IZVODI IZ ŠTAMPE 05-07.05.08.

Šta bi bilo sa penkalom kojim bi nekakav spiker novog parlamenta potpisao raskid sa svetom! I na kom mestu, i sa kakvim pamćenjem bi se u budućnosti sreli Božini i njegovi unuci? Ali pre toga, svako od nas će upotrebiti svoj plajvaz!
Ljubodrag Stojadinović, uvodničar, Politika, 05.05.08.

U penkalu kojim je Božidar Đelić potpisao SSP pomešani su mastilo Džordža Buša i srpska krv.
Brana Crnčević, književnik, Politika, 07.05.08.

Dok su političari koji reprezentuju, kako-tako, interese Srba iz enklava, pozdravili Đelićev potpis, dotle su ovi iz severnog dela Kosova, koji za sebe takođe tvrde da reprezentuju Srbe, barjaktarili u istrazi poturica i, valjda, prvi lansirali gromopucateljnu optužbu o izdaji. U jednoj dimenziji stvar je ohrabrujuća. Mogao bi ovo biti valjan dokaz parole “Kosovo je Srbija”, jer su u Srbiji podeljena mišljenja o tome.
Dragoljub Žarković, uvodničar, Blic, 05.05.08.

Zanimljivo je i da omladina DSS na svom sajtu ima još uvek ima parolu “Zrelo za Evropu – omladina DSS-a” sa slikom dve zrele šljive na plavoj pozadini uokvirene sa dvanaest žutih zvezdica, izvornih članica Evropske ekonomske zajednice.
Glas javnosti
, 06.05.08.

Greše oni koji potpis u Luksemburgu porede sa pristupanjem Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu. Jer, to što je potpisao Cincar-Marković u Beču nije ni bleda senka onoga što je potpisao Tadić sa Đelićevim penkalom u Luksemburgu.
Vjekoslav Radović, uvodničar, Glas javnosti, 06.05.08.

Od osam susreta srpskih vladara i turskih sultana, koji su se zbili u periodu od 75 godina, pet puta su srpski vladari kao vazali išli svom sizerenu na podvorenje. Svaki taj odlazak bio je značajan korak u procesu sticanja nezavisnosti.
Zorica Janković, istoričarka, Blic, 06.05.08.

Evropa misli ako se ujedini 15 staraca da će dobiti jednog mladića. Ne, dobiće samo dom staraca. Vi ste mladi, nemojte da žurite da zauzmete praznu sobu na tom brodu.
Nikita Mihalkov, reditelj, Politika, 07.05.08.

Da li je realno da se dozvoli ulazak Srbije u EU a da se prethodno ne raščisti gde su granice Srbije? Verovatno isto koliko je realno da Srbija “tvrdim stavom” kakav kao taktiku nudi nacionalistička opcija, natera one članice EU koje su priznale Kosovo da promene svoju odluku. Koliko je realno da “Fijat” ode iz Kragujevca ukoliko radikali dođu na vlast? Verovatno isto koliko i da radikali oteraju “Fijat” iz Kragujevca zato što je Italija priznala Kosovo.
Dragana Matović, novinarka, Politika, 07.05.08.

Baš kao što naš patrijarh kaže, treba da budemo ono što u svojoj osnovi jesmo – narod Jevrosime majke, čojstva i junaštva, “jetrvice adamskog kolena”.
Nađa Andrejević, spisateljica, Glas javnosti, 05.05.08.   

Slika najpoznatijeg naciste u istoriji na zidu hotelske sobe (u Beogradu) nije samo neslana šala i marketinški potez, već pokazatelj opšte društvene klime.
Nebojša Đokić, psiholog, Ekonomist, 05.05.08.

