuženika Ramuša Haradinaja.
Dnevnik, 27.12.07.

Pregovori o podeli (Kosova) su zamislivi samo onda kada Srbija bude spremna da prihvati ostali deo Kosova kao nezavisnu državu.
Goran Svilanović, pravnik, Evropa, 27.12.07.

Albanci, osim u Albaniji žive u četiri države. Ukoliko Kosovo bude podeljeno duž etničkih linija, oni će želeti da razgovaraju o ujedinjenju sa Albanijom.
Agim Čeku, premijer Kosova, Danas, 28.12.07.

Kao bomba je odjeknula vest iz Prištine: izvesni Srbin Đ. S. iz Vojvodine zatražio je politički azil na Kosovu. Iskusni i oprezni odmah su posumnjali da može biti reč o marketinškom triku odlazeće vlade Agima Čekua uoči sednice Skupštine Srbije na kojoj je usvajana nova rezolucija o Kosovu i Metohiji. Potezom se istovremeno sugeriše i da politički progonjeni Srbi beže iz Srbije na Kosovo i da Priština može da im pruži političko utočište. I, izgleda da su bili u pravu, uprkos tome što se iz Prištine u međuvremenu počelo tvrditi da nije bilo nikakve nameštaljke i da je Đ. S. navodno izvesni Đorđe Stojanović iz Vrbasa koji je živeo i u Smederevu!
Sina, 28.12.07.

Steže se obruč oko Srbije.
Vilijem Montgomeri, diplomata, Danas, 29-30.12.07.

Rusi koji razmišljaju o tome da investiraju u Srbiji voljni su da rizikuju novac zato što očekuju da će Srbija za pet godina postati još jedna dosadna zemlja EU, a ne zato što očekuju da će postati pridružena članica saveza Rusije i Belorusije.
Bojan al Pinto-Brkić, novinar, Evropa, 27.12.07.

Rusiji bi verovatno više odgovaralo da ima još jednog iskrenog, pa makar i malog prijatelja i blagonaklonu zemlju u EU, no što bi joj odgovarala jedna antizapadna Srbija.
Jovo Bakić, predavač BU, Politika, 29.12.07.

Ruska crkva tuguje zbog bolesti patrijarha Pavla.
Politika, 27.12.07.

Malo pomalo, izgustiraće nas drugari Rusi.
Bojana Mijović, blogerka, Evropa, 27.12.07.

Sada je kristalno jasno da je Koštunica sve ovo vreme pokušavao da mirnim i prividno demokratskim putem ostvari ono što Milošević nije uspeo ognjem i mačem.
Svetislav Basara, uvodničar, Danas, 27.12.07.

Premijer Koštunica, sa suprugom Zoricom Radović, vidno ozaren još jednom je pokazao interesovanje za ovakve kulturne događaje (recital Matije Bećkovića).
Večernje novosti, 30.12.07.

Radnici su doveli Slobodana Miloševića na vlast, a oni su ga i oterali. Oni su doveli i Vojislava Koštunicu, ali su ga i skinuli s pijedestala na kojem se gotovo ravnao s Titom.
Srećko Mihailović, sociolog, Danas, 27.12.07.

Gle, za našu svetolazarevsku zemlju danas moćnici ovoga sveta bacaju kocku, kao što su bezbožni ljudi bacali kocku za Hristovu haljinu.
Iz Božićne poslanice SPC, Press, 30.12.07.

Odbornici Danilovgrada usvojili su odluku o naplati izletničke takse za posetioce manastira Ostrog.
Glas javnosti, 30.12.07.

Visoko personalno veće u kome su sudije Vrhovnog suda, donelo je odluku da se sudija Katarina Ranđelović, koja je oslobodila vladiku Pahomija, optuženog da je seksualno zlostavljao četvoricu dečaka, ne bude razrešena dužnosti. Ona neće biti ni opomenuta… Na opštoj sednici Vrhovnog suda većinom glasova doneta je odluka da se ukine opomena sudiji istog suda Miroslavu Cvetkoviću koju mu je izreklo Visoko personalno veće zbog odugovlačenja u slučaju monaha Ilariona.
Blic, 29.12.07.

Još samo malo pa ćemo sveštenike prestati da doživljavamo kao posrednike između naših reklamacija na svakodnevicu i „generalnog zastupnika“ za život i priključenija u vaseljeni – Boga. Još samo da prihvatimo žalosnu činjenicu da Gospod nema direktne veze sa izvlačenjem lota.
Mihailo Medenica, novinar, Politika, 30.12.07.

Na Baliju sam dočekao jedan Božić. Kuvara sam zamolio da spremi prase sa jabukom u ustima, a on se pojavio noseći prase, s jabukom u svojim ustima.
Slobodan Mićić, turista, Blic, 30.12.07.

Poželevši državnom vrhu da se u narednoj godini više bavi ljudima i životnim standardom, a malo manje teritorijama, predsednik vojvođanske skupštine…
Dnevnik, 27.12.07.

