IZVODI IZ ŠTAMPE 24-27.04.08.

Čitaoci će, takođe, samo u našem listu („Politici”), moći da saznaju kolika je Srbija na geografskoj karti Evrope iznad radnog stola evropskog komesara.
Politika, 24.04.08.

Pa, ovo je stara mapa. Mislim da je stara tri godine. Na njoj su Srbija i Crna Gora jedna država bez granica. Ali na mojoj političkoj mapi Kosovo je u fazi tranzicije, priznalo ga je 18 država članica EU.
Oli Ren, komesar EU na pitanje “Da li je na ovoj Vašoj mapi na zidu Kosovo nezavisno, ili je u Srbiji?”, Politika, 25.04.08.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da u našoj zemlji postoje političari koji žele da izazovu najstrašnije strahove i najgora osećanja prema svetu. Oni sa neverovatnom strašću, pažnjom i koncentracijom vrebaju svaku reč koju će neki evropski političar izjaviti, kako bi protumačili da je Evropa rekla da Kosovo nije Srbija. “Koliko bi to radosti među njima donelo. Čak i kad neko kaže – svaka zemlja, svaka nacija obavezna je na dobrosusedske odnose, oni uglas poviču: evo, uhvatili smo ga”.
Politika, 24.04.08.

Države koje trguju svojom teritorijom su marionetske države, a u marionetskim državama nema boljeg života.
Vojislav Koštunica, tehnički premijer, Glas javnosti, 25.04.08.

I kada Oli Ren kaže “Dobar dan”, DSS to zloupotrebi u političke svrhe.
Nikola Papak, funkcioner G17 plus, Press, 24.04.08. 

Lepo je to što DSS obećava otvaranje 300.000 novih radnih mesta, ali bi bilo dobro da su objasnili kako to misle da učine bez pomoći EU i stranih ulaganja.
Milan Kovačević, ekonomista, Danas, 24.04.08.

EU poručujemo da se srpska vrata otvaraju kad se pokuca ili pozvoni, nogom se naša vrata ne otvaraju.
Tomislav Nikolić, funkcioner SRS, Kurir, 24.04.08.

Verovatno će se (krštena Evropa i ostali hrišćani oko nas) osvestiti i uvideti svoju grešku tek onda kad muslimani budu pojili svoje konje i kamile na Rajni i Temzi.
Lavrentije, episkop SPC, Glas javnosti, 26-27.04.08.  

Predsednik SPO Vuk Drašković izjavio je da ako se prihvati teza da Srbija ne treba da uđe u EU jer neke evropske države pojedinačno priznaju nezavisnost KiM “onda se u gluposti mora ostati do kraja dosledan i povući Srbiju iz članstva u UN, OEBS, Saveta Evrope, pa čak i sportskih, jer u svim tim organizacijama neke članice priznaju nezavisnost Kosova”.
Blic, 24.04.08.

Ne treba bežati od susreta sa papom i predstavnicima Katoličke crkve… To bi bila prilika da kažemo šta mislimo o njima. Ako im Gospod pomogne da sagledaju da su skrenuli, mogu da počnu i polako da ispravljaju.
Irinej, episkop SPC, Politika, 26-27.04.08.

Dubrovnik je imao velike Srbe katolike.
Irena Arsić, doktorica knijževnih nauka, Politika, 26-27.04.08.

Ambasador Japana u Srbiji Tadaši Nagai pozvao je srpske vlasti da vrate ambasadora koji je povučen na konsultacije iz Japana, pošto je ova država priznala Kosovo. “U ovako teškim vremenima Srbija bi trebalo da ima ambasadora u Tokiju, a ne da on ovako dugo bude na konsultacijama”, rekao je Nagai.
Tanjug, 26.04.08.

Bojim se da ćemo u predvorju velike Evrope čekati sve dok sa političke scene EU ne ode plejada srbomrzaca, koji su upravo na toj užasnoj mržnji izgradili svoje jeftine političke karijere.
Milan Grujić, kolumnista, Press, 24.04.08.

Jedino mi imamo zavet da za otadžbinu vredi umreti, dok je na Zapadu to drugačije – da za otadžbinu treba živeti.
Lavrentije, vladika SPC, Danas, 26-27.04.08.

Mlađan Dinkić je u koaliciji sa OMV (austrijska naftna kompanija).
Andreja Mladenović, funkcioner DSS, Glas javnosti, 24.04.08.

Pošteno sam rekao s kim bi SRS mogao u koaliciju, a deset dana niko da odgovori. Šta to hoće DSS? Ćuti da bi išao sa jednima ili drugima.
Tomislav Nikolić, funkcioner SRS, Tanjug, 25.04.08.

