IZVODI IZ ŠTAMPE 03-06.04.08.

Dok političari jedni drugima prete zatvorom, partije, kao i ranije, i u zatvoru traže kandidate.
Vreme, 03.04.08.

Lider SPS Ivica Dačić juče je potvrdio da je ova koalicija smislila „avangardan slogan kojim žele da građanima prirede iznenađenje“, dok se nezvanično pominje da je u pitanju poruka „Pobedimo nepravdu“.
Blic, 03.04.08.

Ilić Velimir je naučni radnik koji je magistrirao, dakle svaka magistrala je njegov naučni rad. Ibarsku je magistrirao više stotina puta u punoj brzini i ne fali mu dlaka sa glave, te Boris Tadić na duši ima jednu dušu manje, a narodnjačka koalicija ima jednu dlaku više.
Dragoljub Petrović, kolumnista, Kurir, 06.04.08.

Najrealnije je očekivati da bi Ratko Mladić bio novi ministar odbrane ako bi DSS i radikali formirali buduću vladu.
Dragan Šutanovac, tehnički ministar, Večernje novosti, 04.04.08.

Taj čovek (Dragan Šutanovac) je zaostao! Sramota je za ovu državu da neko takav bude ministar. Ne mogu da shvatim da može da priča takve gluposti! To ozbiljno dovodi u pitanje njegovu inteligenciju i mentalno zdravlje. On laže! Stvarno mi ga je dosta, a dosta ga je i Srbiji.
Velimir Ilić, tehnički ministar, Kurir, 05.04.08. 

Sitna cinkarenja, lažne dojave i podvale kojima se bavi Šutanovac, realno, ne prevazilaze domet prosečnog NATO marinca.
Andrija Mladenović, funkcioner DSS, Glas javnosti, 05.04.08.

Koštunica se bitno promenio i u priličnoj meri poistovetio sa Veljom Ilićem, kome je iz nekog razloga prepustio mesto ekonomskog ideologa i vođenje koalicije.
Mlađan Dinkić, tehnički ministar, Blic, 04.04.08.

Uočljivo je da postoji zaista visok nivo preklapanja u političkim i programskim stavovima SRS i DSS.
Dejan Vuk Stanković, analitičar, Dnevnik, 04.04.08. 

Približavanje DSS radikalima može dovesti i do potpunog utapanja te stranke u SRS.
Vladimir Goati, analitičar, Građanski list, 05-06.04.08. 

Koštunica je ceo interes Srbije sveo samo na jedno pitanje – KiM. A to je praktično, vanredno stanje, borba do smrti.
Čedomir Čupić, profesor BU, Politika, 06.04.08.

Nije mi problem da javno kažem šta imam, ali u ovakvoj pornografskoj atmosferi to neću učiniti.
Predrag Bubalo, tehnički ministar, Press, 06.04.08.

Predrag Bubalo: Čanak (Nenad) uzrok svih problema.
Dnevnik, 04.04.08. 

Visoki funkcioner DSS Dragan Šormaz kaže da trgovina na domaćoj političkoj sceni ne postoji, jer politika nije naturalna privreda po onoj narodnoj “Ti meni žito, ja tebi rakiju”.
Press, 06.06.08.

Izbori su u Srbiji česti, pa su skoro svi slogani neinspirativni. Ovog puta više su korišćeni imperativi.
Dobrivoje Stanojević, profesor retorike, Glas javnosti, 06.04.08.

I Eskimi hoće nezavisnost.
Večernje novosti, 06.04.08.

Svi govornici su osudili agresiju NATO nad Srbijom 1999. godine i ilegalno jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, kao drugi čin te agresije. Konstatovali su da je Srbija, Srbi i Jugoslavija prva žrtva širenja NATO na istok. Ruski delegat Vječeslav Tetjokin je kazao da je „Srbija primila prvi udarac koji je bio namenjen Rusiji“.
Žika Jovanović, predsednik Foruma za svet jednakih, Glas javnosti, 03.04.08.

