IZVODI IZ ŠTAMPE 21-24.02.08.

Ministar Velimir Ilić je rekao da bi lider LDP-a trebalo da bude „srećan ako doživi mart, ali neće tako lako“.
Iz saopštenja LDP, Dnevnik, 21.02.08.

Danas su se (21. februara) žitelji Beograda verovatno setili drugih mitinga. Setili su se kako se talasala masa koja je svrgla starca Miloševića. Bili su to, između ostalog, ti isti fudbalski navijači. Setili su se kako je zemlja, otupela od liberalnih obećanja, plačući ispraćala na onaj svet marionetu Zorana Đinđića – čoveka koji je uništio legendarnu srpsku armiju i specijalne službe, prodao Hagu heroje srpskog otpora zarad apstraktne ekonomske pomoći i koji je za to dobio zasluženi metak.
Konstantin Semin, izveštač ruske državne TV, 22.02.08.

Od 17. februara traju dani žalosti.
Radoslav Bratić, uvodničar, Večernje novosti, 22.02.08.

Ako neko ne shvata da je 17. februara počeo Treći svetski rat, onda taj ne vidi dalje od svog nosa, a kamoli do Kosova.
Dragan Jovanović, kolumnista, NIN, 21.02.08.

Iza lokalnog srpsko-albanskog konflikta skriva se sukob civilizacija.
Leonid Ivašov, geopolitičar, Večernje novosti, 24.02.08.

Na Kosovu Rusa nema i oni ne rade ništa da bi pomogli Kosovarima.
Nikolas Berns, funkcioner SAD, Tanjug, 24.02.08.

SAD lupaju šamare Rusiji po srpskom licu.
Zoran Dragišić, analitičar, Blic, 24.02.08.

„Priznajte Republiku Srpsku Krajinu“ pred „čelom“ Skupštine najveći je transparent.
Glas javnosti, 22.02.08.

Da je u zapadnom Sremu 1998. godine izmenjena granica tako da makar jedno selo pređe iz hrvatske države u srpsku, ne bi bilo pogubnog trijumfalizma i bezobzirnosti samo na jednoj strani. Severno Kosovo bilo bi vraćeno Srbiji, a Republika Srpska imala bi pravo samoopredeljenja, jer bi se shvatilo da lekovita katarza za krivicu jeste neophodna pre lekaru (Evropska unija) nego bolesniku (Srbija).
Vlastimir Trajković, akademik, Večernje novosti, 22.02.08.

Prošlo je više od jedne decenije od Vukovara i Srebrenice, najveće srpske sramote. Ali, čak ni osam godina posle obaranja Miloševića, među našim komšijama, bivšim Jugoslovenima, ljudima koje smo zvali “braćom”, sa kojima smo delili državu i istoriju, nije malo onih koji i dalje koriste rečnik koji je pratio i opravdao zločine počinjene devedesetih. Nažalost, neki od naših suseda su i tokom prethodnih nekoliko godina nastavili sa osvetničkom dehumanizacijom Srba i antisrpskom retorikom koja ponekad prevazilazi najgore primere šovinizma koji su se mogli čuti tokom Miloševićevog doba.
Zoran Ćirjaković, novinar, NIN, 21.02.08.

Odavde su policija i vojska išle u Bosnu, išli su u Hrvatsku, na kraju su išli na Kosovo, ali ovde niko nije došao.
Nataša Kandić, direktorka FHP, NIN, 21.02.08.

Mutni pojam srpstva nije se podudarao sa pojmom države Srbije, trebalo je srušiti sve što postoji, zaratiti sa susedima i braćom.
Vidoslav Stevanović, pisac, NIN, 21.02.08.

Onaj ko je Srbin ne treba u svemu da se slaže s ostalim Srbima, ali kada se govori o zemlji, nema dilema: svi Srbi zajedno u jednoj zemlji. Počnimo da se na demokratski radikalnostručni bilo koji način borimo za zemlju bez bosanskih, bez kosovskih Srba (ko li smisli te izraze – jesu li Srbi iz Srbije „srpski Srbi”?). Ta zemlja treba da bude zemlja Srba sa Republikom Srpskom, sa Kosovom, sa svim prostorima na kojima žive Srbi i svi oni koji tu zemlju tretiraju kao svoju.
Miodrag Stojković, uvodničar, Politika, 22.02.08.