Sokrat je prvi definisao „javni interes“ u ime kojeg dvojica glupih i nesposobnih, ali zato u državnoj uniformi, mogu da do mile volje vošte od batina jednog pametnog i sposobnog. I da pri tom za to nikada, i nikome, ne moraju da polažu račune.
Saša Stojanović, pisac, Politika, 30.12.07.

Kad Tita više nije bilo, miševi su počeli da izlaze na sve strane.
Bora Ćosić, pisac, Glas javnosti, 30.12.07.

Stanje nam je „prelazno“ ili, kako reče jedan seljanin – „prešli su nas“.
Srećko Mihailović, sociolog, Glas javnosti, 30.12.07.

Na jednoj sednici parlamenta pre podne me je Krasić (Zoran) optuživao da sam uništio avijaciju, a popodne vojvoda Nikolić (Tomislav) da džabe investiramo u avijaciju jer nam ne treba.
Dragan Šutanovac, ministar, Evropa, 27.12.07.

Svaki Srbin misli da je „muškarac godine“.
Vojin Ćetković, glumac, Večernje novosti, 30.12.07.

Specijalni gosti na prijemu Vojnobezbednosne agencije (VBA) bili su članovi ekipe domaćeg filma „Četvrti čovek“, među kojima su bili režiser Dejan Zečević i glumica Marija Karan. U ovom filmu Nikola Kojo tumači lik majora VBA, koji se posle ratnog iskustva pretvorio u pomahnitalu mašinu za ubijanje. Njih je Kovač (Svetko, načelnik VBA) posebno pozdravio, izrazivši očekivanje da će u sledećem filmu promovisati stvarne vrednosti VBA, što je popraćeno aplauzom zvanica.
Politika, 27.12.07.

U mojoj biografiji piše da sam književnom kritikom i esejistikom počeo da se bavim da ne bih po knjižarama krao knjige, već da bi ih besplatno dobijao od izdavača i pisaca. A da me ne bi smatrali grebatorom i lažovom, nešto moram ne samo da napišem već i da objavim.
Dušan Cicvara, književnik, Glas javnosti, 29.12.07.

Umetnička vrednost je erotska fantazija estrade.
Vida Ognjenović, spisateljica, Politika, 29.12.07.

U uslovima savremene srpske scene, larpurlartizam nije stvar poetike već infrastrukture.
Igor Marojević, pisac, Politika, 29.12.07.

Užas se može posebno videti kroz komične situacije.
Goran Marković, reditelj, Blic, 27.12.07.

Članovi Odbora (za spoljne poslove) iz SRS sugerisali su da bi Rašković-Ivić (ambasadorka) u Rimu mogla da se bavi i pitanjem „sukcesije jadranske obale“, a zamerili su što se u njenoj biografiji više puta pominje stranački angažman u DSS. Na to je Rašković-Ivić odgovorila da će njena jedina stranka u Rimu biti Srbija, da bi pitanje izlaza Srbije na more bio prevelik zalogaj za nju, ali da će postupati po instrukcijama Vlade, ako se ona bude bavila tim pitanjem.
Večernje novosti, 28.12.07.

Hrvatska je prava endehazija.
Aleksandar Vučić, funkcioner SRS, Kurir, 30.12.07.

Kriminal ne može da nestane, ali se on može učiniti snošljivijim.
Dragan Jočić, ministar, Beta, 29.12.07.

Lov na veprove u Virovitici u kojem su učestvovali haški optuženik general Mladen Markač, koji se nalazi na privremenoj slobodi, i hrvatski ministar policije Ivica Kirin nije dobra poruka Haškom tribunalu, izjavio je Stjepan Mesić, predsednik Hrvatske… Da afera bude veća pobrinuo se ministar policije koji bi upravo trebalo da se brine da haški optuženici na privremenoj slobodi ne krše naredbu Tribunala, te da ne napuštaju mesto prebivališta, u Markačevom slučaju Zagreb.
Danas, 28.12.07.

Izolacija je proporcionalna ksenofobiji.
Dragan Velikić, pisac, Evropa, 27.12.07.

Mi kao narod volimo da dovedemo sebe u nemoguće situacije, a onda očekujemo da će neko, sam od sebe i u našu korist, sve rešiti. Ipak, istorija nije, baš, zabavište da prašta tu vrstu grubih grešaka. Kad jednom krenete istorijskom stranputicom bahato i smelo, pevajući i pucajući, morali biste bar pomisliti da je na kraju toga zid i da je to ćorsokak. E, mi ćemo kao nacija, veoma brzo, udariti glavom u taj zid.
Kokan Mladenović, reditelj, Glas javnosti, 28.12.07.

Demokratija je luksuz istorije, nju treba sticati.
Predrag Manojlović, glumac, Politika, 29.12.07.

Mislim da čitav život pišem jednu istu priču.
Biljana Srbljanović, spisateljica, Evropa, 27.12.07.

Peščanik.net, 30.12.2007.