IZVODI IZ ŠTAMPE 19-21.05.08.

Postoje različite stranke levice, a SPS spada u kategoriju nacionalsocijalističkih partija. Za njih je najveći problem to što još nisu izašli iz Titovog socijalizma i ruskog komunizma iz 1917. godine.
Miroslav Prokopijević, ekonomista, Danas, 19.05.08.

Ideološki dve najbliskije stranke u Srbiji zapravo i jesu DS i SPS, prva kao član Socijalističke internacionale, a druga kao partija koja to želi da postane.
Goran Ješić, gradonačelnik Inđije, Dnevnik, 19.05.08.

Ako se analiziraju programi SPS-a i DS-a, postoje bar tri tačke u kojima se te stranke dodiruju: socijaldemokratska orijentacija, antifašistička orijentacija i internacionalizam.
Vukašin Pavlović, profesor BU, Dnevnik, 21.05.08. 

Dačić je došao, da se ne zezamo, u situaciju samo naizgled paradoksalnu: na republičkom nivou “idejno” je “blizak” Demokratskoj stranci i G17 plus (sami kažu), a na gradskom nivou je takođe “idejno blizak” radikalima, Voji i Velji (sami kažu). Tako je Srbija postala država idejne bliskosti, da ne kažemo sabornosti: svi mogu sa svima.
Miloš Vasić, uvodničar, Danas, 19.05.08. 

Ni Slobodan Milošević nije odluke donosio emotivno. Voleo bih da sada mogu da se posavetujem sa njim.
Ivica Dačić, socijalista, o formiranju vlade, Politika, 20.05.08.

Demokrate treba da smanje političku štetu (pri sastavljanju koalicione vlade) tako što će davati više gotovine i upravnih odbora, a manje političkih ustupaka.
Miroslav Prokopijević, ekonomista, Ekonomist, 19.05.08.

Sve i da Koštunicu nagovore da glasa za ratifikaciju sporazuma sa Evropom, teško da će Palma pristati da hapsi Mladića.
Politika
, 20.05.08.

Da znate, od svih kandidata najmanje sam dobio glasova u zatvoru.
Milutin Mrkonjić, funkcioner SPS, Blic, 21.05.08.

Još se čeka “papir” lekarskog konzilijuma o radnim sposobnostima patrijarha Pavla. Kako se u crkvenim krugovima ističe, “sad su sve oči uprte u načelnika VMA Miodraga Jevtića”.
Danas
, 19.05.08.

U Srbiji više ništa nije sigurno, čak ni položaj patrijarha. Doživotni mandat je samo prividna kanonska pogodnost, ako se već konkurenciji za najviše mesto učinilo da je svetac predugo živeo.
Ljubodrag Stojadinović, uvodničar, Politika, 19.05.08.  

Antigej organizacije u Srbiji “spustile loptu” pred novčanicima gostiju Evrosonga.
Glas javnosti
, 21.05.08.

Da je antiamerikanizam jedna od najznačajnijih američkih tekovina mogli smo da utvrdimo (ukoliko nam to do tada nije bilo jasno) u sada već istorijsko proleće devedeset devete godine – doba kada je NATO bombardovao Srbiju i Crnu Goru. U želji da raspoloženje čitavog društva jednom za svagda uzmu u šake, dežurni cenzori, predvođeni tadašnjim srpskim ministrom informacija Aleksandrom Vučićem, skrojili su besprekoran master-plan. Iz dana u dan, lobotomiziraće nas isključivo filmovima s nedvosmislenom antiameričkom porukom! Ova fantastična ideja promptno je sprovedena u delo (bila su to herojska vremena koja su zahtevala brzu, odlučnu akciju) a da su njeni realizatori pri tom ostali, čini se, potpuno slepi za apsurdnu činjenicu da su svi ti filmovi listom – američke produkcije.
Vladimir Arsenijević, pisac, Politika, 21.05.08.

Ono što je primetio evropski komesar za proširenje Oli Ren – da “život ide dalje” (kao i gasovod), još ne važi u američkoj administraciji.
Glas javnosti
, 19.05.08.

Kad sam prvi put došao u Tribunal i svedočio 44 dana u procesu Slobodanu Miloševiću, smršao sam 14 kilograma.
Božidar Delić, penzionisani general, Nedeljni telegraf, 21.05.08.

Zatvori u Srbiji su prepuni, osuđenici su sve mlađi, a krivična dela koja su počinili sve teža.
Damir Joka iz Uprave za izvršenje sankcija, Beta, 20.05.08.

Odbrana ćirilice je jedan od mojih prestižnih ciljeva. Ja verujem da su reči eritrociti u krvi.
Aleksandar Ljubiša, pisac, Glas javnosti, 19.05.08.

