IZVODI IZ ŠTAMPE 15-18.05.08.

Tomislav Nikolić hrli u zagrljaj Rusije, ali bi da izvozi na Zapad.
Fokus
, Sarajevo, 15.05.08.

Austrijski „Standard” upozorava na ulogu ekonomskih pitanja u izborima u Srbiji. „Radi se o ’Zastavi’”, parafrazira list Džejmsa Karvila, savetnika bivšeg američkog predsednika Bila Klintona, koji je pobedu demokrata 1992. propratio rečima: „Radi se o ekonomiji, glupane”. U trenutku kada je Tadić dobio pristanak italijanskog „Fijata” za preuzimanje 70 odsto „Zastave”, demokrate u Kragujevcu su dobile 60 odsto glasova, pa „Standard” zaključuje da je „lek za Kragujevac delovao i u ostatku Srbije”.
Politika
, 15.05.08.

Velika većina Srba je za uključivanje u EU jer dobro shvata da im, bez obzira na to što, kako Srbi vole da kažu – “Bog na nebu, a Rusija na Zemlji” – naša draga otadžbina ne može pružiti ono što im može pružiti Evropa. A i sve bez izuzetka političke partije zemlje zalažu se za uključivanje Beograda u Uniju. Protiv čega Rusija nema ništa protiv.
Andrej Feđašin, komentator, RIA novosti, 15.05.08.

Potpuno je lažna dilema “Rusija ili EU”. Bez EU mi smo Rusiji samo glavobolja.
Kori Udovički, funkcionerka UNDP, Blic, 18.05.08. 

Ima indicija da je transparente za poslednje akcije pokreta “Evropa nema alternativu” obezbedio Parking servis.
Glas javnosti
, 16.05.08.

Vojislav Koštunica je preko Kosova pokušao da mobiliše nacionalna osećanja kako bi obezbedio svoju poljuljanu političku budućnost, ali se ipak pokazalo da Kosovo i nije takav lepak kada se pred građane stave i druge opcije, kao što je bila ponuda EU.
Sonja Biserko, kolumnistkinja, Danas, 15.05.08.

Koštunica smatra da Srbija može da napreduje bez EU i tako što će manipulisati Rusijom. Pošto on čvrsto veruje u istorijsku pouku, možda smatra da će biti savremeni Gavrilo Princip i ako EU ne pristane na uslove Srbije, onda će poput carstava koja su ušla u rat 1914. i ona takođe uskoro nestati.
Tim Džuda, novinar, Biznis&finansije, maj 08.

Evropa hoće da nas izoluje, a i da nas bombarduje ako ih ne slušamo i to je strašno, pa je sada dilema da li je bolje biti živ u koncentracionom logoru nego mrtav od bombi.
Danijel Cvjetičanin, ekonomista, Glas javnosti, 17.05.08.

Politika EU sa više „šargarepe“ a manje „štapa” daje veoma dobre rezultate u Srbiji.
Štefan Lene, funkcioner EU, Dnevnik, 15.05.08.

Ne možete u međunarodnim odnosima uzeti tajm aut.
Vuk Jeremić, tehnički šef diplomatije, Politika, 15.05.08.

Kad me uhvati očaj, pomislim, bolje je ipak da glasa za LDP nego da pređe na LSD.
Vjekoslav Radović, uvodničar, Kurir, 15.05.08.

U izbornoj noći, međutim, kao da se pred nama pojavio neko drugi. Kao da je umesto Tadića pred novinare izašao Čedomir Jovanović.
Slobodan Antonić, analitičar, Politika, 15.05.08.

Bez uticaja je ostala i činjenica da Čedomir Jovanović govori o Kosovu ono što većina rukovodstva DS-a misli. LDP je jedva prešao cenzus, a nije se proslavio ni u svom bastionu – Beogradu. Nameće se pitanje da li je LDP platio ceh svojoj iskrenosti ili je i on svojom politikom, ekstremnom u meri u kojoj je suprotna radikalskoj, zarobljen u devedesetim godina, upravo kao i stranke koje ogorčeno kritikuje. Konačno, pobeda parole „I Evropa i Kosovo” ne mora imati jednako besmislen epilog kao i stara parola „I Srbija i svet”. Vremena su se ipak, promenila.
Čedomir Antić, analitičar, Politika, 15.05.08.

