IZVODI IZ ŠTAMPE 18-20.02.08.

Kosovo je moglo i može da opstane samo dobrotom, poštovanjem, pameću, prisebnošću u komunikaciji sa svetom, pa i samim Albancima.
Ljubiša Samardžić, glumac, Večernje novosti, 18.02.08.

Mislim da 90 odsto Srba nezavisnost Kosova doživljava kao da mu neko otkida nogu, a da svi lažu. Kosovo je bio problem još u SFRJ. Ni za jednom državom nismo plakali, već smo se poklali. Zašto niko nije uzeo jedno dete sa KiM da školuje.
Dragoljub Đuričić, muzičar, Večernje novosti, 18.02.08.

Nenad Čanak, lider LSV-a, čitao je Ustav Srbije i Ustavni zakon, optuživši „one koji su ih donosili” što nisu predvideli izbore na Kosmetu, te da je Ustav donet samo da bi iz ustava bila izbačena klauzula da je „napuštanje dela teritorije veleizdaja, pa ovo lamentiranje nad sudbinom Kosova čini nečasnim one koji to čine”. Čanak je rekao da ne vidi zašto, kako Ustav nalaže, vlada ne proglasi vanredno stanje na Kosmetu i dodao da ne vidi šta je problem što vlast ne uhapsi Tačija i Sejdijua i „tako pokaže kako ne priznaje pravno nasilje”.
Politika, 19.02.08.

Rigidan stav i nefleksibilnost politike, pre svega Slobodana Miloševića, a zatim i Vojislava Koštunice, onemogućila je bilo kakvu opciju zaustavljanja nezavisnosti Kosova. Ne može se očekivati da kada stalno radite isto, da će rezultati biti drugačiji.
Nenad Čanak, lider LSV, Dnevnik, 18.02.08.

Predsednik NVO „Izbor je naš“ Dane Čanaković rekao je novinarima da je ova organizacija uputila zahtev parlametu Republike Srpske da proglasi nezavisnost tog entiteta. Prema njegovim rečima, Srbi u RS kao jedan od konstitutivnih naroda imaju veće pravo na nezavisnost od Albanaca na Kosovu koji predstavljaju nacionalnu manjinu.
Beta, 18.02.08.

Poput ostalih Slavkovih kolega, i ja krivim režim Slobodana Miloševića za njegovu smrt. Ali ne mogu da se otmem utisku da bi Slavko Ćuruvija danas bio isto tako ogorčen kao i ja što se naši zapadni prijatelji kriju iza mrtvog Slobodana Miloševića i zločina jednog bivšeg režima, ne bi li opravdali kršenje međunarodnog prava, otimačinu tuđe teritorije i nagrađivanje radikalnog albanskog nacionalizma.
Ljiljana Smajlović, uvodničarka, Politika, 18.02.08.

U Osojanu smo zatekli ljude kako obrađuju njive. Seju ječam, seju još neke kulture, tako da to zaista najbolje govori o nameri da ostanu trajno na svojim ognjištima.
Predrag Bubalo, ministar, Politika, 18. 02. 08.

Usledio je vatromet i histerija okupljene rulje, koja danima paradira ogrnuta albanskim zastavama. Glas javnosti, 18.02.08.

Dok ja ovo pišem, prištinska filharmonija se štimuje da odsvira evropsku „Odu radosti“. Izveštači javljaju da se uz zvuke zurli već igra po ulicama kosovskih gradova.
Dragoljub Žarković, uvodničar, Blic, 18.02.08.

Svedoci smo da na prištinskim ulicama slave isti oni Albanci iz dijaspore koji su lane uvezeni u Crnu Goru da, mimo zakona, glasaju za nezavisnost.
Andrija Mandić, lider Srpske liste, Večernje novosti, 18.02.08.

Iako se u svojoj deklaraciji, Albanci „zaklinju“ u ljudska prava i obećavaju sigurnost Srbima u pokrajini, na ulicama Prištine i drugih gradova na Kosmetu uzvikivale su se divljačke parole poput: „Ubi, ubi, ubi Srbina“!
Press, 18. 02. 08.

Atmosfera na ulicama Prištine juče se pre mogla nazvati divljačkim transom nego euforijom. Stotine hiljada lica iskeženih u bolnu grimasu, stotine hiljada razgoropađenih dvoglavih orlova, megalomanski plakati krvnika Adema Jašarija i ostalih OVK zločinaca. Na licima pripadnika Kfora video se strah.
Press, 18.02.08.

