IZVODI IZ ŠTAMPE 17-19.03.08.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je naveo da je ministar Samardžić ponudio „neki plan Unmiku”, ali da lično ne zna koji su planovi Ministarstva za Kosovo i Metohiju, istakavši i da je „skandalozno što Ministarstvo odbrane nema Akcioni plan za Kosovo i Metohiju koji je Samardžić ponudio Unmiku”.
Politika, 19.03.08.

Slovenija sprejom povratila 0,0015 odsto teritorije.
Politika, 19.03.08.

Fejt (Piter, predstavnik EU za Kosovo) bi ovde bio nelegalno, i rizikovao bi da ga na severu, kada dođe, uhapsimo.
Milan Ivanović, kosovski političar, Glas javnosti, 19.03.08.

Sporazum koji je Srbija ponudila Unmiku, a koji je Samardžić (Slobodan) predao zameniku šefa Unmika Lariju Rosinu, kako prenosi prištinski list Zeri, odbijen je. Isti dnevnik piše i da je Vlada Srbije predlagala da, zajedno sa međunarodnim predstavnicima, preuzme kontrolu nad srpskim enklavama na Kosovu, kako bi se osiguralo sprovođenje Rezolucije 1244.
Glas javnosti, 19.03.08.

Nijedna srpska glava ne sme više pasti na ovom prostoru, a da ne bude osvećena!
Nebojša Radulović, potpredsednik opštine Leposavić, Kurir, 19.03.08.

Slobodan Samardžić, ministar za Kosovo i Metohiju, kako saznaje „Blic“, preuzeo je na sebe odgovornost za bezbednost i život građana na severu Kosova na poslednjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, održanoj 26. februara. Na toj sednici, sazvanoj posle proglašenja nezavisnosti Kosova i demonstracija u Beogradu, Samardžić je zastupao stav da je potrebno održavati tenzije na severu Kosova, obrazlažući da će to doprineti nepriznavanju nezavisnosti. Predsednik Srbije Boris Tadić tada je uzvratio pitanjem da li je ministar za Kosovo svestan visokorizične bezbednosne situacije u kojoj se Srbija i njena južna pokrajina nalaze, te da ukoliko padne ijedna srpska žrtva na Kosovu, može uslediti krvoproliće širih razmera koje neće biti moguće zaustaviti. Predsednik je zatim zatražio da se odmah jasno naznači ko snosi odgovornost u tom slučaju za bezbednosnu situaciju i život Srba na Kosovu i ko je odgovoran za poteze koje Srbi tamo povlače. Samardžić je odgovorio da je lično odgovoran za bezbednost u tom delu srpske pokrajine.
Blic, 19.03.08.

Ako je državnom vrhu stalo do ljudi na Kosovu, mora da ih sačuva. Ekonomski i diplomatski. Pozovite i Srbe da se uzdrže od nasilja. Ne smemo Srbe sa Kosova dovoditi u poziciju da u partiji u kojoj je ulog visok, njihovi životi budu adut iz rukava.
Nikola M. Jovanović, uvodničar, Blic, 19.03.08.

Omladina Demokratske stranke Srbije najavila je da će danas u centru Beograda u 12 sati i 44 minuta organizovati akciju pod nazivom „Kosovo je Srbija“, javlja Tanjug. U saopštenju Informativne službe DSS navodi se da će se akcija održati u Knez Mihailovoj ulici ispred „Ruskog cara“ i da će joj prisustvovati ministri prosvete i vera Zoran Lončar i Radomir Naumov, državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković, kao i portparol Andreja Mladenović.
Glas javnosti, 17.03.08.

Kosovo je Srbija, jer to piše u Ustavu Srbije.
Milan Škulić, profesor BU, Politika, 18.03.08.

Za razliku od 17. marta 2004; 17. februara ove godine je kosovska „vlada“ na centralnom prištinskom trgu, u čast proslave „nezavisnosti“ servirala tortu od 1.000 kila u obliku pokrajine i pozvala komšije Srbe da dođu da se zaslade. Verovatno je to za neko vreme poslednji slatki zalogaj za nealbance…
Mihailo Medenica, uvodničar, Politika, 17.03.08.

