IZVODI IZ ŠTAMPE 07-10.02.08.

Da je u drugi krug ušlo i Kosovo, Tadić na primer i Kosovo, Toma i Kosovo, da je ušlo i sve troje, Toma, Kosovo i Tadić, Koštunica bi pravo sa jutrenja otišao da glasa.
Ljubomir Živkov, novinar, Vreme, 07.02.08.

Politički sporazum (sa EU) nije ugovor o kupoprodaji stana. Ako neko misli da će odbijanjem političkog sporazuma da sačuva Kosovo, taj treba da pregleda glavu. Ovo je igranje sa budućnošću zemlje sa ciljem da stranka koja propada pokaže svoje jadne male mišiće.
Vladimir Todorić, pravnik, Politika, 07.02.08.

Reći da je „duplo golo“ jeste znak elementarnog nepoznavanja diplomatije! Više govori o ministru nego o sporazumu.
Boško Jakšić, komentator, Kurir, 09.02.08.

Politički sporazum sa EU je jedno veliko ništa, duplo golo, izustio je ministar Samardžić što premijer već dugo vremena misli i radi.
Gordana Suša, uvodničarka, Blic, 09.02.08.

Vidim da je posle pobede Tadićeve proevropske politike na predsedničkim izborima, panika u Koštuničinom kabinetu dobila krupne razmere i pitanje je da li ga od tridesetogodišnjeg antievropskog rata mogu odvratiti čak i Putin i Medvedev zajedno, pošto smatram da on nije dobro razumeo rusku antiameričku „uvređenost“ prema Evropskoj uniji. Jednostavno, treba postaviti pitanje da li kod vodećih Rusa postoji dilema: ili Evropa ili Srbija.
Dimitrije Boarov, uvodničar, Danas, 07.02.08.

Perspektiva, pak, Koštunice i njegovih satrapa svodi se na beskonačno produžavanje kosovske agonije, na permanentnu psihotizaciju javnosti i na prećutnu podršku najopskurnijem ekstremizmu. Kao strateg odavno izgubljene bitke, Koštunica se na (apsolutističkoj) vlasti održava orijentalnim manipulisanjem svakovrsnim odsustvima, negativitetima i gubicima. Ne ulazi li on u visoku politiku kao prinudna zamena za kandidata kojega DOS nema; ne počinje li njegov tričavi uspon maršem preko leša Zorana Đinđića; ne gradi li on svoju halucinantnu politiku na apsolutizaciji Kosova, jednog u suštini literarnog mitologema?
Svetislav Basara, pisac, Danas, 07.02.08.

Može li danas premijer Koštunica na Kosovo bez dozvole Kfora i Unmika? Ne može, svi to znaju, čak i on. Nije na dnevnom redu dilema ili Evropska unija ili Kosovo. Kosovska jednostrana nezavisnost, sve je to već više puta rečeno, neće biti priznata od države Srbije ili bilo koje njene institucije. Ta činjenica, to nepriznavanje, nije razlog da ne budemo deo Evrope.
Zoran Luković, uvodničar, Blic, 07.02.08.

Fabrikovanjem krize DSS pokušava da dođe do svog novog identiteta, makar i na uštrb budućnosti države.
Rasim Ljajić, ministar, Dnevnik, 07.02.08.

Koštunici je izgleda najinteresantnije da se preganja oko toga šta je starije – kokoš ili jaje. I tako danima, kao u „Nevenu“ – kokoš-jaje, kokoš-jaje… A vreme nam ističe, davno smo prerasli čika Jovu Zmaja.
Ljiljana Knežević, uvodničarka, Press, 10.02.08.

Dobro došli na telefonsku sednicu Vlade republike Srbije. Operateri su zauzeti međusobnim konsultacijama i dostupni su samo za predstavnike Rusije i EU. U slučaju da želite da se stranom investitoru proda Borski rudnik, pritisnite taster 1. Ili, ako želite da momentalno padne Vlada, pritisnite taster 2.
Voja Žanetić, uvodničar, Večernje novosti, 10.02.08.