Patrijah srpski Pavle, iako u bolesničkoj postelji, svestan je kroz šta u ovom času prolazi Srbija.
Blic, 18.02.08.

U Subotici, gradu u kome žive 24 nacije, mirno je. Aktivisti DSS i u nedelju su delili letke sa porukom „Kosovo nije na prodaju“.
Večernje novosti, 18.02.08.

Srbija je izvedena na stratište odakle se ne može uteći. Ali, i ne mora.
Manojlo Vukotić, uvodničar, Večernje novosti, 18.02.08.

Pravoslavni i katolici sa one strane Prokletija kad siđoše u opustošenu zemlju, promeniše veru. Jer, zna se, Alah na ustima uvek više donosi od Isusa u duši.
Danilo Nikolić, uvodničar, Večernje novosti, 18.02.08.

Propustili smo da za poslednjih osam godina stvarno zabrinemo zapadne sile.
Vladislav Jovanović, šef diplomatije Slobodana Miloševića, Glas javnosti, 18. 02. 08.

Ekonomija zaglavljena u bedi, nadiruća populacija mladih sa kriminalom kao jedinim izborom karijere, neodrživo visoka stopa rađanja, društvo obuhvaćeno korupcijom i zemlja kojom dominira organizovani kriminal. Ovo je „definicija“ albanskog i Unmikovog Kosova.
Večernje novosti, 18.02.08.

Magna charta, jedna od tekovina za ljudsku slobodu. Gordi Albion je danas tumači preko svog velesilnog, obesnog i bezbožnog deteta koje urla na ceo svet s druge strane okeana šireći svoju slobodu i deleći svoju pravdu, potpomognut njegovim dominionom koji su plastični mozgovi nazvali EU. Nama prvo rasturili najlepšu zemlju, pa sad nas na silu ujedinjuju u dominion, čija je himna, kakve li ironije, ,,Oda radosti”. Od onog Siledžije se i mogu očekivati takve gadosti, ali zašto ti uprlja svoje lepo lice, boginjo Evropo!?… ili misliš da je od Mona Lize lepša ona što se zove kondomliza.
Hadži Petar Božović, glumac, Politika, 19.02.08.

Nezavisnost Kosova je kazna za Srbe i Srbiju i to namerna kazna moćnijih. Sličnu kaznu, operacija se baš tako zvala, Srbima je odredio i realizovao Hitler aprila 1941. godine.
Momčilo Pavlović, uvodničar, Večernje novosti, 20.02.08.

Mitropolit crnogorsko-primorski pozvao je Nemačku da ne ide putem 1914. i 1941. godine, kada je svaki četvrti Srbin ubijen… „Ne daj bože da Sveta stolica potpiše lažnu nezavisnost koja ne donosi blagoslova ni nama, ni Albancima, ni Balkanu, ni Evropi. Ukoliko bi Vatikan to učinio, a nadamo se da neće, onda bi to bilo ravno onom prikivanju na krst klincima raspetoga Hrista Boga, kome se svi zajednički klanjamo i kome služimo.To bi ličilo na pilatovsko pranje ruku u krvi pravednika”, rekao je mitropolit Amfilohije.
Politika, 19.02.08.

Beograd se još jednom obrukao! Sinoćnjem molebanu prisustvovalo je svega nekoliko stotina žitelja prestonice, među kojime je bilo i dosta prognanika sa Kosova i Metohije, Krajine, Srpske… „Ovo je još jedna bruka Beograda. Pa, skoro da je više nas sveštenika, nego naroda! Kad će narod da izađe i da se oglasi ako ne sada, pogotovo kada ga pozove Crkva“, rezignirano nam je rekao jedan od sveštenika koji je bio na sinoćnjem molebanu.
Glas javnosti, 19.02.08.

Kosovo je i najlepša metafora božurno zaruđena, u srpstvu zagruđena.
Vladan Rakić, pisac, Glas javnosti, 19.02.08.

Ukoliko želi da izvrši uticaj na Albance sa Kosmeta, Srbija mora da što hitnije počne da kupuje tamošnja preduzeća, zemlju i ljude, posebno bogate, moćne i obrazovane.
Čedomir Antić, istoričar, Glas javnosti, 19.02.08.

