IZVODI IZ ŠTAMPE 04.10-07.10.07.

Država ima ili nema vrednost ne po tome što je moja, već po tome što jeste ili nije demokratska.
Nenad Dimitrijević, politikolog, Dnevnik, 07.10.07.

Čini mi se kao da se iz lošeg sna budim u lošu stvarnost.
Filip David, književnik, Dnevnik, 07.10.07.

Mi jesmo za obračun sa fašistima, jer su oni stramota za srpske nacionaliste.
Dušan Bajatović, funkcioner SPS, Dnevnik, 04.10.07.

Uvek su fašizam i neonacizam u relaciji sa državom. Država ih može vrlo lako poraziti ako to želi.
Ranko Končar, istoričar, Dnevnik, 04.10.07.

Taj model političkog vladanja smo upoznali u poslednjih 20 godina – stvaranje tenzija kroz stvaranje neprijatelja, a pošto smo ispucali sve neprijatelje iz okruženja, nema druge nego da se bacimo na posao nalaženja unutrašnjih neprijatelja, a zna se gde se oni najlakše mogu naći – u Vojvodini, koja svojom superiornom građanskom, evropskom, privrednom matricom nekom smeta.
Milenko Perović, profesor Novosadskog univerziteta, Dnevnik, 04.10.07.

Lepo je što se danas u Srbiji diže glas protiv fašizma. Ali nijedan ekstremizam neće se izlečiti drugim. Ako hoćete da postanete veliki antifašista, potreban vam je i veliki fašizam. Niko vam neće dati glasove ili pare da se borite protiv bizarne i socijalno marginalne organizacije od dvadesetak članova. Ali, ako tu organizaciju prikažete kao udarnu pesnicu jednog masovnog pokreta… „Iza pojedinih neonacističkih i klerofašističkih organizacija”, veli Nenad Čanak u jučerašnjim novinama, „krije se DSS i Koštunica”. E, tako treba! Sada vam već rastu šanse da dobijete još neki glas zbunjenih i uplašenih. I novi „grant” za vašu NVO.
Slobodan Antonić, analitičar, Politika, 04.10.07.

Hteo bih da skrenem pažnju nadležnih organa Srbije na preteće izjave pojedinih političara i javnih ličnosti iz LDP i LSV usmerene protiv organizatora „Srpskog marša“. Zahtevam od Javnog tužilaštva Srbije, MUP-a i Ministarstva pravde da istraže sve okolnosti pod kojima su date izjave funkcionera stranaka i, u slučaju neophodnosti, da kazne odgovorne.
Nikolaj Kurjanovič, poslanik ruske Dume, Pravda, 05.10.07.

Ekstremne grupe nisu problem za državu u smislu javnog reda i bezbednosti, ali predstavljaju problem jer se šalje slika o državi i narodu koja nije realna. Postojanje takvih pokreta daje mogućnost da se vlast u Srbiji i njen narod poistovete sa takvim grupacijama, što nije dobro za imidž Srbije, posebno u ovom trenutku kada se rešavaju važni državni problemi.
Dragan Jočić, ministar policije, Blic, 04.10.07.

Svako može sebe da proglasi „dobrim Srbinom“.
Mirjana Karanović, glumica, Danas, 06-07.10.07.

Moja navodna smena je savez UDBE Sulejmana Ugljanina i porodice Jusufović u Beogradu.
Muamer Zukorlić, muftija, Glas javnosti, 06.10.07.

Neka Islamska zajednica u Sarajevu podržava svoje muftije, ovo je Srbija.
Eldin Aščerić, sekretar Mešihata srbijanskog, Kurir, 06.10.07.

Poslednje reči koje sam čuo iz usta Danice Šešelj bile su: Zar pet godina da drže mog Voju a da mu ne sude.
Momčilo Babić, lekar, Pravda, 06-07.10.07.

Porodica nema ništa protiv da se Radovan preda, ili da ga oni koji ga traže uhapse.
Ljiljana Zelen-Karadžić, supruga, Večernje novosti, 06.10.07.

Zajednička komanda apsolutno nije imala nikakva ovlašćenja da komanduje vojskom i policijom. To je bilo koordinaciono telo koje je organizovalo opšti život na KiM.
Branko Krga, svedok haške odbrane, Večernje novosti 05.10.07.

Drugi haški fajront je počeo ubrzo pošto je Slobodan Milošević umro kao nevin čovek, što verovatno predstavlja najveće dostignuće Haškog tribunala.
Zoran Ćirjaković, novinar, NIN, 04.10.07.

Na čudan način, 12 godina nakon okončanja, Haški tribunal u stvari održava taj rat u životu, bilo u potrazi za preostalim beguncima (i povezanim uslovljavanjem EU i SAD), bilo posetama regionu Karle del Ponte, suđenjima, a sad čak i novim presudama.
Vilijem Montgomeri, diplomata, Danas, 06-07.10.07.