Dejan Mihajlov, generalni sekretar Vlade Srbije i čovek od najvećeg poverenja premijera Koštunice, zabranio je stenografima i zaposlenima u tehničkoj službi Vlade da dođu na sednicu Spoljnopolitičkog odbora, da bi onemogućio usvajanje sporazuma sa EU.
Blic, 07.02.08.

Da smo danas u EU, ne bismo ni pričali o tome hoće li nam neko uzeti Kosovo.
Rasim Ljajić, ministar, Blic, 10.02.08.

Komentarišući izjavu ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića da „nije u duhu koalicionog sporazuma da se odluke donose preglasavanjem”, Dulić (Oliver) je kazao da u duhu koalicionog sporazuma nije i tražiti podršku opozicije u parlamentu za određene zahteve.
Politika, 08.02.08.

Predsednik Vlade želi da izbegne gubitak koji mu je donela pogrešna procena o ishodu predsedničkih izbora. To on ne može da postigne na prirodan način, dakle raspisivanjem prevremenih parlamentarnih izbora, jer je jasno da bi predsednik Vlade i njegova stranka prošli veoma loše. Tako da ostaje samo politika potpune neodgovornosti, što će reći „posle mene potop“. To, kao što se vidi, znači da sve može da stane. Vlada se neće sastajati i zemlja neće imati izvršnu vlast. Time se, naravno, podstiče anarhija, što bi valjda trebalo da natera one odgovornije da popuste pred neodgovornima. Budući da se do sada uglavnom popuštalo, stvorena su očekivanja da će tako biti i ovoga puta. No, u jednom času se mora prelomiti i možda je upravo sada taj momenat.
Vladimir Gligorov, ekonomista, Blic, 08.02.08.

Ako Koštunica ne zakaže sednicu vlade, ministri iz DS treba da podnesu ostavke, s obrazloženjem da ne žele da učestvuju u vladi čiji predsednik očigledno nije sposoban da vodi tu vladu. Ili je bolestan mentalno, pa ne može da radi, ili namerno neće da sazove sednicu vlade.
Zoran Živković, eks premijer, Dnevnik, 08.02.08.

Ne možete da kažete „ja sa EU neću da se družim“ i da očekujete da ćete na taj način bilo šta da rešite, a kamoli da dobijete. Tako se ponašaju deca i crtani junaci. Ali, ako neko više nije dete, a nije ni crtani junak, onda je možda reč o nečemu što u medicini ima tačno ime.
Milica Čubrilo, ministarka, Večernje novosti, 10.02.08.

Zaključao se Koštunica u Vladu, nikog ne pušta unutra! Ni većinu ministara, ni predsednika Srbije, koji to još zvanično nije. Ibijevski poručuje: „Kakva sednica Vlade, pa da me opet preglasate! Kao kod Dejana Mihajlova i zlatne akcije ‘Telekoma“. Neka onaj mučenik iz Dobrog Polja kod Boljevca ne vadi novu ličnu kartu! Trebaće neko da poništava i glasanje na sledećim izborima. Legalistički!
Svetomir Marjanović, kolumnista, Press, 08.02.08.

Koštunica me podseća na bivšeg američkog predsednika Džeralda Forda za koga su govorili da nije u stanju da u isto vreme hoda i žvaće žvaku. Tako i on. Pošto shvata da mu bez kosovske agende nema političkog opstanka, sve stavlja na jednu kartu uključujući i lični identitet.
Sećate se onoga „Ko smo, šta smo, bez Kosova!“ Boško Jakšić, uvodničar, Politika, 10.02.08.

I nemojte svi drvlje i kamenje na premijera koji je veoma mudrim potezima doveo u nokdaun i EU, i SAD, i SB UN.
Velimir Ilić, ministar, Glas javnosti, 08.02.08.