“Nisam baš zadovoljan kako izgledaju ovi današnji četnici okićeni redenicima, kamama.., a posebno mi se ne dopada što se na Ravnoj gori ovoliko pije. Jes, mislio sam da ću danas ovde videti i nekog od političara i da ih pitam šta je bilo sa onolikim parama koje smo im sakupili i na ruke predali u Americi. Kada je trebalo da dođu po pare, ni Amerika im nije bila daleko, a danas, vidim, nešto im je daleko da dođu i do Ravne gore. E, tu nešto ne valja”, kaže četnik, ali pravi, Dragoslav – Draža Simonović, koji nije bio zanimljiv mnogim ravnogorcima koji ga nisu prepoznali jer se u amerikanskom odelu nekako nije uklapao u današnju ikonografiju Ravne gore.
Glas javnosti
, 20.05.08.

Pre petnaest godina su, kada su razmatrali da li moji filmovi mogu da se gledaju u Hrvatskoj, zaključili, između ostalog, da su i Hitlerova dela mogla da se čitaju, ali su zaboravili da je Hitler bio dobrodošao u Hrvatskoj.
Emir Kusturica, umetnik, Večernje novosti, 21. 05.08. 

Pokušali smo da od Mićunovića (Dragoljub, predsednik Političkog saveta DS), čujemo šta je podrazumevao pod pojmom “mobilisati mase”, odnosno da li je i on u vidu imao moguće demonstracije. Njegova saradnica nam je, međutim, prenela Mićunovićevu poruku da “nema nameru sam sebe da pojašnjava”.
Politika
, 21.05.08.

Štitimo poljoprivrednu proizvodnju i prateću industriju, ali ko štiti građane od njihovih cena.
Radovan Jelašić, guverner NBS, Ekonomist, 19.05.08. 

Ma ne, to samo Solana traži (da DS i SPS obrazuju vladu). Solana je njihov ortak u provizijama za neke strane investicije koje dolaze u Srbiju. On traži tu vladu samo zbog svog dela u tim provizijama.
Velimir Ilić, tehnički ministar, Večernje novosti, 19.05.08.

Ovogodišnja “Beovizija” bukvalno je rađena u stilu “ko više ne da Kosovo”. Jelena Tomašević najviše nije dala Kosovo i samim tim pobedila. Onako u paradigmatičnom kostimu Kosovke devojke, u krv crvenoj haljini i s usklicima na kraju pesme, bilo je jasno da će pobediti na “Beoviziji”.
Maja Pelević, spisateljica, Blic, 19.05.08.

Oni koji ne uspeju da planiraju, planiraju da ne uspeju.
Zvonko Popović, menadžer, Ekonomist, 19.05.08.

I neki koji su u kampanji stavljali SSP na stub srama radili su na tom dokumentu.
Branko Ružić, funkcioner SPS, Glas javnosti, 21.05.08. 

Izgleda da je sudbina Srbije da se na putu za EU muči više nego bilo koja druga suverena zemlja. Ne računam BiH koja i nije potpuno suverena zemlja.
Mihajlo Crnobrnja, uvodničar, Ekonomist, 19.05.08. 

U SAD žive i rade neki od vaših najtalentovanijih stručnjaka. Drago nam je što su kod nas, što doprinose stvaranju boljeg života u SAD, ali bih želeo da vidim sledeću talentovanu generaciju kako živi i radi u Srbiji.
Kameron Manter, ambasador SAD u Srbiji, Nedeljni telegraf, 21.05.08. 

Vrsni poznavalac političkih sistema, koga su komunisti zbog moralne nepodobnosti izbacivali sa Pravnog fakulteta, više nema problema sa moralom. Zbog neslaganja sa Tadićevim demokratama oko ulaska Srbije u EU gordo je napustio koaliciju i vratio mandat narodu. Taj isti narod mu je 11. maja dodelio 11 odsto glasova, i to u zbiru sa Veljinim fanovima, ali, po onome kako se Koštunica ponaša, ovaj rezultat mu je sasvim dovoljan da za sebe zadrži glavne poluge vlasti u Srbiji.
Miloš Garić, komentator, Press, 19.05.08. 

Nagradno pitanje bi, dakle, bilo ovo – da li predsednik stranke koja jedva, uz ovoliku kampanju i sa pozicije vlasti, uspe da nakupi 6-7-8 odsto glasova, može (i to u zgradi vlade Srbije) da sebe postavlja u poziciju voditelja pregovora i delioca lekcija šta je to većinska izborna volja građana, i to na tako arogantan način?
Biljana Stepanović, uvodničarka, Danas, 21.05.08.