Nema sumnje da je mnogim socijalistima mnogo bliži srpski radikal nego demokrata (uostalom dugo su SPS i SRS bile k’o dva oka u glavi koja su funkcionisala kao spojeni sudovi). Ali, istovremeno ne baš malom broju demokrata politički savez DS i SPS odjednom bi učinio LDP mnogo bližim nego što on jeste! Liberalni demokrati imaju priliku da iskorače iz areala infantilnog dogmatizma (kojem tepaju sa kvalifikativom principijelnost) i postanu ozbiljna stranka koja svoj identitet ne gradi na protivljenju majčinskoj Demokratskoj stranci, već na osnovama sopstvene politike s karakterističnom političkom metodologijom.
Srećko Mihailović, sociolog, Danas, 15.05.08.

Osim što se (socijalisti) ritualno jednom godišnje prekrste nad grobom Slobodana Miloševića u Požarevcu, ne diče se drugim znamenjima sopstvene prošlosti.
Dragoljub Žarković, uvodničar, Vreme, 15.05.08.

U okruženju evropskog ogranka Socijalističke internacionale “intenzivno se razmišlja o uključenju SPS u krug socijalno i humanistički opredeljenih političkih činilaca”.
Politika, 15.05.08.  

Krkobabić je predsednikovao Savezom penzionera dok su ovima virile noge iz kontejnera, a Dačić je čovek čiji je jedini primetan uspešni poduhvat u životu bio redovno korišćenje “turbo šlanka”. Triput dnevno po dve kašike.
Dragoljub Petrović, uvodničar, Kurir, 18.05.08.

Svi koji bi da putuju i vide sveta moraju se danas suočiti sa činjenicom da im gosn Krkobabić, sviđalo se to njima ili ne, može odobriti, ali i uskratiti toliko željene vize. I to uprkos dogovoru Voje i Voje, Borisa i Čede, Ivice i Marice.
Branislav Krivokapić, novinar, Blic, 18.05.08.

Miloševićevi socijalisti su dokazani trgovci i tu će sposobnost, sigurno, i ovog puta ispoljiti. Ostaje samo da se vidi od koje stran(k)e će više tražiti i više dobiti. Njihov ideološki i duhovni vođa i dalje je Slobodan Milošević sa svim svojim naslijeđem, bez obzira na to kojem carstvu se ovog puta priklone. Što se Bosne i Hercegovine tiče, daleko im kuća od naše.
Mirko Šagolj, kolumnista, Oslobođenje, 15.05.08.

Vuk Drašković je pomenuo i četvoricu funkcionera SPO koje su na Ibarskoj magistrali ubili “Miloševićevi teroristi”, a iz publike okupljeni su dobacivali: “A sada s njima u vladu”.
Beta
, 18.05.08. 

Malo, malo pa se poteže za sabornošću kao najvećom društvenom i državnom vrlinom. Moglo bi se pomisliti da u tome nama ničeg lošeg, ali samo dok se ne prisetimo da je isti pojam koristio i fašizam kao osnovno obeležje nacionalne politike.
Dušan Miklja, novinar, Blic, 18.05.08.

Lokalna vlast na KiM zavisi od Beograda.
Večernje novosti
, 17.05.08.

Na Kosmetu, kao i u svim delovima Srbije, održani su lokalni izbori, ali se trenutne tenzije ne stvaraju u vezi s tim ko će uspeti da se dokopa vlasti, već da li će iko od Srba moći da bude na vlasti na lokalu.
Glas javnosti, 16.05.08.

Ono što sigurno znamo jeste da, ako se formira srpska vlada, ostajemo na svom prostoru, borićemo se i dalje za opstanak na svojim ognjištima. Međutim, ne smemo ni da pomislimo što bi bilo ako bi Tadić formirao „proevropsku“ vladu! To bi bila nedvosmislena poruka Srbima na KiM – selite se. Upravo gledamo njegove histerične, psihopatske nastupe koji nimalo ne priliče predsedniku države.
Marko Jakšić, funkcioner DSS, Kurir, 16.05.08.