Proces stvaranja „velike Albanije“ vodiće Priština, a ne Tirana, a cilj je da u sastavu te nove tvorevine, kakvu su zamislili fašisti u Drugom svetskom ratu, osim Kosova i Albanije, budu i delovi Srbije, Makedonije, Crne Gore i Grčke.
Zmago Jelinčič, lider Slovenačke nacionalne stranke, Tanjug, 03.04.08.

Kosovo je dosad priznalo svega pet većinski muslimanskih zemalja. Kud se dede neupitna “islamska solidarnost” od koje se u vreme rata u BiH nije moglo ni disati?
Darko Tanasković, uvodničar, Večernje novosti, 03.04.08.

Jedan moj poznanik je 17. februara ostavio pušenje: “Kad mogu bez Kosova mogu i bez duvana”, rekao je… Dosad je Kosovo voleo koliko je ko stigao i kad je kome bilo zgodno, zato je narodni revolt toliko i podbacio.
Ljubomir Živkov, uvodničar, Vreme, 03.04.08.

Sreća je, međutim, da se radnicima nije obratio Slobodan Samardžić, ministar najaktivniji u tehničkoj vladi, jerbo bi svih hiljadu radnika posle toga moglo kolektivno da izvrši suicid vešanjem o bandere u Kneza Miloša ulici. Samardžić bi im rekao: ‘’Videćemo za plate, ali ovim putem kojim jezdimo možda nećete dobiti pare, ali ćete dobiti Kosmet. Možda’’. To bi, pretpostavljam procedilo iz ‘’magnohromaca’’ suze radosnice, plakali bi minimum tri dana, ko Alija za Titom, dok se ne bi dosetili da nešto moraju i da jedu, što pojedinačno, što familijarno.
Dragoljub Petrović, uvodničar, Glas javnosti, 04.04.08.

Svaki punoletni građanin koji živi na Kosmetu mora da dobije radno mesto i prvog u mesecu platu.
Tomislav Nikolić, funkcioner SRS, Večernje novosti, 06.04.08.

Srbija izdvaja dovoljno novca za KiM, ali pare ne stižu do mnogih. Korupcija i prevara veliki problem.
Blic, 06.04.08.

Lider Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da iznos od 500 miliona evra, koliko je ministar finansija Mirko Cvetković najavio da će u budžetu Srbije biti izdvojeno za Srbe i druge nealbance na Kosovu i Metohiji „bez sumnje izgleda ogromno“, ali da su i interesi Srbije u pokrajini takođe veliki.
FoNet, 04.04.08.

Demokratska stranka optužila je ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića da „odbija da se sretne sa Srbima sa Kosova koji ne pripadaju njegovoj stranci“ i da „selektivno deli državna sredstva shodno stranačkoj pripadnosti pojedinaca i opštinskih koordinatora na Kosovu“.
Srna, 04.04.08.

Albanija sve vreme radi na rasturanju Srbije, a mi i dalje imamo diplomatske odnose s njom. To je potpuno ludilo! Za Sloveniju sam predlagao da svu imovinu njihovih firmi stavimo pod sekvestar, jer ko ne poštuje državni i ustavni poredak, ne može da ima koristi od te države. Da smo to učinili, Hrvatska ne bi olako priznala Kosovo.
Oliver Antić, profesor BU, Kurir, 04.04.08.

Fond za humanitarno pravo zatražio je od Vlade Kosova da uspostavi železnički saobraćaj na relaciji Kosovo Polje – Lešak i time omogući građanima Kosova, posebno Srbima, da slobodno i jefino putuju.
Blic, 05.04.08.