Šta se dogodilo sa Vojislavom Koštunicom? Šta se to u njegovoj glavi prelomilo, pa je od premijera koji je mnogo toga uradio na uspostavljanju demokratije u Srbiji pao na to da mu treba amin Vojislava Šešelja iz haške ćelije da bi ponovo bio premijer. Kako je uspeo da od čoveka koji je imao ključnu ulogu u uspostavljanju institucija u Srbiji dođe do toga da priprema revolucionarnu promenu vlasti? Kad kažem revolucionarnu, mislim na to da se vlada SRS, DSS i SPS teško može nazvati političkom evolucijom. Kako je uspeo da napravi istu grešku kao Slobodan Milošević, kojeg je 2000. godine srušio glasačkim listićem? Zašto je odlučio da ide na izbore kad nisu bili potrebni?
Svetomir Marjanović, uvodničar, Press, 21.05.08. 

Na majskim izborima, na kojima se nacionalni program DSS sveo na praktično jednu rečenicu – “Kosovo je Srbija”, DSS i NS izgubili su još dodatnih 150.000 glasova.
Dušan Pavlović, analitičar, Ekonomist, 19.05.08.

Predsednica IO SNV Rada Trajković rekla je da je DSS prepoznata kao manipulant strahom i da zato gubi podršku građana. “DSS i jedan od bitnih promotera njene politike, Slobodan Samardžić, prepoznati su u biračkom telu Srbije kao oni koji Kosovo koriste za manipulaciju. Ta manipulacija je kažnjena time što su na izborima značajno izgubili u podršci birača”. Prema njenim rečima, niko do sada nije učinio toliko loše za srpsku državu i srpski narod koliko su to učinili Koštunica i Samardžić.
FoNet
, 19.05.08.

Čaršija osluškuje da li je preduzeće “Krkobabić, otac i sin” ustalo na levu ili desnu nogu. Marko Jakšić preti da će svi Srbi da odu s Kosova ukoliko pobede oni koje on ne voli, drugi prete da će svi Srbi da odu iz Srbije ukoliko Jakšićevi pobede.
Dragoljub Žarković, kolumnista, Blic, 19.05.08.

Srbi sa Kosova i Metohije nisu pobegli ni od Tačija i Haradinaja, pa je zaista besmisleno govoriti o tome da će pobeći zbog politike Borisa Tadića i proevropske srpske vlade.
Rada Trajković, političarka, Dnevnik, 19.05.08.

Predsednik Zajednice srpskih opština i naselja na KiM i funkcioner DSS Marko Jakšić izjavio je da će Srbi napustiti Kosovo, ukoliko bude formirana proevropska vlada Srbije… Ovakav je istup lider Srpske liste za KiM Oliver Ivanović protumačio kao strah čoveka nemirne savesti od promene vlasti. “Jakšić je u panici jer se boji da ne budu otkrivene velike zloupotrebe novca iz budžeta Republike Srbije namenjenog KiM u proteklih nekoliko godina, a naročito od kako je na mesto ministra za KiM došao njegov partijski saborac Slobodan Samardžić. Oni su zbog toga spremni da po svaku cenu izguraju koncept „što gore, to bolje”.
Dnevnik
, 19.05.08. 

Najviše nedoumica u izbornoj kampanji bilo je oko Kosova. Čulo se, ne tek tada, kako je nedopustivo da se jednoj demokratskoj zemlji oduzima teritorija. Znači li to da se nedemokratskoj (po čijoj oceni?) zemlji teritorija može oduzeti? Pošto je mišljenje većine partija, o narodu da ne govorimo, kako Srbija pod Miloševićem nije bila demokratska, da li bi bilo u redu da je Kosovo tada oduzeto?
Aleksandar Lebl, uvodničar, Ekonomist, 19.05.08.

Dinkić je bez Beograda u gorem položaju nego Srbija bez Kosova.
Brana Crnčević, uvodničar, Glas javnosti, 19.05.08.

Demonske sile ovog sveta pokušavaju da ovoj crkvi i narodu otmu i izvade iz grudi srce njegovo – Kosovo i Metohiju… Ali, kao i u prošlim vekovima na KIM stoji stražar na mrtvoj straži – sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski s monasima i episkopom, koji čuva sveto jedinstveno telo naroda i Crkve Hristove. Srpski narod će ostati jedinstven svuda gde god je kanula kap mučeničke krvi i praška moštiju svetog Save, svetih careva, arhiepiskopa i prosvetitelja srpskih.
Amfilohije, mitropolit SPC, Danas, 20.05.08.

Mi, zapravo, vidimo spor oko KiM na planetarnom nivou, koji će morati da se rešava među velikim igračima, a i među malim igračima u Srbiji, odnosno između predstavnika Beograda i Prištine.
Slobodan Samardžić, tehnički ministar, Večernje novosti, 20.05.08.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić zajedno s ostalim mnogobrojnim ljubiteljima pete “Noći muzeja” strpljivo je čekao više od sat vremena u redu, oko jedanaest sati uveče, ispred Manakove kuće, kako bi video jednu od najkontroverznijih izložbi, zabranjenu svima ispod osamnaest godina.
Kurir, 20.05.08.

Peščanik.net, 21.05.2008.