IZVODI IZ ŠTAMPE 03-05.03.08.

Tadić (Boris) je rekao da je kandidatu za predsednika Ruske Federacije Dmitriju Medvedevu uputio jasan i oštar protest zbog izveštaja objavljenog na državnoj televiziji Rusije u kojem se vređa ubijeni premijer Srbije Zoran Đinđić.
Blic, 03.03.08.

Zbogom EU, ne trebaš nam kad si takva, poručio je prošle nedelje premijer Vojislav Koštunica preko ruske televizije na engleskom jeziku.
Mijat Lakićević, uvodničar, Ekonomist, 03.03.08.

Sada je prioritet Kosovo, a ne evropske integracije i tako će da bude sve dok pokrajina ponovo ne postane neotuđivi deo Srbije.
Predrag Bubalo, ministar, Srna, 03.03.08.

Građanima Hrvatske važnije je da zaštite ribu u svom delu Jadrana nego da uđu u Evropsku uniju, pokazalo je istraživanje objavljeno u Zagrebu. Čini mi se da tamo niko nije optužio Ivu Sanadera da vodi „ludačku politiku” i da mu je vlada kao „konc logor” samo zato što traži da se poštuju državni interesi i da se ne dozvoli Italijanima i Slovencima da ribare u zaštićenom pojasu, iako te dve zemlje prete da će sprečiti ulazak Hrvatske u Uniju ako se ne izađe u susret njihovim zahtevima. Srbija je, ipak, u drugačijoj situaciji. Njoj će u narednih deset godina neminovno biti postavljen zahtev da prizna nelegalno proglašenu državu Kosovo ako želi da uđe u EU (ili čak da joj se nešto više približi), a odgovor tada može biti sličan onome koji je davno dao komičar Gručo Marks grupi svojih holivudskih kolega: „Neću da budem u klubu koji u članstvo prima ljude kao što sam ja”.
Vladimir Radomirović, komentator, Politika, 05.03.08.

Koji je to bolji život sa ukusom poniženja u ustima? Koji to bolji život bez osećanja individualnog i kolektivnog dostojanstva? Koji to bolji život sa punim frižiderom i novim automobilom ispred nove kuće, ako vam komšija spava sa ženom? O tome se radi – kakav crni bolji život. Nemojte mi reći da je u duhovnoj vertikali jednog naroda debelo crevo važnije od kičme. Da je važniji čmar od srca. Ali, mislim da je to moguće pomiriti.
Siniša Kovačević, dramski pisac, Večernje novosti, 03.03.08.

Slušam (Vuka) Jeremića i delimično blažim tugu zbog Kosova. Čovek je sila. U samo nekoliko dana prošle nedelje održao je lekciju iz etike i međunarodnog prava bugarskim, hrvatskim, albanskim i ostalim diplomatama Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a onda u „Njujork tajmsu“ natrljao nos i razmaženoj američkoj administraciji. Biranim, ali jasnim i oštrim rečima, Jeremić je Evropljane prozvao za slepo poslušništvo i poniznost pred nasrtljivim i nelogičnim zahtevima SAD – da Kosovo bude priznato za nezavisnu državu. Odmah zatim i Amerikancima je, u brk, objasnio šta misli o njihovom nemilosrdnom kidisanju na srpsku zemlju.
Miloš Garić, uvodničar, Press, 03.03.08.

Sada je, s izuzetkom onih koji mrze Koštunicu, velika većina Srba apsolutno ogorčena na američku vladu.
Obrad Kesić, balkanolog, Kurir, 03.03.08.

Politika koju DSS trenutno forsira Srbiju vodi u samoizolaciju i preti da je pretvori u poligon za odmeravanje snaga velikih svetskih sila – preko leđa naših građana.
Mlađan Dinkić, ministar, Blic, 03.03.08.

