IZVODI IZ ŠTAMPE 08.01-09.01.08.

EU treba da izabere – ili Srbija ili marionetska tvorevina. Vreme će pokazati da je Srbija večna, dok su marionetske tvorevine sezonske pojave.
Aleksandar Popović, ministar, Večernje novosti, 09.01.08.

Slovenački premijer Janez Janša je odbacio izjave premijera Srbije Vojislava Koštunice, prema kojima bi Beograd sam mogao odbaciti ponude EU u pogledu integrisanja Srbije u slučaju da ona izgubi Kosovo. „Koštunica nije jedini jak političar u Srbiji, postoje i drugi, umereniji političari, i oni manje umereni, međutim evropska perspektiva je „jedina moguća alternativa za Srbiju“, smatra Janša.
Beta, 08.01.08.

Izjava srpskog premijera Vojislava Koštunice da će EU morati da bira da li će potpisati sporazum sa Srbijom ili odlučiti da šalje misiju na Kosovo je lažna dilema.
Dimitrij Rupel, slovenački ministar spoljnih poslova, Večernje novosti, 09.01.08.

Komentarišući Koštuničinu izjavu da bi odlukom EU da pošalje misiju na Kosovo i Metohiju bio prekršen i poništen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je Srbija parafirala sa EU, Pak (Doris, poslanica Evropskog parlamenta) je izrazila razočaranje: “On mi je uvek govorio da je legalista. Ovim pretnjama protivreči sam sebi. Pitanje je kome uopšte time preti. Ja bih rekla da zapravo preti građanima Srbije. A to je zapanjujuće za jednog premijera. Srbiji je potrebna EU, ali nisam toliko sigurna da je EU potrebna Srbija“, izjavila je ona.
Dnevnik, 08.01.08.

Odgovorni političari bili bi dužni da kažu kako će državi i građanima biti nadoknađen ogroman gubitak prouzrokovan skretanjem s evropskog puta. I još jedno: da li će raskid sa Evropom promeniti stanje stvari na Kosovu.
Iz redakcijskog komentara, Danas, 08.01.08.

Vuk Jeremić je juče posle razgovora sa šefom diplomatije Belgije De Guhtom rekao da su pogrešno protumačene neke najnovije izjave srpskog premijera Vojislava Koštunice i da pitanja ulaska Srbije u Evropu i rešenja za Kosovo ne mogu biti zamena jedno za drugo.
Blic, 09.01.08.

Tim evropskih zvaničnika, koji treba da pripremi teren za buduću misiju (na Kosovu), već planira da organizuje zabavu krajem meseca povodom useljenja u zgradu sa fasadom od stakla namenski izgrađenu za njih na brdu iznad prašnjavog glavnog grada – Prištine. Evropljani su uvezli i desetinu malih automobila „tojota” raznih boja, koji su po okolinu prihvatljiviji od omraženih terenskih vozila njihovih prethodnika iz UN. Evropska unija je objavila i oglas za novih 1.400 policajaca.
Politika, 08.01.08.

Ko je verovao da će najskuplja srpska reč toliko poskupeti da će nam zapad za nju danas nuditi čitavu Evropu.
Matija Bećković, akademik, Večernje novosti, 08.01.08.

Još nismo dobili ponudu. Hajde da sačekamo da nam Evropa ponudi da to što je parafirano i potpišemo.
Dragan Đilas, ministar, Blic, 09.01.08.

Ima nas koji smo odavno ponosni što smo „izdajnici”, iako smo „patriote”.
Egon Savin, reditelj, Politika, 08.01.08.

Mislim da se o Kosovu i dan-danas govori s dozom političkog licemerja… Ključno je da već 10 godina ta teritorija nije sastavni deo Republike Srbije. To je faktičko stanje. Recimo, već više od 10 godina u republičkom budžetu se ne planira ni jedan jedini dinar s te teritorije. A ako ne ubirate porez i dažbine s neke teritorije, to je jasan znak da vam ona ne pripada.
Ištvan Pastor, predsednički kandidat, Danas, 09.01.08.

Čestitajući Božić, Koštunica je preneo patrijarhu da danas srpski narod brine za njegovo zdravlje, a posebno Srbi na Kosmetu.
Večernje novosti, 08.01.08.