U slučaju da se čak desi da Tadić formira vladu, ono što svi sigurno znamo je da će srpska populacija odavde da “iscuri”. Ono što je sigurno jeste da bi tada Srbi propali i nestali sa ovih prostora.
Marko Jakšić, funkcioner DSS, Tanjug, 18.05.08.

Zar su Samardžić i Koštunica morali čekati izbore da reše naš status. Ostavili su nas kao vruć krompir novoj vladi koja će reći: “Mi nismo obećali”.
Boban Petrović, Lipljanac, Blic, 17.05.08.

Koordinator opštine Priština Slaviša Nikolić, član NS, prvi na listi DSS-NS na izborima za opštinu Priština spremio je 25 rešenja o udaljenju sa posla onih radnika koji su se osilili da budu kandidati na listi DS ili grupe građana.
Nebojša Perić, stanovnik Gračanice, Blic, 17.05.08.

Umesto da se u zaista sudbonosnom trenutku za državu lideri stranaka brzo dogovore, prave cirkus koji s podsmehom komentarišu i Albanci i međunarodni predstavnici na KiM.
Budimir Ničić, stanovnik Čaglavice, Kurir, 16.05.08.

Ambasadorka Srbije u Španiji Jela Baćović istakla je juče u pismu dnevniku “Pais” iz Madrida da je neshvatljivo da je jedan tako renomiran list mogao da napravi tako grubu grešku objavljujući geografsku mapu na kojoj je srpska pokrajina Kosovo prikazana kao nezavisna država.
Tanjug
, 17.05.08.

Dragan Šutanovac je kao ministar odbrane govorio da vojska ni u kom slučaju neće reagovati na Kosmetu, ali uskoro više neće moći da daje takve izjave.
Božidar Delić, funkcioner SRS, Kurir, 17.05.08.

Dačić se u Moskvi sreo samo sa Sergejom Mironovom, ali zna se da je on blizak sadašnjem i bivšem predsedniku Rusije, Medvedevu i Putinu, što daje posebnu težinu susretu.
Večernje novosti, 17.05.08.

SPS i SRS traže zeleno svetlo iz Haga i Rusije.
Blic, 17.05.08.

U evropskim metropolama blagu vrstu šoka izazvala je izjava predstavnika Liste za Sandžak da im je neprihvatljiv ulazak u vladu sa demokratama, tačnije sa Rasimom Ljajićem. Odmah posle toga usledio je Sulejmanu Ugljaninu poziv iz Ankare, pa se može očekivati da ova stranka promeni svoj stav i zamrzne sukob sa Ljajićem.
Blic
, 18.05.08.  

Režimu Slobodana Miloševića sam devedesetih upućivao mnogo žešće kritike nego današnjem režimu, ali osim ponekih usmenih upozorenja, nikada nisam dobio preteće pismo.
Čedomir Čupić, profesor BU, Blic, 18.05.08.

SSP je nevažeći čak i kad bi bio ratifikovan u Skupštini.
Zoran Krasić, funkcioner SRS, Kurir, 17.05.08.

Snimanje horor filma „Zona mrtvih“ počelo je juče u Domu Narodne skupštine.
Press
, 17. 05.08. 

Što veći broj generala znači i veću vojsku, moćniju odbranu Srbije.
Miroslav Lazanski, komentator, Politika, 17.05.08.

Nisam ja preletač.
Velimir Ilić, tehnički ministar, Press, 17.05.08. 

Bio sam u Havani na Nedelji srpske kulture. Doduše, ja sam bio šef i jedini član delegacije.
Bata Živojinović, glumac, Večernje novosti, 18.05.08.

Vojislav Koštunica je izgradio i vodio kosovsku politiku Vlade Srbije, pa kada je zaustavljen (tek) u njenoj finalnoj realizaciji – odmah je raspisao prevremene izbore. Prema tome, osnovni razlog njegovog izbornog poraza leži u tome što je upravo njegova nacionalna politika odbačena u biračkom telu, to jest zato što je njegova kosovska politika doživela fijasko u samoj zemlji, pa je Srbija najzad odahnula. To uviđavniji komentatori njegovog poraza nazivaju pojavom “racionalnosti” u odlučivanju birača ili kao izbor “carstva zemaljskog”.
Dimitrije Boarov, kolumnista, Danas, 15.05.08.

