IZVODI IZ ŠTAMPE 15.10.-17.10.07.

Za godinu smo prešli put na kojem su nas zaustavljali deceniju i po. Da smo na vrijeme bili nezavisni, već bismo davno bili u EU.
Ranko Krivokapić, predsednik crnogorskog parlamenta, Danas, 17.10.07.

Kad danas vidim hrvatske političare kako tvrde u inostranstvu da u Hrvatskoj nema nacionalizma, dođe mi da ja kažem kako sam ja hrvatski nacionalist; ne treba nas lečiti od ljubavi prema svome, već od mržnje prema tuđem.
Velimir Visković, pisac, Politika, 17.10.07.

Ko je izmislio plastičnu ambalažu, dezodoranse, rakete… Mi ili Amerikanci? Srbi su izmislili struju, jedinu vrstu energije koja nije zagađivač. Zato Ameri svojataju Teslu.
Iz TV kritike, Pravda, 15.10.07.

Malo smo se zarakijali – srpska šljivovica nije zaštićena čak ni u domaćem Zavodu za intelektualnu svojinu, pa je neozbiljno razmetati se dobijanjem sertifikata EU.
Ekonomist, 15.10.07.

Pavle Andrić iz Beograda štrajkuje glađu jer nema šta da jede.
Pravda, 15.10.07.

Da je Ana Karenjina naš savremenik i da živi u Srbiji, sigurno bi bila živa i zdrava, jer ne bi dočekala voz da skonča svoj život.
Zdravko Topalović, poslanik SRS, Politika, 17.10.07.

Pročitao sam u novinama da je (Čeda Jovanović) pre nekog vremena bio mesec dana u gostima kod monstruma iz Novog Pazara koji je na najsvirepiji način mučio i iskasapio dete u kadi. Možda to nije tačno, pročitao sam u jednim novinama.
Velimir Ilić, ministar, Pravda, 17.10.07.

Monopola ili ima ili nema, a nikako ne može biti izazvan nepovoljnim vremenskim prilikama.
Predrag Bubalo, ministar, Glas javnosti, 17.10.07.

Podršku Vuku Bojoviću da istraje u svojim zahtevima dale su brojne ličnosti iz javnog života: Emir Kusturica, Minja Subota, glumica Svetlana Bojković, Aleksandar Berček, Miloš Šobajić, delegacija ULUS-a, Dušan Stanojević, direktor GAK „Narodni front“, vladika Amfilohije, Luka Karadžić, Ljubivoje Ršumović, Petar Lalović, Jelena Tinska, Stanka Pejović, Jevrem Popović i brojni prijatelji kao i svi zaposleni u „Vrtu dobre nade“. Za danas u 12 sati najavljen je i dolazak vladike mileševskog Filareta.
Glas javnosti, 15.10.07.

Upravni odbor Advokatske komore Beograda pozabaviće se i nadripisarstvom Kandićeve (Nataša), čiji je FHP punomoćnik muslimanskih, hrvatskih i šiptarskih žrtava u svim procesima za ratne zločine.
Goran Petronijević, advokat, Glas javnosti, 15.10.07.

U vladi postoji ravnoteža zla.
Tomislav Nikolić, funkcioner SRS, Nedeljni telegraf, 17.10.07.

Dolazak danas u Novi Sad je, na neki način isti kao kada sam jednom prilikom u Beogradu rekao da poslije svega što se dogodilo, moj osjećaj u tom gradu bio je onaj kada sam otišao na groblje.
Josip Pejaković, glumac, Dnevnik, 17.10.07.

Miloševića znam od 2000. godine kada me je sa njim upoznao vladika mileševski Filaret… Istina je da sam se na jednom prijemu 2000. godine požalio Miloševiću da je naša IZ siromašna, da živimo od priloga siromašnih vernika, i on mi je tada dao „ladu nivu“ i oko 70.000 maraka.
Mustafa Makić, funkcioner IZ Srbije, Glas javnosti, 15.10.07.