Zauzimanjem zgrade suda u Kosovskoj Mitrovici, radnici pravosudnih organa srpske nacionalnosti otkrili su još jednu tačku Akcionog plana za Kosovo i Metohiju. U Miloševićevo vreme takve akcije nazivane su oslobađanjem. Sada je to uzvratna mera povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti. Izveštači s lica mesta javili su da je kapija kosovskomitrovičkog suda razvaljena upotrebom sanitetskih vozila. Iz toga sledi da iza navodno samoorganizovanih građana i radnika stoje neke institucije države Srbije. Neko zvanično lice moralo je potpisati nalog da se vozila za prevoz bolesnika (zlo)upotrebe za izvršenje političkog zadatka.
Iz redakcijskog uvodnika, Danas, 17.03.08.

Nije čudo što je u slovenačkom parlamentu rasprava o priznanju Kosova trajala skupa koliko i odlučivanje o tome hoće li država kandidovati Maribor za organizaciju zimske univerzijade 2014, uz dopunu Zakona o ratarsko-šumarskoj komori Slovenije.
Svetlana Vasović-Mekina, dopisnica, Politika, 18.03.08.

Zašto se čudimo što nam Amerika otima Kosovo? Amerikanci su već uveliko zgrabili placeve na Mesecu.
Jasmina Ana, uvodničarka, Politika, 18.03.08.

„Odgovor je dat na Vidovdan još 1389. godine“. Artemije, vladika SPC na pitanje „Koga će naredne srpske generacije i nacionalna istorija proklinjati, one koji su uvereni da treba ići u EU po svaku cenu ili one koji su za Kosovo (Srbiju) po svaku cenu?
Glas javnosti, 18.03.08.

Hodamo tananom linijom, na ivici noža! Upravo smo na toj najrizičnijoj tački. Ukoliko se pod hitno ne zaustavi nasilje i balvan revolucija, to može da preraste u tragične posledice. Neko će stradati! A onda nema povratka. Imaćemo sukobe koji se neće moći kontrolisati. Ima još samo malo vremena za hitnu reakciju Beograda. Bar Srbima, iz novije istorije, treba da je jasno da ako imate balvan revoluciju, imate i Kninsku krajinu i iseljavanje Srba.
Ninoslav Krstić, penzionisani oficir, Blic,18.03.08.

Ovo što su nam uradili vratićemo im.
Slobodan Samardžić, tehnički ministar Mitrovčanima, Blic,18.03.08.

Vlasti u Beogradu su dužne da narodu severno od Ibra prenesu jasno poruku da bilo kakvim prizivanjem nasilja mogu samo da otežaju svoju situaciju, zemljake iz južnog Kosova ostave na milost i nemilost Albancima, a Srbiji vežu ruke jer će biti optužena da ruši upravo ono za šta se zalaže – Rezoluciju 1244 i prisustvo UN (a ne EU) na Kosovu.
Milorad Ivanović, uvodničar, Blic, 18.03.08.

Albanska deca (na Kosovu) s tri, četiri godine, igraju se na ulici, i čim primete ćirilicu na autobusu, automatski se saginju za kamen.
Peter Handke, pisac, Večernje novosti, 18.03.08.

Kosovo sada predstavlja najveći američki nosač aviona, sa 200.000 albanskih dobrovoljaca spremnih za istočni front.
Radoslav Gaćinović, ekspert, Svedok, 18.03.08.

Savršeno je jasno da će politiku svoje vlade umešnije tumačiti ambasadori od sekretara, na primer, ili, kako je to podrugljivo primetio Palma, od kafe kuvarica… Drugim rečima, nije logično da, kako tvrdimo, najvažniju diplomatsku bitku prepustimo nižim ešalonima.Time, najzad, otkrivamo da nam ni sam smisao diplomatije nije jasan jer bi, da je drugačije, znali da čak i varvarska plemena strane izaslanike nisu proždirala, već s njima razgovarala.
Dušan Miklja, uvodničar, Blic, 17.03.08.

Za koncert posvećen Zoranu Đinđiću lično sam birao program, petu Betovenovu simfoniju koja predstavlja istovremeno cilj, energiju i budućnost. To je i direktna poruka ovog koncerta.
Uroš Lajovic, dirigent, Glas javnosti, 17.03.08.

