IZVODI IZ ŠTAMPE 10.01-13.01.08.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je Evropsku uniju da do kraja januara potpiše sa Srbijom Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.
Beta, 10.01.08.

Srbija zahteva od EU da ne šalje misiju za razbijanje Srbije ukoliko hoće da potpišemo Sporazum (o stabilizaciji i pridruživanju).
Zoran Lončar, ministar, Press, 12.01.08.

Istina, Koštunica je sebi ostavio mogućnost da još nešto čeka, ističući da će se Srbija vratiti evropskom putu „ukoliko Evropska unija povuče svoju odluku“. Dakle, ili ćemo u Evropsku uniju bez Koštunice ili ćemo sa njim čekati da se ona povuče sa Kosova?
Dimitrije Boarov, novinar, Danas, 10.01.08.

Sporazum (o stabilizaciji i pridruživanju), koji je parafiran, uključuje samo teritoriju Srbije, bez Kosova. Samo Srbija se pridružuje EU! Kosovo ne!… A ucenjivanje vašeg premijera nije ni prvi ni poslednji put i ide na štetu srpskog naroda na Kosovu.
Jelko Kacin, funkcioner Evropskog parlamenta, Blic, 11.01.08.

Koštunica, gledano sa strane, sve više liči na premijera koji razgovara sam sa sobom jer, pretpostavljam, od razgovora s Veljom Ilićem nema neke velike koristi.
Dragoljub Žarković, uvodničar, Vreme, 10.01.08.

Koštuničin lik je, sa stanovišta političke psihologije, krajnje zanimljiv. Punih sedam godina je izigravao cara Klaudija u doba kad se ovaj još nije dokopao vlasti. Dakle, Koštunica nikada nije ništa znao, nije bio u toku bilo čega, nije pokazivao ni trunke odlučnosti povodom nekih krucijalnih pitanja. Odjednom se „Trnoružica“ probudila iz sna. Dobivši Putinov blagoslov, Koštunica je postao radikalniji od Kastra i Čaveza zajedno.
Emil Vlajki, analitičar, Glas javnosti, 13.01.08.

Hoću da sa političke scene sklonim Koštunicu. U tome me ne mogu zaustaviti svi njegovi predsednički kandidati koji se skrivaju iza Putinove slike, a Rusiji daju i ono što ona od Srbije ne traži.
Čedomir Jovanović, predsednički kandidat, Večernje novosti, 10.01.08.

Mislim ipak da u EU nisu zadovoljni dosadašnjim našim pregovaračima.
Tomislav Nikolić, predsednički kandidat, Politika, 11.01.08.

Trudim se… da do kraja saslušam kako pod prozorom grupa Roma svira „Odu radosti“, finale Betovenove „Devete simfonije“, zvaničnu evropsku himnu.
Miroslav Toholj, uvodničar, Glas javnosti, 12.01.08.

Objašnjenje Terija Dejvisa (generalnog sekretara Saveta Evrope), da bi izložba slika porušenih manastira na Kosmetu negativno uticala na njihovu obnovu je čin kojim se ide naruku onima koji su uništili našu kulturnu baštinu, ali i kojim se podupiru zahtevi Albanaca za nezavisnost pokrajine.
Artemije, vladika SPC, Večernje novosti, 10.01.08.

Odvajanje Kosova opasno je i po tome što će se na čelu nove države naći ljudi koji su ranije ratovali i ubijali. Biće to varvarska enklava unutar Evropske unije.
Dmitrij Oljegovič Rogozin, ambasador Rusije u NATO, Politika, 11.01.08.

Republička izborna komisija je jedini organ koji je pokazao prkos zemljama koje otimaju Srbiji deo zemlje.
Slavoljub Milenković, funkcioner SRS, Politika, 12.01.08.

Kakvu će korist Srbija imati od odluke Republičke izborne komisije da predstavnicima ambasada SAD i Velike Britanije ne dozvoli da prate predsedničke izbore? Nikakve, ama baš nikakve. Ta odluka zasigurno neće uticati na status Kosova, niti će naterati neku vladu da promeni stav o priznavanju Kosova. Znači, pozitivan učinak – nula. A da li će Srbija od toga imati štete? Hoće, i već je ima. Dovoljno je što opet pokazujemo da smo spremni na konfrontaciju i izolaciju.
Milenko Vasović, komentator, Blic, 13.01.08.