Korisno je pomenuti da su su prve udare na institucije RS i na ovlašćenja same RS u BiH učinili srpski lideri – Slobodan Milošević, Milorad Dodik i Biljana Plavšić.
Obrad Kesić, analitičar, Politika, 23.02.08.

Kosovska nesreća je aktuelizovala tri mita – mit o Minotauru, mit o Edipu i mit o Nebeskoj Srbiji… Mi smo rešili i tajnu Sfinge.
Budimir Mrdović, čitalac, NIN, 21.02.08.

Intifada (ustanak) na srpski način posledica je američkog eskapizma (bežanja od stvarnosti) na račun Srbije.
Miroslav Lazanski, uvodničar, Politika, 23.02.08.

Jahači apokalipse u Srbiji imaju vazda osedlane i spremne konje.
Srđan Milivojević, funkcioner DS, Blic, 23.02.08.

Šta se desilo sa tim Kninom i šta se desilo sa zavetima da gde je „Srbin, tu je Srbija“? Koliko ja vidim, gde je „Adidas“, tu je Srbija.
Nenad Čanak, lider LSV, Beta, 24.02.08.

Ako svako zlo, oduzimanje dela teritorije Srbiji, ima svoje dobro, možda su to šale ili pak zbilje momčića koji se udvaraju svojim lepšim polovinama tražeći da im garantuju brojno potomstvo. Da to potpišu ili – od ljubavi nema ništa. Možda će oni biti istrajni. U tom slučaju politička zbivanja imaće sasvim drugačiji tok. U suprotnom!
Dragan Vlahović, novinar, Politika, 23.02.08.

Srbija mora da jača, da se naoružava i da čeka da se ispuni vreme.
Milovan Danojlić, pisac, NIN, 21.02.08.

Ovo su složena i opasna vremena za srpske umerenjake koji i dalje žele evropsku budućnost.
Vilijem Montgomeri, diplomata, Danas, 23-24.02.08.

Na pitanje „Da li biste posetili Srbiju“ 80 odsto ispitanika je odgovorilo pozitivno, a na pitanje „Da li biste ulagali u Srbiju“ bilo je isto toliko negativnih odgovora.
Politika, 23.02.08.

„Deko, ne brini, Kosovo će uvek biti Srbija. Neće nam ga uzeti“, ogrnut srpskom zastavom 14-godišnji Petar je pokušavao da ohrabri svog deku.
24 sata, 22.02.08.  

Interesantno je da su u momentu kad je na binu izašao Emir Kusturica Đilas, Cvetković i Dragin napustili ovaj skup. Još bizarnije zvuči informacija po kojoj se ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević u vreme održavanja mitinga šišao u frizerskom salonu „Mlađa“.
Kurir, 22. 02. 08.

Svako objektivan mogao se uveriti da je Srbija reagovala na događaje u Prištini dostojanstveno, racionalno i bez dominantne destruktivne euforije.
Marinko M. Vučinić, publicista, Politika, 22.02.08.

Jer, Srbi uglavnom glasaju za ono što procene da je manje zlo. Privilegija da biraju između dobre i loše ili dobre i bolje opcije za sada pripada nekim drugim narodima. U Srbiji se, međutim, sada javljaju i oni koji od dva biraju veće zlo. Kako drugačije oceniti saopštenje onih koji sebe nazivaju „mladobosancima”, u kome preuzimaju odgovornost za eksploziju u beogradskom Merkatoru i prete nanošenjem materijalne štete državama koje priznaju nezavisnost Kosova, verovatno misleći da je to prihvatljivije od terorističkih napada u kojima stradaju ljudi…. A što se nanošenja materijalne štete tiče, ta mera već daje efekte – „patriote” koji su se obračunavali sa saobraćajnim znacima u Beogradu naneli su gradu (za sada) štetu od gotovo četiri miliona dinara. Taj novac bi dobrodošao Srbima na Kosovu.
Milorad Vesić, uvodničar, Politika, 22.02.08.

Da bi izrazili solidarnost sa Srbima sa Kosmeta, zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti, brojni prodavci su natpisima u izlozima mušterije obavestili da neće raditi (na dan beogradskog mitinga). U mnogim radnjama koje u svom asortimanu imaju robu iz inostranstva, u izlozima su mogle da se vide srpske zastave i nalepnice sa natpisom „Kosovo je Srbija“.
Politika, 22.02.08.

