IZVODI IZ ŠTAMPE 17-20.04.08.

Ma koliko to neverovatno izgledalo, i izvan EU ima života. I ma koliko to neverovatno izgledalo, taj život možda i ne mora da bude toliko loš?
Slobodan Antonić, analitičar, Politika, 17.04.08.

Spor je oko nezavisnosti Kosova, a on neće nestati zato što će Srbija odustati od učlanjenja u Evropsku uniju. Jer, Kosovo neće odustati.
Vladimir Gligorov, ekonomista, Blic, 18.04.08.

U poslednjih sedam godina u Srbiju se, kako je to izneo Miladin Kovačević na nedavnom okruglom stolu Centra za geostrateška istraživanja u Beogradu, u tom razdoblju slilo 45,5 milijardi dolara – doznaka, stranih investicija, kredita i donacija. Po mojoj proceni, preko 99 odsto od tih sredstava došlo je iz onih 35 država koje su do sada priznale nezavisnost Kosova, a s kojima su, zasad, diplomatski odnosi samo spušteni na niži nivo – dok radikali i narodnjaci, eventualno, ne nađu u svojim redovima nekog budućeg ministra inostranih poslova koji bi pronašao neka “oštrija diplomatska sredstva” prema tim zemljama (kako je indirektno najavio sam Koštunica).
Dimitrije Boarov, uvodničar, Danas, 17.04.08.

Ma koliko to neverovatno izgledalo, i izvan EU ima života. I ma koliko to neverovatno izgledalo, taj život možda i ne mora da bude toliko loš?
Slobodan Antonić, analitičar, Politika, 17.04.08.

Spor je oko nezavisnosti Kosova, a on neće nestati zato što će Srbija odustati od učlanjenja u Evropsku uniju. Jer, Kosovo neće odustati.
Vladimir Gligorov, ekonomista, Blic, 18.04.08.

Ako se danas odreknemo Kosova, sutra ćemo se po tom principu i uspostavljenom običaju odreći Vojvodine, a prekosutra nekog trećeg dela naše zemlje. I na kraju neće biti ništa od Srbije, pa ona neće nigde ni ući.
Vojislav Koštunica, tehnički premijer, Srna, 19.04.08.

Kada Čanak za Uskrs bude potpisivao Solanin sporazum, najbolje je da ponese i jednu belu krpu.
Branislav Ristivojević, savetnik tehničkog premijera, Večernje novosti, 19.04.08.

Ako mi na kraju predsedničkog mandata bude postavljeno da se opredelim između evropske budućnosti i integriteta zemlje, ja ću izabrati integritet zemlje.
Boris Tadić, predsednik Srbije, Tanjug, 19.04.08.

EU će morati da se vrati sebi da bi sa Srbijom potpisala SSP.
Slobodan Samardžić, tehnički ministar, Večernje novosti, 20.04.08.

Slovenci bi, da je Dinkić kojim slučajem rođen kao Slovenac, prvo bili primljeni u Sloveniju, pa tek onda u Evropu. A ovako je gospodin Rupel određen da Srbima bude da l’ Kardelj, da l’ Dolanc, ne zna se.
Brana Crnčević, humorista, Kurir, 19.04.08.   

Još pre 6.000 godina Srbi su, u svom Podunavlju prvi imali bikove koji su čepali zrnevlje po mulju, a onda su počeli da se šire u svim pravcima i svuda donose napredak, tako da mi celoj Evropi treba da kažemo Svi ste vi deca Srbije… Naš naučnik svetskog glasa koji živi u Engleskoj, Srba Živanović, napi’so knjigu gde kaže da je antropološki nalaz lobanje kromanjonca isti kao nalaz lobanje Srbina, znači ovde je u kontinuitetu od kamenog doba isti živalj. 
Dragan Todorović, izveštač o stavovima Srpske istorijske škole, Vreme, 17.04.07. 

Mi smo užasno poniženi, nepravdama i decenijama sami. Kraj 20. veka u Evropi izrodio je, tačnije rečeno, obnovio ideologiju srbofobije u korelaciji sa rusofobijom, a kojom se na Balkanu i Evropi želi da potisne u zaborav nacistički antisemitizam i maskira kancerozno licemerje one Evrope koja proizvodi ratove i ideologije laži.
Dobrica Ćosić, spisatelj, Večernje novosti, 18.04.08.

