IZVODI IZ ŠTAMPE 07-09.04.08.

Priča o Kosovu je završena, i nemaju tu šta više Srbima da kažu ni Nikolić ni Koštunica. Mogu samo da ih lažu i ponovo ih vrate u mrak devedesetih. Ne sumnjam ja da će se Srbija za neko vreme ponovo iščupati iz tog mraka, ali do tada će svi, pa i Kosovo, biti daleko ispred.
Baton Hadžiju, analitičar, Dnevnik, 09.04.08.

Mnogo volim Srbiju, iako je ona sklona da gleda nazad umesto napred.
Havijer Solana, funkcioner EU, Politika, 09.04.08.

Gledamo ministre kako nose svoje knjige iz kuća da poklone Narodnoj biblioteci za izgorelu biblioteku u Vlasotincu. I to sami nose kartonske kutije. Slučajno ili namerno imaju iste kutije, ali i to se dešava. A kad se u „Galenici” zapalio pogon, gledaoci su pomislili da je to u stvari zasedanje vlade i skupštine na otvorenom. U redovnim zasedanjima problem je s kvorumom, a ispred „Galenike” je više nego ispoštovan kvorum. Toliko je tu bilo ministara i stranačkih lidera da su čak smetali vatrogascima da rade svoj posao.
Ozren Milanović, uvodničar, Politika, 08.04.08.

Dragan Šormaz (funkcioner DSS) kaže da se DSS nije približio radikalima koliko su se ovi približili njima.
Kurir, 07.04.08.

Platforma Koštunice i Ilića, iz januara 2007, bila je samo blaža verzija jedne od tačaka Šešeljevog testamenta, u kojoj Šešelj savetuje da radikali nikada ne prihvate otcepljenje KIM i “insistiraju da se automatski za sva vremena prekinu diplomatski odnosi sa svim državama koje priznaju nezavisnost KIM”.
Jovan Komšić, sociolog, Danas, 08.04.08.

Portparol DSS Andreja Mladenović rekao je da kandidat DS za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas treba da se izvini Beograđanima zbog svoje izjave da je Zemun pod tuđinskom vlašću pre 150 godina bio u Evropi, a sada nije.
Kurir, 07.04.08.

(Zatvorenik) Dragan Džajić, bivši direktor FK “Crvena zvezda” prihvatio je predlog Unije Roma Srbije da bude kandidat za poslanika na predstojećim izborima.
Beta, 07.04.08.

“Predstavnici (nacionalnih) manjina moraju da shvate da njihovoj deci želim ono što želim svojoj deci, da njihovim unucima želim ono što želim svojim unucima. Oni moraju shvatiti da je došlo vreme mira i sloge”, rekao je Tomislav Nikolić u Subotici… Skup je počeo pesmom “Spremte se, spremte” i intoniranjem himne “Bože pravde”.
Beta, 07.04.08.

Haški tribunal je aktivnostima u protekloj nedelji pokazao da je postao „sigurna kuća za teroriste“.
Zoran Krasić, funkcioner SRS, Beta, 07.04.08.

Lično mi je Karla del Ponte rekla da nismo dali dokaze protiv Haradinaja.
Toma Fila, advokat, Večernje novosti, 07.04.08.

Jovica Stanišić mi se 28. marta požalio da ima “noćne more i halucinacije”, tokom kojih mu se prikazuju “zastrašujuća stvorenja”.
Jozef de Man, holandski psihijatar, Beta, 08.04.08. 

U interesu Jovice Stanišića je da deluje bolesnije nego što jeste.
Dermont Grum, zastupnik haškog tužilaštva, Politika, 09.04.08.

Pravda je spora, ali zato nedostižna. To je sažeti odjek haške sudske farse, po kojoj je Ramuš Haradinaj proglašen nevinim. On se vratio u Prištinu i tamo je dočekan kao heroj. Svako ima junake kakve zaslužuje.
Ljubodrag Stojadinović, komentator, Politika, 07.04.08.

Mnogi dolaze na Kosovo, ali stižu samo do Kosovske Mitrovice, gde je bezbedno. No, mi smo se odlučili da obiđemo nekoliko srpskih manastira, pa smo sa promenjenim tablicama na kolima otišli do Dečana, Pećke patrijaršije i Gračanice, gde smo se upoznali i bili zadivljeni onim mladim monasima i monahinjama koji žive okruženi žicama i mržnjom tih poludivljih plemena. To su manastiri u kojima je renesansa počela pre renesanse u Italiji. Na kraju smo se odlučili za gotovo samoubilački čin. Iz Gračanice smo otišli u samu Prištinu, u kojoj je beslovesna rulja slavila povratak Haradinaja pucajući petardama, prangijama i pištoljima. Prošli smo kroz taj buljuk, a da nas, srećom, niko nije prepoznao, tako da sad mogu da govorim o tome. Srećom, auto se nije pokvario ni u jednom trenutku, niti je stao, inače ne bi imao ko da vam priča o našem putešestviju.
Momo Kapor, pisac, Glas javnosti, 08.04.08.