Interesantno je da radikali nisu glasali protiv akreditovanja (posmatrača SAD i Britanije na izborima) već dve političke stranke – DSS koja nema kandidata i SPS čiji kandidat nije favorit. Njima apsolutno nije važno kako će izbori izgledati u očima sveta.
Marko Blagojević, direktor CeSiD, Kurir, 13. 01. 08.

Odluku (o pomeranju izbora) nalagao je ustavni razlog države, koji je normativno važniji od pozitivnog Ustavnog zakona.
Slobodan Samardžić, ministar, Večernje novosti, 12.01.08.

Ne mislim samo na prekid diplomatskih odnosa sa državama (koje priznaju nezavisnost Kosova) već im treba zabraniti pristup na naše tržište i poništiti sve privatizacije koje su njihove firme u Srbiji obavile.
Milutin Mrkonjić, predsednički kandidat, Glas javnosti, 12.01.08.

Predsednik SNV-a severne Kosovske Mitrovice Nebojša Jović, iako, kako nam je rekao, ne priznaje kosovsku vladu, mišljenja je da ne može doći ni do kakvih pozitivnih promena.
Glas javnosti, 11.01.08.

Nećemo dokazivati ljubav prema Kosovu tako što ćemo ići putem cara Lazara.
Čedomir Jovanović, predsednički kandidat, Politika, 12.01.08.

Onaj ko ne ume da prihvati poraz, nije spreman ni na pobedu. Spreman sam za pobedu.
Boris Tadić, predsednički kandidat, Kurir, 11.01.08.

Dragi moji Vranjanci, vi ste mi danas ovde dali jedan snažan vetar u leđa.
Milutin Mrkonjić, predsednički kandidat, Beta, 12.01.08.

Srbija mora da radi i da rađa.
Milanka Karić, predsednička kandidatkinja, Tanjug, 12.01.08.

Kampanja SRS izgleda kao reklama za bombonjeru „Svim srcem“.
Velimir Ilić, predsednički kandidat, Dnevnik, 10.01.08.

I srce je na našoj strani.
Boris Tadić, predsednički kandidat, Press, 12.01.08.

Siguran sam da Velimir Ilić, čovek koji je pravoslavni vernik, i nije satanista, neće moći da podrži Borisa Tadića, za koga je rekao da je đavo.
Aleksandar Vučić, funkcioner SRS, Kurir, 10.01.08.

Najviše se žrtvovao Velja Ilić. Napustio je svoj bazen sa kanuom u Santa Atenici da bi sa julovskim episkopom udario kamen temeljac za crkvu Filareticu, u prisustvu monaha iz Direkcije za puteve i „Železnice“. Vladika uz suze i rakiju hteo odmah da ga beatifikuje, al’ nije stigao ferman iz Moskve.
Vladan Batić, lider DHSS, Blic, 12.01.08.

Nije baš jasno kome Čačanin kvari posao u prvom krugu, ali je izvesno da jača sebe u odnosu na Koštunicu.
Dragan Bujošević, novinar, NIN, 10.01.08

Dobro je što će Ilić svojom kampanjom motivisati veliki broj birača da u drugom krugu podrže Tadića.
Oliver Dulić, predsednik Skupštine, Večernje novosti, 13.01.08.

Velimir Ilić je Valjevcima, Šumadincima i Pomoravcima rekao da „ćute pognutih glava i dozvoljavaju da Srbijom vladaju Crnogorci“.
Večernje novosti, 13.01.08.

Usred zemlje Srbije jedan Jugosloven raspisao je partijske izbore jednom Crnogorcu.
Marijan Rističević, predsednički kandidat, Glas javnosti, 13.01.08.

Ištvan Pastor kaže da će u drugom krugu podržati Borisa Tadića, za kojeg kaže da je „jedini Crnogorac“ među predsedničkim kandidatima.
Glas javnosti, 13.01.08.

Zašto, kad bi se većinski narod u Srbiji probudio iz nacionalnog sna, predsednik Srbije ne bi mogao biti Mađar?
Bela Miavec, funkcioner SVM, Dnevnik, 10.01.08.

