IZVODI IZ ŠTAMPE 21-23.04.08.

Srbija je u samom vrhu zemalja po sumi dodeljene pomoći po glavi stanovnika u periodu pre stupanja u EU.
Ekonomist, 21.04.08.

Tačno je da članstvo u EU ograničava suverenitet. Ali je “manje vlasti” za vladajuće elite više nego kompenzovano boljim životnim standardom i većim zapošljavanjem građana. Elita izgubila, građani dobili.
Dragan Vujadinović, komentator, Blic, 21.04.08.

Bivši premijer Kosova Bajram Kosumi rekao je da jednom za svagda treba raščistiti iluziju da svaka vlada koja pobedi na izborima treba da počne od početka, već treba da nastavi tamo gde su drugi stali, kako bi, kako je rekao, Kosovo moglo nastaviti put ka evropskim integracijama.
Beta, 22.04.08.

U borbi Srbije za Kosovo može pobediti samo jaka Srbija – jaka ekonomski, demokratski i po broju saveznika u svetu, te po standardu i osećanju životnog zadovoljstva kod svojih građana. U toj borbi može pobediti samo Srbija koja je u Evropskoj uniji. A ponavljajući mantre radikala, DSS i NS tvrde da Srbija mora da bude veoma slaba i sve slabija, odnosno da mora da atrofira da bi se borila za Kosovo.
Vuk Drašković, lider SPO, Dnevnik, 22.04.08.

Ako Srbija mora da trpi velike sile kao što su Amerika ili Nemačka, ne treba da dopusti da joj se Janez Janša i Dimitrij Rupel rugaju. Treba prekinuti sve diplomatske odnose sa Slovenijom i staviti tu zemlju u red država kao što su Kostarika i Avganistan.
Živadin Jovanović, ministar spoljnih poslova SRJ, Kurir, 21.04.08.

Ko potpiše SSP biće krivično gonjen.
Velimir Ilić, tehnički ministar, Glas javnosti, 23.04.08.

“Potpis koalicije Čanak-DS-G17 plus na Solaninom sporazumu NATO će tumačiti kao potpis Srbije za nezavisnost Kosova. Solana je najpre dao naređenje da se Srbija bombarduje, a zatim je dao naređenje da Haradinaj, Čeku i Tači naoružaju UČK. Onda je dao naređenje da trupe NATO uđu na Kosovo i da se izgradi vojna baza ‘Bondstil’. Zatim su naterali Ahtisarija da napiše plan po kome je NATO konačan organ vlasti na Kosovu”,   rekao je Zoran Lončar i dodao da je, kada je sve to urađeno, priznato “Kosovo kao prva NATO država”. “Bilo bi prikladno da ova koalicija kad bude potpisivala Solanin sporazum visoko podigne belu zastavu, jer se samo pod takvom zastavom potpisuje sporazum kakav je Solanin”, istakao je ministar prosvete.
Kurir, 23. 04. 08.

EU se ponaša poput Titovih partizana.
Eva Ras, glumica, Politika, 23.04.08.

Zašto Rusija ima sa “NATO-fašistima” tešnje i intenzivnije odnose nego Srbija, između ostalog i stalni Savet NATO-Rusija, i zašto predsednik Putin ima bliske odnose s glavnim “NATO-fašistom”? Zašto Rusija tesno sarađuje sa “tupom, plašljivom i bezvoljnom Evropom”? Ako su slovenstvo i pravoslavlje nerazdvojni i nespojivi sa NATO, šta ćemo sa Slovenima katolicima u NATO (Poljaci, Česi, Slovaci, Slovenci), pravoslavcima neslovenima (Grci, Rumuni) i budućim Slovenima u NATO: pravoslavcima (Makedonci i Crnogorci), Hrvatima katolicima, Bošnjacima muhamedancima? Da li treba da budemo jedinstveni kao za vreme Miloševića?
Dragan Vukšić, uvodničar, Danas, 23.04.08.