Zato što Srbija nema ministra prosvete još nisu utvrđene kvote za upis studenata na državne fakultete. Zoran Lončar je ime čoveka koji trenutno zauzima mesto ministra, ali on o prosveti vodi računa koliko i diktator o ljudskim pravima. Jeste fraza, ali život ne može da čeka. Dok Lončar bije bitku za Kosovo prođoše rokovi za upis dece. Tako su mu prošli i rokovi za 1.000 stipendija za najbolje. A ni kosovski učinak mu se baš nešto ne vidi.
Milenko Vasović, uvodničar, Blic, 15.05.08.

Lideri radikala i DSS izgubili su izbore na svojim biračkim mestima. Ostaće upamćeno kao kuriozitet sa ovih izbora da je, recimo, za premijera Vojislava Koštunicu na njegovom biračkom mestu glasao tek svaki šesti komšija. Tomislav Nikolić je prošao malo bolje jer je za njega glasao svaki treći… Izbore na svojim biračkim mestima izgubili su i ministri, visoki funkcioneri DSS Predrag Bubalo i Zoran Lončar.
Blic, 15.05.08.

Onaj ko zagovara prestanak saradnje sa Hagom u stvari predlaže da Srbija počne da krši međunarodne pravne norme i da time da za pravo svima onima koji su upravo kršeći međunarodno pravo priznali nezavisno Kosovo. Boris Tadić, predsednik Srbije,
Blic
, 15.05.08.

Pregovori oko formiranja nove nacionalne vlade teku svetlosnom brzinom… Pregovori su pregovori ozbiljnih i nacionalno odgovornih političara, a ne trgovaca i jezuita.
Nebojša Bakarec, funkcioner DSS, Večernje novosti, 17.05.08.

Biračka volja bila je bitna samo do 20 časova 11. maja. Samo 60 sekundi kasnije postalo je bitno šta ko traži i ko koga pritiska.
Nikola Jovanović, uvodničar, Blic, 16.05.08.

O vlasti se misli kao o božjem daru dok se za njom žudi. Kada se upražnjava, vlast postaje ocvala barska dama.
Gorčin Stojanović, reditelj, Blic, 16.05.08.

U srpskom ustavu, na primer, garantuje se pravo na rad, ali se kaže da će se ono ostvariti na tržištu – što znači da to pravo praktično ne postoji. Jer, naravno, ne može da ga obezbedi ni vlada niti sud.
Vladimir Gligorov, ekonomista, Blic, 16.05.08.

Živorad – Žika Milosavljević ne samo da je na lokalnim izborima u Sopotu osvojio sedmi uzastopni mandat na mestu predsednika opštine, već je i jedini političar, ne računajući Broza, koji je uspeo u novijoj srpskoj istoriji da se 19 godina održi na vlasti. “U ovim blokovskim podelama kod nas mora da se vozi slalom, a Tito je u blokovskoj podeli sveta vladao. Njegovi maniri su bili vrlo interesantni i treba ih koristiti u politici”.
Žika Milosavljević, Sopoćanin, Glas javnosti, 16.05.08.

I posle 50 godina, “Plavi voz” je naš najluksuzniji voz.
Glas javnosti
, 18.05.08.

Srpsko društvo, na našu nesreću, već decenijama je intrigantnije za pozorište nego za život.
Božidar Đurović, reditelj, Glas javnosti, 16.05.08.

Došao sam do arhimedovskog otkrića – ovu vladu može da oformi jedino osoba koja ima suicidne tendencije. Što reče aforističar: „Razmišljao sam o samoubistvu, ali već sledećeg trenutka pomislim: Samo preko mene mrtvog“. To je otprilike definicija za sastav nove vlade u glavama svih lidera, uključujući i midere sa ovdašnje političke scene.
Dragoljub Petrović, uvodničar, Glas javnosti, 16.05.08.