Nova kosovska zastava čak ni po bojama nije ni blizu albanskog crveno-crnog barjaka. Plava pozadina, žuta mapa u sredini sa šest belih zvezdica, mada neodoljivo podseća na zastavu Evropske unije, kako su kosovski Albanci i objašnjavali, teško da će imati samo taj smisao. Objašnjenja da šest zvezdica predstavlja ujedinjenje isto toliko naroda koji na Kosmetu žive, ne pije vodu, jer, ma koliko se računalo, broj nacija u pokrajini je daleko veći od pomenutih šest. Šest zvezdica predstavljaju isto toliko regiona koje naseljavaju Albanci, vapeći da ih jednog dana sve pripoje u istu državu: Dardanija (Kosovo), istočno Kosovo (Bujanovac, Preševo, Medveđa), Ilirida (zapadna Makedonija), Ćamrija (severni Epir u Grčkoj), Maljesija (deo Crne Gore) i Albanija.
Glas javnosti, 19.02.08.

Od zvaničnog Beograda, posebno od predsednika Borisa Tadića, Marko Jakšić, predsednik Zajednice srpskih opština i naselja na Kosmetu zatražio je „da se bori za Kosovo, koliko i Putin”.
Politika, 19.02.08.

Čačanski odbornici usvojili su juče jednoglasno Deklaraciju protiv proglašavanja nezavisnosti Kosova.
24 sata, 19.02.08.

Bilo bi dobro i da Srbija preuzme kineski pogled na ovu stvar (Kosovo), odnosno shvatanje da je sve ovo prolazno.
Obrad Kesić, analitičar, Politika, 19.02.08.

Lako ćemo sa odštetom za ambasadu. Veći problem je da Slovenija, još dok vodi Uniju, posle 17 godina obešteti izbrisane i zakinute srpske penzionere, i zajedno sa ostalim partnerima iz EU nadoknadi štetu za oduzimanje Kosova i uništavanje međunarodnog prava.
Svetlana Vasović-Mekina, uvodničarka, Politika, 20.02.08.

Reporter Glasa u Prištini i okolini u danima proglašenja nezavisnosti: I gaće u boji američke zastave.
Glas javnosti, 20.02.08.

Evropa nema stav o Kosovu. Zapravo, ona ga ima, ali ovog trenutka mora direktno da sprovodi američke naloge. Evropa je pred tom vrstom imperativnog siledžijskog nastupa ne samo sagla glavu, nego je i spustila pantalone.
Siniša Kovačević, dramski pisac, Glas javnosti, 20.02.08.

Međutim, veliko je pitanje da li će i Rusi, koji nam sad drže stranu, ali nekako sa pola snage, ostati naklonjeni Srbiji. Zašto bi? Šta činimo da ih u toj borbi učvrstimo? To što smo sa Moskvom napravili dil oko nafte i gasa, da li je dovoljno? Sumnjam. Nikad neće biti dovoljno. Ali, nema nam druge.
Jovica Krtinić, uvodničar, Kurir, 20.02.08.

U sadašnjoj situaciji, najgora varijanta bila bi da se Srbija samoizoluje. Naprotiv, Srbija bi trebalo da inat okrene protiv EU, a ne protiv sebe. Znači, da takva kakva je ide u EU i tamo ih pritiska za Kosovo.
Milan Karagaća, član Evropskog pokreta u Srbiji, Danas, 20.02.08.

Kosovo je za naše vodeće partije postalo sredstvo za falsifikovanje smisla politike kao delatnosti u demokratskom društvu. Umesto da pred očima ima konkretne ljude, njihove živote i njihova prava, naša današnja politika ističe prioritet apstraktnih principa kao što su teritorijalna celovitost, međunarodno pravo i nepovredivost granica. Apstraktnih principa koji su u ovom trenutku – upravo usled dosadašnje neodgovorne politike – konkretno neprimenljivi i besadržajni.
Goran Despotović, funkcioner Saveza antifašista Srbije, Danas, 20.02.08.

Jučerašnjim paljenjem policijskog punkta na administrativnoj granici još jednom smo pokazali da smo eksperti u disciplini kako sami sebi da na najbolji način pucamo u nogu. Oni koji su naredili jučerašnju akciju (a evidentno je da se ne radi o spontanom događaju) verovatno nisu svesni da su učinili upravo ono što su Albanci priželjkivali – incident koji će naterati međunarodne snage da uđu i zauzmu sever Kosova uz opasnost da Albanci napadnu ranjive srpske enklave na jugu Kosova i Metohije.
Milorad Ivanović, komentator, Blic, 20.02.08.

Bilo je vrlo tužno gledati nas poslednjih decenija kako gubimo vapeći za pomoć od jedne zemlje u padu. Dokle god smo za odbranu nečega što nam otimaju u pomoć pozivali Jugoslaviju, pa onda Srbiju i Crnu Goru, a otimali su uvek samo naše, gubili smo nepovratno.
Dragoslav Mihailović, pisac, Večernje novosti, 20.02.08.

