IZVODI IZ ŠTAMPE 24.01-27.01.08.

Nikolić samo čudom još jednom može biti prvi. Ali, dobro su se uplašili. Dobro ste ih uplašili, dragi gubitnici. Te graške znoja, taj strah koji ste kod njih proizveli, kod svih tih magnata, advokata i rentijera evrotranzicije, sve je to zaista autentično. Neće ih oni još dugo zaboraviti. Nemojte ni vi. Jer, sledeću priliku da ih ovako ponizite i uplašite, izvesno je, više vam nikada neće dati.
Slobodan Antonić, analitičar, Politika, 24.01.08.

Ako ceo tekst nije, u stvari, ohrabrivanje Koštunice da skoči u Nikolićev zagrljaj, da se nađe na pravednoj strani gubitaške Srbije. Mada mi nije jasno zašto je ova bolja od one Srbije koja ima osećaj da je neki profit napravila. Za takav skok slab je izgovor koji nudi Antonić, pišući da je Šešelj ionako u zatvoru, a da od njega „ima više štete, nego koristi”. Baš me zanima šta o ovoj opasci misli Tomislav Nikolić.
Dragoljub Žarković, kolumnista, Politika, 25.01.08.

Tadić je kandidat vladajuće koalicije za predsednika Srbije i ne vidim kojeg drugog kandidata bi Koštunica mogao da podrži.
Mlađan Dinkić, ministar, Press, 24.01.08.

Lako je malim strankama da glume doslednost i da u svakom jajetu traže dlaku, a ne klicu koja donosi novi život.
Srećko Mihailović, sociolog, Evropa, 24.01.08.

„Hoću u EU“, „neću da ratujem“… govorio je u prvom krugu Tomislav Nikolić, kandidat radikala za predsednika Srbije. Grlo se stezalo, ali trebalo je prevaliti preko usana i ono što se ne misli i doći i do glasača koji nikada ne bi glasali za radikale. A onda je pred drugi krug Nikolić ipak progovorio ne uzimajući u obzir savete marketinških magova. U dahu je izgovorio da će preispitati presude zemunskog klana za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, iako to ubistvo smatra „groznim“. Spreman je i da abolira bivšeg direktora RTS Dragoljuba Milanovića. A i ne sviđa mu se što se osumnjičenima zamrzava imovina do kraja suđenja, a kriminalcima se ona i oduzima. Svaki put kada se makar približi mogućnosti da odlučuje o nečemu, Nikolić tako iskaže svoju pravu prirodu i skine maske.
Nikola M. Jovanović, uvodničar, Blic, 24.01.08.

Vodeća svetska agencija za utvrđivanje kreditnog rejtinga „Standard i purs“ procenila je da bi izbor Tomislava Nikolića za predsednika Srbije mogao da negativno utiče na kreditni rejting zemlje, objavio je magazin Forbs.
Beta, 25.01.08.

Ganutljiva kampanja radikala koji su za ovu priliku kupili tonu pudera, flastere, zavoje, karmin i lak za kosu, a mi, izgleda, samo treba da pazarimo porodično pakovanje papirnatih maramica, nastavljena je na RTS-u. Tamo je A. Vučić, koji se u životu bavio jedino politikom, pokazivao slike raznih kuća i vila na Ženevskom i „Ciriškom“ jezeru, jedino nije pokazao svoj mali trosoban stan u elitnom delu Novog Beograda koji je dobio od Vlade Srbije, dakle, od građana Srbije, tokom bombardovanja, kao političar koji je bukvalno do bola zadužio otadžbinu. Dobro, to što je T. Nikolić dobio četvorosoban istim metodom i u isto vreme nije sporno. On je, ipak, zadužio Srbiju do groba. „Da svi imaju jednaku šansu“, što bi rekao kandidat Toma. Cilj kampanje je, valjda, da nam svima bude žao malih, slatkih radikala. Ko što je njima bilo žao kad su ubili našeg kolegu Slavka Ćuruviju. „Nije mi žao što su ubili Ćuruviju“, rekao je Toma jedared u „Utisku nedelje“. Veoma predsednička izjava. Onda je neka profesorka, žalio se Vučić, prebrojavala decu čiji su roditelji glasali za Nikolića. Skoro ko što je vojvoda Šešelj onomad prebrojavao novinare koji se ne prezivaju na „ić“.
Dragoljub Petrović, kolumnista, Glas javnosti, 25.01.08.

