IZVODI IZ ŠTAMPE 14-16.04.08.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je juče da će u slučaju da Srbija sada potpiše Sporazum sa Evropskom unijom o stabilizaciji i pridruživanju biti pokrenuta inicijativa u Skupštini za opoziv predsednika države Borisa Tadića.
Glas javnosti, 14.04.08.

Može Tadić (Boris) da ide da potpiše nekakav ugovor (SSP), samo nek nam javi kad se vraća da ga svečano dočekamo. I da ga vodimo pravo u zatvor.
Tomislav Nikolić, funkcioner SRS, Politika, 14.04.08.

Druga je stvar što bi Havijer Solana, da su Srbi zaista više skloni, ne “gledanju unazad”, nego makar elementarnom nacionalnom pamćenju i dostojanstvu kojim se inače toliko ponose, što bi, dakle, u tom slučaju, dotični Solana u Srbiji već odavno morao biti proglašen personom non grata, umesto što nam, zajedno sa haškim tužilaštvom i Olijem Renom, odmerava stepen napretka na evropskom putu.
Đorđe Vukadinović, analitičar, Politika, 15.04.08.

Ako bi se desilo da koalicija Čanak–DS–G17 plus pod pritiskom NATO-a potpiše SSP, onda bi Solana mogao da ode u Prištinu i da Čekuu i Haradinaju saopšti da je Srbija priznala nezavisno Kosovo, a da je on lično završio posao započet 1999. godine kada je NATO bombardovao Srbiju.
Zoran Lončar, tehnički ministar, Politika, 15.04.08.  

Jedina državna strategija koju ima Srbija i koju je 17. juna 2005. potpisala Koštuničina vlada jeste “Nacionalna strategija o pristupanju EU”. Druge strategije nema, ili bar nije zvanično promovisana van stranačkih predizbornih kampanja.
Tamara Spaić, uvodničarka, Blic, 14.04.08.

Nejasne su pobude premijera i njegovih ministara koji neprestano zbunjuju i plaše građane sadržajem SSP koji su sami pregovarali i usvojili.
Iz saopštenja DS, Politika, 15.04.08.

Ne da Koštunica da se potpiše “Solanin SPP”, koji nam niko ne nudi, jer se pravi da ne zna da li u njemu i dalje stoji da je Kosovo pod međunarodnim protektoratom na osnovu Rezolucije 1244. A zna da to piše! Nema priče o EU, kaže Koštunica, sve dok nam Brisel ne kaže koje su nam granice! A i to sam zna.
Svetomir Marjanović, uvodničar, Press, 16.04.08.

Potpredsednik DS Dragan Šutanovac izjavio je da je lider DSS Vojislav Koštunica ponovo izneo “flagrantne neistine o sadržaju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU”. “Vojislav Koštunica vrlo dobro zna i ako se sada pravi da je neobavešten da je tekst Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju identičan parafiranom sporazumu koji je potpisan odlukom vlade na čijem je čelu”, naveo je Šutanovac u izjavi dostavljenoj Tanjugu. On je dodao da Koštunica vrlo dobro zna i da nijedna tačka, niti jedan zarez Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ne može biti izmenjen bez odluke Srbije, sa jedne strane, i odluke svake pojedinačne članice EU. Šutanovac je podsetio da je i Slobodan Samardžić, potpredsednik DSS, u svojstvu ministra za Kosovo i Metohiju pred poslanicima u Skupštini Srbije, odgovarajući na napade Srpske radikalne stranke, branio razloge za potpisivanje SSP.
Dnevnik, 16.04.08.

Floskula “uspravno u EU” nije ništa drugo do varijacija Miloševićeve čuvene “Srbija se saginjati neće”.
Zoran Panović, uvodničar, Danas, 16.04.08.

Država emanira ksenofobiju i autizam. Ovde se svaka primisao o Promeni dočekuje neprijateljski i odbacuje kao nepotrebna… Žao mi je što se Đinđić neće sresti u budućnosti niti sa jednim od sadašnjih imalaca vlasti.
Saša R. Živić, uvodničar, Danas, 16.04.08.