To je, ako mogu da odgovorim indirektno, manje loše nego dati Kosovo.
Slobodan Samardžić, tehnički ministar na pitanje “Je li dobro za Srbiju da Šešelj odlučuje ko će biti premijer”, Politika, 26-27.04.08.

Postoji stvar koja je izuzetno problematična a to je tvrdnja da su Šešelj i Koštunica razgovarali telefonom sat vremena. To je najdirektnije priznanje da Dragan Šutanovac zloupotrebljava vlast i prisluškuje predsednika Vlade Srbije.
Dragan Todorović, funkcioner SRS, Dnevnik, 24.04.08.

Makedonske vlasti su još pre 20 dana obavestile ambasadora Srbije u Skoplju da su odbile zahtev Srbije da bude uključena u razgovore o demarkaciji granične linije između Kosova i Makedonije.
Glas javnosti, 26-27.04.08.

Pođimo od jednostavne političke i geografske činjenice da je Kosovo u Srbiji, a da je Srbija u Evropi. Samim tim, to je u skladu i sa zakonima fizike.
Vojislav Koštunica, tehnički premijer, Glas javnosti, 26-27.04.08.

Šta vredi penkalo i dobra volja Evropljana da možda i pre majskih izbora ponude SSP, kad je “narodni” duet W (Voja i Velja) ušao u fazu ekspanzivne ksenofobije. Koja ima određene bolesne manifestacije, jer Profesor samo ponavlja “Kosovo je Srbija”.
Dragan Vujadinović, bivši poslanik, Danas, 26-27.04.08. 

Portparol DSS Andreja Mladenović ocenio je da je ministar odbrane Dragan Šutanovac prvi kome su u miru oteli četiri tenka. “ Po svoj prilici, tenkovi su oteti dok je Šutanovac tajno pregovarao sa generalnim sekretarom NATO pakta Sheferom o potpisivanju Solaninog sporazuma. Drugi tvrde da su tenkovi oteti dok se Šutanovac družio sa svojim kolegama, NATO marincima”, rekao je Mladenović.
Večernje novosti, 26-27.04.08.

Retorika SRS je sada miroljubivija od retorike na primer DSS, a ako im se omakne neka, po njih nepovoljna izjava, oni je odmah demantuju ili postave u drugačiji kontekst, što DSS gotovo nikada ne radi. Rezultat toga vidimo – radikali su uvećali svoje glasove, DSS ih je izgubio.
Nadežda Milenković, teoretičar marketinga, Biznis&finansije, april 08.  

DSS je svojom retorikom zauzeo nekadašnju poziciju JUL-a.
Dragan Šutanovac, tehnički ministar, Danas, 24.04.08.

Od svih parlamentarnih stranaka DSS je jedina koja, sudeći po predizbornim anketama, gubi na rejtingu, a što više gubi više je onih koji je guraju da bude liderska u novoj koaliciji sa radikalima i socijalistima, što nije nemoguće rešenje, ali to neće svedočiti o snazi Koštunice, već o slabosti onih koji će “gubitniku” na izborima predati vlast u ruke.
Dragoljub Žarković, uvodničar, Politika, 24.04.08.

Stigli su nam računi za struju, jadna nam majka, dodali su i uputstvo da isključujemo sijalice i uređaje kako bismo preživeli.
Tomislav Nikolić, funkcioner SRS, Kurir, 25.04.08.

I prođoše nam tri građevinske sezone zbog njihovih izbora. A ne, Tadić i Dinkić sede i sviraju gitaru i kao vode nekakvu kampanju.
Velimir Ilić, tehnički ministar, Blic, 26-27.04.08.

LDP cilja na mlade i “Srbija bez granica” treba da zavede svojim bajkovitim obećanjima kao što su Ivica i Marica bili zavedeni čokoladnom kućicom. A onda će ih strpati u kavez i sisati im krv, pretvoriti ih u belo roblje i zombije.
Goran Buđak, politikolog, Glas javnosti, 26-27.04.08.

Žao mi je što ove godine prvi put u životu nisam postio, jer je kampanja jako iscrpna, pa ne bih mogao da izdržim.
Tomislav Nikolić, funkcioner SRS, Glas javnosti, 26-27.04.08. 

MMF smatra da će restriktivnija monetarna politika ove godine privremeno usporiti privredni rast. Ovo očekivanje je, verovatno, pogrešno. Ove će se godine kupovati glasovi, sledeće i narednih će stići račun za naplatu.
Vladimir Gligorov, ekonomista, Blic, 25.04.08.