(Jedna razočarana ideologija) je od te razočaranosti nazvane otrežnjenjem napravila politički manifest koji u suštini ne predstavlja ništa drugo nego običan nihilizam upakovan u etno-fensi ambalažu mokrogorskog antiglobalizma.
Vladimir Todorić, pravnik, Politika, 19.04.08. 

Amerika je Nemačka iz 1939, Hilari će biti isti Hitler kao Buš. Ali srećom postoje Kinezi koji će dovesti sve u neku žutu normalu.
Vedrana Rudan, spisateljica, Politika, 18.04.08.

Oni koji su voljni da se dosledno bore za državotvornu politiku, a nisu sposobni ili nemaju snage, neka dođu. Mi ćemo i njih da vučemo za sobom, ali oni koji će da nam pomažu kuknjavom i mjaukanjem dok branimo zemlju, bolje da ne dolaze.
Branislav Ristivojević, savetnik tehničkog premijera, Kurir, 17.04.08.

Ih, ministarsko mesto najmanje!
Velimir Ilić, tehnički ministar na pitanje “Da li je tačno da vas je Boris Tadić zvao i nudio vam sigurnu ministarsku funkciju ako mu za uzvrat ostavite Koštunicu”, Kurir, 19.04.08.

Velja Ilić kao energičan čovek, ministar i političar, već mi je rekao da se pokajao što nije rekao da ćemo i više da dobijemo nego što smo dobili na prošlim parlamentarnim izborima… Radimo na tome da se 11. maja pokaže da je Velja Ilić u pravu, a ne određeni istraživači javnog mnenja.
Vojislav Koštunica, tehnički premijer, Danas, 19-20.04.08. 

Vojislav Koštunica je strani plaćenik.
Nenad Čanak, lider LSV, Beta, 19.04.08.

Koštunica je prvi predsednik koji je Srbiju izveo na svetsku scenu kao normalnu državu koja je sposobna da definiše sopstvene interese, a da se to ne dovede u vezu sa nacionalizmom.
Miroslav Lazanski, vojni komentator, Politika, 19.04.08.

Vrhu DS je predočeno da je sporazum Koštunice i Šešelja potpisan još pre raspisivanja parlamentarnih izbora, i on je bio “osnova i garancija premijeru Koštunici da može da raspusti vladu, imajući pred sobom čvrst dogovor o budućoj koaliciji”… Ovim sporazumom je navodno precizirano da će buduća vlada “zatražiti od Tribunala u Hagu da Šešelju garantuje iste beneficije kakve je imao Ramuš Haradinaj: mogućnost da se brani sa slobode i da se za to vreme bavi politikom”. Cilj ovog sporazuma je, kako “Blic” saznaje u DS-u, i da se predsednik Srbije Boris Tadić smeni uz pomoć nove skupštinske većine i da njegovu funkciju preuzme u jednom trenutku Vojislav Šešelj.
Blic, 19.04.08.

Nikolić je maznuo od Koštunice (koji se sve ređe osmehuje) osmeh Mona Lize i postao je uglađen i odmeren više nego ikad. Pogledajte pažljivo plakat i uporedite ga sa čuvenom slikom.
Jasmina Ana, uvodničarka, Politika, 18.04.08.

Na pitanje da li mu je, ipak čudno što narodnjačka koalicija u kampanji ne napada radikale, odgovorio je (Tomislav Nikolić) izrekom “Koga je moliti nije ga ljutiti”.
Politika, 18.04.08.

Kada ljude u Srbiji pitate kako se pravi dobro slatko od šljiva, oni vam otkriju tajnu: “Da bi se napravilo dobro slatko, iz šljiva prvo treba izvaditi koštunicu”.
Srđan Milivojević, funkcioner DS, Blic, 17.04.08.

Slika sa socijalističkih mitinga izgleda ovako: Dačić, u centru, govori o socijalnoj pravdi, Krkobabić, lider PUPS-a, udruženih penzionera, na desnom boku, kune se u sedu glavu, svoju, da će penzije povećati odmah, a Mrkonjić, nekako sleva – pozicioniranja nisu politička, već scenografska – obećava da će od jednog mosta da napravi četiri.
Dragoljub Žarković, uvodničar, Politika, 18.04.08.

I šef izbornog štaba radikala Dragan Todorović saglasan je da su predstojeći izbori prelomni i da se, kako nam reče, „i Evropi tresu gaće od pobede radikala, jer ne bi za džabe jednog minornog Čedu zvali u Brisel“.
Glas javnosti, 18.04.08.