Predsednik Leposavića Velimir Bojović zatražio je od Vlade Srbije da ukloni kontrolni punkt u Rudnici, koji “otežava život žiteljima ovog kraja i severnog Kosmeta”. U Rudnici se nekada u dugim redovima čeka i po pola sata, a preko punktova Kfora i Unmika u Jerinju prolazi se za minut, najčešće bez ikakve kontrole. Veliki broj građana Leposavića radi u Raškoj, đaci idu u školu, poljoprivrednici na pijacu i svi bar po dva puta dnevno moraju da prođu policijsko-carinske kontrole, što je nepotrebno, jer je to jedna država.
Večernje novosti, 05.04.08.

Može Ramuš Haradinaj da bude na slobodi, može Hašim Tači da putuje po svetu, ali nijedan Srbin ne sme da zaboravi da njegovim žilama teče krv Miloša Obilića.
Emilija Ojdanić, beogradska studentkinja, Večernje novosti, 05.04.08.

Zvanična Srbija u vreme Miloševića uopšte se nije bavila Haradinajem, iako je bio čak uhapšen avgusta 1998. Posle nekoliko meseci je pušten, kako se sumnja, zbog mita.
Vuk Z. Cvijić, uvodničar, Blic, 05.04.08.

U poređenju sa albanskim zlikovcem Haradinajem, krvnikom iz Glođana, vojvoda Šešelj je čist kao patrijarhova suza.
Miloš Garić, uvodničar, Press, 05.04.08.

Lider SRS Vojislav Šešelj sastao se sa advokatima bivšeg vođe OVK i premijera Kosova Ramuša Haradinaja, koga je Haški sud pre tri dana oslobodio svih tačaka optužnice za zločine nad Srbima, Romima i Albancima.
Blic, 06.04.08.

Nataša Kandić je možda i više doprinela nezavisnosti Kosova od Ramuša Haradinaja, Hašima Tačija i Agima Čekua. Bez obzira što nije imala kamu i “kalašnjikov”, njen učinak je veći.
Dragan Todorović, funkcioner SRS, Glas javnosti, 05.04.08.

U procesu raskrinkavanja terorističkih aktivnosti svedoka VS 033 Šešelj je predočio veću i da je, u saradnji sa Natašom Kandić, učestvovao u napadu na Dejana Anastasijevića, novinara nedeljnika Vreme.
Glas javnosti, 03.04.08.

Naravno da su Albanci i Haradinaj srećni, a da smo mi nesrećni, ali mi imamo ministra pravde koji umesto da se bavi tim ozbiljnim poslovima vezanim za naše optuženike u Hagu i razjašnjavanju situacije oko vađenja organa Srbima u šiptarskim logorima, on ganja Mirjanu Marković zbog nekakve garsonjere.
Dragan Jovanović, funkcioner Nove Srbije, Glas javnosti, 06.04.08.

Viši sud u Podgorici donio je odluku da nedeljnik “Monitor” i njegov novinar Andrej Nikolaidis treba da plate 12.000 evra filmskom režiseru Emiru Kusturici koji ih je tužio na ime duševnih bolova. Kusturica je tužio “Monitor” i Nikolaidisa zbog teksta “Dželatov šegrt”, koji je objavljen 2004. godine… Kusturica je zatražio odštetu od 100.000 evra ocjenjujući da navodi u tekstu vrijeđaju njegovu “nacionalnu i vjersku pripadnost, a istovremeno predstavljaju neistine o njegovom životu, profesionalnom radu, znanju i sposobnostima”.
Danas, 05-06.04.08.

Reč je o tekstu u kome se Kusturica opisuje kao glup, ružan i pokvaren.
Beta, 06.04.08.

Aktivisti ruske omladinske organizacije “Naši” dogovorili su u Beogradu sa predstavnicima više srpskih omladinskih organizacija stvaranje srpsko-ruskog omladinskog društva… Među glavnim partnerima u Srbiji su omladinsko krilo DSS, a zatim organizacije patriotske orijentacije Dveri srpske, kao i Srpski narodni pokret 1389.
Glas javnosti, 05.04.08

Rusija pozdravlja odluku Srbije da ukine vize za ruske državljane i učiniće sve da maksimalno olakša izdavanje svojih viza za građane Srbije.
Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije, Beta, 03.04.08.