Nova komunistička partija Jugoslavije izrazila je podršku predsedničkoj kandidaturi Tomislava Nikolića.
Iz saopštenja NKPJ, Glas javnosti, 25.01.08.

Nikolić je ženama podelio ruže i olovke i pozvao ih da ih do 3. februara drže kraj srca, a onda glasaju onako kako im srce bude nalagalo.
Beta, 25.01.08.

Povodom navoda Unije Roma Srbije da je slogan radikala „Svim srcem“ koristila nacistička partija na izborima u Nemačkoj nakon kojih je Adolf Hitler postao kancelar…
Beta, 26.01.08.

Radikali govore: „Hoćemo mi u EU“. Možda vi i hoćete, ali neće EU vas.
Rasim Ljajić, ministar, Blic, 26.01.08.

Srbija mora ponovo da se rađa.
Tomislav Nikolić, predsednički kandidat u zemunskom porodilištu, Tanjug, 26.01.08.

Dok jedan vodi kampanju po svetskim metropolama računajući valjda da su glasovi dijaspore najvažniji, drugi drži mitinge po porodilištima, računajući da su glasovi beba presudni. Ali na izborima za 18 godina. Kada svi mitingaši iz zemunskog porodilišta stiču pravo glasa. Dotle, ne gine nam loboTomija.
Dragoljub Petrović, kolumnista, Kurir, 27.01.08.

Evropska unija će ispitati da li je pobednica „Evrovizije” Marija Šerifović tokom predsedničke kampanje u Srbiji davala političke izjave koje su suprotne ciljevima programa „Godine interkulturalnog dijaloga”, u okviru kojeg je u decembru prošle godine imenovana za jednog od 15 ambasadora Evropske unije.
Tanjug, 25.01.08.

Kola su se, ovog puta samo medijska, slomila na nesuđenoj ministarki kulture (Marija Šerifović) u eventualnoj budućoj radikalskoj vladi.
Aleksandar Saša Ignjatović, uvodničar, Press, 26.01.08.

I Velja Ilić je imao slogan „Iz naroda za narod“ što je u stvari, samo moj skraćeni slogan.
Blagota Mitrić, kandidat za crnogorskog predsednika, Evropa, 24.01.08.

Tačno je da sam najiskreniju podršku dobio od Ugljanina (Sulejmana).
Velimir Ilić, bivši predsednički kandidat, NIN, 24.01.08.

Velimir Ilić vredi mnogo više od toga koliko je dobio (glasova).
Dragan Marković Palma, šef Jedinstvene Srbije, Kurir, 25.01.08.

U prvom krugu bili su i „Slobin Mrka“ i „Mrka DOS-a“ – Milutin Mrkonjić i Velimir Ilić.
Ivana Anojčić, uvodničarka, Politika, 27.01.08.

Velja (Ilić) se toliko hvalio svojom ulogom u 5. oktobru da smo se svi pitali da li je iko sem njega u tome i učestvovao.
Dragoljub Mićunović, funkcioner DS, Blic, 26.01.08.

U Pomoravlju je, baš na dan glasanja, pozlilo starici i njena ćerka je pozvala Hitnu pomoć. Dok su pacijenta odvozili, ćerka je lekare preklinjala da joj daju potvrdu, kao dokaz da je njena majka htela, ali nije mogla da glasa. To bi joj, kako je rekla doktorima, poslužilo kao uverenje kada na red dođe isplata akcija.
Večernje novosti, 24.01.08.