Juče su gajbama piva razbijali izlog na prodavnici ispred moje kuće. A taj jadni gazda je samo izbeglica sa Kosova.
Siniša Kovačević, pisac, NIN, 21.02.08.

Miting, međutim, jeste stvar mehaničke zamene, retko ili nikad suštinske transformacije. Protest je intelektualna, miting čulna delatnost. „Trst je naš!“, iako znamo da nije, to je mitingaška situacija. Protest je kada građani traže svoje pokradene glasove. Miting je celomudren, dosadan, ispunjen negativnom energijom. Protest je duhovit, veseo, pozitivan. Semafor je, pak, semafor.
Gorčin Stojanović, reditelj, Blic, 22.02.08.

Kada se kaže da mi ne činimo ništa strašno njima prema onome što oni čine nama, to znači da se ministar identifikuje sa, recimo, onim koji demolira strano preduzeće.
Vladimir Gligorov, ekonomista, Blic, 22.02.08.

Za vreme demonstracija 17. februara huligani su na imovini Beograda napravili štetu od oko 3,8 miliona dinara.
V.d. gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić, Večernje novosti, 21.02.08.

Šteta koju su grupe huligana napravile 21. februara na gradskoj imovini procenjuje se na oko 8,2 miliona dinara. Krajnji ceh će se znati tek kad se utvrdi koliko će koštati popravka razbijenih prodavnica, ambasada, predstavništava banaka.
Iz saopštenja beogradske uprave, Politika, 23.02.08.  

Vandalskim aktima u Beogradu Srbiji je naneta ogromna diplomatska šteta. Država je u slabijoj poziciji nego pre 24 sata, kad je reč o odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta.
Vuk Jeremić, šef diplomatije Srbije, FoNet, 23.02.08. 

Ono što smo navikli da gledamo iz Bejruta celom svetu smo pokazali u sopstvenoj režiji.
Miloš Garić, uvodničar, Press, 23.02.08.

Na naše insistiranje da nas zanima stručan psihološki aspekt nasilja kod mladih, psihijatar Branko Ćorić je odgovorio: „Kakva stručna strana? Nemam komentar. O ovom nasilju pitajte premijera ili policiju“.
Glas javnosti, 23.02.08.

Vojislav Koštunica ocenio je danas da je narod Srbije na „veličanstvenom skupu i molebanu rekao šta misli o Kosovu i Metohiji i šta misli o brutalnom nasilju koje se sprovodi nad Srbijom“. Pre svega mladost Srbije je poručila da je Srbija za pravo, pravdu i slobodu i da odbacuje politiku sile zapadnih zemalja“, navodi se u saopštenju Koštunice.
Beta, 23. 02. 08.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić usprotivio se juče medijima i strankama koji proteste omladine i navijača zbog proglašenja nezavisnosti Kosova nazivaju nasilnim i huliganskim i ocenio da je „demokratija i kada se razbije neki prozor na stranim ambasadama”. Na konferenciji za novinare Ilić je kazao da je politika tih država razbila Srbiju i da nije čudno što su im demonstranti zbog toga razbili prozore. Dodao je da je u jednom gradu policija uhapsila izgrednika za koga se ispostavilo da „nije Srbin”.
Beta, 21.02.08.

Ambasadori su dobro prošli u odnosu na ono što su zaslužili.
Velimir Ilić, ministar, Politika, 23.02.08.

Osnovni vinovnik svih nevolja od 17. februara su SAD.
Slobodan Samardžić, ministar, Tanjug, 23.02.08.

CIA režirala paljenje ambasade (SAD)?!
Press, 23.02.08.

Neću doći na narodni zbor u znak protesta zbog vašeg učešća u Vladi Mirka Marjanovića i SPS-a, pre deset godina, kada ste svojom politikom doprineli da Srbija izgubi suverenitet nad Kosovom.
Zaharije Trnavčević, funkcioner DS, u pismu radikalima, Beta, 21.02.08.

Ministar policije iz bolničke sobe tražio da jedinica za borbu protiv terorizma odmah izađe na teren i razbije nasilnike koji su divljali na beogradskim ulicama.
Kurir, 24.02.08.