Možemo mi i na Mars da idemo! Molim vas, pa u Švajcarskoj ljudi lepo žive, a nisu u EU. U Norveškoj isto. Znam da nije u Srbiji standard kao u Švajcarskoj, ali ni Švajcarcima ne uzimaju teritoriju kao Srbima.
Dragan Šormaz, član DSS, Press, 20.02.08.

Naša obaveza je da gledamo svoja posla. Na tom putu najteže će biti rešenje zagonetke: kako u Evropu kad bez nje ne možemo, kad nas je ona (opet) odbacila?
Jelena Petrović, komentatorka, Press, 20.02.08.

Majkl Polt, bivši američki ambasador u Srbiji, u komentaru objavljenom u „Vašington tajmsu” ironično naglašava da je „vreme da Srbija jednostrano proglasi nezavisnost”. Za razliku od sadašnjeg američkog ambasadora Kamerona Mantera, koji nijednim potezom ili izjavom nije razbesneo srpsku javnost, Polt u svom autorskom članku sarkastično zaključuje da „Srbija ne želi pobedu, jer ’pravi` Srbi žele dobru izgubljenu borbu posle koje će uslediti vekovima duga rasprava o tome šta i ko je izazvao poraz”.
Politika, 19.02.08.

Ako Srbi sa Kosova nisu pobegli do sada, ne treba ni da beže, a ako beže onda ne u Srbiju.
Lav Geršman, beli mag, Nedeljni telegraf, 20.02.08.

Posle kratkog sukoba sa pripadnicima Kosovske policijske službe, rezervisti iz Kuršumlije zaboli su u zemlju državnu zastavu Srbije uz skandiranje „Ovo je Srbija“.
Glas javnosti, 18.02.08.

Nekoliko stotina rezervista iz Kuršumlije, obučenih u vojne uniforme prešlo je juče administrativnu granicu sa Kosovom na prelazu Merdare, ali ih je kordon Kosovske policijske službe sprečio da idu dalje. Pre ulaska na teritoriju Kosova rezerviste je u tome bezuspešno pokušala da spreči policija Srbije.
Kurir, 18.02.08.

Nisu to samo huligani, ima među njima i huligana, kao što među političarima i novinarima ima onih koji podržavaju nezavisnost Kosova koji su takođe huligani.
Ivica Dačić, šef SPS, Dnevnik, 19. 02. 08.

Ne napadajte te mlade ljude, oni su nam svojim veličanstvenim skupovima poručili da se ne pravdamo njima kad ne branimo Kosmet.
Tomislav Nikolić, funkcioner SRS, Politika, 19.02.08.

Imamo društvo oskudice, a ova deca sada viču ono što su devedesetih vikali navijači zagrebačkog Dinama. Sad ovi momci, navijači posle dve decenije vraćaju priču samo što menjaju etnički predznak.
Jovan Komšić, sociolog, Politika, 19.02.08.

Ako se u Srbiji razbijaju radnje čiji vlasnici su Albanci i Goranci, neko će svakako upitati kako bi država bila spremna da garantuje bezbednost onim Albancima na Kosovu koji bi prihvatili njen pravni poredak.
Iz redakcijskog uvodnika, Danas, 19.02.08.

Posle rušenja slovenačke ambasade, televizijski kadar se zaustavio na limenci piva koju su bacili huligani. Među srčom i kamenicama, jedan detalj je štrčao – etiketa poznate slovenačke pivnice.
Nenad Jaćimović, uvodničar, Blic, 19.02.08.

Slovenija danas traži izvinjenje zbog sedam razbijenih prozora na svojoj ambasadi u Beogradu, a uzima sebi za pravo da nam uzme 15 odsto teritorije bez izvinjenja… Dakle, zbog svega toga ja jesam protiv da se spali „Merkator“ u Beogradu, ali sam za to da nijedna srpska noga ne kroči u tu trgovinu, i za to sam da prekinemo diplomatske odnose sa tim danajskim prijateljima. Ukupno gledano, reakcija našeg državnog vrha je mlohava i u parolama. Pitanje je zbog čega već danas Republika Srpska nije proglasila nezavisnost i da li bi NATO u tom slučaju okupirao i Banjaluku? I zbog čega sve opštine sa većinskim srpskim življem nisu proglasile eksteritorijalnost?
Đoko Kesić, uvodničar, Press, 19.02.08.