Više od 40 pripadnika MUP-a Srbije bilo je uključeno u uzurpaciju zgrade Okružnog suda u severnom delu Mitrovice 14. marta i u nasilje Srba nad pripadnicima međunarodnih policijskih i vojnih snaga tri dana kasnije.
Fatmir Sejdiu, predsednik Kosova, Beta, 09.04.08.

U porodici Janićijevića juče je vladao šok i muk zbog tragične smrti njihovog sina Igora. Svi tvrde da ne znaju zašto je digao ruku na sebe… “Igor je dolazio u sredu kući. Dan kasnije javio se telefonom kući i čuo se sa majkom. Rekao je da po treći put mora da ide na Kosovo. Nije mu se išlo”, rekao je bliski rođak Igora Janićijevića (vojnika po ugovoru koji je izvršio samoubistvo).
Glas javnosti, 07.04.08. 

Nama je obećano da ćemo, napuštajući samoproglašene institucije Albanaca, dobiti rešenja o zaposlenju kod države Srbije, a do sada nam je ponuđeno jedino da otvorimo žiro račune na koje bi nam uplatili jednokratnu pomoć.
Boban Petrović, Lipljanac, Večernje novosti, 07.04.08.

Novinari Radio Gračanice sa Kosova, koji je deo sistema Radio-televizije Srbije, nastavili su štrajk glađu zahtevajući od države da reši njihov radno-socijalni status. Iz tog radija podsećaju da je štrajk počeo juče nakon neispunjenog obećanja ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića da će njihov status biti rešen i da će radnike te medijske kuće RTS prihvatiti kao svoje radnike.
Beta, 09.04.08.

Ukoliko vlasti u Beogradu i ministar Samardžić žele Srbiju na KiM, trebalo bi da znaju da svoje političke vizije koje zadaju narodu koji devetu godinu živi u izolaciji, moraju dobro da razrade kako bi ih blagovremeno i ispunili. Da lojalnost Srba ne smeju stavljati iznad njihove egzistencije.
Željka Jevtić, uvodničarka, Blic, 08.04.08.

Dvanaest srpskih porodica iz Medveđe koje su bespravno ušle u zgradu sa 40 neuseljenih stanova završenih 2003. godine, najavilo je da će podneti zahtev za promenu imena u albanska. Porodice najavljuju da će ove nedelje doći ispred zgrade Vlade i Predsedništva Srbije, a da će, ukoliko ne dobiju pomoć, “koletivno krenuti put nezavisnog Kosova”.
Blic, 07.04.08.

Dvanaest srpskih porodica iz Medveđe, koje su bespravno ušle u zgradu sa 40 stanova…, kako su i obećale pre mesec dana, podnelo je zahtev za promenu imena u albanska „kako bi zaštitu svojih prava ostvarili bar kao nacionalna manjina“.
Glas javnosti, 09.04.08.

Ban Ki Mun (generalni sekretar UN) laže povodom granica Srbije i ruši UN. Mun puzi pred Amerikom.
Glas javnosti, 09.04.08.

Ban Ki Mun beži od odgovornosti zbog Amerikanaca, a na muci je zbog Rusije, pa je zauzeo neutralan stav (o Kosovu), iako ne može da bude neutralan.
Vladislav Jovanović, bivši diplomata, Glas javnosti, 09.04.08.

Centralne beogradske ulice i Brankov most juče ujutru osvanule su okićene srpskim zastavama. Trobojke su okačene na gradske bandere u okviru kampanje “Svaki prozor zastava”. Ovu akciju organizuje udruženje građana “Aktivni centar”. Cilj akcije je da se pokaže da Kosovo pripada Srbiji.
24 sata, 08.04.08.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Ivan Ćurković potvrđuje da će sportisti dobiti preporuke domaćeg komiteta da svoje nezadovoljstvo zbog nezavisnosti Kosova ne iskazuju na igrama u Pekingu.
24 sata, 08.04.08.

Arhitekti priznavanja nezavisnosti Kosova u Vašingtonu i Briselu računaju na to da će ipak da uspeju u svojoj aroganciji i nemoralnosti zbog toga što se nadaju da će kod većine građana Srbije pobediti želja za materijalnim dobrima.
Obrad Kesić, komentator, Politika, 07.04.08.

Upravo je Srbija 17 godina branila granice pravoslavlja i slovenstva, pružajući mogućnost usporenom medvedu, kao što je Rusija, da postane svestan svoje uloge, zadatka i mogućnosti pružanja otpora negativnim pojavama.
Jelena Guskova, istoričarka, Večernje novosti, 08.04.08.

Rusija je od 450 milijardi evra uloženih u zapadni Balkan, samo 15 miliona plasirala u Srbiju! Pa, i Bugarska i Rumunija su u NATO-u, a to ne smeta Rusima da tamo ulažu novac.
Vladan Živulović, analitičar, Večernje novosti, 08.04.08.