Zaboravlja se da su strani bankari naši najbolji ambasadori sve dok ne razbijamo njihove filijale. Mogu samo da kažem „hvala bogu da u Srbiji ljudi jedno pričaju, a drugo rade“. Čini mi se da najveći zagovornici domaćih banaka svoje račune drže u stranim. Na račun EU upućuju se najgrublje uvrede i komentari, a istovremeno se od nje traži finansijska pomoć. Razbijaju se filijale stranih banka, a od njih se očekuje još više kredita pod povoljnijim uslovima.
Radovan Jelašić, guverner NBS, Beta, 03.03.08.

Tamo daleko, negde u Evropi, naši prijatelji zabrinuti su za nas… Grozničavo smišljaju planove za spas naše duše, kad svoje nemaju.
Margit Savović, kolumnistica, Svedok, 04.03.08.

Problem Balkana nije Kosovo, nego Srbija.
Danijel Server, analitičar, Politika, 05.03.08.

Nama je sve već odavno jasno. Znamo da moramo da budemo jaki. Samo neka pokušaju da priznaju naše Kosovo. Neka samo pomisle na to. Videćete da će nakon toga veoma brzo izgubiti takvu svoju naviku.
Dmitrij Rogozin, ambasador Moskve pri NATO, Politika, 05.03.08.

To što Zapad radi Srbiji je silovanje srpske nacije.
Dmitrij Rogozin, delegat Rusije u NATO, Večernje novosti, 04.03.08.

Jesam nacionalista, i tim se ponosim, ali za razliku od tih mojih koalicionih partnera, ja razmišljam realno. Stranu nisam promenio, ali moramo da budemo pragmatični! Ama, molim vas lepo, evo Austrijanci u Jagodinu treba da ulože 14 miliona evra u gradnju deponije. I šta ja treba da im kažem? Da neću da radim s njima jer je njihova vlada priznala Kosovo?! E pa, što se moje opštine tiče, to neće moći! Ne može! Ne dam!
Dragan Marković Palma, gradonačelnik Jagodine, Press, 03.03.08.

Umesto naroda, na molebanima viđam visoke funkcionere. Ispada da su tamo da bi molili Boga da on zamoli Buša i Ban Ki Muna da ponište odluku o nezavisnosti Kosova. Ja u crkvu idem kad mi je slava, kad postim ili kad mi je, ne daj Bože, neko bolestan… Lako je iz Beograda slati studente i govoriti „napred“! Tadić, Koštunica, Nikolić i stranački lideri treba da odu u Merdare i da komanduju „za mnom“, a ne „juriš„! Ali, ni od toga nema ništa, jer se ratom ništa ne postiže.
Dragan Marković Palma, gradonačelnik Jagodine, Kurir, 03.03.08.

Ajmo neka se Kosovom bave premijer i predsednik i ministar Samardžić, a da ostali rade svoj posao.
Dragan Marković Palma, predsednik opštine Jagodina, Glas javnosti, 04.03.08.

Reakcije čitalaca bile su brojne i mogle bi se sažeti u dve rečenice: „Čak je i Palma shvatio realnost, dok Vlada Srbije živi u fantazijama. Šta smo dočekali, da je Palma glas razuma“.
Milorad Ivanović, komentator, Blic, 03.03.08.

Palma sigurno ima debele razloge zašto je svoje stavove približio DS i G17 plus, pa čak i LDP. Možda je sklopio neku novu koaliciju.
Miroslav Markićević, potpredsednik Nove Srbije, Kurir, 04.03.08.

Umesto Hašima Tačija, Ujedinjenih nacija i Evropske unije, na udaru su somborski pekari – Albanci i Goranci po nacionalnosti. Građani Srbije kažnjavaju građane Srbije. Ako je akcija trajna, krajnji cilj je da pekari koji nisu Srbi ostanu bez mušterija, te budu primorani da zatvore radnje i potraže drugo zanimanje. Verovatno i drugo mesto boravišta. U tom slučaju oni koji dele besplatan hleb ostaće jedini snabdevači, steći će neograničenu vlast na somborskom tržištu i mogućnost da višim cenama naplate ono što su podelili. Skrivajući se iza Kosova, delioci besplatnog hleba uništavaju konkurenciju.
Iz redakcijskog komentara, Danas, 03.03.08.

