IZVODI IZ ŠTAMPE 20-23.03.08.

Pozivam građane Srbije da 11. maja glasaju za ovozemaljsku, a ne za nebesku Srbiju, za razum, a ne za ludost.
Mlađan Dinkić, lider G17 plus, Večernje novosti, 20.03.08. 

 Jasne su i upečatljive izjave da oni (koalicija LSV – DS – G17 plus) veruju svojim očima da je Kosovo nezavisno.
Vojislav Koštunica, tehnički premijer, Večernje novosti, 23.03.08.

U kampanji ću, umesto šta je sve urađeno, možda da kažem šta sam sprečila da se uradi.
Maja Gojković, gradonačelnica Novog Sada, Politika, 21.03.08.

Srbija će najbolje pomoći Srbima i nealbancima kao članica EU.
Maja Gojković, gradonačelnica Novog Sada, Blic, 23.03.08.

U evropskom vozu, DS mora jasnije da kaže da li je mašinovođa ili kondukter.
Politika, 23.03.08.

Mi se nikome ne nudimo, ali svi se ubiše da nam priđu.
Ivica Dačić, socijalista, NIN, 20.03.08.

Šef izbornog štaba SRS Dragan Todorović izjavio je da će SRS predati listu za parlamentarne izbore u Srbiji čim iz Haškog tribunala stigne pristanak predsednika stranke Vojislava Šešelja da će biti poslanički kandidat i nosilac liste.
Dnevnik, 21.03.08.

Dragan Jočić drugi na listi DSS.
Blic, 22.03.08.

Sedam najtežih godina proveo sam s Veljom Ilićem, koji je bio u SPO, ja to ne zaboravljam. Deceniju celu bio sam u istom frontu borbe i sa Vojislavom Koštunicom. Ni to ne zaboravljam.
Vuk Drašković, lider SPO, Kurir, 20.03.08.

Koliko se danas, posle godinu dana saradnje, razlikuju Boris Tadić i Vojislav Koštunica? Osim fizičkog izgleda, za koji su krive godine (Koštunica je 14 godina stariji), načinu oblačenja i boji kose – političkih razlika gotovo da nema. A obojica bi jako volela da to nije tako.
Svetomir Marjanović, uvodničar, Press, 20.03.08.

Hag i Kosovo rušili sve srpske vlade: Jedino beda i siromaštvo nisu ni jednom uzdrmali ni najlabavije koalicije na vlasti u Srbiji..
Politika, 20.03.08.

Koštunica je, među srpskim političarima, bio „temeljniji Amerikanac” od bilo koga drugog. Ostali su bili amerikanofili više zbog američke moći, novca, pa i kulture. Koštunica je, međutim, bio dobar poznavalac temeljnih vrednosti američke političke filozofije.
Slobodan Antonić, kolumnista, Politika, 20.03.08.

Lider LSV Nenad Čanak izjavio je da Vojislav Koštunica pokušava da izazove rat na Kosovu… “Rat na Kosovu se pokreće na isti način kao u Hrvatskoj i BiH. To je logika: hajde da zapalimo sve i da pokupimo one koji umeju da rukuju ‘kalašnjikovima”, kazao je Čanak. Reagujući na Čankovu izjavu, Nebojša Bakarec, član GO DSS, kaže da sve što Čanak radi i govori odgovara licu sa poternice.
Kurir, 20.03.08.

Samo odbrana Kosova na Koštuničin način – izgubiti Kosovo još jednom i zauvek, a za to okriviti druge – mogla bi da mu donese rezultate zbog kojih bi ga, iako potrošenog, radikali prihvatili kao partnera u “vladi propasti”.
Dragan Vukšić, uvodničar, Danas, 20.03.08.

Predsednik Vlade naglasio je da će Srbija “još snažnije nastaviti svoju borbu za Kosovo i Metohiju i da povećanje stranih investicija iz svih država može samo da nam pomogne da na međunarodnom planu zaštitimo prava Srbije koja su zagarantovana Poveljom UN”.
Tanjug, 20.03.08.