Tvoju večnu kuću u Modriči trajno će čuvati policija RS, jer znam da ti ne bi volio da to radi bilo koja druga.
Milorad Dodik, premijer RS na sahrani Milana Jelića, Danas, 04.10.07.

Predsednik RS Jelić je volio svoje kao zjenicu oka svoga, a tuđe poštovao, jer ga je tako učila vjera i ime koje nosi po krvi kojoj pripada.
Vasilije, episkop SPC, Danas, 04.10.07.

Albanci sa Kosova još od 14. februara 1993. igraju po Evropi ilegalne utakmice. Rivali su uglavnom selekcije pokrajina pojedinih država koje, takođe kao Kosovo, u perspektivi razmišljaju da se otcepe od matične države. Ne postoji mogućnost, jer Kosovo nije primljeno u UN, a samo tako postaje punopravni član Svetske i Evropske fudbalske federacije, da FIFA i UEFA kazne FS Kosova zbog igranja „međunarodnih“ utakmica.
B. Gvozdenović, sportski novinar, Politika, 06.10.07.

Moja poruka je da nije dobro za Srbiju da govori kao „dobri mali zeka“, jer male zeke sve završe na istom mestu – u paprikašu. Sadržaj politike Beograda je dobar, ali stil nije u skladu sa težinom prestupa koji Vašington namerava da počini prema srpskoj državi i naciji.
Džim Džatras, srpski lobista, Večernje novosti, 04.10.07.

Zašto Koštunica Mađarima, koji učestvuju u političkom životu, redovno plaćaju poreze i priznaju suverenitet Srbije ne nudi status najpovlašćenije manjine?
Pal Šandor, predsednik DZVM, Dnevnik, 5.10.07.

Unošenje „očuvanja KiM“ u zakletvu predsednika Srbije pokazuje da jeftinim i prizemnim manipulacijama sa Kosovom nema kraja. Zašto se, na primer u zakletvi ne pominje i Vojvodina, kada je to autonomna pokrajina Srbije. Ovakve stvari ni Milošević nije radio.
Žarko Korać, predsednik SDU, Večernje novosti, 05.10.07.

Mnogim Srbima, posebno njihovim vođama, glavna poenta „borbe za region Mitrovice jeste u borbi za vlasništvo nad rudnikom Trepča, metalurškom industrijom i Topionicom u Zvečanima.
Dušan Janjić, analitičar, Politika, 06.10.07.

Potrebno je da stranka premijera Koštunice i njeni predstavnici sa Kosmeta shvate, za dobro svih, da nisu svi Srbi – DSS.
Oliver Ivanović, političar, Glas javnosti, 06.10.07.

Pri tom mislim na (samo)odgovornost javne reči. To je, recimo, bio slučaj sa izjavama kojima se isto tako pouzdano tvrdilo da će Kosovo biti nezavisno do kraja 2006. godine. Takvih stavova je u našoj javnosti jako mnogo, a zajednička im je pretenzija na originalnost koja se nekim slučajem u dlaku podudara sa američkim zvaničnim stavovima…. Kosovski izbori se ni na koji način ne dotiču ni Srba u Pokrajini, ni Srbije.
Slobodan Samardžić, ministar, Danas, 06-07.10.07.

Predsednik Boris Tadić i šef diplomatije Vuk Jeremić, nema nikakve sumnje, dali su sve od sebe da čelnicima svih mogućih i nemogućih svetskih država i organizacija u što boljem svetlu predstave srpske stavove vezane za rešavanje kosovske krize pominjući, pomirljivo, brigu „za naše građane Albance“.
Rade Marojević, dopisnik, NIN, 04.10.07.

Ako bi, na primer, Rusija želela da proširi svoje teritorije na račun nepriznatih republika, poput Južne Osetije, Abhazije ili Pridnjestrovlja, onda bi se ona, obrnuto, trebala radovati kosovskoj nezavisnosti kao presedanu.
Dmitrij Kosirev, analitičar, Danas, 06-07.10.07.

Za sve loše, a mnogo je toga, što je DOS doneo dolaskom na vlast, kriv je Zoran Đinđić.
Predrag Popović, uvodničar, Pravda, 06-07.10.07.

Odmah nakon što je Putin objavio da će biti prvi na izbornoj listi, reč je dobio ministar Aleksandar Popović, koji je pročitao pozdravno pismo premijera Srbije Vojislava Koštunice. To dovoljno govori. Putin kao premijer bila bi odlična stvar za građane Rusije, ali i Srbije.
Nenad Popović, bivši predsednik FK Partizan, Večernje novosti, 05.10.07.

