IZVODI IZ ŠTAMPE 11-13.02.08.

Koštunica pokušava da izbegne jedan poraz, koji se odnosi na Kosovo, ali će zapravo državu uvući u dva poraza. Izgubićemo i Kosovo i Evropsku uniju.
Milan Nikolić, analitičar, Kurir, 11.02.08.

Nije problem u tome što Koštunica hoće da se samoubije, već što to hoće da uradi atomskom bombom. To je problem! Jer će za sobom povući kompletnu državu.
Nenad Čanak, lider LSV, Dnevnik, 11.02.08.

Koštunica je dezorijentisani politikant.
Jovo Bakić, analitičar, Kurir, 11.02.08.

Ne daj Bože da u koaliciji vladajućih stranaka pobedi sumanuta ideja da evropski put Srbije, ovakav kakav nam je ponuđen, nema alternative. Zbog toga je koalicioni sukob premijera Koštunice i predsednika Tadića zasada i logičan i koristan.
Brana Crnčević, humorista, Glas javnosti, 11.02.08.

Svakih deset godina Srbija proizvede čoveka koji zaboravi zašto je došao i koji ne zna da kaže sebi „ovaj narod me više neće“.
Dragoljub Đuričić, bubnjar, Glas javnosti, 12.02.08.

Čovek – premijer. Čovek – vladar sa zamrznutom slikom na RTS i tekstom pisane izjave Tanjugu.
Meho Omerović, funkcioner SDP, Blic, 12.02.08.

Možda je trebalo proglasiti Prištinu za glavni grad Srbije, preseliti sva ministarstva, pa da vidimo kako se otcepljuje teritorija gde se nalazi glavni grad države.
Milan Glišić, profesor BU, Politika, 12.02.08.

Da su srpski političari i diplomate išli na Berlinski i slične kongrese tadašnjih svetskih moćnika samo s guslama i kosovskom epikom (koje su i te kako voleli i cenili), teško da bi Srbija dobila državnost i proširene granice.
Jovica Trkulja, univerzitetski profesor, Dnevnik, 11.02.08.

Ako se situacija stvarno zakomplicira, Kosmet bi mogao ponovo, u cijelosti, postati srpski.
Emil Vlajki, uvodničar, Glas javnosti, 11.02.08.

Mi smo odlučili da ostanemo i živimo na Kosovu, jer ono je srpsko samo ako na njemu žive Srbi.
Slobodan Petrović, član Predsedništva Kosova, FoNet, 11.02.08.

Srbija u real-politici i bez Kosova ostaje Srbija. Ali, Srbija bez Kosova u duhu više neće biti Srbija.
Slobodan Antonić, analitičar, Glas javnosti, 11.02.08.

U slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova, jedna od mera koje bismo tražili moglo bi da bude i uvođenje vanrednog stanja. Međutim, Srbija od 1999. godine nema puni suverenitet nad pokrajinom, tako da samoproglašenje ne bi bio razlog da tražimo vanredno stanje.
Dragan Todorović, funkcioner SRS, Blic, 11.02.08.

Slobodan Vučetić kaže da bi uvođenje vanrednog stanja zbog Kosova bilo besmisleno, a i ne bi važilo upravo na toj teritoriji.
Dnevnik, 12.02.08.

Kakvog li apsurdnog napretka. Zveckanje oružjem zamenjeno je zveckanjem vanrednim stanjem… Građanima je potrebno redovno stanje, makar do njega došli i vanrednim izborima.
Srđan Radulović, uvodničar, Blic, 12.02.08.

Dušan Janjić vidi veliku sličnost između najave tužbi (vlada svih zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova) predsednika Tadića i tužbe bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića u vezi sa NATO bombardovanjem 1999. Efekat će, kaže, biti isti, odnosno, nećemo dobiti ništa. „Taj čudan i nerealan potez koji je Tadić izneo samo bi uvukao Srbiju u nove sporove iz kojih dugo ne bi izašla. Još bismo mogli i da dobijemo kontratužbe, jer tri četvrtine zemalja misli da se kosmetski problem ne rešava upravo zbog blokade od strane Beograda i Moskve. Tužbe nikoga neće uplašiti. Ovo je samo marketinški samoubilački potez naše vlasti“, smatra Janjić.
Glas javnosti, 11.02.08.