Kad god vam govore podsmešljivo o Rusiji pitajte ih ko je najveći partner Evropske unije. Celokupna godišnja srpska proizvodnja nije dovoljna da podmiri dvonedeljne potrebe grada Moskve.
Tomislav Nikolić, funkcioner SRS, Večernje novosti, 08.04.08.

Vidim u “Politici” od 5. aprila kako je Miloševićev i Šešeljev ministar za informisanje organizovao radni doručak sa urednicima novina. Na slici sam prepoznao i urednika “Danasa” g. Ramača. U tekstu piše kako je g. Vučić kao dobar domaćin šarmirao svoje goste. Gospodin Ramač je mogao da bude prisutan na ovom susretu u svojstvu privatnog lica. Pristajući da bude gost čoveku koji je učestvovao u gušenju slobode medija i direktno uticao na kažnjavanje lista “Danas”, on kao glavni urednik sramoti sve časne ljude koji su stvarali, pomagali i čitali novine, koje su tih godina pružale otpor Miloševićevoj i Šešeljevoj diktaturi.
Zoran Jovanović, Beograđanin, Danas, 09.04.08.

Rođeni Beograđanin Filip Vujanović osvojio 52,3 odsto glasova na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, prosrpska politika doživela poraz.
Kurir, 08.04.08.

Posle Iračana, naši državljani prvi na listi onih koji mole Nemačku da im pruži utočište.
Dnevnik, 09.04.08.

Jede nas to podaništvo, bojim se da to nije isplivalo genetski iz turskih vremena.
Borivoje Borović, advokat, Dnevnik, 09.04.08.

Jovan Delić je istakao da je u Trebinju već stvoren Dučićev kulturni centar… Prirodno je zato da Trebinje postane centar dučićologije.
Politika, 08.04.08.

EU više nije „sveta krava“, i njen autoritet više ne postoji. Odlučno i otvoreno trebalo bi da se postavi pitanje svrsishodnosti evrounijatskih integracija Srbije.
Boško Obradović, funkcioner Srpskog sabora Dveri, Glas javnosti, 08.04.08.

Na današnji dan, 6. aprila, desilo se nešto što je nekakv naš usud, a to je da nas Evropa stalno za nešto kažnjava, misleći da ćemo od toga biti bolji.
Vojislav Brajović, tehnički ministar, Danas, 07.04.08.

Vratimo li se u 1999. godinu, jasna je bila potreba Miloševićeve vlasti da na brzinu mobiliše i motiviše ljude za odbranu protiv NATO-a čiji napad tadašnji predsjednik Jugoslavije nije očekivao ni u snu i za koji, kao državnik, nije bio izvršio ni vojne ni političke pripreme. Neki tragovi ukazuju na to da je na početku NATO-bombardovanja u Saveznom sekretarijatu za informisanje, kojim je tada rukovodio ministar bez portfelja Goran Matić, skovan i odatle lansiran pojam “Milosrdnog anđela”, koji se svojim cinizmom pokazuje kao izvrstan anti-NATO i antizapadni mobilizator i dan-danas, devet godina kasnije.
Jovan Ćulibrk, sveštenik, Danas, 09.04.08.

Generalni direktor RTS Aleksandar Tijanić i književnik Dobrica Ćosić „ulovljeni“ su kamerom našeg paparaca prekjuče oko 15 sati u ribljem restoranu „Vodenica“ ispod kule Nebojše kule podno Kalemegdana. Poznati novinar i još poznatiji pisac i bivši predsednik Jugoslavije prijatno su ćaskali za bogatom trpezom, a onda su, ruku podruku, smejući se, nastavili do Tijanićevog džipa marke „volvo“.
Kurir, 08.04.08.

Dogma Srpske radikalne stranke kaže da su jedini pravi predstavnici Srba iz Hrvatske oni okupljeni oko radikalskog poslanika i novosadskog grobara Milorada Buhe u “Vladi Republike Srpske Krajine u izgnanstvu”. Svi ostali Srbi u Hrvatskoj, a bogami i najveći deo izbeglih hrvatskih Srba u Srbiji koje baš zabole za tu Buhinu cirkusku “vladu” naravno da su “ustaše”. Šta su imali da ostaju u Hrvatskoj ako nisu “ustaše”?
Miloš Vasić, uvodničar, Danas, 07.04.08.

Oni koji svoje siromaštvo prikazuju kao prednost izlažu se riziku da ih optuže da ne govore istinu i da to čine zato što su krali, dok oni koji priznaju da su bogati bivaju optuženi da su krali, ali i da lažu, jer prikazuju samo deo koji ne mogu sakriti da bi prikrili znatno više što se sakriti moglo. Otuda, zapravo, baš zbog tajnosti podataka o imovini i činjenice da je objavljivanje tih podataka stvar dobre volje političara u borbi za prestiž, niko nikome ne veruje, a u akciji samoprijavljivanja bivaju kompromitovani i dužni i nedužni.
Slobodan Beljanski, advokat, Blic, 07.04.08. 

Peščanik.net, 09.04.2008.