Koštunica se već duže pojavljuje s bedžom “Kosovo je Srbija” u Beogradu na međunacionalnom prvenstvu u plivanju po prljavim i brzim vodama, pa su ga diskvalifikovali samo trenutno. Diše na disaljku zvanu Kosovo. Ko i ostale partijote.
Dragoljub Petrović, kolumnista, Kurir, 23.03.08.

Elem, pomaži dakle prijatelju Milorade (Čaviću). Jer, moraćemo još dugo da plivamo, kako znamo i umemo.
Voja Žanetić, kolumnista, Večernje novosti, 23.03.08.

Koštunica poslao avion u Holandiju po Čavića (Milorada).
Blic, 23.03.08.

Da li psihološki i politički profil Vojislava Koštunice odgovara profilu Envera Hodže? Pitanje novinara Radeta Stanića
Dragoljubu Mićunoviću, funkcioneru DS, Politika, 23.03.08.

Nikolić i Koštunica strahuju da bi tranzicija i u Srbiji mogla uspeti, dok Tadić i Dinkić hoće da je dovrše, nadajući se da ih to neće primorati da iz prometa izbace baš sve stare nacionalne projekte. Neko će reći da je ovde navedena srpska dilema: ili dovršena tranzicija ili večna tranzicija – samo jedna dokona konstrukcija i mrzovoljna kritizerska izmišljotina, jer su, navodno, svi ovde i za tranziciju, i za Kosovo, i za Evropu, i za Rusiju, i za Belorusiju.
Dimitrije Boarov, uvodničar, Danas, 20.03.08.

Jasno je svima, pa i lideru DSS, da su ovi izbori presudni i da se stranke prestrojavaju: jedne unapred, a druge unazad preko Karpata.
Suzana Grubješić, funkcionerka G17 plus, Blic, 20.03.08.

Da li je Zorana Đinđića ubio Vladimir Beba Popović ili Vojislav Koštunica. Ili neki N.N. ministar u Đinđićevoj vladi ili šef neke od bezbednosnih službi… Srbija je verovatno jedina država u kojoj se ubistvo premijera svodi na medijsko dopisivanje pojedinaca, čija je uloga i značaj u celoj priči jedva dosegla nivo politikantskih kalkulacija.
Srđan Radulović, uvodničar, Blic, 20.03.08.

Razlog zbog koga vlast ne želi da objavi Akcioni plan u Skupštini deo je političke taktike, jer se smatra da ne bi bilo dobro da Čedomir Jovanović i neke partije nacionalnih manjina to znaju.
Kurir, 20.03.08.

Bilo bi bolje da ministar za Kosovo Slobodan Samardžić posveti svoje ministrovanje ljudima koji žive na KiM i da svoje ministarstvo preseli u Kosovsku Mitrovicu i na taj način pokaže stav države o tome. Takođe bih bio mnogo srećniji kada bi lideri Srba sa severa Mitrovice više vremena provodili u enklavama.
Dragan Đilas, tehnički ministar, Beta, 20.03.08.

Srbija ima svoje izbore i svoje Srbe podeljene kao Samardžićev brk. E baš bi taj ministar uskoro osim brkova mogao nositi i maskirnu unformu. I tako postati vrhovni komandant Slobodan, koji šparta po okupiranoj, lažnoj državi Kosovo.
Branka Nevistić, uvodničarka, Press, 20.03.08.

Predsedniku Srbije Borisu Tadiću juče je (19. marta) iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije dostavljen Predlog sporazuma koji je ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić 16. marta dostavio zameniku šefa Unmika Lariju Rosinu. Ministarstvo za Kosovo i Metohiju je, kako je navedeno, juče ujutro ovaj predlog sporazuma dostavilo Ministarstvu spoljnih poslova.
FoNet, 20.03.08.

Sporazum niste nikome poslali, niko nije video, konstatovali su Šutanovac (Dragan) i Milan Marković. „Nisam stigao. Znate li koliko imam posla“, (od)govorio je Samardžić (Slobodan).
Blic, 21.03.08.