U Vojvodini je izlaznost u drugom krugu bila više od 70 odsto, što je daleko iznad proseka u državi. Na ustavnom referendumu izlaznost u Vojvodini bila je, međutim, ispod 40 odsto. Tadić zna da tu priču o Ustavu, u kojoj je, uz ostale stranke, učestovao i DS, Vojvođani nisu prepoznali, a sada su odlučili da on ponovo bude predsednik. Tadić to mora da ceni.
Aleksandar Marton, portparol LSV, Dnevnik,07.02.08.

Predstavnici Srba sa Kosova traže da DSS i SRS formiraju vladu.
Politika, 08. 02. 08.

Šešelj je pred drugi krug predsedničkih izbora pozvao lidera NS Velimira Ilića i ponudio mu da podrži Tomislava Nikolića za predsednika, a da posle parlamentarnih izbora zauzvrat dobije mesto premijera!
Kurir, 08.02.08.

Čiji interes u ovom trenutku predstavlja politički blok koji broji 47 poslanika i čiji je predsednički kandidat na upravo završenim izborima dobio skoro osam odsto glasova.
Danko Ćosić, uvodničar, Blic, 08.02.08.

Visoki funkcioner DSS-a u Vladi Srbije za „Politiku” kaže da je Vašingtonu i pojedinim zemljama EU možda u interesu da u Srbiji bude nestabilna politička situacija.
Politika, 08.02.08.

Ministar za infrastrukturu i lider Nove Srbije Velimir Ilić ponovo je uhvaćen u laži! Pošto je najpre obavestio javnost da su „Rusi diplomatskim kanalima poručili Srbiji da više neće moći da brane naše interese ukoliko se drznemo i potpišemo prelazni politički sporazum sa EU“, juče je za Kurir demantovao samog sebe! Naime, on je rekao da nije reč o upozorenju ruskog ministarstva spoljnih poslova, već da je neko njemu poslao privatnu poruku! „Znate, nije to baš stiglo diplomatskim kanalima. To je moja lična poruka, i šta mi je poručeno, nije za javnost. Dosta smo pravili lakrdiju od države“.
Kurir, 07.02.08.

Jedan seljanin dojavio je da je drugi seljanin glasao, iako mu je istekla važnost lične karte, pa je Republička izborna komisija većala od zore do mraka i odlučila da se dobropoljsko glasanje ima održati ponovo, mada ono nikako ne može uticati na rezultat izbora, o čemu se i Vladimir Putin obavestio, pa poslao čestitku Tadiću.
Dragoljub Žarković, uvodničar, Politika, 08.02.08.

Praktični učinak ponavljanja izbora u Dobrom Polju je mali udar na državnu kasu. Trošak neće biti veliki, ali on odslikava odnos prema narodnom dinaru i prema logici.
B. Krivokapić, novinar, Blic, 10.02.08.

Ratomir Lazarević iz Dobrog Polja zbog čije je nevažeće lične karte odložena inauguracija predsednika republike, ne zna da čita, a glasa zbog obećane živine.
Kurir, 10.02.08.

Tadićev Rubikon je na Ibru.
Neven Cvetičanin, uvodničar, Danas, 07.02.08.

Plašim se samo da, koliko slabo pamtimo i brzo praštamo, jednog dana baš u centru Beograda ne osvane i ulica Adema Jašarija! Recimo, umesto Kapetan Mišinom, da se Jašarijevom ulicom pešaka lagano spustimo do Skenderbegove. Ne razumete Srbi, to vam je pop-art!
Rajko Nedić, uvodničar, Press, 09.02.08.

Ako Oli Ren želi da nam olakša gubitak Kosova, možda bi sa svojim evropskim kolegama mogao da razmisli o sledećoj nadoknadi: katedrala Svetog Pavla u Londonu, Bogorodična crkva u Parizu, crkva Svetog Petra u Rimu. I, za dobru meru, Eskorijal u Španiji. Smisao ove neozbiljne poruke je ozbiljan.
Ljiljana Smajlović, uvodničarka, Politika, 07.02.08.