Navijačka grupa „Delije – sever“ organizovala je sinoć u Ruskom domu humanitarni koncert za KiM. Koncertu je prisustvovalo i sveštenstvo SPC.
Politika, 21.02.08.

Nema šanse da nam se preci prevrću u grobu dok mi prevrćemo majice i dukseve: oprostiće Jugovića majka kada divi patike od Najka, oprostiće Starina Novače kada đani Đanija Versaće.
Voja Žanetić, uvodničar, Večernje novosti, 24.02.08.

U demoliranju i pljačkanju našeg grada evidentan i značajan doprinos dali su i naši školarci. Ministar (Zoran Lončar) odlukom da zatvori škole na jedan dan, prepustio je ulici više desetine hiljada učenika.
Iz saopštenja Foruma beogradskih osnovnih škola kojim se traži odgovornost Lončara, Glas javnosti, 23.02.08.

Američku ambasadu nisu zapalili srpski nacionalisti, kako javljaju pojedini mediji, nju je zapalio amerizam – savremeni fašizam.
Tiodor Rosić, uvodničar, Večernje novosti, 24.02.08.  

U Srbiji trenutno postoji kontrola nad svima, sem nad plavušama i Veljom Ilićem. On je doslovno izjavio: „Demokratija je razbijati prozore“. Isto je mislio i drug Tito. Jednom prigodom je izjavio: „Prozor noćas mora pasti“.
Dragoljub Petrović, uvodničar, Kurir, 24.02.08. 

Smatramo da posle ovoga (nasilja) niko više od istaknutih predstavnika vladajuće koalicije nema pravo da se naziva patriotom.
Žarko Korać, lider SDU, Politika, 24.02.08. 

Vlada se ponela potpuno šizofreno, jedni su palili, drugi su gasili.
Goran Svilanović, diplomata, Blic, 24.02.08.

Ne misle li, konačno, narodnjački tribuni da bi prevrtljiva balkanska Fortuna mogla promeniti ćud, pa huligane dovesti pred vrata njihovih kancelarija i stanova?
Svetislav Basara, uvodničar, Danas, 21.02.08.

Dragan A. (50) iz Jagodine juče je izvršio samoubistvo, a u oproštajnom pismu je poručio da je to učinio jer nije mogao da podnese proglašenje nezavisnosti Kosova.
Blic, 21.02.08.

Garda svetog cara Lazara je najavila da će 27. februara organizovati blokadu ulaza hrane namenjene Šiptarima na Kosovu.
Glas javnosti, 24.02.08.  

Ne bi se, dakle, naša pažnja na svemu tome zadržala duže od dana ili dva da na sajtu dnevnog lista „Press”, među svim tim užarenim reakcijama na tekst o ovom događaju (izložba kosovskih umetnika), svoje misli nije zabeležio i čovek potpisan kao Marko. Evo njegovih (iznenađujuće potresnih) reči: „…znam bolje od vas ko je jasari, zbog toga sam i otisao na izlozbu u ns… bio sam 1998. tamo i gledao kako mu gori kuca i bio jos dugo na KiM do jula 1999…e da samo znate cega je sve bilo i sta smo radili…bio sam napaljeni klinja sa puskom u ruci, al jebiga to je zivot, bog ce mi suditi, a sada cu pre preko grane (sto i vama savetujem)…”. Čitavo ovo neslavno iskustvo s propalim pokušajem da se mlada kosovska umetnost predstavi beogradskoj publici odjednom kao da je zahvaljujući navedenim rečima dobilo dodatni smisao. Ako je cilj nove umetnosti da podstiče na duboko, suštinsko preispitivanje zadatih vrednosti, onda se ova nesuđena izložba – baš kao i „uništeni” rad Drena Malićija – može proglasiti apsolutnim uspehom. Praktično – bombom. Jer, očito je bilo neophodno da se ona dogodi (tj. ne dogodi) kako bismo došli u priliku da pročitamo jednu ovako nesvakidašnje iskrenu, nedvosmislenu ispovest i duboko pokajanje čoveka koji, za razliku od svih tih silnih mega-Srba, dežurnih mrzitelja, hukača i huligana, ima neosporno iskustvo iz prve ruke. Onog koji je zaista bio tamo. Koji zna o čemu priča, jer je svojim očima video šta se sve na Kosovu radilo tokom devedesetih, i kome upravo neprestani strašni eho tog iskustva ne da mira sve do dana današnjeg. Takva jedna ispovest, u modernoj Srbiji, ovakvoj kakva je od neprocenjive je vrednosti.
Vladimir Arsenijević, pisac, Politika, 21.02.08.