Članovi moje porodice ne glasaju od vremena kada su uvedeni sprejevi. Ne glasamo, jer nas vređa nečija sumnja u naše poštenje.
M. Ilić, čitalac, Politika, 26.01.08.

Ovi izbori nisu fer. Nefer su jer je glavni akter drugog kruga čovek koji se nije kandidovao na izborima i koji ništa na njima ne može da izgubi, niti da dobije – lider DSS-a Vojislav Koštunica. Kada je obavešten o rezultatima prvog kruga, u kojem je podržao kandidata koji gaji silovane ovce, rešio je da patriotski isecira kandidata DS-a Borisa Tadića.
Svetomir Marjanović, komentator, Press, 25.01.08.

Jedino što je iz mog ugla bitno za predsedničke izbore je to da predsednik bude izabran na izborima.
Dušan Proroković, funkcioner DSS, Evropa, 24.01.08.

I predsednik Tadić i premijer Koštunica obratili su se s molbom da dođu u Moskvu.
Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije, Danas, 24.01.08.

Ako se Putin pojavi i srdačno rukuje sa Tadićem i Koštunicom, onda je dobitak na njihovoj strani. U tom slučaju, Nikoliću bi bilo pametnije da ne ide (u Moskvu) jer će biti u senci.
Jovo Bakić, analitičar, Glas javnosti, 24.01.08.

Nikolićev narodnjački projekat je, jednostavno rečeno, pravoslavno-komunistički, ma šta to značilo. Odnosno, on je nedostojanstveno proruski, pa se Nikolić, s pravom, podsmehnuo Tadiću i Koštunici, otvorenim pismom predsedniku Putinu, što sada žure u Moskvu da potpišu famozni energetski aranžman. Naime, Nikolić tim pismom (za čije objavljivanje je verovatno dobio saglasnost ruskog ambasadora u Beogradu) indirektno kaže – možete Rusima dati i ovo i ono, ali nikada im ne možete dati sve – dok sam im ja upravo to ponudio.
Dimitrije Boarov, kolumnista, Danas, 24.01.08.

 Evropa se ne osvaja poklanjanjem NIS-a drugoj državi. Tadić i Koštunica u Moskvu treba da povedu i Tomu Nikolića. Bila bi to lepa slika. Svi iza Velje i njegovog penkala, koje je izgleda važnije nego Božino.
Čedomir Jovanović, bivši predsednički kandidat, NIN, 24.01.08.

Prodaja NIS-a za 400 miliona evra je dobar poslovni potez samo ako na izborima pobedi kandidat SRS-a.
Stojan Stamenković, ekonomista, Press, 26.01.08.

Na skupovima o energetskoj nezavisnosti u Salcburgu i Dubrovniku 2007. nije bilo predstavnika Vlade Srbije.
Miša Brkić, komentator, Evropa, 24.01.08.

Rusija sama, kako se približavaju poslednji dani predsedništva Putina, postaje agresivnija, izolovanija i spremnija da se sukobljava s EU, zbog energije, Irana ili u britanskom slučaju zbog Britanskog saveta, pa čak i umetničkih izložbi. Nikolićev „srednji put“ deluje nevidljivo s evropske strane. Valja se nadati da se srpski birači slažu.
The Times, London, 24.01.08.

Što se tiče Nikolića (Tomislav) stvar je jasna: On ustaje kada čuje rusku himnu. Pozvao je Putina da pomogne srpskom narodu što će ovaj i učiniti onako preko volje, u sopstvenom interesu.
Bogdan Tirnanić, kolumnista, Press, 26.01.08.

Očekuje se da će Moskva pokušati da ubedi Koštunicu da podrži Tadića… Ali, moskovske igre u srpskoj kampanji ne staju na tome.
Komersant, Moskva, 25.01.08.

