IZVODI IZ ŠTAMPE 12-14.05.08.

Uspeh proevropskih snaga pokazuje da je kod građana Srbije juče želja za boljim životom prevladala bes zbog oduzimanja teritorije. Tih deset procenata razlike između Tadića i Nikolića možda ukazuje na to da su građani Srbije spremni, kako to vide stranci, da Kosovo prinesu kao “žrtvu na oltar evropske budućnosti”. Tih deset odsto moglo bi da bude znak da bi građani Srbije imali više strpljenja da čekaju dolazak Evropske unije nego povratak Kosova.
Dragana Matović, komentatorka, Politika, 12.05.08.

I, gde smo se mi to jutros probudili? U Evropskoj uniji sa članom 135 ili u Srbiji sa Kosovom i Metohijom u njenim granicama. Da li nam u ušima odzvanja Betovenova deveta simfonija ili Srpska se truba s Kosova čuje?
Miloš Garić, uvodničar, Press, 12.05.08.

Uprkos žestokoj kampanji koja je prethodila jučerašnjim izborima, na birališta je izašao manji broj građana nego što se predviđalo. Posle završenog teniskog meča Novaka Đokovića izlaznost se povećala i to na šest odsto na sat.
Blic, 12.05.08

Da bismo postali izabranim narodom ovakve Vlasti, nema cene koju nismo spremni platiti.
Tomislav Drvar, Somborac, Danas, 12.05.08.

Ma, nisam se kladio, zvala me neka novinarka, rekao sam da bih u principu učestvovao u nečemu takvom, ali cifre nismo pominjali. Velimir Ilić, tehnički ministar na pitanje “Hoćete li isplatiti 10.000 evra na ime opklade? Kladili ste se da ćete osvojiti 17 odsto glasova”.
Kurir
, 13.05.08.

Ivica Dačić bi, da se samo on pita, mogao i sa jednima i sa drugima, ali zbog jake struje u svojoj partiji koja vuče protiv saradnje sa DS, Koštunica i Nikolić su, bar za sada, izvesnija opcija. I to tim pre što Koštunica ima u šaci Dačića zbog afere “kofer” iz koje je predsednika SPS-a upravo izvukao blizak saradnik lidera DSS-a Dejan Mihajlov.
Glas javnosti
, 13.05.08.

Koalicija DSS-NS druga je u Čačku.
Kurir
, 13.05.08.

U opštini Žitorađa na lokalnim izborima najveće iznenađenje pripremila je SPS, koja u rodnom mestu predsednika stranke Ivice Dačića neće imati odbornike jer nije prešla cenzus.
24 sata
, 13.05.08.  

Radikali su definitivno izbačeni iz svoje udobne pozicije moralnog pobednika i dežurnog zakerala. Kakav kopernikanski obrt (kapitala)!
Zoran Ćirić, pisac, Politika, 14.05.08.

Formiranje demokratske, proevropske vlade zavisi od nacional-socijalista. Pronađite logičku grešku u prethodnoj rečenici.
Tomislav Marković, pisac, Beton, 13.05.08. 

I opet su pobijedili patriote, a slave demokrate.
Dragan Rosandić, uvodničar, Kurir, 14.05.08. 

Za postizbornu Srbiju mogla bi se primeniti dijagnoza iz lalinskog vica – umreti neće, ali spasa joj nema. Posle 11. maja ostaje razapeta između straha od povratka u devedesete i nespremnosti da se ozbiljnije kroči u pravcu Evrope. Oni koji su zagovarali prvu opciju izgubili su, ovi drugi nisu sasvim pobedili.
Aleksandar Popov, uvodničar, Danas, 14.05.08.

Tadić je sledio stavove Brisela, koji su antiruski i antigaspromovski.
Sergej Markov, poslanik Jedinstvene Rusije, Danas, 14.05.08.

Hašim Tači je poručio Borisu Tadiću da “misli više o Briselu i NATO nego o Kosovu”.
24 sata
, 13.05.08.

Grupa od 25 kozaka, koju predvodi ataman Andrej Barimov Romanovič iz Novosibirske kozačke vojske, danas je sa Ravne Gore krenula na Kosovo.
Blic
, 12.05.08. 

Evropska unija od zemalja članica zahteva propise kojima je neophodno voditi brigu za socijalno ugrožene. Kosovski zavet to ne zahteva. Naprotiv. Sve su to teme do kojih je socijalistima stalo, ako su tokom kampanje bili iskreni u tome da se zalažu za socijalnu pravdu i socijalno ugrožene.
Dušan Pavlović, nastavnik BU, Politika, 14.05.08.