Mi ćemo raditi svoje, a Albanci svoje, čime se postavlja pitanje da li je Kosovo nezavisna država.
Marko Jakšić, pregovarač, Glas javnosti, 10.02.08.

Prvo povrće i prve lubenice koje sam video bile su iz Peći. Zamislite da to sve treba da date na tamo nekoj konferenciji.
Matija Bećković, akademik, Glas javnosti, 10.02.08.

Mi Srbi često imamo pogrešan odnos odnos prema stranim zvaničnicima, tipa: „Gde će mu duša?“. Kod Fejta (Piter, šef buduće misije EU na Kosovu), jednostavno toga nema, nije naklonjen ni nama ni Albancima.
Nebojša Čović, političar, Kurir, 10.02.08.

Albanci najavili proglašenje nezavisnosti. Gde baš u nedelju? Možda ne bi bilo loše da im neko od ove trojice (Tadić, Dulić, Koštunica) javi da pomere to za neki drugi dan, jer je kod nas trenutno kriza, pa dok ne nađemo neko rešenje.
Dragana Matović, uvodničarka, Politika, 09.02.08.

Sve što se izdešavalo i što će biti, dobro je isplanirano, sa koordiniranim datumima, i vodi nezavisnosti preko takozvanog lakog sletanja, tj. konstruktivnog neslaganja Beograda.
Aleksandar Mitić, sa Instituta 4S, Glas javnosti, 07.02.08.

Nije kasno podsetiti one koji ovih dana rešavaju sudbinu Kosova da bi to značilo novo ozakonjenje otomanskog vekovnog nasilja na ovim prostorima i njegovih posledica, kao i manje-više potvrdu fašističkog rešenja kosovskog pitanja iz vremena Drugog svetskog rata.
Iz saopštenja Sinoda SPC, Večernje novosti, 09.02.08.

Svi strani državljani čije zemlje budu priznale nezavisno Kosovo će tokom čitave godine imati u brojnim motelima i hotelima popust i do 50 odsto. U Prištini već deset dana Kosovska filharmonija, pojačana kolegama iz Tirane, uvežbava Betovenovu „Odu radosti“, koju će izvesti u znak zahvalnosti EU.
Večernje novosti, 10.02.08.

Dilema – da li da Kosovo izgubimo u srednjovekovnom dvorcu bez bombardovanja ili da nas prvo bombarduju, pa da Kosovo izgubimo u graničnom bircuzu – bila je glupa, ali se neko ipak setio da je to bolje da uradimo u onom bircuzu. Nismo toliko srednjovekovni koliko volimo kafanu. I da malo patimo pre no što shvatimo.
Dragoljub Petrović, komentator, Glas javnosti, 08.02.08.

Ja sam vam rekao da meni najviše odgovara doživotna robija.
Vojislav Šešelj, optuženik, Politika, 08.02.08.

Moram da vam kažem da se branite, a ne da sebe predstavljate kao budućeg krivca.
Žan Klod Antoneti, Šešeljev sudija, Politika, 08.02.08.

Mladić neće biti izručen jer Srbijom danas vladaju oni koji tvrde da je suđenje Mladiću – suđenje i njihovoj ideologiji, odnosno SANU, SPC i suđenje srpskom biću.
Vladimir Popović, funkcioner Đinđićeve vlade, Blic, 09.02.08.

Ekipa B92, ničim izazvana, na konferenciji za medije ministra Mlađana Dinkića, postavila je tri pitanja nevezana za temu konferencije. Pitanja su zasnovana na apsolutnoj laži da je Javni servis, iz reklamnog džingla RTS, izbacio odrednicu „evropske“ Srbije. Potom je ta ista laž unapređena u političku optužbu. Ova neistina uzeta je kao krunski dokaz o opredeljivanju RTS za jednu političku opciju… RTS očekuje od UNS i NUNS da jasno stave do znanja da su protiv instrumentalizacije bilo kojeg medija, da će dići svoj glas protiv medija koji pristaju da za račun bilo koje političke opcije obavljaju prljave poslove raznošenja laži o kolegama i da će se suprotstaviti pokušaju da se, unutar srpskog medijskog prostora, uspostavi bilo koji medij kao samoproklamovani arbitar za prišivanje proevropske i antievropske etikete svojim kolegama.
Iz saopštenja Kolegijuma RTS, Danas, 08.02.08.