Dok broj Đinđićevih prijatelja raste (kao prvoboraca posle II svetskog rata), dok njegov lik i delo izrastaju u mit, njegovo ubistvo tone u mrak.
Mijat Lakićević, uvodničar, Ekonomist, 17.03.08.

Razmišljao sam o tome, o tim neverovatnim pritiscima, uslovljavanjima kojima je Srbija bila izložena od oktobra 2000. godine. Kao da se ništa nije promenilo. A promenilo se mnogo štošta. Zoran Đinđić je bio premijer u jedno teško vreme i nosio se sa velikim teškoćama. U nekim stvarima smo se slagali, u nekima smo imali različita mišljenja. Ali, težina problema i iskušenja pred Srbijom nikako da se smanje.
Vojislav Koštunica, tehnički premijer, na pitanje “O čemu ste razmišljali, kada ste polagali venac 12. marta”, Politika, 17.03.08.

Ideja Koštunice je: Hoću da zauvek budem premijer Srbije, Rusija to treba da mi obezbedi, a ja ću joj zauzvrat pokloniti najznačajniji privredni resurs Srbije i time joj omogućiti neograničeni politički uticaj na Balkanu.
Nenad Čanak, lider LSV, Dnevnik, 17.03.08.

Kao čovek koji ne može da podnese da ga kao Premijera u Vladi preglasava Dragan Šutanovac ili da mu svoje zahteve iz Haga telefonom čita Vojislav Šešelj, moguće je da će se DSS sa Koštunicom na čelu odlučiti za to da uopšte ne ulazi u Vladu ako Koštunica ne bude bio premijer i ako Vlada ne bude radila konsenzusom, odnosno onako kako to Premijer, koji ima deset odsto podrške, želi. DSS bi, međutim, mnogo lakše mogao da ispregovara svoj položaj u narednoj vladi sa bilo kim ako joj na čelu (stranke) ne bi bio Vojislav Koštunica. DSS će dakle, nakon narednih izbora morati da odluči da li joj je prvi zadatak da u vladi sprovodi svoju politiku ili da traži radno mesto Vojislavu Koštunici.
Dušan Pavlović, analitičar, Ekonomist, 17.03.08.

Cinično se rugajući ovdašnjim ostacima zdrave pameti, premijer (Koštunica) je krenuo da učestalo pojavljuje s tiradama koje nalikuju slobodnom pismenom sastavu na konkursu za prijem u podmladak Udbe.
Nikola Samardžić, kolumnista, Danas, 18.03.08.

Obrazlažući svoju ocenu „koalicije Čanka, DS-a i G17 plus”, Koštunica (Vojislav) je (citirajući i parafrazirajući neke ranije izjave predstavnika ovih stranaka) rekao da ta koalicija javno kaže da je „kolektivno ludilo reći da je Kosovo Srbija”, ili da je, zbog trgovinske računice oko kosovskog duga za Srbiju, najbolje da Srbija okrene glavu od Kosova. „I ta nova koalicija javno kaže da bi vlada Čanka, DS-a i G17 plus poništila energetski sporazum sa Rusijom. S druge strane, nikada nijedan građanin nije čuo da ta nova koalicija ima i najmanju, najsitniju, najbeznačajniju primedbu na investiciju koja je inače vredna 450 miliona evra, a zove se ‘Bondstil’ (koji je temelj države NATO-a na Kosovu i Metohiji)“.
Politika, 19.03.08.

Zakone mora poštovati i tehnička vlada. Jedan od njih je i Zakon o saradnji s Haškim tribunalom.
Božidar Đelić, potpredsednik tehničke vlade, Danas, 17.03.08.

Tako mi zarđale kašike, izgleda da ćemo trijumfovati na izborima.
Tomislav Marković, hroničar, Beton, 18.03.08.