Hašim Tači je stvorio multietničku vladu u kojoj su i dva Srbina i jedan Turčin.
Jelko Kacin, funkcioner Evropskog parlamenta, Dnevnik, 12. 02. 08.

Čak i pokret „Vetvendosja“ Aljbina Kurtija je protiv dolaska EU na KiM.
Slaviša Petković, kosovski političar, Svedok, 12.02.08.

Doneli smo odluku da Vlada Srbije već u četvrtak unapred poništi sve protivpravne akte o jednostranom proglašenju ove lažne države na tlu Srbije.
Vojislav Koštunica, premijer, Politika, 13.02.08.

Možda ćemo uspeti sa EU da dođemo do rešenja da se ta (EU) misija povuče, ako bude došla. To su sve situacije koje mogu da se dese.
Andreja Mladenović, portparol DSS, Tanjug, 13.02.08.

Kosovsko društvo nema kapacitet da vodi državu. Ne brine to ni Albance koji znaju da će im u tome pomoći EU koja će ostati tamo dok ne odrastu kao država. Brzo će shvatiti da Kosovo neće biti potpuno nezavisno. Bila bi to nezavisnost na kašičicu, a Kosovo bi postalo i te kako zavisno od svojih mentora. Prihvatanjem ponuda Beograda dobili bi mnogo više.
Ljiljana Staletović, uvodničarka, Glas javnosti, 13.02.08.

Odluku kosovskog Srbina Slaviše Slavkovića da od Hašima Tačija kao poklon primi traktor vredan 8.200 evra marketinški stručnjaci pozdravljaju, a Slavišini sunarodnici osuđuju.
Kurir, 13.02.08.

Srpsko nacionalno veće KiM poziva Srbe da ne napuštaju KiM, a njihove političke i predstavnike u institucijama, kao i sve intelektualce sa ovih prostora da u narednim danima budu na svojim radnim mestima i sa svojim narodom.
Iz saopštenja SNV, Dnevnik, 13.02.08.

Srbi moraju da uče od Jevreja i da se ubuduće pozdravljaju sa: „Dogodine na Kosovu“.
Srđan Trifković, Čikažanin, Svedok, 12.02.08.

Kosmetski Srbi čekaju „dan D“, ne idu nikud i poručuju: Ćeraćemo se mi još!
Glas javnosti, 13.02.08.

Brzo moramo formirati vladu nacionalnog spasa, spremnu na sva legitimna sredstva, pošaljemo vojsku i policiju na Kosmet i rasporedimo formacije u južnoj Srbiji, pozovemo ruske dobrovoljce.
Artemije, vladika SPC, Glas javnosti, 13.02.08.

Kako kaže vladika Artemije, upotrebe vojske unapred se odriču oni koji ne znaju šta je Kosovo i Metohija. Ne može se praznim rečima i pričom braniti srpski živalj na KiM.
Mladen Obradović, sekretar „Obraza“, Kurir, 13.02.08.

Prošla su vremena kada se u Srbiji smatralo da ćemo dobiti ratove zato što smo spremni da lakše ginemo nego neko drugi, jer imamo više dece nego neko drugi. Tako se ne ide u rat. Uostalom, nije patriotizam spemnost da se lakše pogine, nego da se razumno pobedi.
Zdravko Ponoš, general, Blic, 13.02.08.

Srbija je veoma zatvorena sredina u kojoj svi o svima sve znaju, u kojoj ne postoji reper i mogućnost upoređivanja s nečim što bi stvari moglo da pomeri u ovom ili onom smeru.
Stefan Arsenijević, reditelj, Politika, 11.02.08.