Za razliku od drugih, mi nismo stranka koja imperativno mora da ima ministra policije da bismo nekog zaštitili ili proganjali.
Tomislav Nikolić, funkcioner SRS, Večernje novosti, 20.04.08.

Predizborna kampanja se zahuktava. Radikali stoje na ivici ponora, ljubazno propuštajući građane da hrabro zakorače u svetlu budućnost koja ih čeka na dnu, bodreći ih sloganom “Napred Srbijo”. Socijalisti, koji su Srbiju 90-ih zakopali dva metra pod zemlju, nevešto i blasfemično oponašaju Hrista nad Lazarovim grobom i poručuju “Ustani Srbijo”!
Tomislav Marković, satiričar, Danas, 19-20.04.08.  

Izgleda da sve ove kalemegdandžije misle da je i “Pobednik” na Kalemegdanu nekada bio gradonačelnik Beograda. Pa im je zato važno da pobede.
Dragoljub Petrović, uvodničar, Kurir, 20.04.08.

Rekao sam Koštunici da ministri iz redova DSS ne treba da prave od Vlade političku verziju filma “Rat Rouzovih” gde zajednički život tokom razvoda postaje nepodnošljiv.
Božidar Đelić, potpredsednik tehničke vlade, Blic, 20.04.08.

Prskanje desnog kažiprsta birača koji se pojave na glasačkom mestu možda se nekima ne sviđa, ali ne povređuje ljudsko dostojanstvo, ni pravo na privatni život niti je izraz nepoverenja prema biračkom telu. Takav stav zauzeo je Ustavni sud Srbije povodom inicijative da se oceni ustavnost dela Zakona o izboru narodnih poslanika (član 68, stav 4).
Politika, 18.04.08.

“Poznato je da vam je haški optuženik Radovan Karadžić rođak”.
Jedno od 16 novinarskih pitanja Biljani Srbljanović, kandidatkinji za gradonačelnicu Beograda, Politika, 20.04.08.  

U petak oko 15 časova Biljana Srbljanović pozvala je našu novinarku i saopštila joj da ipak neće moći da odgovori na pitanja “Politike”. Rekla je da zbog tabloidnog pristupa našeg lista odbija da da intervju. “Ovo je diskriminacija, od toga gde sam rođena, do mog horoskopskog znaka i nadam se da vaš list u daljoj izbornoj kampanji neće ići putem “Kurira”. Ako budete odlučili da napravite ozbiljan intervju, onda možemo da razgovaramo”.
Iz odgovora Biljane Srbljanović, Politika, 20.04.08.

Poštovana gđo Smajlović (Ljiljana, glavna i odgovorna urednica “Politike”), posle teksta koji je o bivšem gradonačelniku Beograda Nenadu Bogdanoviću objavljen u vašem listu 25. marta ove godine pod naslovom “Nasledstvo na tri dela”, ne želim da dajem bilo kakve izjave za “Politiku” dok se “Politika” ne izvini porodici pokojnog gradonačelnika.
Obrazloženje Dragana Đilasa, kandidata za gradonačelnika Beograda zašto odbija intervju, Politika, 20.04.08.

Jasno sam poručio Vladi Srbije u pismu upućenom 10. aprila da je potpuno u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i mandatom Unmika da Republika Srbija… organizuje lokalne izbore. 
Joahim Riker, šef Unmika, Večernje novosti, 19.04.08.

Na KiM će se 11. maja održati parlamentarni i lokalni izbori, bez obzira na stav Unmika o tom pitanju, jednoglasno je odlučila Vlada Srbije na predlog ministra za KiM Slobodana Samardžića.
Večernje novosti, 18.04.08.

Portparolka OEBS-a na Kosovu Eli Flen izjavila je da OEBS smatra da bi organizovanje lokalnih izbora na Kosovu bilo protivno Rezoluciji 1244.
Dnevnik, 18.04.08.  

Rezolucija 1244 ne dozvoljava održavanje srpskih lokalnih izbora na Kosovu.
Doris Pak, funkcionerka EP, Beta, 19.04.08.

Može se desiti da čak neki predstavnici odgovaraju krivično zato što prenose materijal za izbore koji su zabranjeni.
Goran Arsić, načelnik Kosovskog okruga, Beta, 18.04.08.

Tehnička vlada donosi sudbonosne odluke, a da za to ne odgovara nikome, pošto poslanici trenutno imaju samo jednu obavezu – da jednom mesečno svrate do blagajne.
Milan Grujić, uvodničar, Press, 18.04.08.