Za osam godina Jedinstvena Rusija postala je jedna od struktura predsedničke vlasti, svojevrsno „odelenje za pitanja parlamenta“.
Rajko Dosković, analitičar, Danas, 26-27.01.08.

Oni koji odlaze iz ove zemlje ne odlaze u Rusiju, i dalje odlaze na Zapad, u Rusiju i dalje odlaze samo oni koji žele da se sakriju od poternica.
Filip David, pisac, Politika, 27.01.08.

Sigurno je da smo tadašnjom pozicijom žrtve doprineli obnovi ruske vojne moći.
Miroslav Lazanski, komentator, NIN, 24.01.08.

SSP poništava onaj ko ga nudi.
Vojislav Koštunica, premijer, Večernje novosti, 27.01.08.

Na EU je da bira između potpisivanja SSP sa Srbijom i slanja misije na KiM.
Zoran Lončar, ministar, Večernje novosti, 26.01.08.

U Srbiji se našlo onih koji smatraju da bi sad mogli da se zainatimo i odbijemo potpisivanje SSP na koje čekamo duže od dve godine. Sve je to zamišljeno kao pretnja EU.
Jelena Tušup, uvodničarka, Blic, 26.01.08.

Mi smo Evropu doživljavali kao polje slobode, a ona je odjednom postala autoritarna zato što je preuzela jednu civilizacijsku ulogu – misiju demokratizacije.
Mirjana Vasović, psihološkinja, Politika, 27.01.08.

Zagrljena Amerikom, (Evropa) nas je napunila olovom baš kao u dobrim starim vestern filmovima.
Marijana Milosavljević, novinarka, Politika, 27.01.08.

Predočavajući javnosti u formi „dopune koalicionog sporazuma“ tezu sa dva pola, na jednom Kosovo a na drugom Evropska unija, koalicija DSS-NS izgleda misli da smo mi, građani, Buridanovi magarci.
Zoran Luković, uvodničar, Blic, 25.01.08.

Oni hoće da budemo rupa na svilenom evropskom tepihu, ali ne! Mi ćemo biti ukras na tom evropskom tepihu. Ukras izatkan sitnim srpskim vezom.
Boris Tadić, predsednički kandidat, Večernje novosti, 25.01.08.

Postoji evropski put i izolacija. S Koštunicom i Ilićem ili bez njih. Odbacujući ultimatum, Tadić je ukazao poverenje evropskoj Srbiji, uputivši ucenjivače da svoje usluge nude Nikoliću. Sa svim rizicima po državu.
Iz redakcijskog komentara, Danas, 25.01.08.

Zbog ovakve Srbije koja na međunarodnoj sceni nastupa uzdignute glave, mudro i dostojanstveno, a i zbog naglog buđenja Rusije, Zapad je u panici.
Emil Vlajki, komentator, Glas javnosti, 24.01.08.

Bez sumnje Priština će proglasiti samozvanu nezavisnost gusarske republike. Pola sveta će to odobriti, a druga polovina ne. Svet će se opet podeliti oko naše sudbine.
Đoko Kesić, uvodničar, Press, 24. 01. 08.

Međunarodna prinudna uprava u BiH posle dužeg vremena popušta i Srbima, ali još nije jasno ni dokle, ni ko će se tu ovajditi.
Glas javnosti, 26.01.08.

Panevropljani optužuju one druge za ksenofobiju, ali niko još da zapita pretvara li nas panevropeizam u pasivne potrošače koji svoja rođenjem stečena prava prodaju za jeftine nove automobile ili satelitske antene?
Miroslav Lazanski, uvodničar, Politika, 26.01.08.