Na javnim manifestacijama nosaju se razne slike: prvo su bili Vuk Karadžić, Njegoš i Filip Višnjić (ni krivi ni dužni); onda je bio Sloba „sa suncem u kosi“; pa Voja Šešelj, pa Ratko i Radovan, pa graždanin Putin, Vladimir Vladimirovič. Nosanje tih slika izraz je političkog stava, naravno: od Srpstva kao takvog (Vuk, Njegoš, Višnjić), preko već malo preciznijih političkih programa (Sloba, Šešelj), pa do sasvim jasnih stavova (Ratko i Radovan); Putin tu već ispada kao izraz očajanja. Odakle sad Legija – i to na ripidi, kao svetac? Pa valjda zato što je ubio Zorana Đinđića; drugi razlog niti se vidi se, niti se dade naslutiti.
Miloš Vasić, kolumnista, Danas, 11.02.08.

I kamen u ruci, i „Obraz“. I „slikom na sliku“, „knjigom na knjigu“, Legijom na Jašarija. Kakav kontinuitet, od devedeset prve u Jugoslovenskom dramskom pozorištu kada se vikalo „Marš napolje“ Narodnom pozorištu iz Zenice i predstavi „Sveti Sava“, ista slova kao ocila i tocila, nove generacije istih ljudi, jedan rat, drugi rat, treći rat, sedamnaest godina.
Borka Pavićević, teatrološkinja, Danas, 13.02.08.

Nakon što je besmrtni Cobe učinio fatalnu grešku i uveo višestranački sistem u Srbiju, nisu postojale dve stranke kod kojih je normalni rivalitet prerastao u genocidno neprijateljstvo – osim DS-a i DSS-a. To sigurno nikoga ne bi trebalo da čudi ako se zna ko su osnivači DS-a (matice iz koje se ispilio DSS). Šta je to zajedničko Milovanu Danojliću i Vladimiru Gligorovu? Koja je to sinekura koja bi pomirila sujete Dragoljuba Mićunovića i Koste Čavoškog?
Zoran Ćirić, pisac, Politika, 12.02.08.

Jača ideološki rad, a to nije za potcenjivanje u smislu društvene štete. Narod je onomad po trgovima vikao i „Trst je naš“, pa je posle trčao tamo da vidi Zapad i kupi šuškavce.
Dragoljub Žarković, kolumnista, Blic, 11.02.08.

Balkan se destabilizuje tako što narodi manji od srpskog stvaraju svoje nacionalne države na srpskoj zemlji.
Dane Čanković, predsednik NVO „Izbor je naš“ iz RS, Glas javnosti, 11.02.08.

Somborski „Boreli“ vrši pritisak na Vladu i pravosuđe kako bi u ime „patriotizma protivzakonito prisvojio imovinu vukovarskog Borova u Srbiji… Pošto „Boreli“ nije usamljen slučaj, meni se čini da neko ovde želi da nastavi „rat“ sa bivšim jugoslovenskim republikama, samo drugačijim, ekonomskim sredstvima.
Boško Ristić, poslanik, Danas, 12.02.08.

Naravno da treba stalno da se prisećamo zadužbina iz kuće Nemanjića, ali pri tome ne smemo da prećutimo da nisu napravili ni jedan fakultet; naravno da je za divljenje i pohvalu što su pre 800 godina sagradili našu prvu bolnicu, ali se pri tome uvek moramo setiti i znati, da je Tuluz, na primer, 1262. imao sedam bolnica za gubavce i 13 opštih bolnica, da je Vroclav imao 15 bolnica, a Firenca tada sa 90.000 stanovnika čak 30 bolnica sa više od 1.000 kreveta.
Zoran Stokić, uvodničar, Danas, 12.02.08.

Suština je da su se dva najmoćnija čoveka u zemlji dogovorila oko onoga oko čega se nikada istinski nisu ni sporili, a nisu rešili ključni spor koji već sad možemo nazvati i ideološkim – da li želimo u EU.
Jelena Tušup, komentatorka, Blic, 13.02.08.