Specijalni avion srpske delegacije ušao je u vazdušni prostor Rumunije odmah iza aviona američkog predsednika Džordža Buša, što bi moglo da znači da nas Rumuni posebno cene, a Amerikanci nam veruju.
Miroslav Lazanski, vojni komentator, Politika, 05.04.08.

Sad nas i Džordž Buš zove u NATO pakt.
Glas javnosti, 06.04.08.

Vašington je frustriran porazom u borbi sa Beogradom.
Aleksandar Tijanić, direktor RTS, Večernje novosti, 06.04.08.

Pošto je veče ranije jeo riblje specijalitete na večeri kod Mesića, američki predsednik juče napustio Hrvatsku i uputio se ka Rusiji.
Specijalni izveštači iz Zagreba, Press, 06.04.08.

Mesić Amerikance pomirio sa ustašama.
Press, 06.04.08.

Prvo “Danke Dojčland”, a sada “Tenk ju” Amerika.
Radoje Arsenić, dopisnik, Politika, 06.04.08.

Plac u Kremnima Handkeu na poklon. Ponuda iz ovog sela podrazumeva da čuveni pisac može da bira lokaciju, a dobiće pomoć i pri gradnji kuće.
Politika, 03.04.08. 

Neshvatljiva je odluka sudskog veća da promeni svoje doneto rešenje i odloži suđenje i tako prihvati ultimatum ubica sa Ibarske magistrale. Iza ultimatuma branilaca da će vratiti svoja advokatska punomoćja ako suđenje ne bude prekinuto i odloženo, stoji nada optuženih da će se na predstojećim parlamentarnim izborima Srbija vratiti u devedesete godine. Optuženi se nadaju da će već 19. maja predsednik Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić biti taj koji će lično, kako je i najavio, odlučivati da li su Radomir Marković, Milorad Ulemek Legija i ostali zločinci ili to nisu.
Vuk Drašković, lider SPO, Glas javnosti, 03.04.08.

Zoran Petrović Piroćanac, rukovodilac Centra za geopolitičke studije „Jugoistok“, tvrdi da Evropom od 2002. godine kruži još jedna geostrategijski indikativna mapa. Mapa iz Hitlerovog vremena već na prvi pogled vrlo je slična mapi iz 2002. godine.
Glas javnosti, 03.04.08.

NATO Haradinaj treba kao novi Bin Laden protiv postojećeg Bin Ladena. Tako će sada hrvatskim glavama rešavati njihovo goruće pitanje u Avganistanu.
Ninoslav Krstić, general, Glas javnosti, 06.04.08.

A kada je reč o “intenzivnom dijalogu” (sa NATO) jako bih voleo da običan Srbin može da razume šta to uopšte znači, i da li ujutro uz kafu to može da se jede.
Miroslav Lazanski, vojni komentator, Glas javnosti, 06.04.08.

Ako čovek šeta sa 55.000 evra u džepu, onda je to pokretna imovina, dok s druge strane ukoliko taj novac drži u banci, tada je reč o nepokretnoj imovini.
Bogdan Tirnanić, uvodničar, Press, 03.04.08.

Ako poredimo najbogatije Slovence sa najbogatijim Srbima, Filipom Cepterom i Miroslavom Miškovićem, prema poslednjim zvaničnim podacima o njihovoj imovini, njih dvojica sami vrede gotovo kao „slovenački klub 100”.
Politika, 04.04.08.