Vaš verolomni koalicioni partner je, kako vidimo, u sumanutom nastojanju da se održi na vlasti posegnuo i za crnom magijom, što nije politički problem i što je sa jedne strane komično, ali pozadina, logistika i ciljevi crnomagijskih obreda podno Tare i te kako jesu. Iz prostog razloga što su plaćeni novcem poreskih obveznika, o čemu bi svakako trebalo da povedete računa. Jer ONO gore, zapravo uopšte nije bilo nikakav filmski festival već privatni party, politički skup istomišljenika, umišljenih boraca protiv globalizacije, finansiran iz državne kase. Očekujem da naložite poslanicima Demokratske stranke – čiji sam član – da u parlamentu postave sledeća pitanja: ko je platio helikopter kojim je Nikita Mihalkov, deus ex machina, sleteo na sahranu filma? Ko je platio dolazak i boravak Petera Handkea, Koštuničinog Danijela Šifera? Ko je i koliko novca izdvojio za festival na kome je pristup bio dozvoljen isključivo uskom krugu pajtaša i pratećih dupelizaca?
Iz pisma književnika Svetislava Basare predsedniku Tadiću, Danas, 24.01.08.

Šešelj je predočio svedoku da je majka „četničkog vojvode iz Niša Branislava Vakića bila Mađarica, da je Oliver Denis Baret, koji je pre Vakića zapovedao dobrovoljcima u Hercegovini, takođe „četnički vojvoda“, zapravo Albanac Mujo Bunjaku, i da je otac komandanta u zapadnoj Slavoniji Radovana Kovačića, bio Hrvat sa imenom Ante.
Glas javnosti, 25.01.08.

Mi postojimo samo fiktivno. Jer da zaista realno postojimo, ne bismo u poslednjoj deceniji XX veka, u srcu Evrope, strepeli od bombi, gladi i zime, a kao desert konzumirali vesti o „novim pobedama u velikoj obnovi“.
Dragan Vujadinović, poslanik, Danas, 26-27.01.08.

Razvoj demokratije u Srbiji još uvek nije prošao tačku iza koje nema povratka u autoritarizam.
Ilija Vujačić, analitičar, Danas, 26-27.01.08.

Sudeći po prvom danu unakrsnog ispitivanja Gorana Stoparića, optuženi lider radikala nastavio je tradiciju tranžiranja svedoka tužilaštva.
Glas javnosti, 24.01.08.

Nas trojica još uvek nismo dočekali zemaljsku pravdu, ali jesmo onu nebesku, jer je nekoliko naših protivnika u međuvremenu otišlo „Bogu na istinu“.
Momčilo Veljković, otporaš pretučen 2000. godine, Glas javnosti, 26. 01. 08.

Slobodan Milošević nije mogao da kaže Naseru Oriću da mu ne dođe na rođendan, to bi bilo nekulturno.
Uroš Šuvaković, socijalista, Kurir, 26.01.08.

To što je baš Orić bio na istom spratu gde i Milošević odredila je zatvorska (Sheveningen) uprava, verovatno uz određene instrukcije iz Beograda, sa kojim je imala dobre veze.
Zoran Anđelković, socijalista, Kurir, 26.01.08.

U antiratnoj umetnosti bili bi dobrodošli radovi srpskih umetnika koji bi kritikovali popularizaciju ratnog zločinca Ratka Mladića i ostalih ratnih zločinaca.
Živko Grozdanić, muzealac, Politika, 26.01.08.

Gora je izabrala demokratiju kao vid borbe na Kosovu i Metohiji. Nažalost, srpsko biračko telo je izabralo radikalizam, iako je pozicija u kojoj se trenutno nalazimo, kao i proterivanje Srba sa Kosova i Metohije, plod te politike.
Rada Trajković, političarka, FoNet, 25.01.08.

Problem Kosova će se rešavati kao i kada se Kosovo pripajalo Srbiji. Naš zahtev je tada bio još mnogo veći, tražili smo čitavu severnu Albaniju i Skadar, ali su tada velike sile odlučile i ograničile nas otprilike – uzmite ili ostavite.
Ljubinka Trgovčević, istoričarka, Politika, 27.01.08.