Već duže vreme u Valjevu se, u organizaciji podružnice “Serbone”, koja se, kako vele i kako piše, bavi istraživanjem najstarije istorije Srba, organizuju tribine na kojima se promovišu istine koje treba da opasulje Srbe. Tu i počeo kurs, takoreći škola, gde se uči sve ispočetka, “jer smo jedini narod koji ne zna svoju bogatu istoriju”. Škola ima 30 predavanja, sva će održe eminentni istoričari, a svi polaznici kursa će, kako piše u javnom pozivu, dobiti priznanja i velika saznanja o bogatoj četrdesetdvovekovnoj istoriji srpske nacije. Polaznici na ovom narodnom univerzitetu već su mogli da čuju i nauče da su Srbi pre Hrista, da seobe Slovena na Balkan nije bilo, već da su Srbi starosedeoci na Balkanu, da su oni Iliri, a da su Albanci tu došli u 11. veku sa Kavkaza. Mogli čuju i da je Napoleon bio Srbin, da je lobanja kromanjonca ista ko lobanja Srbina, te da su Srbi Srbi još od kamenog doba.
Blic, 21.04.08.

Nacionalistička čeljad, koja su nažalost članovi prve srpske kuće kulture, i ranijim predsednicima Matice srpske su ispitivali poreklo. Akademiku Bošku Petroviću su objavili sliku porodičnog spomenika da bi pokazali odakle mu je mati. Profesoru Kovačeku su godinama pretresali očeve kosti. Ovog puta, po hodnicima su vikali: “Napolje, Crnogorci!” Niko nije glasno negodovao. Gospodski članovi su ćutali. Lepo je gledati kako pada onaj ko se ispeo visoko. Tako kažu oni što ruše. A sada dobijam anonimne pretnje i pitanja kada ću da se selim. Jadno, podžitno.
Miro Vuksanović, propali kandidat za predsednika Matice srpske, Večernje novosti, 21.04.08.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da je sasvim očigledan dogovor o koaliciji DSS – SRS, i da se tom koalicijom rukovodi iz zatvorske ćelije Haškog tribunala.
Glas javnosti, 21.04.08.

Sa upotrebom Vojislava Šešelja u kampanji prvi je počeo Velimir Ilić koji se, takođe, pokazao kao neko ko ne poznaje sistem funkcionisanja Haškog tribunala. On je, naime, kao predsednički kandidat DSS-a i Nove Srbije, na januarskim izborima, govorio da će se, u slučaju izbora Tomislava Nikolića za predsednika, Srbija “naplaćati telefonskih računa”, jer bi Nikolić pre svake odluke morao da zove Šešelja u Hag da se konsultuje. Zamenik predsednika SRS-a tada je, u intervjuu “Politici”, ocenio da to samo pokazuje “koliko je neznanje Velimira Ilića”.
Politika, 22.04.08.

Ne vidim spas za Srbiju ukoliko ne formiramo vladu sa Koštunicom. To je jedini eventualni partner SRS posle majskih izbora.
Tomislav Nikolić, funkcioner SRS, Beta, 23.04.08.

Vuk Drašković je izrazio žaljenje što se koalicija DSS i NS, koja je nekad bila proevropska, sada “preudala” za SRS. “Svadba treba da bude održana 12. maja, ali ja verujem da venčanja neće biti”, kazao je.
Beta 21.04.08.

Za koju godinu možda se neće ni znati da je Toma Nikolić bio u vlasti koju je Koštunica rušio. Niti da se Velimir Ilić pred “crveno-crnom” koalicijom odao spasonosnoj hajdučiji na planini Jelici. Biće zaboravljena i Koštuničina demokratska avantura.
Ljubodrag Stojadinović, uvodničar, Politika, 21.04.08.

Mi jedini pozivamo da se u RS organizuje referendum o nezavisnosti RS i priključenju Srbiji.
Ivica Dačić, socijalista, Kurir, 21.04.08.

Mi imamo jednu otadžbinu i nemojmo dozvoliti da ona ode u đavolje ruke.
Velimir Ilić, tehnički ministar, Kurir, 21.04.08.

Akcija hapšenja Stojana Župljanina primer je političke volje. Tu akciju izveli smo samo mesec dana pre izbora, od nje smo mogli da očekujemo samo negativne glasačke poene.
Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, Blic, 21.04.08.

Do spasonosnog izbornog ćutanja ostalo je 18 dana. Izdržaćemo i to. Obećanja pljušte, a prosto je neverovatno kako se u Srbiji uoči svakih izbora nađu pare za povećanja plata i razne isplate. Kad nema izbora, onda je to neizvodljivo jer bi ugrozilo budžet. Kao da postoji predizborni i redovni budžet.
Srđan Radulović, komentator, Blic, 21.04.08.