Bilo mi je zanimljivo da gledam izborno veče i kako će gubitnici ovih izbora braniti svoj neuspeh. Koštunica je govorio načelno o tome kako izbori, suprotno nekim tvrdnjama, ne mogu da destabilizuju zemlju. Pokušao sam, kao uredni čitalac celokupne štampe, da se prisetim ko je i kad ustvrdio tako nešto. Jedino čega sam uspeo da se setim bilo je ono što je sam Koštunica govorio u vreme predsedničkih izbora, a govorio je da će oni destabilizovati Srbiju.
Nebojša Krstić, kolumnista, Danas, 16.05.08.

Novoproklamovani vojvoda od Mačkovca Čepa veli da kuršumlijski četnici neće dozvoliti rušenje vlade koju bi formirale patriotske snage. „Počeli smo da otkopavamo oružje koje su dobro podmazano sklonili naše dede posle Drugog svetskog rata i već smo formirali jedinice. Na prvi znak demonstracija krećemo na Beograd“, kaže vojvoda Čep. A Puća kaže da im se već javljaju dobrovoljci, a da će na „čelu jedinica jahati vojvoda Čep na belom konju“.
Glas javnosti
, 17.05.08.

Nema potrebe da radikali dolaze na vlast kako bi pokazali da ne umeju da budu na vlasti.
Aleksandar Šapić, vaterpolista, Glas javnosti, 17.05.08.

Kada vratiš mandat narodu, slušaj šta ti narod kaže. A narod ti nikako nije rekao „telefoniraj u Hag i ponudi Šešelju mesto u vladi samo da bi ti spasao svoju fotelju“.
Boris Tadić, predsednik DS, Danas, 17-18.05.08.

Zbog činjenice da mu je Srbija uskratila poverenje, Koštunica sada želi da kazni Srbiju.
Boris Tadić, predsednik DS, Politika, 17.05.08.

Božo Koprivica (književnik, opaska T. K.) između ostalog navodi: “U bujanju i procvatu desničarskih snaga i pojavi oblika fašizma u Beogradu doprinelo je i naše Srpsko književno društvo. Kako? Prećutkivanjem, tolerisanjem i nežigosanjem nacionalističkih ekcesa, pojava rasne i verske mržnje i poziva na nove ratove”… Koprivica je oštro zamerio “Književnim novinama”, organu UKS zbog “diletantskog uređivanja sa diletantskim saradnicima”. U tom listu, rekao je “objavljuju pisci koji su škrabotine ubica Zorana Đinđića proglasili za roman godine”. Koprivica je izneo primedbu i na “Književni list” u kome je objavljena priča Edvarda Limonova u kojoj se “na najgnusniji način, privatno, vređa Danilo Kiš”.
Večernje novosti
, 17.05.08.

U Istorijskom muzeju Srbije prošlog petka otvorena je izložba Ubistvo vladara, o četvorici srpskih lidera koji su u poslednjih 200 godina bili žrtve atentata – voždu Karađorđu Petroviću (ubijen 1817), knezu Mihailu Obrenoviću (1868), i kraljevima Aleksandru Obrenoviću (1903) i Aleksandru Karađorđeviću (1934). Nema samo poslednjeg ubijenog – prvog demokratskog premijera Srbije Zorana Đinđića. Prema rečima organizatora izložbe, upravo to što je demokratski i što je ubijen pre pet godina razlog je zbog kog on nije našao svoje mesto među žrtvama političkih ubistava. “Đinđić jeste bio državnik, ali nije bio vladar. Takođe, sudski organi još nisu dali konačan sud o tome da li postoje politički ili neki drugi motivi ovog atentata”.
Zorica Janković, autorka izložbe, Danas, 16.05.08.

Politička situacija u Beogradu je odlična, ali nije beznadežna.
Borislav Milošević, brat, Danas, 17-18.05.08.

Stranim kompanijama nije neophodno da zemlja bude politički stabilna, nego predvidiva.
Bratislav Lacmanović, privrednik, Biznis&finansije, maj 08.