Pa da vidimo šta su to do sada (radikali) nagovestili? Najpre Šešelja za premijera. Bez objašnjenja doduše da li će se sednice vlade sazivati u Hagu.
Dušan Miklja, komentator, Blic, 12.01.08.

I kad smo već kod presecanja vrpce ispred nepostojećih ili nezavršenih putnih pravaca, Ilićev i Mrkonjićevi putevi ukrstili su se i na deonici Bor – Zaječar. Radove na nesuđenom putu koji razdaljinu između dva grada treba da skrati sa sadašnjih 35 na 16 kilometara otvarali su čak pet puta, i to ovim redosledom: Zoran Sokolović, Nikola Šainović, Milutin Mrkonjić, Velimir Ilić i Zorica Đerić Stojičić (načelnica Borskog okruga iz Nove Srbije). Promocija kandidata na putevima, mostovima i prugama najčešće je rabljena devedesetih godina (iako nije bilo ničeg naročitog za „otvaranje“ jer se slabo i gradilo).
Blic, 11.01.08.

Tomini (Nikolić) i moji birači nalaze se na brdsko-planinskom području i širom Srbije gde je nemoguće u januaru izaći na izbore.
Velimir Ilić, predsednički kandidat, Press, 13.01.08.

Loše vreme više pogađa glasače liberalno-demokratske orijentacije. Oni su nežniji i osetljiviji. Izaći će na izbore ako sneg bude lep, suv, ako nije prljav i bljuzgav.
Milan Nikolić, analitičar, Press, 13.01.08.

Pozivam članove i simpatizere da 20. januara ne spavaju ili sede kod kuće sa ženama i jedu krompir i turšiju.
Rasim Ljajić, ministar, Press, 13.01.08.

Mrkonjić mi, bar na bilbordu, izgleda kao da je smršao, Velja stvarno ne izgleda kao budući predsednik, Tadić je vrlo ubedljiv i čak sam sigurna da će za njega glasati najviše žena iz Beograda, a Toma može više da računa na starije žene i žene iz unutrašnjosti. Žene vole jake muškarce, a njih dvojica od svih kandidata najviše tako izgledaju.
Jelena Mačić, šminkerka, Press, 11.01.08.

Poznati beogradski frizer Dragan Taubner tvrdi da svi predsednički kandidati imaju frizure „u skladu s fizionomijom lica“, ali i sa svojim funkcijama i ambicijom da postanu predsednik.
Press, 11.01.08.

Bivša glavna haška tužiteljka Karla del Ponte u više navrata, prilikom poseta Beogradu, spavala u bračnom krevetu Mirjane Marković i Slobodana Miloševića.
Press, 10.01.08.

Milošević je lično potpisao obavezu Srbije da sarađuje s Haškim tribunalom i tako omogućio Karli del Ponte da prespava u njegovom krevetu!
Srđan Milivojević, poslanik DS, Press, 10.01.08.

Lajčak Ljiljanu, Aleksandra, Sonju i Branislava (zeta) ostavlja na milost i nemilost svakog policajca u BiH. Njih sada može da hapsi svako. Ne mogu da ostvaruju nijedno svoje pravo. Da se kreću. Da glasaju. Oni su građani drugoga reda! Oni su građani bez identiteta. Bez imena i prezimena. Čak i broja. U zatvoru – neosuđeni.
Iz komentara Večernjih novosti povodom oduzimanja ličnih karata porodici Karadžić, 11.01.08.

Njima su (Karadžićevima), istovremeno, date nove lične karte u kojima je navedeno da im je zabranjen izlazak iz BiH.
Boro Marić, dopisnik, Politika, 12.01.08.

Bićemo prinuđeni da se obratimo Sudu za ljudska prava u Strazburu.
Luka Karadžić, brat, Glas javnosti, 12.01.08.

Zar je fer da bogata Rusija plati maloj Srbiji ispod svake cene jedan od njenih najvrednijih nacionalnih resursa? Na to nikako ne mogu da pristanem. Ubeđen sam da ni Putin ne bi pristao na to kada bi bio na mestu srpskog ministra ekonomije.
Mlađan Dinkić, ministar, Večernje novosti, 11.01.08.

Prezimena Koštunica i Putin imaju istu frekvenciju 583, što je nagoveštavalo da njihova energija obezbeđuje njihovu dobru saradnju po bitnim pitanjima, kao što je recimo, odnos prema KiM.
Spasoje Vlajić, kristalograf, Glas javnosti, 13.01.08.