Nebojšu Krstića, odbornika DS svi znaju kao člana čuvenih “Idola”. Pred odbornicima međutim, nijednom za tri i po godine nije progovorio. Slično je i sa Lidijom Vukićević iz SRS. Njen glas većina odborničkih kolega i posle političkog angažovanja, ipak zna samo sa televizije.
Večernje novosti, 21.04.08.

Želimo da nakon četiri godine naše vlasti penzioneri budu u prilici da svojim unucima kupe čokoladu.
Milorad Mirčić, funkcioner SRS, Dnevnik, 21.04.08.

Obećavam vam da, kao žitorodni i bogat kraj, više nećete biti na začelju i jedna od najnerazvijenijih opština u Srbiji i ja se neću postideti kada me budu pitali zašto u mom rodnom kraju žito rađa, a hleba nema.
Ivica Dačić, socijalista, Beta, 21.04.08. 

Suprotstavljene liste koalicije Bujanovac – za Evropsku Srbiju – Boris Tadić i Demokratske stranke Srbije predvode dva rođena brata.
Politika, 23.04.08.

Zahvaćena ekonomskom i finansijskom krizom, vlada će imati dve mogućnosti: ili da krene u potpuno administriranje privrede i populizam (“vekna hleba za jedan dinar”, deljenje ulja pred samoposlugama itd.), ili da se – kakva ironija – obrati na adrese onih koji joj mogu pomoći kratkoročnom finansijskom injekcijom. Tako se radikalska vlada može naći u situaciji da posegne za kreditima MMF-a, što podrazumeva restrikcije u ukupnom trošenju i naročito smanjenje plata i socijalnih davanja. “Prozapadne” vlade od 2000. godine do danas, uspele su, upravo zbog snažnog ekonomskog rasta Srbije i velikog priliva stranog kapitala, da se oslobode tutorstva MMF-a (i ceo dug Fondu isplate daleko pre roka), a nova SRS vlada mogla bi ponovo da se vrati tamo gde smo nekada bili.
Branko Milanović, analitičar o ekonomskoj sudbini vlade radikala, Politika, 22.04.08.

U naredne dve, tri godine, kada se potroše sredstva dobijena od prodaje preduzeća, a anuiteti po osnovu spoljnog duga prevaziđu iznos novih kredita, na scenu Srbije stupa “ruski rulet” iz 1998. ili “argentinski tango” iz 2001.
Mlađen Kovačević, ekonomista, Večernje novosti, 22.04.08. 

Skupštinu čini 250 poslanika, a njenu većinu 126. Ne može se smatrati da Skupština postoji ako je samo 126 prisutno, a parlament je raspušten, i to na zahtev predsednika Vlade Vojislava Koštunice. Sada taj isti premijer koji je zahtevao raspuštanje Skupštine da ne bi morao da podnese ostavku, kaže “sad prihvatamo da je dovoljno 126”. E, to ne može, to bi bila prava “kozačka skupština”.
Stevan Lilić, pravnik, Dnevnik, 23.04.08.

Pare nisu problem, jer para nema! Nešto nam je obećano, nešto ćemo imati od donatora, ali imamo ozbiljan problem s finansiranjem jer neki od mogućih donatora ne žele da se zna njihovo ime.
Dušan Bajatović, funkcioner SPS, Dnevnik, 23.04.08.

Metafizička retorika je najbolja za kandidate, pošto nikoga ni na šta ne obavezuje.
Cvijetin Milivojević, analitičar, Dnevnik, 21.04.08.

Tadić i Tači pred Savetom bezbednosti nastupaju u različitim statusima, u skladu s realnošću. Tadić – po članu 37 poslovnika, kao predstavnik države članice. A Tači – po članu 39 istog akta, u “svojstvu ličnosti koja može da doprinese razmatranju” teme na dnevnom redu.
Politika, 21.04.08.

Prisustvo kosovskog premijera sednici Saveta bezbednosti u Prištini se zvanično ocenjuje kao novo osnaženje, pa čak i praktična potvrda nezavisnosti Kosova. U kratkom saopštenju iz Tačijevog kabineta kaže se da je kosovski premijer otputovao za Njujork na poziv SB.
Danas, 21.04.08.

Marko Jakšić (kosovski političar) podseća da dobar deo zemalja nije promenio stav da je Kosovo država, a potpredsednik SNV centralnog Kosmeta Rada Trajković ističe da su to “vrlo kvalitetne i značajne države što se i videlo u pozivu Hašimu Tačiju da prisustvuje sednici. Po prvi put je govorio u SB, mada u zatvorenom delu, ali znači da je SB kao institucija ‘primila k znanju’ njegovu poziciju kao premijera i na jedan način i status Kosmeta”, zaključila je Trajkovićeva.
Glas javnosti, 23.04.08.