Radikali su u jednom smislu pošteniji. Radikali su stajali iza svojih dela na vrlo jasan način. DSS je glumljenjem nekakvog legalizma, koji se razbio u prah i pepeo njihovim ponašanjem u poslednje vreme, dakle, po podmuklosti, zaista prevazišao sve do sada viđeno na teritoriji jugoistočne Evrope. Kad kažem podmuklosti, mislim upravo na ovo formiranje eskadrona smrti, koji su formirani i hrabreni upravo od strane tih DSS-ovih funkcionera.
Nenad Čanak, lider LSV, Politika, 05.10.07.

DSS je odlučila da poštuje volju birača…
Milorad Perović, predsednik Skupštine Beograda, Politika, 05.10.07.

Tri najgledanije televizije u Srbiji mogu da imaju zajednički naziv: „Menjam ženu na 48 sati, sve za ljubav Velikog brata”.
Milena Milošević, poslanica DS, Politika, 05.10.07.

Gotovo je neverovatno da su jedan školovan i razborit čovek, kakav se čini Dragan Đilas, i jedna stranka s toliko svetski obrazovanih ekonomista i komercijalno dokazanih propagandista, kakva je Demokratska stranka, sa punim entuzijazmom progutali tu bajatu iluziju prethodne vlade – da se NIP-om može kupiti izborni uspeh na lokalu i da se glasovi u Srbiji i dalje mogu sakupljati krečenjem ambulanti i izgradnjom higijenskih klozeta po seoskim školama širom zemlje.
Dimitrije Boarov, analitičar, Danas, 04.10.07.

Peti oktobar još nije gotov, gotovi smo mi.
Ivan Marović, uvodničar Evrope, 04.10.07.

Ministar Velimir Ilić je odličan radnik, bolje je da ima oštar jezik nego da bude kao neki lepo obučen vaspitan neradnik. To (telefonski dijalog sa sekretaricom Dragana Đilasa) nije sramota za Vladu, jer Vlada za premijera ima pravog džentlmena i gospodina. Ostali treba da su radnici.
Dragan Šormaz, poslanik DSS, Press, 07.10.07.

Svi me napadaju. Ne valja kada gradite crkvu, ne valja kada gradite puteve, ne valjaju koncesije, ne valja kad se bavite humanitarnim radom. Sada više u ovoj državi ne valja i kada gradite bolnicu. Sa gradnjom klinike ću nastaviti kada Srbija postane pravna država.
Velimir Ilić, ministar, Večernje novosti, 04.10.07.

Za novog direktora novosadskog muzeja grada predložen je Milan Paroški… Paroški je prihvatio funkciju.
Politika, 05.10.07.

Aleksandar Tijanić je žene u svojim tekstovima nazivao između ostalog šarplanincima, a samo je o Miri Marković lepo govorio.
Slobodan Maraš, poslanik LDP, Politika, 04.10.07.

Beograd je oduvek imao dobre veze sa ruskom crkvom, mnogo bolje nego sa Kremljom.
Dušan Janjić, analitičar, Glas javnosti, 04.10.07.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Aleksejev proglašen je počasnim građaninom opštine Svilajnac.
Blic, 07.10.07.

Marija Šerifović je nacionalna heroina i zaista verujemo da će joj pošteni nalazači vratiti (ukradena) kola.
Saša Mirković, menadžer, Blic, 06.10.07.

To što smo flašice, iz najiskrenije ljubavi i milosti, zvali „unučićima“, ne dokazuje apriori rodbinsku povezanost.
Mihailo Medenica, uvodničar, Politika, 4.10.07.

Truba je mentalno zdrav instrument.
Ivan Jevtić, kompozitor, Glas javnosti, 06.10.07.

Projekat Nacionalnih NATO parkova biće finansiran iz Nacionalnog investicionog plana.
Milorad Vučelić, socijalista, Pravda, 06-0710.07.

Silikoni su moja želja još od puberteta. Gledala sam kako moje drugarice pupe i razvijaju se, dok sam ja gurala čarape u grudnjak da bi mi grudi izgledale veće. Moja majka ima peticu i žao mi je što nisam na nju.
Indira Aradinović, pevačica, Press, 07.10.07.

Kad imate 50 brodolomnika na jednom splavu… oni su svi jednako nesrećni. U zubarskoj čekaonici svi nose istu patnju.
Siniša Kovačević, pisac, Glas javnosti, 07.10.07.

Ne bi me čudilo ni da se raspop (Miraš Dedeić) nepozvan pojavio na prijemu. On dokon, vreba i preži preko Interneta kada je kakva javna manifestacija, i onda se pojavi nepozvan, a svi prisutni pozvani gosti stiču utisak da je i on ušao sa pozivnicom, a ne kao švercer. Daj Bože da nekoga nije odžepario.
Velibor Đomić, protorerej SPC, Glas javnosti, 07.10.07.

Peščanik.net, 07.10.2007.