Mladić Z. Đ. brutalno je pretučen i potom poliven benzinom i zapaljen juče oko 19 časova na Ćalijama. Grupa huligana je zaustavila mladića na ulici i upitala ga da li posti. Na njegov odrečan odgovor huligani su ga svirepo pretukli polomivši mu rebra. Nakon toga su ga polili benzinom i zapalili… Doktori su ustanovili da mu je spaljeno deset odsto kože i da su mu polomljena dva rebra.
Blic, 25.04.08.  

Najopasnija je ponovo aktuelizovana podela na “patriote” i “izdajnike” koja protivnika – neprijatelja – očas posla stavlja “van politike” – kao legitimnu metu, raspaljuje strasti i zlu krv.
Iz redakcijskog komentara, Danas, 25.04.08.

Svako kome se prilepi etiketa da ne želi da brani načelo „Kosovo je Srbija“, postaje legitimna meta onih koji su tokom devedesetih učestvovali u rasturanju bivše države. Prljava kampanja prelazi u krvavu kampanju. Ako policija ne počne da hapsi bezumnike koji su spremni da potegnu i vatreno oružje na političke neistomišljenike, a stranke ne spuste loptu i ne smire političke strasti, na ulicama može biti i mrtvih. A onda, izbori više ne bi imali nikakvo značenje.
Uroš Piper, uvodničar, Blic, 25.04.08.

Ovih dana, kada smo toliko okrenuti našoj tradiciji, moramo da se prisetimo da ni nacizam ni spaljivanje ljudi po ulicama nisu stvari koje smo nasledili od predaka.
Milorad Ivanović, uvodničar, Blic, 26-27.04.08.

Poštovani čitaoci, kada vam pojedini političari izbace parolu „Kosovo je srce Srbije“, pogledajte prvo gde vam je novčanik.
Milenko Vasović, uvodničar, Blic, 24.04.08.

Nedavno sam rekao nekim ljudima iz Brisela koji su želeli da radim za njih za malo novca, da mi je reper ispod koga ne idem 14 evra na sat, koliko dobija čistač u Londonu. Nisu mi se javili. Ali nisu ni angažovali nikoga da me zameni.
Tim Džuda, novinar, Biznis&finansije, april 08.

Profit je proždrljiv kao svinja.
Jorgovanka Tabaković, ekonomski ekspert SRS, Politika, 25.04.08.

Sudija Antoneti je objasnio da je Sekretarijat Haškog tribunala vodio istragu u pogledu Šešeljevih finansijskih mogućnosti i da još nije uveren u to da je on lošeg imovinskog stanja.
Politika, 24.04.08.

Gordana Pop Lazić iz SRS-a veli da priča o Šešelju, ma kakva bila, samo donosi poene njenoj stranci.
Glas javnosti, 25.04.08.

Kosovo je juče priznala Burkina Faso, a prekjuče i Republika Nauru. Vest je stigla iz Uagadugua. Za ostalih 38 država koje su priznale Kosovo trebalo bi da ste čuli.Za ovaj Nauru niste sigurno. Kladim se u kompletnu pokretnu i nepokretnu imovinu da je Tači, kad je dobio telegram podrške iz Naurua, a dan kasnije iz Uagadugua, sto posto mislio da ga neko zavitlava… Treba, dakle, da im objavimo rat, dok još imamo šanse. Nikako da im platimo da povuku priznanje Kosova, kao što su, verovatno, uradili Albanci da bi ih ovi priznali. S njima treba da igramo tvrdo. Dakle, treba da im pošaljemo zahtev da se predaju kao poslednji bednici i povuku svoju odluku o Kosovu. I mi i oni, naravno, znamo da bi potraga za Nauruom trajala duže nego sam rat, pa bi, i za jedne i za druge, bilo bolje da stvar obavimo poštom. A ako baš neće, e, onda ćemo da dođemo. A, u krajnjem slučaju, uvek možemo da se predamo.
Dragana Matović, uvodničarka, Politika, 24.04.08.

Taman objavim onaj jeretički članak o eventualnoj podeli Kosova, ne prođe ni par dana, Rus Primakov predloži potpuno istu stvar, na veoma sličan način. Ne verujem da je prepisivao, ali dođe mi da ga tužim za plagijat. Onda sam otišao na tren da vidim šta se dešava u praksi. I mogu mirne duše da vam kažem da je severni deo pokrajine u potpunosti pod srpskom kontrolom. Istina, ima nešto zalutalih Pakistanaca i pokoja borna kola, ali nema ni govora o nekakvim vlastima kvazidržave Kosovo od Leška do severne Mitrovice. Ono što se dešavalo 17. marta bio je pravi mini-rat i bedan pokušaj okupatora da ubiju Marka Jakšića, srećom neuspešan, jer se Marko nije skrivao od bojeve municije, kao što se Ameri skrivaju iza onih od kojih prave topovsku hranu.
Borisav Đorđević, muzičar, Politika, 24.04.08.