Srbija će korak po korak vraćati Kosovo i Metohiju, a u dogledno vreme u potpunosti preuzeti vlast nad Pokrajinom, obećao je Slobodan Samardžić, ministar za Kosovo i Metohiju.
Glas javnosti, 23.04.08.

Dinkić traži da Srbija ne plaća kosovski dug i da tako prizna ovu lažnu državu. Po tome se vidi da je Dinkić već izračunao koliko košta priznavanje Kosova. Za Čanka je najvažnije da Srbija prizna nezavisnost Kosova, jer je to uvod u nezavisnost Vojvodine.
Branislav Ristivojević, savetnik tehničkog premijera, Beta, 21. 04. 08.

Sama činjenica da Srbija tuži države koje su priznale nezavisnost Kosova pokolebaće one koji to još nisu učinili.
Obrad Kesić, analitičar, Politika, 23.04.08.

Nezavisnost Kosova je činjenica. Sa činjenicama se izlazi na kraj na razne načine, od kojih je obično samo jedan ispravan, a svi ostali pogrešni. Ovi naši nesrećnici sada redom isprobavaju sve pogrešne načine: drže molebane, nosaju litije, bacaju fatve, kletve i zakletve, skidaju čini, hoće da se parniče kod Međunarodnog suda pravde, da tuže zemlje koje su priznale Kosovo, uzdaju se u rusku pomoć, šalju Udbine komite da drže kosovske Srbe u zaptu i strahu.
Miloš Vasić, uvodničar, Danas, 21.04.08.

Zbog razmirica dva koordinatora Vlade Srbije, ugrožen rad SO Kosovo Polje. Zahtevi građana rešavaju se u automobilu ispred kuće u kojoj su prostorije opštine, a za koju vlasniku pet meseci nije plaćen zakup. 
Politika, 23.04.08.

Možda će se na kraju ispostaviti da nije baš tačan onaj usklik po kome Kosovo nema cenu. Ima, samo što ne znamo – cenovnik.
Dragoljub Žarković, uvodničar, Blic, 21.04.08.

Evropljanin prosečno pred ekranom provede pet časova dnevno, što govori o mogućnostima koje TV pruža za misiju crkve. Emisije kao što su “Verski kalendar” i  “Verski mozaik Srbije” pomažu savremenom čoveku da vreme provedeno pored malog ekrana ne bude izgubljeno, odnosno da, kako kaže apostol Pavle, bude “iskupljeno” i osveštano.
Irinej, vladika i TV urednik, Večernje novosti, 21.04.08.

Pre samo nekoliko dana, prota koji obilazi Plavšićevu zakazao je službu koja je trebalo da traje tri sata. Neposredno pre nego što su počeli sa službom, međutim, iz zatvora su ih obavestili da sve moraju da završe za 20 minuta!
Svetozar Mihajlović iz Odbora za oslobađanje Biljane Plavšić, Večernje novosti, 21.04.08.

Biljana Plavšić je velikomučenik i srpski narod ne zaslužuje da ima takvog sveca!
Marko Milunović Piper, pisac, Glas javnosti, 22.04.08.

Lažni svedoci Tužilaštva u procesu protiv Šešelja sigurnu kuću jedino mogu da nađu kod Nataše Kandić.
Zoran Krasić, funkcioner SRS, Večernje novosti, 21.04.08.

Protojerej Radomir Nikčević opisao je i svoj susret sa jednim istinskim, konkretnim vitezom, oličenim “u Milošu Ćirkoviću koji ne hte da se povuče i napusti svoj rodni prag u vreme stupanja NATO snaga u njegovo Belo Polje, u danima kada su samo svinje u tom kraju bile bezbedne, a ostalo je sve stradalo”. “Još dvadeset dana Ćirković se borio, a belopoljska Crkva presvete Bogorodice spaljena je tek po njegovom ubistvu… U Ćirkovićevom do temelja spaljenom domu, netaknuta plamenom ostala je samo jedna ikona i domaćinov molitvenik”.
Večernje novosti, 23.04.08. 