Od spomeničkog nasleđa, autentično albanske jedino su stambene zgrade koje su na Kosovu poznate pod nazivom „kule“.
Rade Stanić, uvodničar, Politika, 24.02.08.

Kosovo je Srbija, još jednom, poručio predsednik Vlade, iz istorijskog Orašca, gde su se sabrali svi DSS ministri, DSS savetnici, autobusima što doš’o DSS narod, koji je odgovorio povicima „Vojo, Srbine“.
Dragan Todorović, novinar, Vreme, 21.02.08.

ALBANCI U PANICI. RUSI STIGLI NA KOSOVO
Naslovna strana lista Press, 21.02.08.

Rusi idu u rat za Kosovo!
Naslovna strana lista Press, 23.02.08.

Nezavisnost Kosova ne osporava Republiku Srpsku, nego je dodatno ojačava.
Milorad Dodik, premijer RS, Danas, 21.02.08.

Za Srbe na Kosovu i Metohiji, kao i za Srbe u svim srpskim zemljama, ovo jeste ne samo težak nego i uzvišeni istorijski trenutak da se prožmemo vrlinama, da se oplemenimo duhovnošću, da odbacimo sve što nas deli i unižava. Trenutak je da poništimo neke poroke, izvesne smrtne grehe, zbog kojih pesnici rekoše: “Najcrnji je vrag Srbin sebi sam“. Ili „Srbin je Srbinu Juda“.
Dragan Nedeljković, akademik, Glas javnosti, 21.02.08.

Od početka raspada SFRJ, koji se nije smeo dopustiti, moj stav je bio da, kad se već dogodio, treba sve podeliti, uključujući Kosovo i BiH… Teško je odreći se dela svoje legitimne teritorije, ali u svakom zlu ima nešto dobro. Naime, u Srbiji zajedno sa Kosovom svaki četvrti je Albanac, a s obzirom na demografske tendencije, već u sledećoj generaciji mogla bi da ih bude polovina. Da li to treba Srbima?
Konstantin Nikiforov, naučnik, Blic, 21.02.08.

Ministar za KiM Slobodan Samardžić objasnio je da je paljenje carinskih prelaza Jarinje i Brnjak na administrativnoj granici sa Kosovom ne baš lep ali legitiman i dobar potez… To je, valjda, deo akcionog plana Vlade Srbije koji ministar još obrazlaže rečima da je „cilj da Srbi budu obavezni državi Srbiji, a država njima“… Koliko je kratkovido i opasno pravdanje ovakvih postupaka svedoči još jedan detalj. Policajci Unmika i snage Kfora uklonili su se na bezbednu udaljenost i mirno posmatrali kako Srbi uništavaju carinske prelaze. Šta ćemo ako se sutra, ne daj Bože, uklone i pasivno posmatraju divljanje Albanaca nad Srbima i njihovom imovinom u opkoljenim enklavama? Šta kad neki kosovski ili međunarodni funkcioner saopšti da to nije baš lepo, ali je legitimno?
Stojan Drčelić, komentator, Blic, 21.02.08.

Uveren sam će vremenom Srbi koji danas žive u enklavama uspeti da se oslobode instruiranja i pritiska Beograda.
Bajram Redžepi, funkcioner vlade Kosova, Dnevnik, 21.02.08.

Finale popularne tok-šou emisije na crnogorskoj TV Atlas, odloženo je jer su učesnik Dobrilo Dedeić, portparol Srpske liste, i oko 20 njegovih navijača, u studio doneli majice na kojima je pisalo „Kosmet je srpski“. Dedeićevi navijači su majice doneli u kesama sa namerom da ih u studiju obuku, ali su u zgradi televizije pretreseni, i nije im dozvoljen ulazak u studio. „Namera nam je bila da tim majicama iskažemo svoj ljudski, civilizacijski i politički stav“, kaže Dedeić.
Večernje novosti, 21.02.08.