Ko može da objasni zašto su frustrirani momci pod kapuljačama razlupali auto ambasadora Brazila, zemlje koja je skeptična prema kosovskoj nezavisnosti? Da će se koliko sutra vratiti u „Mekove” koje su polupali. Ispada da su to „srpske patriote”, iako mnogi od njih samo traže priliku da se potuku.
Boško Jakšić, uvodničar, Politika, 19.02.08.

Džaba priče o imbecilnosti Miloševića i njegove politike. U nas gledaju Lazar, Karađorđe, Putnik i ostali srpski vitezovi. Hteli – ne hteli, ova i sve buduće generacije Srba moraće da sanjaju povratak u Prizren, Peć i Prištinu. Naša deca moraće da uče da je Kosovo Srbija! Tu dileme ne sme da bude. A, Šiptari? Oni neka upamte da im ovo nikada nećemo oprostiti. U našem sporu ne mogu da važe nikakva demokratska pravila, pacifizam ili evropejstvo. Dobili su bitku, a na nama je da dobijemo rat. Za deset, 50 ili 150 godina. Nije važno.
Miloš Garić, komentator, Press, 18.02.08.

Kako nam je rekao jedan policajac interventne beogradske brigade, „neshvatljiva je tolika agresija ovih mladih ljudi. Čak su u jednom trenutku iz trolejbusa koji je prolazio kroz Ulicu kneza Miloša izbacili putnike i vozilom krenuli na policiju. Na ovaj način samo uništavaju svoj grad. Kad bismo dobili naređenje mi bismo najradije bili na Kosovu i Metohiji da branimo našu teritoriju i sunarodnike“, rekao je policajac.
Glas javnosti, 18.02.08.

Ono što je ljudskom silom oteto, biće božjom silom vraćeno. Ja sad ne znam puteve božje sile, ali verujem da će nam bog javiti ako mu naša pomoć bude potrebna.
Ljubivoje Ršumović, pesnik, Večernje novosti, 19.02.08.

Svaki kamen bačen na bilo koji cilj u ovom trenutku biće bačen – na celu Srbiju.
Iz redakcijskog uvodnika, Danas, 18.02.08.

Odem na kampanji za izbore u RS, u Bijeljinu na miting, a oni me najave kao „dragog gosta iz Srbije“. A ja kažem da nisam „iz Srbije“, nego sam u Srbiji“. Stranka je morala da plati kaznu od 10.000 konvertibilnih maraka zbog reči da je Bijeljina u Srbiji.
Tomislav Nikolić, funkcioner SRS, Nedeljni telegraf, 20.02.08.

Čekaš da već sazrela pop-ikona Boris pobedi zlog Tomu, i da se onda poda starom momčetu Voji.
Miloš Živanović, novinar, Beton, 19.02.08.

Naš primarijus sada je u ozbiljnoj neprilici: poremećaj je očito zarazne prirode; duševno zdravlje Evrope i planete Zemlje potencijalno je ugroženo. Preostaju samo mere izolacije Srbije, sve dok se ne zatvorimo sasvim i tako očuvamo naše duševno zdravlje putem mentalne higijene koju je prepisao primarijus dr Koštunica. A ako ostatak sveta hoće da poludi – neka im bude.
Miloš Vasić, uvodničar, Danas, 18.02.08.

Šta bi, uopšte, Evropa trebalo da uradi da bi odobrovoljila Vojislava Koštunicu? Da preda Kosovo na brigu i upravljanje Srbiji kao njen neotuđivo-neodvojivi deo? Prethodno, naravno, da se obaveže da će organizovati i finansirati sve aktivnosti na Kosovu kako bi se tamo održao koliko-toliko normalan život. Uključujući i odbranu srpske zastave i srpskih granica unutar Kosova.
Velimir Ćurgus Kazimir, kolumnista, Danas, 19.02.08.

Proslavi kosovske nezavisnosti prethodila je, nedavno, jednako radosna proslava crnogorske nezavisnosti. Postao je prestiž, u regionu, ne biti zajedno sa Srbijom koja je svoju politiku, duhovnost, kulturu i ekonomiju obavila velom mržnje. Čiji premijer već četiri godine nije saopštio nijednu dobru vest koja bi se ticala proširenja, umesto sužavanja, ovdašnjih prava, sloboda i opšteg prosperiteta.
Nikola Samardžić, uvodničar, Danas, 19.02.08.

Peščanik.net, 21.02.2008.