Množe se postupci koji svedoče da je Kosovo tema na kojoj bi neki izborno da profitiraju. Šta drugo znači dopis Slobodana Samardžića upućen u sedište UN sa zahtevom da se utvrdi šta se događalo 17. marta u severnom delu Kosovske Mitrovice, kada je isti takav zahtev na istu adresu dva dana pre njega poslao Vuk Jeremić.
Dragoljub Žarković, uvodničar, Politika, 21.03.08.

Žalosno je i neprihvatljivo što je plan (Slobodana Samardžića) predočen UNMIK-u bez saglasnosti srpske zajednice na Kosmetu.
Goran Bogdanović, funkcioner DS, Glas javnosti, 23.03.08.

Sad uoči izbora Samardžić nudi predlog o dve vlasti na Kosovu. Šta ako se u sporu nađu Srbin i Albanac? Koji će sud biti nadležan? Očigledno se radi o DSS izbornoj kampanji.
Oliver Ivanović, kosovski političar, Press, 23.03.08.

Vlada je donela odluku o imenovanju koordinatora na KiM. S druge strane, bivši koordinatori koji imaju direktnu vezu sa ministrom Samardžićem uglavnom ne priznaju tu odluku i očigledno imaju njegovu podršku za to. Sada imamo dvostruke koordinatore. Jedni imaju moć, drugi pravo.
Milan Marković, tehnički ministar, Danas, 21.03.08.

I za sve što nam ovih dana radi (Slobodan Samardžić) ostaće nekažnjen. To je najveća šteta!
Milenko Vasović, uvodničar, Blic, 21.03.08.

Prema nezvaničnim podacima, promet hleba i peciva u (somborskim) pekarama čiji su vlasnici Albanci znatno je opao.
Danas, 21.03.08.

Da li je primereno isto verbalno verglanje u u slučaju dve, tri albanske pekarice, napadnute besplatno deljenim veknama, i masivnog oružanog napada na srpski geto u Mitrovici.
Miroslav Toholj, kolumnista, Glas javnosti, 22.03.08.

Nekoliko sakupljača sekundarnih sirovina skidalo je šta se može skinuti sa izgorelih UNMIK-ovih vozila na mitrovačkim ulicama.
Vreme, 20.03.08.

Srbi u Štrpcu su ogorčeni zbog izjave Sonje Biserko da oni nisu ljudi već Državna bezbednost.
Kurir, 23.03.08.

Dan jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosmeta trebalo je da u celoj Srbiji bude dan žalosti.
Miroslav Lazanski, komentator, NIN, 20.03.08.

Pucanj u Ukrajinca je pucanj u Rezoluciju 1244, jedini dokument na koji se pozivamo.
Boško Jakšić, komentator, Politika, 23.03.08.

Kosovo smo izgubili u ratu, a hteli bismo da ga povratimo bez ispaljenog metka, što spada u domen naučne fantastike.
Iz horoskopa Srbije, Press, 23.03.08.

Nositi bedž u Beogradu nije isto kao i nositi „Kosovo o vratu” na samom Kosovu. Činjenica glasi, ako su Srbi izgubili Kosovo, onda je logična premisa da se takav ishod desio samo iz jednog razloga: na njemu nisu hteli da žive.
Aleksandar J. Ristić, neurolog iraseljenik sa Kosova, Politika, 21.03.08.

Na bilo koju stranu glavu da okrenemo, Gračanica nas pravo u oči gleda i pita: jesmo li rod?
Slobodan Milosavljević, tehnički ministar, Glas javnosti, 21.03.08.

Koštunica nikada ne bi tražio dnevnice, jer bi on u kompletu sa adekvatnim bedžom „Kosovo je Srbija“ samom pojavom na Kosovu rasterao Turke na buljuke i tako dokazao da patriotizam nema cenu.
Dragoljub Petrović, uvodničar, Glas javnosti, 21.03.08.

Ako se pak dogodi da Amerikanci isporuče oružje Kosovu, istog trena Srbija, sama ili sa Rusijom, ima pravo da upumpa oružje Srbima na Kosovu.
Nebojša Jović, kosovski političar, Glas javnosti, 21.03.08.