Nakon 17. februara trebalo bi zadržati nadanje – jer na strani pesimizma život besciljno ističe – da će Srbija osvojiti Evropu, ali u sebi samoj.
Nikola Samardžić, uvodničar, Danas, 12.02.08.

Srbija bi mogla da se nađe u nepodnošljivo ponižavajućoj poziciji, da moli za pomoć upravo one koje danas kudi. U teškim ekonomskim krizama ponos je prva žrtva. Granice suverenosti jedne države u tesnoj su vezi ne samo sa etosom nacije, već i sa njenom finansijskom snagom.
Nebojša Katić, konsultant, Politika, 12.02.08.

Kacin (Jelko) je uličnim rečnikom, koji nije za novine objasnio šta su sve Srbi spremni da urade, parafrazirajući narodnu izreku o tome šta je pop uradio kada se naljutio na selo.
Politika, 12.02.08.

Zbog ostrašćenosti, Srbi od dva zla biraju oba. Zato će izgubiti i Kosovo i EU.
Žarko Trebješanin, psiholog, Nedeljni telegraf, 13.02.08.

Ima li uopšte leka za fenomen u kome je Srbija sama sebi najveći neprijatelj?
Ivan Torov, uvodničar, Ekonomist, 11.02.08.

Sastanak predsednika Borisa Tadića sa premijerom Vojislavom Koštunicom i predsednikom parlamenta, Oliverom Dulićem nije se juče održao u zakazano vreme, već se na vratima Predsedništva Srbije, u 14 sati, umesto najavljenih predsednikovih sagovornika, pojavio ambasador Rusije, Aleksandar Aleksejev.
Danas, 12.02.08.

Da bi obezbedili nastavak ruske podrške, DS i DSS će u koalicionom zagrljaju morati da ostanu najmanje još tri meseca.
Politika, 13.02.08.

Odavno su prošla vremena kada je Rusija bila balkanska država. Carske Rusije nema odavno u blizini Balkana i zato bi srpska politika morala da dođe do spoznaje, koju odavno zna srpska javnost – da Moskva upotrebljava slučaj Srbije za svoje potrebe u sopstvenim regionima. Ono što se dešava u Srbiji, za Rusiju je samo kolateralna šteta.
Jelko Kacin, funkcioner Evropskog parlamenta, Danas, 12.02.08.

Svi nekadašnji ruski sateliti prešli su u severnoameričku orbitu. Svi osim Srbije, koja, uzgred rečeno, i nije bila ruski satelit.
Miloš Knežević, urednik časopisa „Nacionalni interes“, Glas javnosti, 11.02.08.

Nakon evakuacije iz Vukovara, kaže Jurela (Zlata, Vukovarčanka), na radiju je čula Šljivančanina, koji je na pitanje šta je bilo sa ranjenicima, rekao „da ih je poslao da beru ljubičice“. Ona dodaje da od 1991. do 1998. nije znala sudbinu svog sina, kada ga je identifikovala po džemperu, koji mu je štrikala. „Olujni vetar srpske mržnje ga je odneo, zato što je trebalo sve što nije srpsko ubiti i zatrti svaki trag“, kaže Jurela.
Danas, 13.02.08.

Do kraja života neću nastupati u Hrvatskoj, jer se tu ne radi o novcu, nego o principu ponosnog Srbina.
Bora Đorđević, muzičar, Press, 13.02.08.

Skandaloznom izjavom Vilijama Vokera da je slučaj Račak „podsetnik zašto Kosovo zaslužuje nezavisnost“, nekadašnji šef Verifikacione misije na Kosmetu oživeo je devet godina staru nameštaljku Zapada koja je Srbiju koštala NATO bombi… Naši su povlačenjem ostavili prostor za manipulaciju; prema snimku koji je prikazan u Hagu, tela terorista su potom bila razmeštena – neka i u džamiju. Na nogama su im bile nemačke i američke vojne čizme, a gore civilna odeća. Na nameštaljku ukazuju i druge očiglednosti – na glavi, gde je lobanja raznesena prostrelnom ranom, stajala je bela kapa, rupe od metka na telu razlikovale su se od onih na odeći koju su poginuli imali na sebi.
Diana Milošević, novinarka, Glas javnosti, 12.02.08.