Somborci su, ni krivi ni dužni, sada stavljeni u položaj neprijatan i potencijalno opasan: „Nećeš besplatno? Hoćeš Šiptaru da plaćaš? Aha, tico! Kakav si ti Srbin?“ i već možete misliti. Da su barem ponudili hleb za tri dinara, a ne džabe.
Miloš Vasić, uvodničar, Danas, 03.03.08.

Besplatno deljenje hleba koje sramoti sve Somborce, koje sramoti Vojvodinu i celu Srbiju, traje svakog jutra sve do danas, a da pri tome niko od nadležnih nije osetio potrebu da nešto učini i od bahatog uma malobrojnih zaštiti svoje komšije. Nije valjda da lokalna samouprava, osim saopštenja, nema drugog načina borbe protiv ovog šovinističkog istupa, i da li grupe nacionalista treba da u naziv svoje organizacije upišu svoju ideologiju da bi državni organi umeli da ih prepoznaju…Sa pedesetak vekni malo njih je nahranjeno, ali su svi osramoćeni.
Aleksandra Isakov, uvodničarka, Politika, 04.03.08.

Mi više nismo u stanju da trpimo torturu DSS-a na Kosovu.
Goran Bogdanović, funkcioner DS, Politika, 04.03.08.

Srpska devojčica sa Kosova Slobodanka Tasić, čije je potresno pismo predsednik Srbije Boris Tadić pročitao na Savetu bezbednosti, bila je primorana da zbog pretnji Albanaca napusti Kosovo i Metohiju, rekao je juče šef diplomatije Vuk Jeremić na sednici Saveta UN za ljudska prava u Ženevi. „To je bilo previše za porodicu ove mlade Srpkinje sa Kosova – za Anu Frank sa Balkana“, ukazao je Jeremić.
Tanjug, 04.03.08.

Muslimanski građani Srbije uživaju punu versku slobodu. To se jednako primenjivalo na muslimansko stanovništvo na Kosovu i Metohiji i u vreme bivše Jugoslavije i sada u Srbiji.
Vuk Jeremić, šef diplomatije, Beta, 05.03.08.

Konačno, ako mi smemo kao Srbija da postavljamo ikada, ikada, ikome ikakav uslov to je praktično jedan mali, mali uslov, a to je da oni koji žele s nama da potpišu ugovor o pridruživanju, dožive Srbiju kao jedinstvenu državu.
Miloš Aligrudić, funkcioner DSS, Danas, 05.03.08.

Parlamentarna delegacija Srbije nije došla na jučerašnji skup Zapadnoevropske unije pod nazivom „2008: odlučujuća godina za zapadni Balkan“ održanom u Ljubljani, zbog planiranog prisustva kosovskog premijera Hašima Tačija.
Beta, 05.03.08.

Ogromnoj većini Albanaca uopšte ne pada na pamet da se potresaju zbog srpske politike. Pošto su više od dve decenije sami živeli u paralelenom svetu, znaju da je to psihološki važno, ali suštinski nebitno.
Dušan Janjić, analitičar, Dnevnik, 05.03.08.

Proglašenje jednostrane nezavisnosti južne srpske pokrajine dovešće do pravog investicionog buma na severu Kosmeta i u srpskim enklavama, koje očekuje ulaganje od 5,6 milijardi dinara, koliko je određeno budžetom Srbije. Ministarski kabinet premijera Vojislava Koštunice nikada češće nije posećivao Kosovo.
Kurir, 05.03.08.

Performansom u okviru kog je izvedeno javno suđenje međunarodnoj zajednici juče je ispred Okružnog suda u Kosovskoj Mitrovici nastavljen protest radnika pravosudnih organa srpske nacionalnosti… Najviši zvaničnici Ujedinjenih nacija i Unmika simbolično su osuđeni na doživotnu robiju bez prava žalbe.
Beta, 05.03.08.

Da li kasno Marko na Kosovo stiže, pokazaće dani i meseci pred nama. Isto kao što će se videti i da li ovaj Marko – Vlada Srbije deli Kosmet sa Šiptarima.
Glas javnosti, 05.03.08.