U Kosovskoj Mitrovici juče je bilo veoma napeto i pored praznika Mladenaca. Većina Mitrovčana provela je dan na ulici iščekujući hapšenje svojih lidera.
Kurir, 23.03.08.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić juče je zvanično zatražio od međunarodnih organizacija da ne prihvate eventualni zahtev Kosova za članstvo, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova… Jeremić je uputio pismo generalnom direktoru Svetske zdravstvene organizacije, generalnom direktoru Međunarodne organizacije rada, generalnom direktoru Organizacije UN za industrijski razvoj, generalnom direktoru Međunarodne organizacije za migracije, generalnom direktoru Međunarodne organizacije za atomsku energiju, direktoru Međunarodnog monetarnog fonda, predsedniku Svetske banke, generalnom direktoru Svetske trgovinske organizacije, direktoru Svetske poštanske unije, generalnom direktoru Međunarodne železničke unije, generalnom sekretaru Svetske carinske organizacije, predsedniku Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i mnogim drugima.
Beta, 21.03.08.

Bez obzira kakakv će status Kosova na kraju biti, ne samo da će Srbija i Hrvatska na kraju sarađivati, nego će to morati da čine i Srbija i Kosovo.
Vojislav Stanimirović, jedan od lidera Srba u Hrvatskoj, Glas javnosti, 21.03.08.

Sećam se svih onih pregovora, Rambujea. Nudio je tada Zapad mnogo više nego što sada Srbi traže.
Slavoj Žižek, filozof, Politika, 22.03.08.

Svaki Srbin zna da nam je dosadašnja borba za Kosovo obezbedila legitimno pravo da država Srbija zauvek pokrajinu KiM smatra svojim sastavnim i neotuđivim delom.
Vojislav Koštunica, tehnički premijer, Večernje novosti, 21.03.08.

Meštani Bogoševca, srpskog sela podno Šar planine, nisu znali da su Albanci 17. februara jednostrano proglasili nezavisnost.
Glas javnosti, 22.03.08.

Srcu Srbije je potreban ruski bajpas.
Nebojša Jevrić, kolumnista, Kurir, 21.03.08.

Milorad Čavić je rođen u SAD, tamo je odrastao, tamo se školovao i tamo i živi. Međutim, bio je i ostao Srbin, a na to niko ne može da ga natera ili da mu oduzme to pravo. Između duše i zlata izabrao je ovo prvo.
Ivan Cvetković, uvodničar, Politika, 22.03.08.

Profesor Neđmedin Destani drži čas istorije. Dvadesetak učenika (Goranaca) pomno prati njegovo izlaganje. I u sveskama, na čitkom srpskom jeziku ispisuju lozu Nemanjića.
Večernje novosti, 23.03.08.

Đilas (Dragan), prvi srpski ministar koji je posetio Gorance, obećao je da će, ako bude izabran za gradonačelnika Beograda, iskoristiti svoju poziciju da „uzme Goru kao opštinu sa kojom će Beograd sarađivati i koju će pomagati“.
Beta, 22.03.08.

Jedini vidljivi neposredni politički cilj nasilnih akcija kosovskih Srba jeste da one budu iskorišćene u predstojećoj izbornoj kampanji od strane onih partija koje su ih i podstakle na takve akcije.
Slobodan Vučetić, uvodničar, Blic, 21.03.08.

Po najavama Viktora Ozerova, predsednika Odbora za bezbednost gornjeg doma ruskog parlamenta, Srbija bi mogla da bude primljena u Zajednicu nezavisnih država (ZND), i Organizaciju ugovora o kolektivnoj bezbednosti (CSTO). „Ukoliko se Srbija nađe u sve većoj izolaciji evropskih zemalja i svetske zajednice zbog pitanja priznavanja Kosova, mogli bismo da smatramo neophodnim da razmotrimo odredbe povelje ZND i CSTO i razmislimo o prijemu Srbije u ove organizacije“, rekao je Ozerov. CSTO je organizacija osnovana 2002. godine, a čine je Rusija, Belorusija, Kirgistan, Kazahstan, Jermenija i Uzbekistan.
Glas javnosti, 20.03.08.