To što je u Srbiji očito proglašen konkurs za “srpskog Sanadera” možda je i dobra vest. Doktor Ivo Sanader uspeo je da, kao prvo, gvozdenom rukavicom uljudi sopstvenu ustašoidnu ekstremnu desnicu; kao drugo, da “okonča saradnju sa Hagom”, kako se to ovde kaže (setimo se samo kako se na splitskoj rivi pre koju godinu drao da neće dati Gotovinu!); i kao treće, da osigura nacionalni konsenzus oko ulaska u Evropsku uniju i čak u NATO. Ovim našim kandidatima za “srpskog Sanadera” sve to tek ostaje da obave: da mi je čuti Tomu Grobara da hoće u Evropu, večitog premijera Voju da hoće da izruči Mladića i ostale; i sve njih zajedno da hoće u NATO.
Miloš Vasić, kolumnista, Danas, 05.05.08.

Ovde je zato najpametnije uvek sve proveravati kod one dvojice koje poznajemo po nadimcima Velja i Palma – oni su pravi lakmus i precizni odraz stanja kod nas.
Vladimir Arsenijević, pisac, Politika, 06.05.08.

Devedesete su totalni debakl svih mojih ubeđenja. Jedino je pozitivno što sam uspeo da očuvam ličnu distancu od “pobedničkih truba”.
Petar Popović, muzikolog, Večernje novosti, 05.05.08.

Na naše pitanje da li je svestan da građani Beograda njegove “postere” doživljavaju kao poziv na atentat predsednika i zamenika premijera, Simonović (Vladica, predsednik “Familije srpskih navijača”) se pravdao da “Familija srpskih navijača” nije “htela” da poziva na linč, niti je “htela da napadne Tadića i Đelića”. Njegovo pravdanje, međutim, zvuči još drastičnije od njegovih plakata: “Hteli smo jasno i glasno da kažemo da Tadića i Đelića ne smatramo Srbima i ljudima. Ovo jeste ekstreman primer, ali je primer kako bi trebalo da se ponašaju patriote”.
Politika
, 06.05.08.

Boris Tadić i Božidar Đelić prvo su opomenuti preko plakata koje su nepoznati počinioci izlepili po beogradskim ulicama. Zatim je na adresu predsednika Republike stiglo pismo u kojem mu se preti smrću. Razlog je upravo onaj koji je naveo ministar Ilić: izdaja. Sličnost ne može biti slučajna. Ako ministar ima pravo na neodgovornost, premijer ga nema.
Iz redakcijskog uvodnika, Danas, 06.05.08.

Nisu nimalo naivne pretnje koje je dobio Boris Tadić. To može biti naivno jedino ukoliko na izborima 11. maja pobedi evropska opcija, ali ako pobedi ona druga opcija, ti što pišu pisma ne samo Tadiću već i ministrima i tužiocima biće u prilici da to urade i još će doći na čelne državne funkcije. 
Vuk Drašković, lider SPO, Beta, 07.05.08.

Predizborna akcija je u toku. Ali nekako mlitava. Kakvi su to izbori u Srbiji da kolac još radio nije. U srce vampira ili po leđima
komšije. Obraz ovim izborima, što se šenluka tiče, spasili su pazarski muslimani. Što dokazuje da su Srbi muslimanskog zakona.
Nebojša Jevrić, uvodničar, Kurir, 06.05.08.

Dve nove knjige Vojislava Šešelja “Ubistvo mafijaškog premijera Zorana Đinđića” i “Mafija ubila svog premijera” predstavljene su juče u SRS.
Kurir, 06.05.08.

Koštunici bi stoga možda bilo racionalnije da se postepeno vrati na pozicije na kojima je bio kada je prevodio “Federalističke spise”. Na pozicije izgradnje države u kojoj nije za svakog građanina obavezno da se ujutru budi misleći na Kosovo.
Dušan Pavlović, docent BU, Politika, 07.05.08.