Prema rečima Krasića (Zoran, savetnik) Vojislav Šešelj prati političku situaciju u zemlji i dobro je upoznat sa detaljima, čak, kako je rekao, i bolje nego neki učesnici i njegova „intelektualna kondicija je nepromenjena“.
Beta, 11.02.08.

Na pitanje tužioca kakav je bio odnos između Šešelja i Željka Ražnatovića Arkana, svedok je rekao da je, koliko se on seća, među njima postojao jedan oblik rivalstva – ko je čestitiji i pošteniji Srbin, ili veći patriota.
Politika, 13.02.08.

Prosečan potrošač TV informacija morao bi da bude bar malo začuđen javnim policijskim nastupima. Šta se u stvari hoće? Možda je to samo pokazivanje visoke revnosti organa reda, pri čemu je „opravdana sumnja” u isto vreme i konačna presuda. To je simbolički odnos goniča prema `ajduku Čarugi. Kad te uhvate žandari i slikaju te sa lancima – nikakav sud više ne treba.
Ljubodrag Stojadinović, komentator, Politika, 11.02.08.

Što se tiče SPS, naši kadrovi su najsposobniji, i čak imamo i potencijalne predsedničke kandidate.
Milutin Mrkonjić, funkcioner SPS, Kurir, 11.02.08.

Nekada smo (domaći film) imali kvalitet i bili najveće tržište na Balkanu, a posle 5. oktobra ta pozicija je izgubljena.
Emir Kusturica, reditelj, Politika, 12.02.08.

Pevam rado i onoliko koliko mi obaveze dozvoljavaju (u crkvenom horu hrama Svetog Marka). Pevanje na liturgiji i neposredno učestvovanje u tom uzvišenom činu ispunjava me osećajem sabornosti i bratske ljubavi.
Radomir Naumov, ministar, Glas javnosti, 12.02.08.

Sunčan dan ulepšao je juče grupno krštenje 22 učenika Osnovne škole „Banović Strahinja”. Mališani, većinom iz nižih razreda, primili su jednu od sedam svetih tajni u Crkvi svetog Đorđa na Banovom brdu. Reči molitve i svešteničko pojanje, koje obično prati tišina, bili su povremeno prekidani dečjim smehom, zapitkivanjima i reakcijama ponosnih roditelja koji su se sa fotoaparatima tiskali oko oltara… „Kada se budem krstila, promeniću se i biću dobra“, obrazlaže sedmogodišnjakinja zašto je želela da juče bude na obredu u crkvi. Posle krštenja usledilo je slavlje, kako to i priliči. Zaposleni iz škole, roditelji, kumovi i deca zajedno su u obližnjem restoranu proslavili svečani događaj.
Politika, 13.02.08.

Svetlani Ražnatović je zbog svakodnevnog stresa ugroženo zdravlje, izgubila je mnogo na telesnoj težini i otišla na odmor kako bi se oporavila.
Iz PR službe Ražnatovićke, Danas, 12.02.08.

Engleska je osetljiva na prekopavanje grobova i zato je neophodno da MIP Srbije uputi zvaničan zahtev MIP-u Velike Britanije kako bi se dobila dozvola za ekshumaciju (Slobodana Jovanovića).
Dragoljub Kavran, akademik, Politika, 12.02.08.

Da je Nikolić pobedio ne bismo imali prilike da čujemo pokoju dobru reč o radikalima i njihovom kandidatu, niti izraze uvažavanja za gotovo polovinu Srbije koja je za njega glasala. Biće da je poraz i njegovo priznavanje jedini način da radikali zadobiju malo milosti i da im se koliko-toliko prizna status ljudskosti u delu srpskih „reformskih“ i reformisanih medija.
Đorđe Vukadinović, kolumnista, Politika, 13.02.08.

Peščanik.net, 13.02.2008.