Ovaj plan za tzv. kontrolisanu nezavisnost Kosova napisan je u mračnim odajama Stejt departmenta.
Slobodan Samardžić, ministar, Večernje novosti, 26.01.08.

***

Vizija života kao podviga i podvizivanja u jaruzi, nastaloj kao posledica besovskih vrtloga, i paraboličko-filozofska priroda „rajskih izreka“ i ideal hramovnosti kao osnovni estetski, stvaralački, pa i poetski ideal takođe dovode Miodraga Pavlovića u blizinu pjesnika ‘Luče’ i ‘Gorskog venca’.
Iz saopštenja žirija za nagradu „Izvi iskra Njegoševa“, Glas javnosti, 24.01.08.

Kroz istoriju, umetnost je bila zanatski centar beleženja koordinata tajne, stvarajući ostavštinu čiste duhovnosti, koja je danas, nažalost, shvaćena kao sociološko-muzeološki podatak, tumačen populističkim uopštavanjem.
Mikojan Bezbradica, kritičar, Glas javnosti, 24.01.08.

Nije se Holivud digao u odbranu Kosova, kako neki tumače apel američkih zvezda da se preispita istina o ljudskoj tragediji na Balkanu jer, kada Holivud radi nešto, uglavnom je reč o licemerju i velikim agencijama iza zvezda koje inače možda i ne bi spasavale kitove ili nečije pravo na nezavisnost.
Glas javnosti, 24.01.08.

Danke, Handke.
Glas javnosti, 25.01.08.

Prvi krug predsedničkih izbora je pokazao da zagovornici priznavanja tzv. Crnogorske pravoslavne crkve u Srbiji izgleda nemaju baš veliki uticaj u svojoj „bazi“ – Lovćencu.
Politika, 26.01.08.

Proterani ljudi imaju jednu volšebnu osobinu da kad budu proterani iz jednog mesta, oni se u to isto mesto vrate kao spomenici. Tako se vratio i Branko Radičević i Jovan Sterija Popović i mnogi drugi.
Petar Zec, pisac, Glas javnosti, 26.01.08.

Željko Mitrović je kupio dva aviona zahvaljujući Cecinom pojavljivanju na njegovom TV Pinku, a kada nije mogao treći, nju je onda sklonio sa svog malog ekrana. Ovom prilikom mu se zahvaljujem od sveg srca što ni mene više nema na TV Pinku, čime sam stekao isti status kao moja sestra Ceca.
Oliver Mandić, pevač, Glas javnosti, 26.01.08.

Kulturni kapital sposoban je da oblikuje i motiviše ekonomski kapital i da oplemeni i prizove skrivene ekonomske resurse.
Gojko Božović, kritičar, Politika, 26.01.08.

Dokument objavljen u „Politici“ „deluje jako autentično, ali je dovoljno i to što ga prenosi jedan ugledan list“, izjavio ministar Slobodan Samardžić.
Politika, 26.01.08.

Sretao sam puno ljudi koji su dolazili na vlast da promene svet, a uspeli da promene sebe.
Nebojša Bradić, reditelj, Večernje novosti, 27.01.08.

Mrak koji živi u duši (Biljane Srbljanović) je potpun. Neka je čestita Srbadija pomene u molitvi svojoj.
Ivana Žigon, glumica, Kurir, 27.01.08.

Uvek sam bio kao muva između dva prozora.
Dragan Velikić, pisac, NIN, 24.01.08.

Ovo su istorijski izbori, a nažalost pokazuje se da su svi izbori u Srbiji istorijski.
Srdan Golubović, režiser, Večernje novosti, 27.01.08.

„Okruglo pa na ćoše”… to je možda i najpravilnija definicija života, danas, u zemlji Srbiji.
Mihailo Medenica, uvodničar, Politika, 24.01.08.

Peščanik.net, 27.01.2008.