Uopšte neću da ga (Koštunicu) pitam šta ste radili prošle godine sa Tadićem? Prihvatljivo mi je u ovom trenutku šta oni rade. Oni rade ono što su nekada radikali, zbog čega su nas svi osuđivali.
Tomislav Nikolić, funkcioner SRS, Glas javnosti, 07.05.08.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić zloupotrebio je zvaničnu internet prezentaciju Vlade Srbije i resornog ministarstva u stranačke svrhe… Ministarstvo je na četvrtini internet stranice postavilo intervju Samardžića jednom domaćem dnevnom listu, u kome su izjave deo predizborne stranačke kampanje. Tako se na zvaničnoj internet prezentaciji ministarstva i Vlade našlo da “od predstojećih izbora zavisi nastavak borbe Srbije za odbranu svoje državne celovitosti” i da bi došlo do “trajnog prekida odnosa sa južnom srpskom pokrajinom ukoliko bi pobedile snage predvođene DS”.
Blic
, 07.05.08.

Kako se uopšte može govoriti o poverenju u nekog ko za odbranu KiM u sastavu Srbije otvoreno kaže da je to “kolektivno ludilo”, a pre samo nepunih godinu dana je zajedno sa svima nama položio ministarsku zakletvu na Ustav Srbije u kojem doslovno stoji da je KiM sastavni deo Srbije. Da li se tu radi o kolektivnom ili možda nečijem individualnom ludilu?
Zoran Lončar, tehnički ministar, Večernje novosti, 06.05.08.

Zamislite da ste, poput Trnove Ružice, pre petnaestak godina pali u dubok san i da ste se tek danas ponovo probudili. Shvatili biste da su se mnoge stvari promenile, da je u dosta oblasti Srbija napredovala, ali jedna stvar se nije promenila – jezik mržnje koji je postao zaštitni znak ove predizborne kampanje.
Milorad Ivanović, uvodničar, Blic, 06.05.08.

Predložićemo da se uvede i ministarstvo za boračka pitanja.
Ivica Dačić, lider SPS, Večernje novosti, 07.05.08.

Svi investitori će zbog proglašenja nezavisnosti bežati sa Kosova.
Nenad Popović, privredni ekspert DSS, Politika, 07.05.08.

Rusija sada teži da ne podržava u Srbiji jednu političku snagu nego više, želi dobre odnose sa svima koji će i danas i prekosutra biti vlast. Ne želi da “sva svoja jaja stavlja u jednu korpu”.
Sergej Markov, moskovski istraživač, Glas javnosti, 06.05.08.

Putin… koji će za koji dan postati premijer Rusije, je emotivan čovek i njemu će kao takvom biti lakše da komunicira sa Koštunicom kao premijerom nego sa gospodinom Tadićem.
Sergej Gavrilov, ruski poslanik, Glas javnosti, 06.05.08.

Da bi se Rusija manje kolebala, Beograd bi morao da jasnije signalizira šta hoće na duže staze. Tada će i Rusiji biti mnogo lakše da se opredeli.
Ilja Ponomarjov, ruski poslanik, Glas javnosti, 06.05.08.

Ne treba da čude ruske izjave kojima podržavaju potpisivanje SSP. Njima ne odgovara da ostanemo skrajnuti i siromašni, jer u tom slučaju ne bismo mogli da im otplaćujemo ogromne dugove.
Milan Kovačević, ekonomista, Nedeljni telegraf, 07.05.08.

Rusija ima mnogo dublje odnose sa Evropom nego što mi imamo.
Božidar Đelić, potpredsednik tehničke vlade, Svedok, 06.05.08. 

Srbija će biti produžena ruska ruka u NATO i EU, ali tek kada vas tamo prime.
Jelena Guskova, ruska istoričarka, Nedeljni telegraf, 07.05.08.

Umesto četverogodišnjeg izbornog ciklusa, gde se prve dve godine steže kaiš, kako bi se kasnije popuštao do redovnih izbora, u Srbiji zemlji predizbornoj, pantalone se stalno popuštaju.
Milan Obradović, uvodničar, Ekonomist, 05.05.08.