Narodu je poručeno da je prazan pasoš sigurna ulaznica za srećnu budućnost i neupitnu prošlost (a zanimljivo je da je u to oduvek verovao i Kim Il Sung, a i njegov mali, Kim Džong Il).
Mirjana Bobić-Mojsilović, komentatorka, Politika, 16.04.08.

Protivevropske snage ovde već duže vreme obmanjuju javnost kako se za pridruženje Evropskoj uniji, ali i bilo kakav drugi vid integracije, i štaviše međunarodni status Srbije u celini isključivo mi pitamo.
Dušan Miklja, uvodničar, Blic, 14.04.08.

Mali Vojislav hoće da pomogne velikom Vojislavu. Ovaj iz Beograda onom u Hagu.
Dragan Šutanovac, tehnički ministar, Danas, 14.04.08.

Pola DOS-a je prešlo na srpsku, patriotsku i poštenu stranu.
Tomislav Nikolić, funkcioner SRS, Tanjug, 15.04.08.

Portparoli Da Srbija Stane stranke, skraćeno DSS, svakoga dana iskazuju gađenje prema Nenadu Čanku, članu Koalicije za evropsku Srbiju. Bili su mladi 5. oktobra pa se ne sećaju kako se Koštunica grlio sa Čankom pre svakog mitinga, dok se Voja borio za fotelju, a Nenad za promene.
Srđan Milivojević, funkcioner DS, Blic, 14.04.08.

Slobodan Samardžić, ministar za KiM na poslednjem GO DSS prvo postao potpredsednik, pa tek onda član DSS.
Nedeljni telegraf, 16.04.08. 

Ponudili smo pomoć svim strankama koje zastupaju brojčano manje nacionalne zajednice, prvenstveno misleći na Albance i Rome, i ostajemo pri tome – nudimo im našu celokupnu stranačku infrastrukturu po Vojvodini, skupa s kancelarijama i opremom. Naravno, ne možemo im ustupiti naše potpise, niti obezbediti ljude koji bi im potpisali izbornu listu, ali su im na raspolaganju naši aktivisti koji će im pomoći u sakupljanju potpisa.
Balint Pastor, funkcioner SVM, Dnevnik, 15.04.08.

Za poslednjih osam godina, od prelomnih petooktobarskih događaja, mi smo skoro neprekidno imali na vlasti DS i DSS, da bi se tek sada shvatilo koliko je ova koalicija potpuno promašena.
Dragoš Ivanović, analitičar, Republika, april 08.

Priča “Širi dalje” liči na onaj lanac sreće pri kojem dobijenu poruku morate da prosledite dalje da bi vam se desilo nešto.
Cvijetin Milivojević, analitičar, Svedok, 15.04.08.

Ako slušate poruke vodećih političkih partija, sve se svelo na dileme: da li je Vojislav Koštunica počeo da proučava sabrana dela Vojislava Šešelja, da li već sad drži vojvodinu sliku u radnoj sobi, te koliko puta dnevno i krišom se čuju Boris Tadić i Havijer Solana, gde se dogovaraju kako da na svetskoj trgovinskoj berzi što jeftinije prodaju akcije Kosova, i da li se ministar odbrane Dragan Šutanovac redovno šiša u Bondstilu.
Đoko Kesić, uvodničar, Press, 15.04.08.

Svaka saobraćajna nesreća na Ibarskoj magistrali sada neka ide na dušu Borisa Tadića.
Velimir Ilić, tehnički ministar, Press, 15.04.08.

Kovačevićev (Siniša) dramski opus je umnogome oblikovao generacije političara, osobito onih iz redova DSS-a, gde je uspostavljen pravi kult Milana Nedića.
Beton, 15.04.08.

Iako su usmereni kao levičarska partija, SPS, kako kaže Dačić, ima sluha i za verske običaje. Tako će oni, kako je najavio, prekinuti predizbornu kampanju na hrišćanski praznik – Veliki petak.
Večernje novosti, 15.04.08.   

Ovogodišnji narodni sabor na Ravnoj gori biće pomeren za sedam dana zbog izborne tišine.
Blic, 15.04.08.

Političari u Srbiji podložni su magijama, nemaju zaštitu, jedu i piju gde stignu, a negativna energija se prenosi i putem hrane, pića, krvi, preko zvuka i slike.
Nedeljko Dražić, iscelitelj, Nedeljni telegraf, 16.04.08.