B92 ističe da postupak novinara RTS-a koji su juče objavili razgovor sa direktorom B92 Veranom Matićem a bez obaveštenja da se taj razgovor snima, predstavlja kršenje pravila novinarske struke kojim se nastavlja bezrazložna kampanja protiv B92.
Iz saopštenja B92, Tanjug, 08.02.08.

Srbija doživljava svoj „de žavu“ iz 90-ih godina koji je započet bojkotom slovenačke robe, a završio se krvavim ratovima.
Žarko Trebješanin, psiholog, Blic, 09.02.08.

Ako se, potpuno zamenjujući teze, „hrabri“ ministar Lončar okuraži da baš Ljubljani skreše u brk povodom najava delovanja EU i cinično podseti da je „Slovenija kao država sve drugo, a najmanje sila“, očekivano je da se u Srbiji začas nađe kakv frustrirani piroman da podseti da duh devedesetih „jošte živi“.
Stojan Drčelić, uvodničar, Blic, 09.02.08.

Motivi (terorističkog napada na „Merkator“) mogu biti raznoliki. Od nezadovoljstva slovenačkim proizvodima i kvalitetom, na primer „kranjske kobasice“, pa do revolta izazvanog slovenačkim predsedavanjem EU.
Politika, 09.02.08.

Naše dve zemlje već su prešle put od „koordinisane“ do zajedničke politike.
Aleksandar Aleksejev, ambasador Rusije u Beogradu, Večernje novosti, 08.02.08.

Rusija čini sve da zaštiti Srbiju, ne samo zbog bratskih slovenskih nagona.
Vuk Drašković, pisac, Press, 10.02.08.

Možda po prvi put Srbija, ovakva kakva je, sa sve odbijanjem da postane deo normalnog sveta, izgleda bolje od njenog fudbala.
Gorčin Stojanović, komentator, Blic, 10.02.08.

Prošla je doduše srpska new year, ali upravo se slavi kineska. Obilićeva zvezda je idealna za tu proslavu, jerbo nastupa godina Pacova, ali, malera, ona peva samo na srpskim novogodišnjim manifestacijama pod pokroviteljstvom Vlade Srbije, u koju potpada i Ministarstvo unutrašnjih dela. Tako da je, za razliku od Džaje, obezbeđena u slučaju da joj se ostvari stara srpska kletva: „Dabogda te Brankica turila u Insajder“.
Dragoljub Petrović, kolumnista, Kurir, 10.02.08.

Prilikom jednodnevnog boravka u Makedoniji Hilari Klinton je bila glavna junakinja režirane drame izbeglica u kampu Stenkovec kod Skoplja. Organizatori posete, albanski lobi iz Amerike, i osoblje američke ambasade u Skoplju nedelju dana su brižljivo pripremali spektakularan obilazak pomenutog kampa. Za tu priliku su izabrane majke sa bebama i decom, iznemogli starci pa i invalidi. Svi oni su bili raspoređeni u špaliru kroz koji je prošao bračni par Klinton, i u zavisnosti od uloge koja im je unapred određena, plakali su i zapomagali. Među izbeglicama je bilo dvadesetak agenata CIA i oni su predsedniku signalizirali osobe sa kojima treba razgovarati. Čitavu farsu pratili su snimatelji i fotoreporteri, koji su takođe unapred probrani. Kamere su tako zabeležile sramne kadrove: devojčice i dečaci, žene i starci ridaju i zapomažu, a kad ih važni gosti prominu, počinju trijumfalno da se smeju, zadovoljni što su svoju ulogu uspešno odigrali.
Mile Radenković, dopisnik, Politika, 09.02.08.