Ne bih voleo da vidim ijednog Šiptara sa srpskim pasošem. Ja bih i ove sa juga Srbije poslao na Kosovo, a Srbe sa severa Kosova u južnu Srbiju i sve bi se to lepo sredilo.
Aca Lukas, muzičar, Nedeljni telegraf, 05.03.06.

Našem narodu jeste upućena poruka onih trista hiljada ljudi da ne damo Kosovo, ali je u svet otišla jedna druga poruka – da smo mi jedan divalj narod i da je otimanje Kosova čin koji je opravdan.
Stojan Stamenković, ekonomista, Ekonomist, 03.03.08.

Slažem s Kusturicom u jednom, da imamo pravo na svoj mit o Kosovu. No, mislim da imamo pravo na sve svoje mitove. I one koji govore o heroici naroda i one koji čuvaju zdrav razum i one koji nam pomažu da preživimo i nađemo svoje mesto pod suncem. Naročito one koji nam pomažu da izbegnemo budale, ucenjivače, hulje, prevarante, šarlatane, secikese, lažne prijatelje i još lažnije patriote.
Nebojša Krstić, savetnik, Danas, 04.03.08.

Albanci otvoreno priznaju da imaju dva instrumenta za disciplinovanje Srbije i severa Kosova. Prvi je jug Srbije, a drugi su leđa Srba ispod Ibra.
Momčilo Trajković, kosovski političar, Dnevnik, 04.03.08.

Vladika Artemije naložio je juče sveštenstvu i monaštvu Eparhije da ne održava kontakte sa predstavnicima prištinskih vlasti, misije EU u Pokrajini, kao i sa predstavnicima zemalja koje su priznale Kosovo.
Beta, 04.03.08.

Svi mediji… morali su da svakom voditelju obezbede bedževe „Kosovo je Srbija“. Samo na tom primeru može da se vidi kako funkcioniše naša vlast. I koliko stravično kasni.
Slobodan Antonić, analitičar, Svedok, 04.03.08.

Čini se da je samo pitanje vremena kada će Albanci shvatiti da im je ponuda Beograda koju su glatko odbili, zapravo, po njih bila bolja. I da bi svi oni po srpskoj formuli „više od autonomije – manje od nezavisnosti“, dobili više nego što im daju mecene njihove kvazidržave.
Ljiljana Staletović, uvodničarka, Glas javnosti, 04.03.08.

Dok god Beograd bude držao tenziju oko Kosova, imaće podršku Moskve.
Đorđe Vukadinović, analitičar, Press, 04.03.08.

Kakva je poruka u tome što Ristivojević (Branislav, savetnik Koštunice) drži govor o patriotizmu obučen u američku pilotsku jaknu koja je službena uniforma američkih pilota, model „avireks G2“, naveo je Čanak (Nenad, lider LSV) i dodao da se Ristivojević u „američkoj vojnoj uniformi“ juče pojavio pred kamerama u Zvečanu.
Tanjug, 04.03.08.

U Gračanici, u kojoj žive Srbi, policijsku stanicu su napustili srpski policajci, koji su skoro isključivo i radili ovde, i odmah su ušli Albanci. Onda su lokalni lideri pisali peticiju Kforu tražeći pojačane mere bezbednosti, jer se već osećaju ugroženo ulaskom Albanaca u Gračanicu.
Rada Trajković, kosovska političarka, Kurir, 03.03.08.

Nekima se čini da će, ako polože kosovski zavet, biti zauvek nedodirljivi od opasnosti koju donose ovozemaljska pitanja.
Dragoljub Žarković, komentator, Blic, 03.03.08.

„Uvođenje ovih tehnologija (biometrijski čip) predstavlja samo početak globalnog totalitarnog društva…, izjavio je đakon Oliver Subotić. Subotić smatra i da s rezervom treba uzimati stavove kompanija koje proizvode i prodaju biometrijsku opremu, jer je njihov motiv svima jasan.
Glas javnosti, 04.03.08.