Posmatrajući kako se vođe najvećih stranaka pripremaju za predstojeće (samo)izbore, nameće se utisak da tegle kojekakvu polovnu građu da sklepaju nekakav čardak okačen o verige “carstva nebeskog” da ne bi potonuli u zjapeće živo blato.
Republika, april 08.

Treba dobro razmisliti da li posle kosovskih Albanaca, koji su Rezoluciju 1244 SB UN prekršili jednostranim proglašenjem nezavisnosti KiM, to sada treba da učini i Beograd organizovanjem lokalnih srpskih izbora.
Goran Bogdanović, funkcioner DS, Danas, 14.04.08.

Narikače gube status freelancera i dobijaju stalno nameštenje pri Samardžićevom ministarstvu. Njihova dužnost je da prate ministra u stopu, služeći mu kao zvučni medijum koji će izražavati njegova državnička osećanja prilikom susreta sa evropskim zvaničnicima.
Iz Pravilnika o naricanju za otetim Kosovom, Beton, 15.04.08.

Dušan Janjić kaže da nimalo ne veruje “jakim rečima premijera Koštunice i ministra za KiM Slobodana Samardžića”. “Oni jednostavno nemaju viziju i kapacitet za primenu svojih reči. Ako bi sudili na osnovu njihovog kapaciteta, nije čak nemoguće da Kosovo pod njima dobije i punopravno članstvo u UN”.
Dnevnik, 14.04.08.

Kosovski Srbin, koji se vratio u Kosovsku policijsku službu, rekao je da je bio prinuđen na taj čin “jer nema od čega da izdržava porodicu”. Kako navodi KIM radio, Miloš Živković iz sela Ugljare, rekao je da mu je plata iz KPS jedini prihod, a da je drugi razlog za povratak u policiju to što želi da ostane da živi na Kosovu.
Beta, 16.04.08.

Današnja tvrdnja da je bombardovanje Srbije bezuslovno predodredilo nezavisnost Kosova tek treba da se dokaže. Zar upravo tada, posle vojnog poraza, nije bilo lakše izvodljivo, tom istom agresoru, uspostavljanje nezavisnosti kako bi se i formalno politički dotukao tadašnji režim? Zar NATO upravo tada, kada Rusija još nije imala današnju Putinovu snagu i čvrstinu, nije mogao lakše da stvori “prvu NATO državu na svetu”? Šta se to u međuvremenu, od juna 1999. do februara 2008, događalo u ponašanju SAD i najmoćnijih članica EU s jedne, i nove demokratske vlasti u Srbiji s druge strane da se dođe do unilateralnog proglašenja nezavisnosti? Da je nova vlast ozbiljnije analizirala, između ostalog, i ovaj aspekt, svakako bi njena pregovaračka platforma bila adekvatnija, a diplomatsko pregovaranje učinkovitije.
Radoman Jović, bivši diplomata, Danas, 14.04.08.  

Ako Srbija ne prizna obavezujuću nadležnost Međunarodnog suda pravde u Hagu, veoma su joj ograničene mogućnosti da tuži zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova.
Večernje novosti, 16.04.08.

Setimo se kako smo prošli u slučaju tužbe protiv Klintona i NATO. Zato bi moj predlog bio da se bude oprezan, i eventualno tuže zemlje sa manjim uticajem, koje ne bi mogle da izlobiraju da se sud proglasi nenadležnim.
Jovan Simić, bivši savetnik predsednika Srbije, Večernje novosti, 16.04.08.

Franko Simatović je odbio da svedoči (o ubistvu Slavka Ćuruvije) tvrdeći da ne može da stigne zbog obaveza prema Haškom tribunalu, gde mu se sudi za ratne zločine.
Blic, 15.04.08.