Srbija će graditi dobrosusedske odnose sa svim svojim susedima, a Kosovo nije naš sused, niti će to biti.
Vuk Jeremić, tehnički šef diplomatije, Večernje novosti, 25.04.08.

Građanska inicijativa i Centar za kulturnu dekontaminaciju organizovali su u Beogradu prikupljanje potpisa za podršku albanskim partijama za izlazak na izbore ali, saznajemo, odziv građana glavnog grada je vrlo mali. Kako nam je rečeno, u prostorijama Građanskih inicijativa i CZKD-a tokom prekjučerašnjeg i jučerašnjeg dana prikupljeno je oko 150 potpisa podrške.
Danas, 25.04.08.

Za dva dana niko od Novosađana nije došao da podrži albansku listu.
Večernje novosti, 25.04.08.

Nenad Čanak, lider Liberalnog saveza Vojvodine… (umesto Lige socijaldemokrata Vojvodine, opaska T. K.)
Kurir, 24.04.08.

Seckam lukac, a duboko razmišljam: ako je Vojvodina, oduvek, bila žitnica Evrope, nije li bila i leglo MIŠEVA!
Dragan Jovanović, kolumnista, NIN, 24.04.08.  

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da je neprihvatljivo insistiranje da se na lokalnim izborima za načelnika opštine Srebrenica obezbedi pobeda Bošnjaka, jer to pretpostavlja kolektivnu odgovornost srpskog naroda za zločine počinjene na tom području.
Beta, 24.04.08.

Nagon života prirode Jasenovca takav je da svaka zelena grana toga ogromnog prostranstva, izrasla na humusu nevinih mučeničkih duša, već nosi ime nekog od svetaca i besmrtnika.
Mira Alečković-Nikolić, psihološkinja, Politika, 25.04.08.

Donja Gradina je najveća srpska crkva, u kojoj danas Gospod Bog drži liturgiju, uz pratnju hora belih anđela sa Kosova, Kosovskih božura. Pesnici su odvajkada dobijali razne nagrade, povelje, vence, hrisovulje, zlatno prstenje i beočuge, krstove, krune despota i careva, a sada evo, prvi put i jedne suze. Suze Jasenovca. Valjda je sam Bog odlučio da se u ovom nevremenu, kad srpski narod opet strada i plače, u Kozarskoj Dubici, u Donjoj Gradini, kraj Topole užasa, gde su prolivene milijarde srpskih suza, objavi i vaskrsne jedna suza. Suza naroda srpskog.
Dobrica Erić, pesnik, dobitnik književne nagrade “Donja Gradina – Suza Jasenovca”, Glas javnosti, 25.04.08.

Najbezdušnije srboubice/O vratovima, pored krstića/Nosili su ogrlice/Od dečjih očiju i prstića. Doglavnik Ante, to Srbi pamte/Posla Dučeu, svome idolu/Činiju punu srpskih očiju/Koja mu vazda beše na stolu.
Iz povesnice “Kosovski venac” laureata Dobrice Erića, Glas javnosti, 25.04.08.

Iako je Velimir Ilić bio jedan od vođa petooktobarskih promena 2000. godine, osam godina kasnije svega pet odsto njegovih glasača smatra da je to bio početak demokratskog preobražaja, a čak 28 odsto je mišljenja da od tog dana počinje propadanje Srbije.
Politika, 25.04.08.

Kad bih vagao što je bilo teže, “Sablja” ili vreme pod Miloševićem, pa tu su negde isti.
Velimir Ilić, tehnički ministar, Politika, 25.04.08.

Srpski reditelj (Emir Kusturica) veruje u projekat socijalne pravde.
Politika, 24.04.08.

Kusturica glumi ruskog špijuna.
Blic, 25.04.08.

Imao sam potrebu da odem do Svete gore na način na koji je Sveti Sava otišao, nemotorizovano. To se moglo peške ili konjem, ja sam se odlučio za bicikl.
Oliver Njego, bariton, Glas javnosti, 26-27.04.08.

Neverovatno je da se tokom snimanja spota “Vera naša” na nebu pojavio krst od tragova aviona.
Ivana Žigon, glumica, Kurir, 26-27.04.08.

 
Peščanik.net, 27.04.2008.