Za Srbe islamske veroispovesti nisam čuo, osim ako sa Ugljaninom, sa ekstremnim krugovima u Beogradu, a tu je i deo vlade, nije napravljen plan da se sada govori o značajnom broju muslimana nealbanaca i nebošnjaka, a kasnije da se kaže „sve su to tamo Srbi islamske veroispovesti“.
Azem Hajdarević, funkcioner Stranke za Sandžak, Glas javnosti, 17.10.07.

Bubanje prvih lekcija iz politike kruniše se diplomom – poslaničkom knjižicom, jakom državnom ili stranačkom funkcijom. To najbolje znaju ministar energetike Aleksandar Popović, državni sekretar za KiM Dušan Proroković i portparol DSS Andreja Mladenović. Sva trojica su započeli karijere kao lideri Koštuničinih poletaraca.
Večernje novosti, 15.10.07.

DSS će, kao izrazito legalistička stranka, insistirati na poštovanju Ustavnog zakona, ili će se, ako se to pokaže neophodnim, zalagati za njegovu izmenu.
Vojislav Koštunica, od osnivanja predsednik DSS, Politika, 15.10.07.

Sjedinjene Američke Države upletene su u mnoge krize i pregovore, ali njihov predsednik ne postavlja pitanje: „Kakvi izbori dok traje kriza u Iraku“?
Danas, 16.10.07.

Tek članstvom u EU mi ponovo ispunjavamo onaj nacionalni ideal da živimo svi zajedno u jednoj državi, ili državnoj tvorevini, kao što smo živeli u bivšoj Jugoslaviji.
Boris Tadić, predsednik Srbije, Odbrana, 15.10.07.

Želimo da Boris Tadić bude među ljudima koji sprovode ideje Zorana Đinđića, a ne Vojislava Koštunice.
Čedomir Jovanović, lider LDP-a, Blic, 15.10.07.

Ukradene mošti svetog Đorđa.
Kurir, 15.10.07.

U MUP-u uskoro odelenje prikrivenih islednika: Srbija dobija Džemsa Bonda.
Dnevnik, 15.10.07.

Milenko Burmazović svirepo zaklao najplemenitijeg Lozničanina Dragoslava Tešića, darodavca bubrega njegovoj ćerki.
Večernje novosti, 16.10.07.

Kao potencijalni kupci RTV „M“ iz Sremske Mitrovice pominju se bivši rukovodioci, među kojima je Goran Matić, bivši ministar za informisanje i saradnik Mirjane Marković.
Dnevnik, 15.10.07.

Rekli ste da Čeda ne može da dođe na vlast, a što ne bi mogao?
Tomislav Nikolić, poslanik SRS, ministru Velimiru Iliću, Politika, 16.10.07.

Veoma neugodno zvuči najava da će uskoro, na podsticaj pojedinaca iz dijaspore, pod krovom Francuske 7 biti osnovano još jedno književno udruženje… Reč je o osnivanju društva pravoslavnih pisaca. Znači, opet nova podela, ovoga puta na konfesionalnoj osnovi. Posle toga bi bilo logično da se osnuju, upravo u Srbiji, društvo katoličkih, islamskih, možda i budističkih, ateističkih i kakvih sve ne pisaca… Kome je, najzad, potrebno da pisci glume pravoslavne „mudžahedine“? Postavljam ovo pitanje osećajući se kao valjan pravoslavac.
Srba Ignjatović, predsednik UKS, Glas javnosti, 16.10.07.

Na Desetom sajmu automobila u Budvi zaključeno je 500 prodajnih ugovora, a bilo je izloženo samo 300 vozila. Kupci su automobile uglavnom plaćali gotovinom, a kako se nezvanično saznaje, najviše su kupovali stanovnici Budve, koji novac od prodaje zemlje strancima, uglavnom Rusima, troše na luksuzne automobile. Najskuplje prodati automobil je marke „mercedes“, za koji je njegov novi vlasnik platio 125.000 evra.
Danas, 16.10.07.