A onda se, dan-dva kasnije, valjda ohrabren i on, javio g. Sima Spasić iz Udruženja rodbine pobijenih i nestalih Srba s Kosova. On je izjavio da će njegovo Udruženje “blokirati rad Specijalnog suda” zato što je Karla del Ponte u svojoj knjizi napisala da je načula kako su Albanci zarobljenim Srbima negde u severnoj Albaniji vadili organe, a taj sud za to vreme sudi ubicama braće Bitići… Po svemu sudeći, g. Spasiću više smeta suđenje ubicama braće Bitići i uopšte sva ta nepotrebna suđenja za naše ratne zločine. Naravno da smo u ovom slučaju ostali uskraćeni za objašnjenje u kakvoj relaciji stoje te dve stvari: suđenje ubicama trojice zatvorenika-civila u Petrovom Selu i sumnja da su nekome vađeni organi u severnoj Albaniji. Braća Bitići nisu bila osumnjičena za vađenje organa, nego za prelazak granice bez vize i odležale su prekršajnu kaznu. Ubijeni su eto tako, iz običnog pasjaluka, jer su bili američki državljani i jer su im pali šaka.
Miloš Vasić, kolumnista, Danas, 14.04.08.

Ja samo verujem da se “Politika” nikad više u svojoj uređivačkoj politici neće pozivati na “Kurir”, već na sebe i na svoje izvore, na dokaze i na činjenice. I da će “Politika” na tu temu imati šta da kaže i kad se objavi stanje na računima Nenada Bogdanovića. Podsećam da ste mogli da ugrozite i život njegove porodice, jer neko ko ima 25 miliona evra postaje meta kriminalaca. Da sam je predsednik Upravnog odbora “Politike” nikad ne bih dozvolio da se o mojim političkim protivnicima objavljuju insinuacije.
Boris Tadić, predsednik Srbije, Politika, 14.04.08.

Upravo na predlog DSS 2004. godine nestranačke ličnosti poput Emira Kusturice i Matije Bećkovića su ušle u Upravni odbor “Politike”.
Andreja Mladenović, funkcioner DSS, Tanjug, 15.04.08. 

Tražiću da se iselim iz ove zemlje jer se ne osećam sigurnim. Svejedno mi je da li je to Makedonija, Kosovo. Verujem da ću se u Prištini bolje razumeti i sa Srbima i s Albancima.
Zijad Kujović sa Palića na čijoj kući je ispisano “Nož, žica Srebrenica”, Dnevnik, 16.04.08.

Na internet stranicama besni pravi rat između srpskih patriota s jedne i hrvatskih, muslimanskih i šiptarskih nacionalista s druge strane!
Kurir, 15.04.08.

Slobodan Milošević, to je bio Srbin.
Boško Radonjić, član Srpskog oslobodilačkog pokreta “Otadžbina” iz SAD, Svedok, 15.04.08.

U našem malom i napaćenom Montenegru postoji preko 15 srpskih strančica i partijica i isto toliko liderčića. Ovdje svaka lokalna budala koja ne zna šta će sama sa sobom osniva srpsku partiju i proglašava se ocem svih Srba u otadžbini i rasejanju! Ovom Andriji Mandiću, samozvanom lideru svih Srba, u više navrata sam pojašnjavao da je sama ideja o zastupanju cijelog jednog naroda bolesna i sumanuta i da Srbi nisu krompiri koje možeš trpati u jednu vreću. Jer, ima različitih Srba – srbočetnika, srbokomunista, demokratskih Srba, građanskih Srba, režimskih Srba…
Dragan Rosandić, uvodničar, Kurir, 16.04.08. 

Srpski nacionalisti su Jugoslaviju gledali kao proširenu Srbiju sa lažnom ličnom kartom.
Nenad Čanak, lider LSV, Svedok, 15.04.08.

Rupel (Dimitrij, šef slovenačke diplomatije) nosi Srbiji vazelin.
Glas javnosti, 16.04.08.

Što, molim vas, umesto što otkrivate afere, ne napišete da su ovakvi kao ja potrebni Srbiji! Znate li da sam bio najbolji student generacije na Fakultetu političkih nauka sa prosekom deset. Čak sam bio bolji i od Uroša Šuvakovića!
Ivica Dačić, socijalista, Press, 16.04.08.

I danas i pre hiljadu godina muškarci su nad ženama imali moć. Tu se ništa neće promeniti dok žene na muškarce ne krenu silom. Za početak morale bi prestati rađati.
Vedrana Rudan, književnica, Večernje novosti, 15.04.08. 

Peščanik.net, 16.04.2008.