IZVODI IZ ŠTAMPE 25-27.02.08.

Isforsirana nacionalna homogenizacija u “odbranu” od nepravde, praćena ksenofobičnom proizvodnjom neprijatelja koji nam čine nepravdu, uz RTS koji danima pušta ratne i partizanske filmove i policiju koja dopušta paljenje stranih ambasada, sve to toliko podseća na već viđene scenarije da me jeza podilazi.
Mikloš Biro, psiholog, FoNet, 25.02.08.

Šta još treba da izgubimo da bi ti otišao, neprestano okrivljući druge, nikad sebe.
Vladan Batić, lider DHSS u pismu premijeru Vojislavu Koštunici, Beta, 25.02.08.

Ministri u srpskoj vladi dali su neprocenjivi doprinos naučnoj misli novim tumačenjem demokratije. Prema njima, demokratija nije samo pravo na različito mišljenje, već i obaveza da se onima koji drugačije misle polupaju prozori. Imajući u vidu da su pomenuti ministri i profesori i predavači – jedan za “kupiš – prodaš”, a drugi za evropske studije – za praktičnu nastavu bi bilo od koristi da se zna kako da se ova preporuka oživotvori. Da li da se neistomišljenici gađaju istom vrstom kamenica, ili pak da se u razmeni mišljenja, zavisno od stepena neslaganja, koriste kamenice nejednake veličine.
Dušan Miklja, komentator, Blic, 25.02.08.

Nasilje se nije dogodilo na Kosovu, budući da tamo nije napadnut ni jedan Srbin.
Kameron Manter, ambasador SAD u Beogradu, Danas, 25.02.08.

Tragedija se ponavlja kao farsa sa sve pevanjem, pljačkom i paljevinom. Samo što se ovog puta zbiva na ulicama Beograda. Falilo je još samo da Voja Koštunica načulji uši i pita: “Ne čujem dobro. Koga? A. Čedu”.
Miloš Vasić, kolumnista, Danas, 25.02.08.

Jedna jedina stvar je istinski šokantna i jedno je pitanje na koje ne postoji odgovor – da li će Srbija u budućnost zaista sa patikama na nogama?
Aleksandar Saša Ignjatović, uvodničar, Press, 25.02.08.

Previđa se, međutim, da bi srpsko finansiranje kosovske nezavisnosti bilo potpuno tek ako bi se davale pare za plate Tačija i kompanije. Ne sumnjajući u pamet naše političke elite, i ovaj dokaz nepriznavanja kosovske nezavisnosti treba uskoro očekivati.
Srećko Mihailović, čitalac, Danas, 25.02.08.

Srbija u dogovoru sa međunarodnim poveriocima treba da prestane da plaća kosovski dug. Reč je o značajnim sredstvima u iznosu od 100 do 150 miliona dolara koja bi mogla da se preusmere Srbima na Kosovu, a ne da se daju Albancima.
Mlađan Dinkić, ministar, Beta, 27.02.08.

Osim pretvaranja Srba sa KiM u socijalnu kategoriju, a njihovih prvaka u doživotne vođe, mi nismo postigli mnogo u Pokrajini. Jedino u čemu je zvanična Srbija zaista uspela jeste širenje velikih očekivanja i dubokog nezadovoljstva u sopstvenom narodu.
Čedomir Antić, iz Naprednog kluba, Politika, 25.02.08.

U vezi priznavanja Kosova, predložio sam da moramo biti posebno pametni. Napravimo to jedan dan poslije Srbije, a to je i u Saboru Hrvatske rekao visoki funkcioner HDZ-a.
Srđan Milić, crnogorski predsednički kandidat, Vijesti, 25.02.08.

Oni koji se bave novom srpskom istorijom lako će uočiti razliku između 5. oktobra 2000. i 21. februara 2008. I u jednom i u drugom delu nacionalne povesti učestvovao je Tomislav Nikolić: i u vlasti koja je (neuspešno) branila KiM 1999. i u opoziciji koja je (neuspešno) podučavala novu vlast kako da sačuva pokrajinu.
Ljubodrag Stojadinović, komentator, Politika, 25.02.08.

Za razliku od svojih uzora, Mali Sloba i Mali Šeki nisu autodestruktivni, već destruktivni tipovi, i na žalost Srbije, dobri tehnolozi vlasti. Onoj dvojici vlast je bila cilj, ovima sredstvo.
Milan Bečejić, kolumnista, Alo, 26.02.08.

U stalnom sam kontaktu sa NATO kako bi sprečio svakoga da pipne makar i deo teritorije Kosova.
Hašim Tači, kosovski premijer, AP, 27.02.08.

Korice knjige srpske istorije neće biti zatvorene sve dok ne bude zapisana istina da je Kosovo oteto i da Srbija nije pristala da bez krivice bude kriva.
Brana Crnčević, humorista, Glas javnosti, 25.02.08.

Srbija će učiniti sve kako bi uspostavila svoju nadležnost i državne prerogative za sve lojalne građane na Kosovu: Srbe i ne-Albance.
Vojislav Koštunica, premijer, Rojters, 25.02.08.