Od „nezavisnog Kosova“ ima nešto strašnije: Kosovo bez Srba.
Lavrentije, vladika SPC, Nedeljni telegraf, 09.01.08.

Predsednički kandidat SPS Milutin Mrkonjić juče je, prilikom posete Kraljevu, razvalio glavnu kapiju „Magnohroma“ i zajedno sa predstavnicima sindikata i radnicima ušao u napuštene pogone.
FoNet, 09.01.08.

Odrastao sam uz „Kapital“, a ne „Bibliju“. Mada ni „Kapital“ nisam pročitao.
Milutin Mrkonjić, predsednički kandidat, Danas, 08.01.08.

Očekujem da za mene glasaju svi normalni ljudi.
Tomislav Nikolić, predsednički kandidat, Večernje novosti, 08.01.08.

Vreme je da jedna žena, kao stub porodice, samim tim i stub države, majka četvoro dece, dođe na čelo Srbije.
Milanka Karić, predsednička kandidatkinja, FoNet, 09.01.08.

Ono što u svemu ipak raduje jeste činjenica da se izbori u Srbiji, baš kao ni u bilo kojoj drugoj zemlji, više ne mogu dobiti bez jedne elementarno patriotske priče. Niti se bez toga na njima uopšte može biti iole ozbiljan kandidat. Drugo je sad pitanje koliko je ta retorika iskrena, šta će se posle dogoditi i kakva će se politika zaista voditi.
Đorđe Vukadinović, uvodničar, Politika, 08.01.08.

Predsednički kandidat Nove Srbije i republički ministar za infrastrukturu Velimir Ilić juče je svečano otvorio već rekonstruisan magistralni put Šabac – Loznica. Ova rekonstruisana deonica u funkciji je još od letos, a svečano otvaranje bilo je, eto, baš juče.
Blic, 09.01.08.

Stao je Koštunica iza svih Ilićevih asfaltiranih puteva, zbog kojih državna firma „Putevi Srbije“ danas duguje više od 30 milijardi dinara (oko 375 miliona evra). Podržao je Koštunica i to da se švedski šinobusi bez tendera državnim parama kupuju od tipa koji drži butike!
Svetomir Marjanović, uvodničar, Press, 09.01.08.

Otadžbinski pokret „Ravna Gora“ podržaće na predstojećim izborima Velimira Ilića.
Dnevnik, 09.01.08.

Kad pobedim smiriće se strasti, a DS će se pomiriti sa sudbinom da je bolje da budu bar u Vladi, nego da izazivaju političke turbulencije.
Velimir Ilić, predsednički kandidat, Večernje novosti, 09.01.08.

Nikšić je u petak veče, kao i prošle godine, bio izlijepljen plakatima sa fotografijama mitropolita CPC Mihaila, uz poruku „Miraš je proklet“ i upozorenje da će „svi koji idu na njegove skupove ponijeti prokletstvo na sebe i svoje potomstvo“.
Veseljko Koprivica, dopisnik, Danas, 08.01.08.

Ministarstvo vera Republike Srbije donelo je 22. decembra 2007. godine rešenje kojim se odbija zahtev za upis eparhije Crnogorske pravoslavne crkve za Srbiju u registar crkava i verskih zajednica u Srbiji… Ovakva odluka ministra Radomira Naumova naišla je na oštru reakciju poverenika Crnogorske pravoslavne crkve u Srbiji, Nenada Stevovića, koji tvrdi da je ovakva odluka kršenje ustavnog prava o slobodi veroispovesti. „Praktično se brišu neka od osnovnih prava 70.000 etničkih Crnogoraca u Srbiji koji čine oko jedan odsto ukupne populacije u Srbiji“, kaže Stevović.
Danas, 08.01.08.

Ovakva odluka predstavlja paradoks. Ona jeste u skladu sa Zakonom o crkvama i verskim zajednicama, koji ne dozvoljava registraciju nikakvih drugih crkava koje sadrže naziv već postojeće crkve. Pitanje je zbog čega ovaj zakon nije primenjivan kada smo dobili dve islamske zajednice u Srbiji.
Mirko Đorđević, sociolog, Danas, 09.01.08.