Rukovodstvo SPS-a se više nikoga ne mora plašiti pošto je Slobodan Milošević umro, a njegova supruga je u bekstvu.
Dragoljub Mićunović, funkcioner DS, Politika, 14.05.08.

U koaliciji sa SRS i “narodnjacima” na kratak rok Dačić dobija, ali na duže staze izgledi su mu loši. Vremenom, SRS bi socijaliste apsorbovao i za nekoliko godina prestali bi da postoje… Iako može, Dačić od demokrata ne treba da uzme više nego što mu pripada. To je mudrije na duži rok… A od SRS-a i DSS-a, ako odluči da ide sa njima, treba da uzme najviše što može, jer u toj kombinaciji na duže staze sigurno gubi, pa onda makar da dugo krcka to što uzme.
Marko Blagojević, direktor CeSiD, Press, 14.05.08. 

Koštunica me sada podseća na ribicu koju izvučete iz vode na suvo, a ona se još neko vreme koprca.
Oliver Dulić, funkcioner DS, Večernje novosti, 14. 05. 08. 

Srbija mora da radi, da se gradi, da se prave deca.
Dragan Marković Palma, lider JS, Politika, 13.05.08.

Vojvoda Milika Čeho Dačević je na dan svetogVasilija Ostroškog u hramu svetog Trifuna u Beogradu proizveo Luku Karadžića u zvanje četničkog vojvode… Mirosanje je izvršio protojerer-stavrofor Hadži Ilija M. Đurić. “Potičem iz porodice koja je istorijska, a koja zaslužuje zbog poslednjih 18-20 godina ovakvu jednu počast”, rekao je Karadžić.
Kurir
, 13.05.08.

Ono jedno nesrećno slovo “o” nastradalo je najviše. Tako imamo časopise “o” ovome i onome, umesto “za” ovo i ono; komisije “o” ovome i onome, umesto komisije “za” ovo i ono. Uskoro ćemo imati i stanicu policije o kontroli i regulisanju saobraćaja i službu o borbi protiv organizovanog kriminala. Tu se očigledno nešto jako pomešalo u nečijim mislima – ili tim ljudima u stvari nije stalo do toga o čemu govore, jer govore o nečemu što s njihove tačke gledišta nema korelat u stvarnosti, pa im je svejedno kako će ga nazvati, jer ih je baš briga; oni samo puštaju zvuke i mrče papir i ostale medije. Kako obezoružavajuće bezazleno u odnosu na takve deluju Bogoljub Karić (“Znam si svih pet padeži, al’ si koristim samo tri”) ili Baki Anđelković (“Šesnajs’ iljade”). Ta dvojica staromodnih “masovnih” (danas se to kaže “narodnjačkih”) političara barem imaju šta da kažu, pa i demagoški, ali to ima korelat u stvarnosti, pa im rod, broj i padež slabo ko u stvari zamera.
Miloš Vasić, uvodničar, Danas, 12.05.08. 

U dom zdravlja se ne ulazi sa partijskom, nego sa zdravstvenom knjižicom.
Dragan Đilas, kandidat za beogradskog gradonačelnika, Blic, 14.05.08.

Udruženje građana “Zakonopravilo” iz Čačka preklinje Sveti arhijerejski sabor SPC da sačuva svetosavsku slogu Srba.
Politika
, 14.05.08. 

Etnička karta političkih ubistava kazuje da su srpske vladare, sa izuzetkom Aleksandra Karađorđevića, ubijali Srbi koji su sebe smatrali rodoljubima. Bilo je među njima kumova, čuvara i prijatelja ubijenih, ali je ispalo da je to manje-više srpska stvar.
Ljubodrag Stojadinović, komentator, Politika, 12.05.08.

Čedomir Čupić se osuđuje na smrt “na osnovu deklaracije i zaključaka Svetskog svesrpskog saveza u odbrani srpskih nacionalnih interesa” zbog izjave u štampi o premijeru Koštunici.
Beta
, 14.05.08.

Srbin nije spreman da pogine za demokratiju, ali bi mogao da ubije za demokratiju.
Žarko Trebješanin, psiholog, Nedeljni telegraf, 14.05.08. 

Peščanik.net, 14.05.2008.