Nije Ravna gora Dragačevski sabor trubača, pa da može da se pomera kako kome padne na pamet. Zna se kad je Draža sa svojim četnicima izašao na Ravnu goru, taj datum je za nas svetinja. Pozivamo zato sve ravnogorce da se po tradiciji okupimo od 9. do 11. maja. Garantujem da će tog dana na Ravnoj gori biti elita četničkog pokreta, a uz mene će biti sedmorica četnika u pravim uniformama.
Jaćim Jotić, ravnogorski tobdžija, Kurir, 22.04.08.

Beograd je još 1942. godine bio zvanično proglašen “očišćenim od Jevreja”. Neće biti da su za to samo nemački okupatori krivi, imali su oni i domaće pomagače. Beograd je glamurozno obeležio aprilske Dane Beograda, šta bi sa 20. oktobrom? Zašto su skoro sve ulice boraca NOR-a dobile nova imena? Kada će Srbija prestati da se stidi svoje partizanske prošlosti? Kada ćemo početi dostojanstveno da obeležavamo 9. maj, Dan pobede nad fašizmom, a ne da se sve svede na polaganje venaca na 3-4 spomenika i raspravu o četnicima i partizanima? Vukovar, Sarajevo i Srebrenicu da ne pominjemo. Neka nas onda ne čudi što je Mesić, pre tri godine u Moskvi od Putina dobio orden “60 godina pobede”, a naš tadašnji predsednik tadašnje države Svetozar Marović stajao negde u trećem-četvrtom redu proslave Dana pobede.
Iz redakcijskog uvodnika, Danas, 22.04.08.

U kafani “Šarganska osmica” u Mokroj Gori potukli su se Premijer i Marko Kraljević. Usred rvanja, uvidevši da je slabiji, Premijer je predložio: “Hajde, Marko, da diplomatski rešimo sukob”. Srpski junak sa buzdovanom u neverici ga je pogledao: “Šta ti znači to diplomatski?!” Bio je to jedan od najzanimljivijih delova performansa koji su glumci Milorad Mandić Manda (Premijer) i Dejan Lutkić (Marko Kraljević) izveli ovoga vikenda na Mećavniku.
Blic, 21.04.08.

Firma ozloglašenog hadezeovca Ante Žužula ne samo da je preuzela više od 40 odsto srpskog tržišta udžbenika, već učila za naše osnovce sadrže i kopirane delove hrvatskih knjiga. Za udžbenike koji su dobrim delom preslikani udžbenici iz Hrvatske pojavljuju se, često, anonimni autori i recenzenti sa srpskim imenima! Ovako je Radoš Ljušić, direktor Zavoda za udžbenike, prokomentarisao tekst iz “Kurira” “Ustaški prosvetitelj”, koji je bio i jedan od povoda za konferenciju za novinare na kojoj je Ljušić izneo niz optužbi na račun nelojalne konkurencije, ali i države koja je zapustila ovu veoma važnu sferu. “Cilj je jasan. Nekim državama u tranziciji odgovara da deca u Srbiji nemaju dobre nastavne programe, nemaju dobre udžbenike, da nemaju dobro obrazovanje i da se iz našeg školstva liferuju poluobrazovani fabrički radnici”!
Glas javnosti, 23.04.08.

Murali koje je Narodna stranka iscrtala u dvorištu na zidu objekta kod Novosadskog otvorenog univerziteta, prema rečima direktora NOU Mirka Karakaša, zaplašili su decu koja pohađaju ovu ustanovu kulture… Pojedina deca su se žalila na ogroman crtež na kojem se, na bordo pozadini, nazire lik Arsenija III Čarnojevića. Sa druge strane, predsednik Gradskog odbora NS Rade Marinkov kaže da je reč o reprodukciji slike Paje Jovanovića “Seoba Srba”… Sa druge strane pomoćne zgrade stoji još jedan svež mural NS: u sredini slike nalaze se četiri ocila u obliku četiri slova “S”, dok se u dva suprotna ćoška nalaze pauk i pčelica. Ovaj prikaz, objašnjava Marinkov, nastao je u okviru kampanje “Ko su srpski pauci?”, te će, prema njegovim rečima, u narednom periodu ova partija objasniti javnosti “ko su ljudi koji pletu mrežu u Srbiji”.
Dnevnik, 23.04.08.

Ukoliko bi se savesno izvršila kontrola rada kulturnih ustanova koje umesto korisnika njihovih primarnih usluga zaposedaju moleri, onda bi se istinitim mogao pokazati grafit „Džabe ste krečili”.
Bojan Jovanović, izveštač, Politika, 21.04.08.

Peščanik.net, 23.04.2008.