Poljski neonacisti iz organizacije Krv i čast pozvali su svoje srpske istomišljenike da napadaju i ubijaju poljske policajce u redovima Unmika na Kosovu i Metohiji.
Beta, 17.04.08.

Vi još jedino u saradnji sa Srbijom možete očuvati dignitet misije UN na Kosovu i Metohiji.
Iz pisma Slobodana Samardžića, tehničkog ministra za KiM šefu Unmika Joahimu Rikeru, Politika, 17.04.08.

Ruski fudbalski klub “Zenit” platio je Uefi 10.000 franaka kazne zbog toga što su njegovi navijači u martu na utakmici Kupa Uefe sa “Olimpikom” u Marseju istakli transparente “Kosovo je srce Srbije” i “Ne damo Kosovo”.
Naslovna strana lista Politika, 18.04.08.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić i potpredsednik opštine Leposavić Nebojša Radulović predvodili su grupe koje su podmetnule požare na carinskim punktovima Brnjak i Jarinje 19. februara, piše juče prištinski dnevnik “Lajmi”, pozivajući se na policijske izvore.
Beta, 18.04.08.

Može li neko da mi kaže ŠTA to predstavlja Severna Mitrovica? Glavni grad Istine u lažnoj državi ili jedini preostali herojski mit u kukavičkoj stvarnosti? Možda je još rano (nije sazrelo?) da spoznamo odgovor na to pitanje, ali zato i te kako dobro znamo ŠTA se mora desiti da bi Severna Mitrovica odistinski postala „kosovska Grbavica”, „balkanski Belfast” ili „evropski Bejrut”.
Zoran Ćirić, uvodničar, Politika, 17.04.08.

Kad je Marti Ahtisari, taj prljavi, kljakavi starac iz Finske rekao da Kosovo ima ekonomsku, materijalnu podlogu za samostalnost, misleći, naravno na prebogate srpske rudnike…
Radoslav Zlatanović, pisac, Glas javnosti, 20.04.08.

Dok se srpski jug i dalje grčevito bori da dođe do daha od posledica Ahtisarijevog plana, ledeno-beskrupulozni Finac (ne)očekivano je “iznikao” na severu Vojvodine, u mekoj zelenoj ravnici Bačke.
Večernje novosti, 20.04.08.

Nijedna regionalna, a verovatno ni svetska politička vrhuška, ne sadrži tako otrovnu koncentraciju otvorenih razbojnika, ubica i koljača (kao Kosovo).
Predrag Marković, kolumnista, Večernje novosti, 17.04.08.

Neka svaki radnik prvi sat svog radnog vremena posveti i pokloni KiM.
Iz uskršnje poslanice SPC, naslovna strana lista Politika, 19.04.08. 

Overe potpisa građana, jedan potpis 200 dinara, za protekle predsedničke izbore u Srbiji za pristalice Nove Srbije plaćene su sa računa kosovskih opština.
Blic, 20.04.08.

Mi već kontrolišemo jedan deo, ali ćemo u neko dogledno vreme i u potpunosti vratiti Kosovo.
Slobodan Samardžić, tehnički ministar, Tanjug, 20.04.08.

U opštini Leposavić, na mestu zvanom Goli Breg – Ravna Ledina, uz blagoslov vladike Artemija, uskoro će početi izgradnja manastira Sveti knez Lazar, kao i izgradnja zvonika sa zvonom teškim četiri tone, čiji će se zvuk čuti celom Ibarskom dolinom, odnosno pokrivaće više od 40 sela na teritoriji severnog Kosova, kao i dela centralne Srbije.
Politika, 20.04.08.  

Organizatori beogradskog maratona odštampali su oznaku sa brojem 1244 (simbolizuje rezoluciju UN) koju bi učesnici “Trke zadovoljstva”, mahom osnovci i srednjoškolci, trebalo da okače na svoje majice… Šta ćemo sa onima koji ne okače 1244? Za šta se oni zalažu? Jesu li to nekakvi izdajnici, ljudi koji su prodali Kosovo?
Milorad Ivanović, uvodničar, Blic, 19.04.08.  

Biti s nadležnog mesta označen kao izdajnik ovdašnji – ponekad je bila stvar prestiža. Značilo je to da si pošten čovek. Srpski sudovi poslednjih godina rehabilituju „narodne neprijatelje“ od pre 60 godina, kada su revolucionarni bašibozuci odokativno procenjivali ko je skrenuo s utabanog puta svetske revolucije. Sadašnje etiketiranje je opet odokativni metod. Ako se na njihovom „kosovometru“, aparatu za merenje patriotizma, ne pokaže željeni rezultat, najbolje vam je da kačket navučete do obrva.
Dragoljub Petrović, uvodničar, Glas javnosti, 18.04.08.