Šiptari proglasili nezavisnost nad tuđim vlasništvom. Država Srbija i SPC vlasnici su gotovo dve trećine zemlje na KiM. Prema podacima Koordinacionog centra za KiM u srpskom vlasništvu (ali ne i u posedu) je 59 odsto zemlje. Ili u hektarima čak 642.000 od 1.090.500 hektara. Kad je reč o zemlji čiji je vlasnik SPC, koja je bila najveći zemljoposednik na Kosmetu, pretpostavlja se da se radi o čak petini pomenute cifre.
Glas javnosti, 26.02.08.

U redu je da se napravi miting. Ali ne bi bilo loše i da se organizuje jedan skup od svega 200-300, najviše 500 poslovnih ljudi, privrednika i preduzetnika, vlasnika privatnih preduzeća, pretežno srednjih, ali i malih – pre svega izvoznika. I da među njima bude svih, a naročito Albanaca, Bošnjaka, Mađara.
Ekonomist, 25.02.08.

Okupljeni građani (u Banjaluci) nosili su transparente “Kosovo je Srbija”, “Hoćemo samostalnost RS”, “Priznajte Republiku Srpsku Krajinu”, a bile su istaknute i srpske zastave. Među učesnicima mitinga bila je i grupa od oko 20 pripadnika četničkog ravnogorskog pokreta.
Beta, 27.02.08.

Primera kao što je nezavisnost Kosova nije bilo u 20. veku. To se ne može porediti čak ni sa ratovima, jer je rat, iako strašna kataklizma u istoriji čovečanstva sa pogibijama i smrću ljudi, pravno stanje.
Natalija Naročnicka, predsednica ruskog Fonda istorijske perspektive, Tanjug, 25.02.08.

Da su Rusi hteli da budu na Kosovu, ne bi otišli 2003. I ne treba zaboraviti da je ruske snage povukao upravo predsednik Putin… Zato sada kritikuje sa strane. Moram podsetiti i da Rusi nisu tražili da budu na severu, u Pomoravlju ili Metohiji gde bi čuvali manastire, nego su držali prištinski aerodrom i zone u kojima nema Srba.
Oliver Ivanović, kosovski političar, Dnevnik, 25.02.08.

Naše je da budemo zahvalni Rusiji što je uzela našu državu u svoju moćnu zaštitu. Ljubav se međutim, uvek dokazuje žrtvom, tako da bi bilo bolje da se u vreme našeg najvećeg približavanja Evropi nije dogodila ovakva privatizacija Naftne industrije Srbije.
Čedomir Antić, istoričar, Dan, 25.02.08.

Vlada Albanije poklonila je vladi Kosova zgradu za ambasadu u Tirani koja se nalazi između ambasada Rusije i Srbije.
Alo, 26.02.08.

Sa Rusijom treba hitno da raskinemo odnose. Kod nas može da se desi da novinar iskaže svoje mišljenje, možda čak i na državnoj TV, ali ne i u Rusiji.
Vesna Pešić, funkcionerka LDP-a, Kurir, 25.02.08.

Nova Srbija će vrlo brzo u parlamentu tražiti ukidanje pretplate za RTS. To nije javni servis. Svako veče gledam srbomrsce na RTS.
Velimir Ilić, ministar, Kurir, 25.02.08.

A to što je jedan Srbin u vladi (Hrvatske) ne govori o multietničnosti i slobodama za Srbe. Pa i u ustaškoj vladi, pred kraj rata, jedan ministar je bio Srbin… Čak su (Kosovsku) Mitrovicu, s okolinom, nemački okupatori priznali za deo Nedićeve osakaćene Srbije 1941.
Momčilo Pavlović, uvodničar, Večernje novosti, 25.02.08.

Još je nerazumljivija izjava Filipa Vujanovića (crnogorskog predsednika) da je posjećivao mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija jer je “dužan da se ponaša kao predsjednik sekularne države”.
Mihailo, mitropolit CPC, Vijesti, 25.02.08.

Upitan da li to znači da je i on sam (Aleksandar Karađorđević) konačno odustao od mogućnosti uspostavljanja monarhije, rečeno nam je da “prestolonaslednik nije odustao od te ideje, zato što se ne može odustati od sudbine”.
Kurir, 25.02.08.

Vojvodina nije samo bankomat iz koga se vadi novac. Bojan Kostreš, predsednik vojvođanske skupštine,
Alo, 26.02.08.

Da li ćemo zbog Kosova morati da se odreknemo Evrope, ili će samo taj put biti duži i mukotrpniji, dilema je kojom će se narednih meseci, nadamo se ne i godina, baviti analitičar. U vizuri običnih građana ta dilema ima verovatno samo jedno značenje, sažeto u vidu poruke “Putuj Evropo. Ne čekaj na nas”.
Iz redakcijskog uvodnika, Danas, 25.02.08.

Peščanik.net, 27.02.2008.