Ako bi se, dakle, jednog dana sudilo o stanju svesti prosečnog čitaoca ,,Politike” (a time valjda i prosečnog srpskog građanina) s početka XXI veka na osnovu reakcija i komentara pomenutog everymana ostavljenih u jednom dalekom kutku beskrajne svetske mreže, šta bi se dalo zaključiti o njemu? Ne mnogo toga dobrog, nažalost. Evo njegovog profila: zakočen u svom nekrofilskom odnosu prema trulom lešu „bolje” prošlosti ili, pak, sav predat neizlečivom i mračnom nacionalnom jalu, on je sumoran, paranoičan, nesklon bilo kakvoj objektivnoj kritici, neprijatelj svakog individualizma, silno zaljubljen u kolektivne „vrednosti” poput vere ili nacije, lažno blagoglagoljiv i lak na aoristu ili pak brutalno nepismen i nemušt, nejasan samom sebi koliko i svima ostalima, nepoverljiv prema spoljnom svetu koji ne poznaje, pa stoga daje sebi za pravo da ga bespoštedno demonizuje i/ili omalovažava, neskriveni nacionalista i religiozni fundamentalista, homofob a neretko i mizogin i rasista, nesposoban za sadašnjost pa stoga i okrenut protiv nje, nepovratno zamagljene svesti od svih tih nacionalnih mitova toliko puta podgrevanih da su se dosad već skvrčili ko triput prepečena kajgana.
Vladimir Arsenijević, pisac, Politika, 08.02.08.

Neponovljiva u svom glumačkom izrazu, Seka Sablić je od one sorte umetnika koje je dotakao Bog.
Iz obrazloženja žirija za dodelu nagrade, Večernje novosti, 10.02.08.

Glumci više vole dramu, a publika komediju. Ovo je vreme komedije.
Jelisaveta Sablić, glumica, Politika, 09.02.08.

Spasićeva (Biljana) je dodala da je kao Srpkinja, svetosavka i intelektualka odlučila da istražuje gde je nestao narod (srpski) i da li je uopšte moguće da se jedan narod smanjuje. Kao jedan od najvećih problema ona je izdvojila abortus koji naziva čedomorstvom, autogenocidom i dobrovoljnim genocidom… Kao drugi vid dobrovoljnog genocida koji proređuje Srbe navedeno je samoubistvo.
Sina, 09.02.08.

U delu inostrane politike i njihovih medija o Srbima je govoreno i pisano gadnim rečima i to se imenovalo kao satanizacija. Međutim, deo srpske politike već dugo koristi taj inostrani imidž za unutrašnje političke borbe.
Zoran Avramović, sociolog, Politika, 09.02.08.

Odbijanje priznanja da je Srbija evropska, zapadna zemlja, da njeni građani imaju pravo na uživanje evropskih civilizacijskih vrednosti… čin je istinske izdaje onih ideala koji su Srbiju vodili od kako je Dositej prešao Dunav. Istoriju pišu pobednici. Pamćenje, međutim, ne može se oktroisati.
Gorčin Stojanović, kolumnista, Blic, 08.02.08.

Samo zeloti globalizacije mogu da ne vide da su velike svetske institucije poput MMF-a, Svetske banke, STO i sličnih stvorene od malih konklava kapitalističkih kardinala. Otuda i sasvim prirodno pitanje može li biti stvarne demokratije onda kada se renovira vladavinski princip „papocezarizma“, sada u novim i to monetarnim uslovima.
Zorica Tomić, kulturološkinja, Blic, 09.02.08.

Danas ljudi jedu zrnasto, a neljudi čorbasto.
Matija Bećković, akademik, Politika, 08.02.08.

Žal za Jugoslavijom predstavlja fantomski bol odsečenog uda.
Aleš Debeljak, kulturolog, Blic, 08.02.08.

Peščanik.net, 10.02.2008.