U ovoj stravi, naš narod je ipak srećan, jer ide putem Hrista. A klonirani komunistoidi (sem Koštunice koga su progonili) i danas aboliraju i čuvaju u Kući cveća srpskog krvnika Josipa Broza, koji je pripremio otimanje Kosova i Metohije i koji, stvaranjem novokomponovane crnogorske nacije, neprestano razara srpstvo.
Žarko Komanin, pesnik, Večernje novosti, 21.02.08.

Šta ćemo s nezavisnim Kosovom? Za to ne brinem. Republjik će oni za koju godinu sami sebi da polupaju. Aj’ se kladimo u „čizburger“.
Dragoljub Petrović, uvodničar, Glas javnosti, 22.02.08.

Ono što su Albanci oteli ili ono što misle da su oteli uzeli nam nisu, jer na otetom kosti su dedova naših, a ne dedova njihovih.
Zdravko Vitošević, rektor Prištinskog univerziteta, Glas javnosti, 22.02.08.

Metohija je inače ranije bila poznata i kao „srpski Misir“.
Milan Prostran, funkcioner Privredne komore Srbije, Danas, 22.02.08.

Glas otkriva simboliku nove kosovske zastave: Svaka zvezdica – kvazidržavica. Plavi barjak sa žutom mapom Kosova u sredini i šest zvezdica jasno govori o velikoalbanskim aspiracijama koje bi da stvore državu u koju bi ušlo šest regiona: Kosovo i Metohija, jugoistočna Srbija, zapadna Makedonija, južni Epir u Grčkoj, deo Crne Gore i centralne Srbije sa Raškom oblašću i Albanija.
Ljiljana Staletović, novinarka, Glas javnosti, 22.02.08.

Odgovarajući na pitanje kako tumači pokliče „Srbi, dogodine u Prištini“, Havijer Solana je u pokušaju da bude duhovit rekao: „To može da se shvati i kao poseta srpskih čelnika Prištini“.
Glas javnosti, 23.02.08.

Sve mi više izgleda da će nas Srbe južno od Ibra pustiti niz vodu.
Ranđel Nojkić, kosovski političar, Press, 24.02.08.

Niti su Albanci dobili mnogo više nego što su imali, niti su Srbi izgubili mnogo više nego što su već izgubili.
Dragoljub Žarković, kolumnista, Politika, 22.02.08.

Nelegalnu državu Albanaca na KiM svakodnevno potvrđuje sve više država sveta.
Večernje novosti, 21.02.08.

Za mene je još pitanje bez odgovora: Nema li možda Amerika u Vladi Srbije dobrog i lošeg policajca. Onaj ko poznaje policijske metode zna da uvek dvojica ispituju istog čoveka. Jedan koji ga tuče i drugi koji ima zadatak da mu ponudi cigaretu i da bude fin sa njim. I „dobri“ na kraju iz nesrećnika izvuče sve što je loši policajac iznuđivao. Zato Koštunica još mora svima nama da dokaže da on nije „dobri policajac“ u Srbiji.
Tomislav Nikolić, funkcioner SRS, Glas javnosti, 21.02.08.

Interesantno je da je na proteklom mitingu premijer bio radikalniji u stavovima od zamenika predsednika radikala.
Vladimir Goati, analitičar, Blic, 23.02.08.

Ugljenisanim lešom koji je pronađen u ambasadi SAD poslata je poruka da će ugljenisani leševi biti pronalaženi gde god se pojavi nešto što se Koštunici ne sviđa.
Nenad Čanak, lider LSV, Blic, 23.02.08.

Posle izjave ministra Velimira Ilića da je „i razbijanje demokratija“, ali i cirkularnog elektronskog pisma koje je poslato iz Vlade Srbije u kojima se poziva na bojkot firmi zemalja koju su priznale Kosovo, potpredsednik Vlade Božidar Đelić pokrenuo je tu temu na sednici Vlade ističući da ne bi trebalo povlađivati demonstrantima.
Blic, 22.02.08.