Legitimaciju za takav visoki prezir naspram Ustava, zakona i ostalih trica i kučina Tomislav će Nikolić, dakako, pronaći u “narodnoj volji” koja se ovaploćuje u njegovu volju putem transsupstancijacije, pretpostavljamo. Jedan slavni prethodnik na crti te iste političke filozofije već je bio rešio taj problem: u nemačkom Rajhu nema potrebe da se zakoni koje Rajhstag donosi objavljuju, jer je ostvarena podudarnost prava i morala. Jednostavno, što bi rekao doktor Koštunica.
Miloš Vasić, uvodničar, Danas, 17.03.08.

Kikindska Nova Srbija kolektivno prešla u DS.
Danas, 19.03.08.

Izgleda da je Velimir Ilić siguran da na sve načine pripada patriotskom savezu i da je njegov neprikosnoveni i rado viđeni maneken. Ali, on je samo najavio zabavne i teške predizborne replike, priprostu razmenu udaraca golim šakama, jednu savršeno haotičnu majsku trku ka poslaničkim klupama.
Ljubodrag Stojadinović, komentator, Politika, 17.03.08.

Demokratska stranka je kao veliki slon, koji je seo na raskrsnicu i ne samo što neće da se pomeri nego ne dozvoljava da ikakav saobraćaj funkcioniše.
Milan St. Protić, funkcioner DHSS, Dnevnik, 17.03.08.

Jesmo (SPS) oslabili znatno za ovih osam godina, ali šta da radimo kad smo imali pogrom.
Milutin Mrkonjić, funkcioner SPS, Glas javnosti, 17.03.08.

Svim mininstrima Vlade Srbije oduzeti pasoše da im ne bi palo na pamet da pobegnu iz Srbije.
Branko Ružić, funkcioner SPS, Svedok, 18.03.08.

Uzgred budi rečeno, kada je vlada formirana, kao jedan od glavnih argumenata u prilog njenog formiranja navođeno je da ne bi bilo dobro da u jeku borbe za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbija bude bez vlade. A sada smo ostali i bez vlade i bez skupštine – i sa nagoveštajem najsurovije predizborne kampanje viđene na ovim prostorima nakon dvehiljadite godine. Biće to zbilja „majka svih kampanja” i ako nakon nje Srbija ostane u komadu biće to zaista dokaz da smo konačno postali demokratsko društvo. U protivnom, imaćemo barem jednu iluziju manje.
Đorđe Vukadinović, kolumnista, Politika, 18.03.08.

Vrlo je verovatno da će pravi izbori početi tek posle 11. maja. To će biti dan prebrojavanja, a slede dani – prestrojavanja.
Dragoljub Žarković, uvodničar, Blic, 17.03.08.

Prema listovima nepokretnosti o upisima crkvene imovine na području Crne Gore, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije vlasnik je po tituli 35 nekretnina u Podgorici, suvlasnik 15, a u katastarskim knjigama upisan je i kao korisnik šest nekretnina u podgoričkoj i bjelopoljskoj opštini.
Veseljko Koprivica, dopisnik, Danas, 18.03.08.

Logika tržišta kapitala je pobijedila čak i u Crnoj Gori. Građani prvo čitaju u novinama izvještaje sa berze, pa tek onda umrlice.
Veselin Vukotić, ekonomista, Ekonomist, 17.03.08.

Od svoje jedanaeste do dvadesete godine, ja slušam samo o ratovima.
Miloš Valukin, glumac, Danas, 18.03.08.

Deca u Srbiji rastu u zemlji u kojoj su reči sve duže, a život sve kraći.
Lav Geršman, beli mag, Nedeljni telegraf, 19.03.08.

Slike Mladića, Karadžića i Šešelja krase vršačku Gradsku kuću. Opštinska vlast nema ništa protiv.
Dnevnik, 19.03.08.

Danas, prepodobni i prepošteni četnički vojvoda Jovo Ostojić piše memoare i kaže: razočarao se u silnu borbu za Srpstvo, razočarao se što su krv srpskih dobrovoljaca obračunavali u litrama švercovane nafte.
Nenad Čanak, lider LSV, Dnevnik, 19.03.08.

Srbija će ući u EU kao beogradski pašaluk ili kao nezavisni Dorćol sa Vojom u ulozi predsednika dve susedne ulice.
Bogdan Tirnanić, uvodničar, Press, 18.03.08.

 
Peščanik.net, 19.03.2008.