Pretpostavljam da izjave poput ove potiču od nekog iz opcije bliske Žirinovskom, koja je nasuprot politike koju vodi Putin. Međutim, takve izjave mogu biti i nagoveštaj da Rusija pušta Srbiju „niz vodu“. Nešto slično desilo se i ranije, kada su bivši komunisti iz Rusije slali Srbiji nemoguće poruke.
Dušan Janjić, analitičar, Glas javnosti, 20.03.08.

Dmitrij Rogozin (ruski ambasador u NATO) porekao je da je tražio hitnu sednicu Saveta NATO-Rusija (zbog odluke SAD da Kosovu pokloni oružje), a kako stvari stoje, verovatno nećemo ni zahtevati njeno održavanje.
Andrej Krivtov, funkcioner Ruske federacije, Glas javnosti, 22.03.08.   

Moramo biti veoma oprezni da ne poginemo u tuđem ratu i ne poslužimo borbama Rusije i SAD koje su najeftinije.
Čedomir Antić, istoričar, Dnevnik, 21.03.08.

Srbija je, povodom događaja na Tibetu, ponovila podršku poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine.
24 sata, 21.03.08.

Život u Francuskoj je sve teži pa o nama nemaju vremena da misle.
Milovan Danojlić, pisac, Politika, 22.03.08.

I četvrta najinteligentnija nacija na svetu gledala je kako 860.000 njenih najbistrijih umova odlazi.
Iz oglasa o uspesima srpske vlade u američkom časopisu „Njuzvik“, Politika, 22. 03. 08.

Tokom 2007. više od 15.000 građana koji imaju pasoš Srbije zatražilo je azil u drugoj državi.
24 sata, 20.03.08.

„Osećala sam se plavom. Zato“.
Mirjana Marković, emigrantkinja, na pitanje „Zbog čega ste se odlučili na tako radikalnu promenu imidža i ofarbali se u plavo“, Glas javnosti, 22.03.08.

Opštinski sud u Leskovcu doneo je nedavno presudu protiv preduzeća „Blic press“, osnivača lista „Blic“, pozivajući se na zakon o informisanju iz 1998. godine, takozvanom Šešeljevom zakonu, koji je prestao da važi još 2001. godine.
Blic, 22.03.08.

Kad je reč o pokretnoj imovini, smatram da su najvažnija moja žena, deca i onda ja.
Dragan Todorović, funkcioner SRS, Kurir, 22.03.08.

Okružno javno tužilaštvo u Novom Sadu pokrenulo je pretkrivični postupak protiv ministra prosvete Zorana Lončara na osnovu dve krivične prijave koje ga terete da je kao suvlasnik firme utajio porez u vrednosti većoj od 7,5 miliona dinara i zloupotrebio službeni položaj.
Glas javnosti, 22.03.08.

U eri složenog problema globalnog zagrevanja, između Beograda i Vašingtona zavladalo je vrlo složeno zahlađenje.
Večernje novosti, 23.03.08.

Kada sam video da na repertoaru JDP-a imamo pet predstava u čijim se nazivima pominje noć, i jedno sedam, osam predstava u kojima se pominje smrt, predložio sam da to malo zašarenimo.
Nebojša Glogovac, glumac, Press, 23.03.08.

Nacionalista sam evropskog i demokratskog opredelenja.
Vuk Drašković, lider SPO, Press, 23.03.08.

Vuk Karadžić je inspiraciju i građu za dobar deo reformi srpskog jezika crpeo baš iz Crne Gore.
Večernje novosti, 23. 03. 08.

Biti u manjini nije uopšte loše. I biti sa onima koji nigde ne pripadaju, takođe je dobro.
Mirko Kovač, pisac, NIN, 20.03.08.

Ako smatrate da ste moralno u pravu, onda bi trebalo da prevaziđete strah od jačeg protivnika, osobito ako ne planirate da silom promenite neku nepovoljnu realnost nego samo argumentima.
Vladimir Milutinović, kolumnista, Politika, 20.03.08.

 
Peščanik.net, 23.03.2008.