Poslednji čin igrokaza velikih sila na prostorima bivše Jugoslavije će nastupiti ako nas, i kada, svedu na pretkumanovske granice. Onda ćemo mi Srbi, opet, biti divan, uzoran narod. Jeste li se ikad zapitali: zašto je ono što se eufemistički naziva Sporazum, juna 1999. potpisano baš u Kumanovu?
Vojislav Laletin, urednik Redakcije za nauku i obrazovanje RTS, NIN, 15.05.08. 

Ne može biti slučajno da je više od 150 mladih mađarskih ekstremnih nacionalista u Suboticu krenulo da peva na dan izbora. Znamo mi da trijanonski đavo ne spava.
Petar Ignja, uvodničar, NIN, 15.05.08.

Ako su Dogone u Africi posetila amfibijska bića sa Sirijusa, nisu li se ti vodozemci spustili i na dno Dunava i noću, kod Lepenskog vira, iz vode izlazili i Srbe pismenosti i računanju vremena učili?
Dragan Jovanović, uvodničar, NIN, 15.05.08.

Ako se bude beskonačno čekalo na vremensku distancu, ratovi devedesetih će da se pretvore u jedan mit. Nacionalistički ili antinacionalistički – u zavisnosti od toga koja ostrašćenost pobedi. Ili, pošto nijedna ostrašćenost nije sposobna da izvojuje konačnu pobedu, najverovatnije – u dva mita. Koji će dve ostrašćenosti da hrane.
Vladimir Kecmanović, romanopisac, Politika, 17.05.08.

Prošle godine kompanije iz Srbije uložile su u strane države 1,14 milijardi dolara. Gro investicija otišlo je u RS, gde je “Telekom Srbije” za 65 odsto “Telekoma Srpske” platio 646 miliona evra. Godinu i po dana kasnije na Banjalučkoj berzi čitav kapital “Telekoma Srpske“ vredi manje od 450 miliona evra.
Blic
, 18.05.08.

Ako jesmo žrtva, onda smo žrtva sopstvenog nerazumevanja vremena u kome živimo.
Jelena Đorđević, nastavnica BU, Politika, 17.05.08.

Da smo nebeski narod, vidi se iz izbora u izbore. Mi imamo neki sistem vrednosti koji ni nama samima nije jasan, ali je definitivno u savršenom skladu sa metafizičkim zakonima koji su više nebeski nego zemaljski.
Iz horoskopa Srbije, Press, 18.05.08.

Zbog sukoba crkvenih (SPC) vođa reagovala Ruska pravoslavna crkva… Svaki episkop ponaša se kao patrijarh za sebe.
Blic
, 17.05.08.

Kako se nezvanično saznaje, izveštaj o zdravstvenom stanju Njegove svetosti u kojem se ne zna šta tačno piše, vladike su različito primile. Jedni sa negodovanjem, drugi sa odobravanjem.
Politika, 17.05.08.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve je, inače, bez ikakvog komentara primio delegaciju Sabora pre dva dana, blagosiljajući ih i moleći se sve vreme njihove posete.
Večernje novosti
, 16.05.08. 

Ima nečeg iracionalnog u ljubavi beogradske publike prema ovome delu Karla Orfa, jer i mislimo da je upravo o tome reč.
Branka Radović, kritičarka, Politika, 17.05.08.

Umjetnik je čovjek koji se stidi. On ima potrebu da ga vole zato što će im se dopasti ono što radi. On se na neki način pravda što je živ.
Vojo Stanić, slikar, Blic, 17.05.08.

Ali, Miško, doktor arheologije, sjajni stručnjak ne zalazi na takva „mrtvosana“ mesta! Ne zna doktor Miško, sjajni arheolog, sjajni strukovnjak, provodadžija, da, kako izreče ovaj naš nesrećni, ali divni narod – ko laže, taj i krade, ko krade ide u zatvor, a ko je u zatvoru ima buve, a meni mama brani da jasno i konkretno, pa i u pretplati, a bogmi i na rate, sa pristojnom kamatom i sve PDV-om funkcionišem sa istim oliti dotičnim likom.
Velibor Stojaković, smenjeni direktor beogradskog Etnografskog muzeja, Večernje novosti, 17.05.08. 

Peščanik.net, 18.05.2008.