Predsednik Vladimir Putin dodelio je juče Ordene heroja naučnicima koji su radili na dokazivanju tvrdnje Rusije da joj pripada planinski lanac ispod Arktičkog okeana za koji se veruje da sadrži ogromne rezerve nafte i gasa.
Beta, 11.01.08.

Kao izrazito svetovni i apsolutistički vladar, Stefan Lazarević je shvatio da se pod stalnom pretnjom turske invazije mora okrenuti Evropi i to je uspešno ostvario čvrstim savezom sa moćnom Ugarskom, bez obzira na to što je ona bila u potpunosti katolička država.
Nikola Moravčević, pisac, Politika, 13.01.08.

Ako vi istovremeno vodite organizaciju koja je deo autonomnog civilnog društva, a ulazite u političke savete ili druge partijske strukture, tu postoji konflikt interesa.
Sonja Liht, predsednica NVO Beogradski fond za političku izuzetnost i članica Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova, Vreme, 10.01.08.

Bombardovanje Srbije sam svojevremeno doživela kao predstavu, kao inauguraciju totalitarnog teatra na pragu 21. veka i na tragu nekih bitefovskih predstava u kojima učestvuje i publika, najčešće kao zblanuta žrtva raspomamljenih protagonista… Definitivno, ostajem pri tom i, naravno, drhtim od straha pri pomisli da „dolazi vreme teatra”.
Gordana Đurđević-Dimić, glumica, Politika, 10.01.08.

S velikim uživanjem sam radila tu ulogu, pri tom u komplikovanom kostimu. Imala sam stalno opanak na glavi. Taj kostim mi je pomogao da igram.
Olivera Katarina, glumica, Blic, 13.01.08.

Postojala je svakako (barem) jedna dobra stvar u jugoslovenstvu: ono je predstavljalo ogromnu fioku u koju je – ili smo u to barem nakratko poverovali – moglo da stane gotovo sve. I trpalo se potom tu sve i svašta dok nagomilani nered u njoj nije postao prevelik pa je Jugoslavija, kako se to obično kaže, „posustala pod sopstvenim protivrečnostima”.
Vladimir Arsenijević, pisac, Politika, 11.01.08.

Ne volim pisce iz zabitih krajeva moje bivše ili sadašnje domovine koji po principu dinarsko-šarplaninsko-rodopskog trivijalizma pokušavaju da načine univerzalne zaključke koje će poštovati ceo svet koji o nama ništa ne zna! Ako na osnovu jezika cele jedne prisojne čuke u jednoj selendri koju niko ne zna pravite roman i ceo svet treba da uzme rečnik da bi ga razumeo, onda je to strašno. Roman nije kriptogram!
Miroslav Turudić, pisac, Glas javnosti, 10.01.08.

Iako su ideološki bliži levici… politička elita Srba u Hrvatskoj je opet pokazala smisao za politički pragmatizam (postizbornom koalicijom sa HDZ).
Milan Mišić, uvodničar, Politika, 12.01.08.

Srpskohrvatski jezik je postao, odnosno ostao srpski.
Mato Pižurica, filolog, Večernje novosti, 13.01.08.

Uobičajeno je da političke snage koje narodu donesu nacionalno oslobođenje ne mogu niti umeju da mu donesu slobodu i demokratiju.
Miroslav Filipović, novinar, Evropa, 10.01.08.

U svom dokazivanju odanosti Bogu Srbi se toliko zanesu da im ništa nije sveto.
Ljiljana Knežević, uvodničarka, Press, 10.01.08.

Veoma mi je degutantno kada vidim nekog političara pored kafanske pevačice (iako cenim tu profesiju).
Zoran Krasić, poslanik SRS, Glas javnosti, 11.01.08.

Mada je utvrđeno da su prvi (Tanjug) javili da je oslobođen Sajgon, poslednji su javili da je pao Knin.
Dragoljub Petrović, kolumnista, Glas javnosti, 11.01.08.

Volim da me čuva moje nebo i nekako me u inostranstvu bole noge.
Zoran Kostić, muzičar, NIN, 10.01.08.

Peščanik.net, 13.01.2008.