Predsednik Upravnog odbora Centra za civilno-vojne odnose Miroslav Hadžić je ocenio da nas sve čeka „budućnost Orvelovog Velikog brata“, jer je u mnogim društvima, pogotovo razvijenim, uspostavljen sistem kontrole kamerama, pod obrazloženjem da je to zbog saobraćaja.
Glas javnosti, 04.03.08.

Apel dobrovoljnim davaocima krvi koji imaju nultu grupu, emitovan na čačanskoj lokalnoj televiziji, podstakao je kažnjenike i zaposlene u Okružnom zatvoru u tom gradu da i oni ponude dragocenu tečnost. Akcija koju su zajedno inicirali deset zatvorenika i 11 službenih lica zatvora trebalo je da omogući lečenje jednog od pacijenata, ali ih je u tome zaustavio zahtev beogradskog Instituta za transfuziju, koji je poručio da se krv može uzeti samo od zaposlenih, a ne i pritvorenika.
Glas javnosti, 04.03.08.

Prvi posle Bin Ladena smo napali teritoriju SAD, jer ambasada je suverena teritorija države… Ako je Kosovo sveta srpska zemlja s 15 manastira, kako to da Srem nije sveta srpska zemlja sa 17, ili Vojvodina sa 27 manastira.
Nenad Čanak, predsednik LSV, Dnevnik, 04.03.08.

Kada pokrenemo pitanje vojvođanske autonomije zamera nam se da želimo da se otcepimo. Ne, ne želimo. Jedino što želimo je da otcepimo vojvođanska sredstva iz tuđih ruku. Želimo da od Srbije napravimo Vojvodinu, jer će je upravo Vojvodina uvesti u Evropu.
Bojan Kostreš, funkcioner LSV, Danas, 03.03.08.

Za premijera bi se moglo reći da je „Bećković u politici“.
Saša Ilić, novinar, Beton, 04.03.08.

Pročitao sam da su tokom ne tako davnog rata u Bosni divlje životinje preplivavale Drinu i bežale od krvavih, ratnih sukoba. Jaka metafora. Nema većih zverova (gramatički nepravilno ali dobro zvuči) od ljudi.
Dušan Spasojević, pisac, Blic, 04.03.08.

Šetajući po Knez Mihailovoj, gledajući valjda jesu li popravljene posledice demokratije, Velimir Ilić se oborio na „izdajničke medije i grupe”, koji mogu da očekuju batine ako prekorače (zadate, usvojene?) patriotske kriterijume. Neko se setio da je rodoljublje opasna igra kad pravila postavljaju vladajuće oligarhije. I Velja beše za neke izdajnik i dezerter, koji se spasavao hajdukujući po planini lepog devojačkog imena: Jelica. Može biti da je u tim časovima svog bežanja od izdajničke etikete maštao o tome da i on jednoga dana bude kriterijum za ljubav prema otadžbini.
Ljubodrag Stojadinović, kolumnista, Politika, 03.03.08.

Ko preti Čedomiru Jovanoviću, ne samo da nije tajna za redakciju Kurira, već ni za obične građane. Dovoljno je pratiti izjave Koštuničinih ministara u poslednje vreme. Ne mislim samo na jedinog magistra u Srbiji koji ima bazen u kući.
Zoran Ostojić, funkcioner LDP, Kurir, 03.03.08.

Molitve Crkve za vraćanje (crkvene) imovine bile su intenzivirane u poslednjoj deceniji 20. veka, kada je bio donet čak i zakon u Skupštini Srbije.
Glas javnosti, 03. 03. 08.

Ne može rezolucija jedne opozicione stranke da utvrđuje politiku i strategiju Vlade.
Nada Kolundžija, šefica poslaničkog kluba DS, Danas, 05.03.08.

Bilo mi je teško da Radmilovića naslikam kao čoveka, a ne kao „ulogu“, da uradim Zorana alhemičara kakav je bio u životu.
Ljubisav Milunović, slikar, Večernje novosti, 05.03.08.