Velimir Ilić: Ne možete ih zvati huliganima što su razbijali neke prozore i povredili nekoliko policajaca. Dragan Šutanovac: Tačnije – 53. Vojislav Koštunica: Ti ljudi, huligani, kako ih zovete, samo su reagovali na kršenje međunarodnog prava. (smeh u sali i burno reagovanje nekih ministara). Šutanovac: Molim vas, pa da ih neko nije organizovao, oni ne bi znali šta da rade. Kakva odbrana međunarodnog prava!?
Iz stenograma sa sednice Vlade, Blic, 22.02.08.

Celu raspravu započeo je vicepremijer Božidar Đelić, kritikujući ponašanje državnog sekretara za Kosovo Dušana Prorokovića, koji je sa zvanične e mail adrese Vlade slao poruke koje počinju sa „Braćo Srbi!“ i pozivao da se bojkotuju inostrane banke, VIP i „Telenor„ mobilne mreže, OMV i „Mol“ pumpe.
Press, 22.02.08.

Nenad Čanak, po mnogo čemu, podseća na karikaturu Musolinija.
Andreja Mladenović, portparol DSS, Politika, 23.02.08.

Čanak je portparola DSS-a nazvao jednim od osnivača klerofašističke organizacije „Obraz“. Njegova izjava je poziv na linč i opravdanje svakom ’patrioti’ da učini ono što su oduvek i želeli nosioci majica sa likom vuka sa crvenom beretkom“, kazao je Čanak.
Beta, 23. 02. 08.

Poslanica LSV u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov podnela je danas krivične prijave protiv ministra prosvete Zorana Lončara i ministra za Kosovo Slobodana Samardžića… Kako se navodi u saopštenju LSV, krivična prijava protiv Lončara podneta je zbog zloupotrebe maloletnika u političke svrhe, odnosno zbog odluke ministra prosvete da jučerašnji dan, kada se održavao veliki miting „Kosovo je Srbija“ u Beogradu, proglasi za neradni dan u osnovnim i srednjim školama… Jerkov je optužila ministra Samardžića da je svojom izjavom da je paljenje i uništavanje policijskih punktova na administrativnoj granici sa Kosovom „legitmna“ reakcija građana zapravo podstrekivao na rušilačke aktivnosti. Prema njenim rečima, takvi neodgovorni potezi članova Vlade Vojislava Koštunice podsećaju na mehanizme koje je, boreći se za opstanak na vlasti, koristio Slobodan Milošević.
Beta, 23. 02. 08.

Bez Vladinog odgovora ostala su ona mnogobrojna, gotovo nedostojna, prozaična, prljava potrošačka pitanja – šta će u narednim godinama, posle namirenja nacionalne politike, srpskoj porodici ostajati za životni trošak, gde ćemo zaposliti decu, da li ćemo uopšte letovati dok borba traje, hoćemo li nastaviti da gradimo nova ognjišta i stanove, od koga ćemo uzimati kredite i pod kojim kamatama, da li ćemo kupovati i nove automobile, a ne samo polovnjake, po kojoj ceni će biti gorivo za vožnju i grejanje, hoćemo li po svetu putovati bez viza, itd. Premijer Koštunica je ta pitanja prezrivo odbacio u svečanom trenutku, kada kreće u odbranu „nacionalnog sećanja i identiteta“.
Dimitrije Boarov, kolumnista, Danas, 21.02.08.

Amerika i druge nečastive sile preko nas, Srba, zamazuju oči muslimanima, za sva zla koja im čine u svetu, a pri tom to dobro i naplaćuju: Papa i Prorok, koji se kolju/Preko srpskih grla i vena/Grle se sad na Kosovu polju/Krvavih ruku do ramena. Tražim za Kosmet, što nam je otet/I za zlo što nam se stalno ponavlja/Božiju crkvu Republiku Srpsku/ Nojevu barku pravoslavlja!
Dobrica Erić, pesnik, Večernje novosti, 21. 02. 08.

Tradicionalno, Srbi su do 1999. glasali za demokrate, koji su im bili bliži po idejama kao stranka srednje klase i „plavih kragni“, radnika, kojima pripada većina Srba iz ranijih talasa migracije. Međutim, posle bombardovanja Jugoslavije, odnosno operacije „Milosrdni anđeo“, koju je predvodio demokratski predsednik Klinton, srpska zajednica se okrenula republikancima. Predstavnici dijaspore ogorčeno kažu da su upravo srpski glasovi u Ohaju presudili da Buš, makar i tesno, pobedi na poslednjim izborima, da bi doživeli da Bušova administracija prva prizna nezavisno Kosovo.
Blic, 21. 02. 08.