Kakvi su odnosi na Kalenić pijaci, među tezgama, takvi su nažalost odnosi na najvišem vrhu u ovoj zemlji. Takvo je društvo, takva je kultura. Koliko ima pasa lutalica, toliko je nas ljudi lutalica.
Gabrijel Glid, vajar, Večernje novosti, 09.01.08.

(Ruski bogataš) Aleksandar Beljakov od države Crne Gore kupio je Dom vojske u centru Starog grada u Herceg Novom i proširio ga, ugrozivši jezgro Starog grada. Uz pomoć lokalne vlasti uspio je da od kapelice stvori Rusku crkvu na Savini – na centralnoj parceli gradskog groblja. Beljakov je kupio i vilu u zaleđu Baošića. Oko nje je zid dug preko 30 metara, a oblik mu je – državna granica Crne Gore.
Danas, 09.01.08.

Krstove stavljaju oni što pljuju petokraku. Ali, dobro, i mi smo skidali krstove.
Stevan Mirković, general, Kurir, 09.01.08.

Episkop šabački gospodin Lavrentije, po episkopskom stažu najstariji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi posle patrijarha Pavla, postao je član Udruženja književnika Srbije. Vladika Lavrentije je do sada objavio knjige „Rukoveti sa njive Gospodnje“ i „Tragovi u pesku“, a član Udruženja je postao po njihovom pozivu. U vreme pritisaka jednopartijskog sistema na Srpsku pravoslavnu crkvu, u to vreme kao episkop zapadnoevropski vladika Lavrentije je štampao dela vladike Nikolaja Velimirovića.
Sina, 09.01.08.

Tokom umetničkog dela programa, mitropolit (Amfilohije) je iskoristio priliku da, sa saradnicima, siđe u kriptu hrama i pogleda šta je dosad urađeno.
Nedeljni telegraf, 09.01.08.

Mislim da i kada bi se Hristos ušetao u neku od banaka, da bi ga pitali da li je kreditno sposoban.
Aleksandar Vulin, komunista, Kurir, 09.01.08.

Amblem Vlade Srbije, na kome je na tamnoplavoj pozadini prikazano Vladino zdanje u Nemanjinoj 11, neverovatno podseća na obeležje Bele kuće. Na prvi pogled, ništa čudno. Međutim, ako se ima u vidu da premijer Vojislav Koštunica i dobar deo njegovih ministara poslednjih meseci vode žestoku antiameričku kampanju zbog njihovog zalaganja za nezavisno Kosovo, postavlja se pitanje ko je odgovoran za ovo grafičko rešenje i da li je s njim saglasan i srpski premijer.
Kurir, 09.01.08.

Saradnik Nove srpske političke misli Branko Radun ne vidi nikakav problem u tome što su Srbi rešenje za izgled amblema svoje vlade pozajmili od jedne od najomraženijih svetskih sila. Radun ističe da su kritičari američke politike obično u ideološkom smislu veliki amerikanofili – vole njihovu muziku, filmove i poklonici su kulture SAD. „Koštunica, na primer, liči na konzervativca Tomasa Džefersona, dok najžešći američki kritičar Vojislav Šešelj, koji je inače njihov đak, veoma podseća na nekog liberala američkog tipa iz 19. veka“, smatra Radun.
Kurir, 09.01.08.

Ne mislim dobro o estetici koju taj umetnik (Emir Kusturica) zastupa i imam skepsu prema moralnim kvalitetima njega kao javne ličnosti.
Milutin Petrović, reditelj, Glas javnosti, 08.01.08.

Božidar Đelić nije postao bogat u inostranstvu ili je to vešto skrivao budući da po dolasku u Beograd nije imao adresu već je konačio kod predusretljive tetke. Po takvoj logici ni on nije bio pametan na Zapadu. Opametio se među nama, ili smo mi toliko zaglupeli da mu je bilo dosta ono što je naučio u Francuskoj.
Aleksandar Vulin, kolumnista, Politika, 08.01.08.

Beograd je niskobudžetni Njujork.
Momo Kapor, pisac, Nedeljni telegraf, 09.01.08.

Pogledajmo istini u oči: Srbija nije lider na Balkanu.
Nebojša Savić, dekan Ekonomskog fakulteta, Nedeljni telegraf, 09.01.08.

Peščanik.net, 09.01.2008.