Pored uobičajenog folklora, socijalisti su ovaj put na bini upriličili i igrokaz, u kojem su Karla del Ponte, Bil Klinton i stariji Džordž Buš rasparčavali SFRJ igrajući riziko, a rasparčavanje Srbije je zaustavio Bata Živojinović u ulozi legendarnog Valtera, koji ih je sve rasterao sa scene, mašući “narodnom motkom umočenom u nešto”.
Dnevnik
, 05.05.08.

Ovdašnji lider radikala Tomislav Nikolić obećao je biračima da će posle pobede SRS-a na izborima “zatvori biti puni velikih kriminalaca”. On “ne zna ko će se naći u zatvoru”, ali je pozvao imućne prvake DS-a i DSS-a da, uz prvih 100 istaknutih članova SRS-a, ostave pasoše kako ne bi mogli da pobegnu van zemlje kad ih SRS bude hapsila.
Glas javnosti
, 05.05.08.

Veoma nas je začudilo i zabolelo što su im se (“koaliciji protiv života” predvođenoj SRS i SPS), pridružili naši dojučerašnji dragi prijatelji iz DSS i NS koji su 18 godina bili sa nama, borili se za evropsku Srbiju, koji su sa nama bili u svim bitkama od 9. marta do 5. oktobra. Nismo mogli ni slutiti da će se ti ljudi toliko preokrenuti, da bi postali buzdovan u rukama SRS.
Vuk Drašković, predsednik SPO, Glas javnosti, 06.05.08. 

Šutanovac (Dragan) ima neku čudnu facu, malo priglupu, kao da je, ne daj Bože, zaostao.
Velimir Ilić, tehnički ministar, Kurir, 06.05.08.

Koštunica je neko ko posle Miloševića najduže vlada u Srbiji i pitanje koje mu Srbija postavlja jeste: koje su to posledice njegove vladavine? Koliko kilometara puteva je ostavio, koliko novih radnih mesta …? Kad oni kažu Kosovo, onda to znači da neko nešto krade. Kao što su krali kad su govorili Lika, Knin, Bosna… Ti profesionalni Srbi uništavali su živote ljudima koji su živeli na tim prostorima… Neki lideri kosovskih Srba imaju stotine hiljada dinara plate – ti profesionalni Srbi koji danas žive na Kosovu, a dele lekcije o patriotizmu i predstavljaju se kao takozvane narodne vođe.
Boris Tadić, predsednik DS, Dnevnik, 06.05.08.

Kao što je u Srbiji glas za Vojislava dr K. glas za Vojislava dr Š., tako je u Beogradu glas za Aleksandra P. glas za Aleksandra V.
Dragan Šutanovac, tehnički ministar, Večernje novosti, 06.05.08.

Pazi ovo, kaže moj prijatelj, išao sam na narodni miting protiv nezavisnosti Kosova, ne zbog Koštunice, nego zbog sebe i zbog nepravde koja nam je nanesena. Sad gledam taj miting kao spot DSS-a za izbore! Ko je, bre, mene pitao da li hoću da budem u Koštuničinom spotu!? To je, tvrdi prijatelj, zloupotreba događaja za koji su se svi kleli da je “šatro nestranački, narodni i institucionalni”.
Nebojša Krstić, uvodničar, Danas, 06.05.08.

Koštunica pominje Judu i izdaju, a sam hoće da Srbiju pošalje na Golgotu.
Vuk Drašković, lider SPO, Danas,06.05.08.

Pored ovih koji zovu Srbiju da ide napred, a dvadeset godina je vuku nazad, zapaženi su njihove nove kalfe – narodnjaci, iliti, DSS-NS. Oni su otišli korak dalje od drugova radikala – oni su Srbija. Podrži Srbiju, poručuju oni nesrećnoj raji, a, sa slike te gleda Srbija – Vojislav Koštunica. On je, pokazalo se, i znatno veštiji u izmišljanju zavera protiv Srbije od svih radikala, čak i od radikala br. 1. Po starom dobrom izumu velikog meštra, Koštunica otkrije zaveru protiv Srbije, a onda se ponudi i da je odbrani.
Branislav Čanak, sindikalac, Danas, 05.05.08.