Svojevremeno je veliki Vib povodom stalnih poskupljenja od pre dvadesetak i kusur godina jednom zgodnom prilikom rekao da ga strašno pogodi svako poskupljenje, ali da ga razgali njegovo obrazloženje. Tako nešto nam se baš sada događa. Novine su pune umirujućih obrazloženja ministara o uzrocima poskupljenja, od lanjske suše do haosa sa cenom sirove nafte, ali od toga, osim skupljanja jevtinih predizbornih poena, nikakva vajda. Suša je bila i u Evropi. Barel nafte tamo nije jevtiniji nego za nas, ali inflacija u EU je u proseku 3,1. Zbog te stope drhte u centralnoj banci EU.
Slobodan Kostić, uvodničar, Politika, 04.04.08.

Podelivši NVO na tri grupe – od autohtonih srpskih i društveno korisnih do onih koje manipulišu našom javnošću za interese SAD, analitičari…
Glas javnosti, 06.04.08.

Mi smo taoci naše stvarnosti gde realnost čine nerealnosti.
Zoran Kostić Cane, muzičar, Politika, 04.04.08.

Ja jednostavno ne dam svojim likovima da izginu za domovinu. Radije ću ih sam ubiti.
Boris Dežulović, pisac, Blic, 05.04.08.

U toku velikog posta sveti se vodica po domovima vernika, ali se mnogi žale na akciju „od vrata do vrata”.
Politika, 04.04.08.

Francuski predsednik se vata sa nekom izanđalom manekenkom u stranim vestima. I njima ne bi škodio Marko Miljanov.
Petar Božović, glumac, Blic, 06.04.08.

Paradoks je da siromašna zemlja, poput Srbije, na ime viza plaća najbogatijima godišnje 19 miliona evra.
Božidar Đelić, potpredsednik tehničke vlade, Blic, 06.04.08. 

Nedavno je u francuskoj štampi osvanula velika analiza aktuelne situacije u Srbiji, iz pera jednog inače nama vrlo naklonjenog novinara koji je tekst počeo rečima: “Srbi su svetski šampioni u disciplini pucanja sebi u nogu”.
Biljana Srbljanović, spisateljica, Blic, 06.04.08.

Možda smo mi Srbi ukleti narod. Naročito ovde. Ukleti narodi najviše daju. To su prometejski narodi, oni koji su čovečanstvu dali mnogo, a posebno ovde, na Balkanu. Srbi su dali slobodu i Hrvatima i Slovencima.
Ranko Jovović, pesnik, Glas javnosti, 04.04.08.

Čuo sam da je Vlada Crne Gore osnovala komisiju za osnivanje svog jezika. Komisija ima trinaest članova. Sigurno će dobiti svoj dan u crkvenom kalendaru Miraša Dedeića. Taj dan će se zvati „trinaest mučenika“.
Miro Vuksanović, književnik, Glas javnosti, 04.04.08.

Mi ćemo pokrenuti inicijativu stotinu pisaca Srbije da se srpski jezik zaštiti kao intelektualna svojina, mada je on samim svojim postojanjem zaštićen u Strazburu. A ako neko želi da ga prepisuje, preimenuje u bošnjački, crnogorski, ili bilo koji drugi, neka to učini, pa ćemo onda videti koje su konsekvence. Dosta je krađa i prekrađa!
Radomir Smiljanić, književnik, Glas javnosti, 04.04.08.

Doba straha je odavno počelo, a kult se uspešno podgreva, počev od nebeskih mitova, preko svetske zavere, pa do onog najprizemnijeg – “da ne ostanem bez patika, ako su već drugi razbili izloge”.
Iz redakcijskog komentara, Danas, 04.04.08.

Ako muškarac, po Jungu, ima i mušku i žensku dušu, znači li to da je Adam transseksualac bio kad je Evu rodio?
Dragan Jovanović, kolumnista, NIN, 03.04.08.

Konstatacija da je i Bogu teško sa nama, za mene je bila veoma strašna. Razorna.
Radoslav Zlatan Dobrić, pisac, Glas javnosti, 03.04.08.

 
Peščanik.net, 06.04.2008.