Aktivisti reanimiranog “Otpora” juče su sproveli svoju drugu akciju u Novom Sadu, javno zatraživši da još aktuelni ministar za infrastrukturu Velimir Ilić postane počasni član Matice srpske… “Otporaši” su izrazili nezadovoljstvo što “tako vrsnom stručnjaku i intelektualcu” još nije ukazana ova zaslužena počast, zbog čega su izneli zahtev da mu se načinjena nepravda ispravi i da se ispred zgrade Matice srpske izvaja bista u ministrovu čast.
Dnevnik, 18. 04. 08.

Matici srpskoj moć pada kada god neće da bude svesrpska, kada hoće da bude samo vojvođanska.
Miro Vuksanović, neizabrani predsednik MS, NIN, 17.04.08. 

DS je najoštrije osudila izjavu Šešelja koji je, kako navode u toj stranci, pred Tribunalom u Hagu ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića nazvao “mafijaškim premijerom koga smo se pre pet godina oslobodili”.
Tanjug, 19.04.08.  

Od petka, naredna četiri dana lideru radikala u posetu će doći porodica, zbog čega je onemogućen da se adekvatno spremi (za suđenje). Jedna od tri administrativne primedbe koje je Šešelj naveo bila je na pritvorsku stražu koja diskriminiše pravoslavni Uskrs i ne dozvoljava mu svečani obrok koji je nedavno omogućen katoličkim vernicima.
Glas javnosti, 18.04.08. 

I u sastavu istočnobosanskog korpusa Vojske RS tokom rata dejstvovala je kompaktna jedinica koju su popunjavale isključivo hrabre devojke i žene. Nanjušili su je najpre nedobronamerni zapadni reporteri, pa se opravdano sumnjalo da zakuvavaju nešto gadno, da će možda, posle fame o silovanju muslimanki, skockati priču o polnom nasilju nad muslimanskim vojnicima.
Miroslav Toholj, uvodničar, Glas javnosti, 19.04.08.

Neshvatljivo je da se u javnosti stalno naglašava zakonska obaveza građana Srbije da plaćaju pretplatu RTS, a da se pri tome ignoriše zakonska obaveza Javnog servisa da plaća autorske naknade Savezu organizacija kompozitora.
Iz saopštenja SOKOJ, FoNet, 19.04.08.

Direktor Javnog servisa, kojeg su postavili na to mesto vlast i organi ove države, “eto baš neće” da plati trošak (dug od 100 miliona dinara SOKOJ-u) koji je uvela ta ista država, a da pritom javni servis, na čijem je čelu, finansiraju svojim novcem građani te iste države.
Saša Radović, uvodničar, Blic, 20.04.08.   

Ako je savremeni svet obeležen između ostalog i pojavom sve veće pacifikacije pojedinaca, ne iz etičkih razloga već iz jedne opsesivne obuzetosti sobom…
Zorica Tomić, kulturološkinja, Blic, 19.04.08.

Od mladih su u ovoj zemlji svi digli ruke, kao da će u svetlu budućnost da nas uvedu gospoda sa gerontologije, e tu stupaju na scenu vođe navijačkih grupa koji su moderna zamena za komandante omladinskih radnih brigada. Ono što su nekada te brigade gradile, ove sada urnišu i gaze.
Iz horoskopa Srbije, Press, 20.04.08.

On je (Tonči Staničić, ambasador RH u Srbiji) izneo i stav da je položaj Srba u Hrvatskoj  bolji nego položaj Hrvata u Srbiji.
Danas, 19-20.04.08.

Tito je bio epikurejac, zato smo svi lepo živeli.
Ivan Ivanji, romanopisac, Blic, 20.04.08.

Broj krštavanja odraslih u Srbiji prevazilazi poslednjih godina i broj krštavanja dece.
Tanjug, 20.04.08.

SPC svoje vladike šalje da nad grobovima drže politizovane govore, ali uporno izbegava da se odredi prema zločinima koje su Srbi počinili tokom nedavne istorije.
Boško Jakšić, uvodničar, Politika, 20.04.08.

Na novoj ličnoj karti nalazi se statua sa zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, a ne njujorški Kip slobode, kako su mnogi pomislili kada su u javnosti videli ovaj dokument.
Blic, 19.04.08.

Peščanik.net, 20.04.2008.