Ne spremamo ništa. Mi smo uvek spremni.
Aleksandar Vučić, funkcioner SRS, Glas javnosti, 05.03.08.

Zakon o sahranjivanju i grobljima, objavljen u Službenom listu SRS, broj 20/77, 6/89, 53/93, 67/93, 48/94, u članu 2 jasno kaže da se sahranjivanje umrlih može vršiti van groblja jedino u slučajevima predviđenim posebnim zakonom, kada su vanredne situacije, kao što su ratno stanje, elementarne nepogode, epidemije i drugo. Samo u tim slučajevima Skupština opštine može doneti odluku da se umrli sahranjuju u dvorištima, parkovima, njivama i drugim javnim površinama. Vi ste manipulacijom izvukli iz konteksta deo zakona i tako doneli nezakonitu odluku, kojom ste omogućili da se Slobodan Milošević privilegovano sahrani u svom dvorištu.
Iz zahteva požarevačkog „Otpora“ da se premesti grob Slobodana Miloševića, Kurir, 05.03.08.

Održiva varijanta je ona koju lepak vlasti drži zajedno. To je najjači lepak. To će njima pomoći da ostanu zajedno sigurno još neko vreme, a onda i to što drugih varijanti nema – novi izbori ne bi doveli do nove raspodele moći. I na kraju zajedno će ih držati i saznanje da bi se onome ko prvi rasturi ovu koaliciju to obilo o glavu.
Zoran Stojiljković, politikolog, Politika, 05.03.08.

Nemam razumevanja za momka koji kaže da njegova stranka neće da razgovara sa trećim koalicionim partnerom, a pri tom je i on lično sa njima u gradskoj vlasti. A tek za nekog Ristivojevića, koji je bio među glavnima na skupu za Vojislava Šešelja? Ili za nekog pomoćnika ministra, Kljakića, koji je razočaran time što „samo“ 19 odsto ljudi podržava vojno rešenje za Kosovo?!
Dragan Šutanovac, ministar, Press, 05.03.08.

Božidar Delić (poslanik radikala) je dodao da je njihovog aktivistu na Brankovom mostu u Beogradu pretukla žandarmerija, a potom i policija, kad se vraćao s mitinga, na kojem je „bio zadužen da broji autobuse“.
Dnevnik, 05.03.08.

Nije patriotski bojkotovati stranu robu, patriotizam je napraviti bolji domaći proizvod. Ljubav prema svom narodu ne mora da podrazumeva mržnju prema drugom. A možda je, u stvari, najviše u pravu Mark Tven: „Nacija je podeljena: jedna polovina su patriote, a druga izdajnici, ali je teško reći koji su koji”.
Milan Mišić, uvodničar, Politika, 05.03.08.

Sindikati se žale da se ministar bavi svim i svačim samo ne svojim poslom. Novinari kada traže intervju od ministra, dobijaju odgovor da može ako će govoriti o Kosovu i političkim temama. Ne može Kosovo da zameni baš sve, i da bude pokriće neznanju, nesposobnosti i neradu. Zoran Lončar, tako se zove čovek koji zauzima mesto ministra prosvete, kao da svojim političkim opservacijama traži sebi neku drugu funkciju. Kao da njegov patriotizam, energija i ideje ne mogu da se razmahnu na mestu prvog čoveka prosvete.
Milenko Vasović, uvodničar, Blic, 05.03.08.

Rizično je misliti normalno. Razum se žigoše kao izdaja Kosova, pa se Srbija pameti pretvorila u preplašenu senku. Preko noći nam je poništen kalendar i našli smo se, opet, u 1990. godini, samo što su sada pusti trgovi otpora.
Vuk Drašković, pisac, Blic, 05.03.08.

Ako se ovako nastavi, život će zaista proći pored nekoliko generacija građana Srbije dok oni budu glava okrenutih na drugu stranu.
Jelena Tušup, komentatorka, Blic, 04.03.08.

Obraćam se svakom čitaocu koji ne voli da umre.
Milorad Pavić, pisac, Glas javnosti, 03.03.08.

Peščanik.net, 05.03.2008.