Mnoga vrata su otvorena „Našoj Srbiji“ zahvaljujući tome što sam supruga Borisa Tadića.
Tatjana Tadić, predstavnica „Naše Srbije“, Svedok, 16.10.07.

Postoje vrednosti koje se ne mogu kupiti novcem, ni onim najprljavijim.
Nikola Samardžić, istoričar, Danas, 16.10.07.

Zagrepčanka naučila srpski da bi postala „Evropsko lice“.
24 sata, 16.10.07.

Pažljiviji analitičari će u Koštuničinoj ideološkoj matrici prepoznati mnoge elemente Ljotićeve „Drame savremenog čovečanstva“ u kojoj zagovara tzv. sabornost srpskog naroda, odnosno korporativni tip uređenja kakav je postojao u nacističkoj Nemačkoj i fašističkoj Italiji. Ljotić će tu svoju sklonost sabornosti materijalizovati tako što će predložiti da u Srbiji poslanike ne bira narod, već SANU i SPC. Koštuničina strategija „demokratskog nacionalizma“, „novog, originalnog puta“ Srbije postaje „spasonosna“ formula za uspostavljanje mosta između ovdašnje težnje nacionalista da očuvaju plemensko shvatanje države, nacije i suvereniteta sa još poodavno zahuktalim demokratskim i civilizacijskim procesima u svetu.
Ivan Torov, uvodničar, Ekonomist, 15.10.07.

Kod dr (Radoša) Ljušića sve se vrti oko Fuhrera. Omiljena mu je reč „vožd“. Ne voli seriju Crni Gruja jer desakralizuje lik Vožda. Kao kandidat DSS-a, pred izbore predlagao je da prva sednica budućeg parlamenta bude održana u Orašcu na Sretenje, gde bi se izabrao vožd.
Beton, 16.10.07.

Baš sam se iz bolnice čuo sa Miloševićem, poslednji put pred njegovo hapšenje. Bio je dobro raspoložen, zadovoljan mitingom, a imao je i neke dobre informacije iz Rusije i Kine.
Zoran Anđelković, socijalista, Status broj 57

Čoveka zaista mora obuzeti, ako ništa drugo, bar mučno osećanje nelagodnosti na pomisao da je jedan od mogućih puteva kojima se upravo krećemo izrastanje Rusije u diktatorsku i totalitarnu tvorevinu koja će u svoj zagrljaj primiti Srbiju frustriranu gubitkom Kosova i obuzetu svojim brojnim drugim frustracijama.
Filip David, književnik, Monitor, 12.10.07.

Rusija je dosledna i neće izneveriti Srbiju… Ali, ponekad ni strane diplomate prosto ne znaju, slušajući srpske političare, šta oni zapravo žele. Kada se brani interes celog naroda, to govorim iz iskustva Rusije, onda treba opšti nacionalni interes da bude iznad stranačkog.
Oljeg Dziza, savetnik ruske ambasade u Beogradu, Pravda, 16.10.07.

Srpski eksperti su otkrili novu vrstu „antifašističkog ekstremizma“, koji je isto tako razarajući kao fašistički. Mnogi su imali problema da obrazlože ovu slabomisleću ideju, ali ona nije mogla da se primi, jer je sterilna i pomalo tupava. Osim tamo gde valja opravdati izvorno nasilje. I naravno, u nekim krugovima parlamenta Srbije, gde se politički obračuni vode svim sredstvima: dakle i glupostima i uvredama i gaženjem.
Ljubodrag Stojadinović, komentator, Politika, 15.10.07.

Crna Gora je juče potpisala sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, Srbija će još sačekati i na parafiranje. Crna Gora polako odlazi svojim kolosekom, a u Srbiji se još diskutuje o tome zašto nam vozovi „jure“ brzinom od 45 kilometara na čas.
Miroslav Kos, komentator Blica, 16.10.07.