Divno je posmatrati rezultate DS-a. Scena sa mitinga koji su zajedno organizovali Tadić, Koštunica i Nikolić, gde su na bini stajali Koštunica i Nikolić, a Tadić iz Bukurešta vodio borbu protiv retrogradnih snaga.
Čedomir Jovanović, lider LDP, Danas, 05.05.08.

Jako se ponosim što naši oficiri nisu učestvovali u demonstracijama u Beogradu i što prvi put, što je bila ranija praksa, nisu učestvovali na mitingu “Kosovo je Srbija”, koji je, pod navodnicima, državno organizovan.
Dragan Šutanovac, tehnički ministar, Tanjug, 05.05.08.

Svakoj osobi koja Specijalnom tužilaštvu Ravnogorskog tribunala učini dostupnim šiptarskog teroristu Ramuša Haradinaja sledi nagrada od preko dva miliona američkih dolara, a za šiptarske teroriste Idriza Baljaja, Fatmira Ljimaja i Isaka Muslijua biće isplaćeno pojedinačno po 500.000 dolara, naravno, američkih. Reč je o licima koja su amnestirana presudama Haškog tribunala, koji je i sam kriminalna pravna kategorija, pa će im suditi Ravnogorski tribunal (čitati Preki četnički sud), čije će sedište biti na Ravnoj gori, a ovde, na Ravnoj gori, izvršavaće se izrečene kazne. Prema raspisanoj nagradi, očekujemo da navedene osobe, mada će se broj osoba koje potražuje Ravnogorski tribunal povećavati, budu isporučene na lokaciju Ravne gore, selo Brajići, država Srbija. Odmah posle potvrde identiteta privedenih, za svega pola sata, do uspostavljanja veze sa finansijerima Ravnogorskog tribunala iz Amerike, Australije, evropskih zemalja… nagrade će biti uplaćene do poslednjeg dolara na žiro račun bilo koje banke u svetu koju odredi lice koje je dovelo one koje potražuje Ravnogorski tribunal.
Gojko Rabrenović i Milisav Aćimović, vojvode, Glas javnosti, 06.05.08.

DS je optužila penzionisanog generala i poslanika SRS Božidara Delića da je odbio da svedoči pred Haškim tribunalom protiv Ramuša Haradinaja i tako pomogao lideru OVK da bude oslobođen u prvostepenom postupku.
Politika
, 07.05.08.

Direktor Centra za međunarodne odnose Instituta “Rokford” u Ilinoisu Srđa Trifković rekao je da su problemi Kosova i Haga “plod svojevrsne zapadne patologije”.
Press, 06.05.08.

Prema Tadićevim (Boris) rečima, stabla koja su njemu (parku RS na ušću Save u Dunav) zasađena, simbolično označavaju odnose Srbije i RS koji će, poput drveća u parku, u budućnosti rasti i jačati.
Blic
, 06.05.08.

To što je Milorad Dodik odabrao da podrži Borisa Tadića i koaliciju okupljenu oko Demokratske stranke neće doneti glasove toj stranci. Ne može svaka glupost da utiče na ishod izbora.
Miloš Aligrudić, funkcioner DSS, Kurir, 07.05.08.

Tužbe se posmatraju kao potencijalna pregovaračka taktika ne samo u biznisu nego i u oblasti međunarodnih odnosa.
Obrad Kesić, analitičar, Politika, 07.05.08.

I pored toga što “glavni domaćin” Bogoljub Karić već treću godinu ne prisustvuje dodeli nagrada (u bekstvu je), gosti su ispunili parter i dve galerije nacionalnog teatra. Upadljivo odsutni bili su samo episkopi Srpske pravoslavne crkve, za koje su tradicionalno bila rezervisana mesta u prvom redu, i neki od ranijih dobitnika (nagrade Karić fondacije).
Politika
, 07.05.08.

Peščanik.net, 07.05.2008.