Ako je Evropska unija, preko „mladoženje“ iz Jelisejske palate, u stanju da ucenjuje buduću članicu, onda ni Unija ne zaslužuje da joj se Srbija pridruži.
Zoran Ivošević, profesor univerziteta, Danas, 21.02.08.

Danas se na Kosovu i Metohiji sudi i nama i Albancima i Americi, i Engleskoj i Francuskoj koja se odrekla Igoa, De Perea, De Gola…
Amfilohije, mitropolit SPC, Glas javnosti, 22.02.08.

Ne vidim vezu između problema na Kosovu i odricanja od svega što dobijamo saradnjom sa Evropom. Kako će to pomoći Srbima na Kosovu?
Srbijanka Turajlić, profesorka univerziteta, Danas, 21.02.08.

Ako uzmemo u obzir da najveći deo uvoza upravo dolazi iz zemlja EU, onda ostaje jasno da ako budemo bojkotovali svaki strani proizvod nećemo imati šta da kupujemo.
Dragana Simić-Antonijević iz Asocijacije potrošača Srbije, Press, 21.02.08. 

Ako ni ova vlast ne bude umela i htela da u Srbiji obezbedi miran i bolji život, građani će to raditi pojedinačno. Znate već kako – odlaskom. Tako će nam se možda desiti da većina Srba uđe u EU, a Srbija ostane van.
Milenko Vasović, kolumnista, Blic, 24.02.08.

Čak i ako je evropski – jedini put, ne znači da je i pravi.
Branka Nevistić, uvodničarka, Press, 21.02.08.

Strani crtaći nepoželjni u Kini.
Politika, 22.02.08.

Sa RTS skinute američke serije i filmovi.
Blic, 22. 02. 08.

Veli komandant topništva dvajstprve krajiške, Dragutin Šram, svojim vojacima: „Vojaci, bi li mi opalili koju naprama Traka kojih mi je već dost da izrabljuju i ugnjetaju našu braću!“ „Bi!“, vele veseli topnici odjeveni u krasne topničke odore, i već jedan pali a drugi tura prst u uho kako ne bi zaglušio, a u velikoj daljini kuda je đule panulo, čuje se boni ali pravedni jauk Turčina na njegovom maternjem jeziku: „Jao mene, do boga, pogibo!“ „Nije to ništ!“ veli vitez Ferdo Rozencvajg, „njih treba polutiti sabljom ozgo do dolje, evo ovako!“ I prvog Turka na kojeg je naišao, zbiljam raspoluti na dva jednaka djela a da mu taj nije ništa skrivio. Iz dalekoga Beča gledi kroz dalekozor plemeniti car F. Josif, pa kazuje svojoj dražesnoj carici: „Tako, tako, bogo, moj, biju oni, a ne šale se!“
Ljubomir Živkov, uvodničar, Vreme, 21.02.08.

Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje predložio je  Branimira Glavaša za člana Odbora za ljudska i manjinska prava, koji je glatko prošao na saborskom Odboru za izbor i imenovanja.
Blic, 21.02.08.

Najviše su me potresli prijatelji iz Crne Gore kad su mi, razočarani onim što se desilo mom suprugu, rekli kako oni nemaju toliko bogova da ih tako sahranjuju.
Branka Džajić, supruga, Blic, 21.02.08.

Shvatio sam da užas rata koji je upravo protutnjao mojim životom moram pretvoriti u nešto podnošljivo, jedan neljudski trenutak preobraziti u nešto prihvatljivo. Kako? Tako što ću prolivenu krv pretvoriti u crvenu farbu, rane u specijalne efekte, metke u ćorke, razaranje u pirotehniku, zlodela u mizanscen, patnju u glumu, mržnju u sprdnju, strah u smeh.
Goran Marković, reditelj, Politika, 23.02.08.

Dok god ste budala, možete da budete ekscentrični.
Uroš Stojanović, reditelj, Večernje novosti, 24.02.08.

Naš prestaješ biti onog trenutka kad postaješ svoj. Jeftin kliše, ali tačan.
Boris Dežulović, novinar, Politika, 21.02.08.

Peščanik.net, 23.02.2008.