Pripadnici samoproklamovane Garde cara Lazara odustali su od odlaska na Kosovo nakon što je UNMIK zabranio njihovo prisustvo i najavljeni miting mira u Kosovskoj Mitrovici. Umesto toga, desetak uniformisanih osoba i još dvadesetak mladića u civilu krenulo je danas oko 13 časova iz Raške prema prelazu Rudare, gde će demonstrirati svoju spremnost da ratuju za Kosovo.
Glas javnosti, 15.10.07.

U Kosovskoj Mitrovici će se pojaviti i jedan naš izviđačko-diplomatski vod koji će praktično proglasiti vanredno i ratno stanje Albancima, NATO-u i svima koji nam otimaju Kosovo.
Andrej Milić, komandant Garde cara Lazara, Pravda, 15.10.07.

U ovom trenutku bi dolazak Garde cara Lazara narušio bezbednost Srba na Kosovu.
Milan Ivanović, političar, Dnevnik, 15.10.07.

Mimoišli smo se (na Kosovu) sa nekoliko policijskih kola, ali to je apsolutno zanemarljivo, nisu okupatori glupi pa da se kače sa nama.
Bora Đorđević, muzičar, Politika, 15.10.07.

Slobodan Samardžić je govorio u skladu sa onim što je rekao Išinger, a to je da bi prilikom poslednjeg susreta „večerali, pa doručkovali i opet večerali, pa onda ponovo doručkovali i večerali“.
Prvi čovek Instituta 4S Aleksandar Mitić, Glas javnosti, 17.10.07.

Pregovaračka pozicija Beograda ukazuje da Srbija menja svoju političku kulturu koju od 19. veka karakteriše težnja ka državnoj centralizaciji. Koncept tankog i zajedničkog suvereniteta nad KiM je, između ostalog, priznanje da se sada ne definiše samo identitet Srbije, već i da Priština definiše albanski identitet.
Edislav Manetović, analitičar, Politika, 15.10.07.

Srbi se, u slučaju jednostrano proglašene i unilateralno priznate nezavisnosti, ne bi jednom za svagda pomirili sa sudbinom koja im je nametnuta. Pitanje Kosmeta ostalo bi otvoreno deset, 50 ili čak narednih 100 godina, jer kao što Jevreji 1.000 godina čekaju na ponovno dobijanje svoje zemlje i neka od budućih srpskih generacija sasvim izvesno će se setiti svega što se dogodilo i jasno i glasno reći: nama je Kosovo oteto i hoćemo ga nazad.
Milenko Radić, analitičar, Glas javnosti, 17.10.07.

Pozovite 99377 i zazvoniće mobilni telefon u Prištini, Lipljanu, bilo kom delu Kosova i Metohije. Politički predstavnici kosovskih Albanaca u međunarodnim institucijama dočekuju se uz protokol kao i državne delegacije… Za autore školskog atlasa u Austriji nije bilo dileme – u najnovijem atlasu Kosovo je prikazano kao nezavisna država… Ukoliko iz Ljubljane želite da pošaljete pismo u Kosovsku Mitrovicu, od šalterskog službenika ćete verovatno dobiti savet da na formularu i pismu, na mestu gde treba upisati državu, stavite Kosovo ili čak Kosova… Kosovo je već dobilo članstvo u svetskoj rukometnoj i stonoteniskoj organizaciji, jer tamo ne važi princip „jedna država – jedan savez“. Prevedeno, rukometna reprezentacija južne srpske pokrajine ne može da učestvuje na međunarodnim takmičenjima, ali klubovi iz te pokrajine mogu… Kosovo će na turniru „Kup kralja“ od 16. do 22. oktobra u Jordanu već drugu godinu zaredom nastupiti pod zastavom Ujedinjenih naroda.
Blic, 15.10.07.

Odgovarajući na pitanje učesnika samita kako će se Srbija orijentisati prema EU u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, Vuk Jeremić, ministar inostranih poslova Srbije rekao je da će taj čin Srbija ignorisati.
Danas, 16.10.07.

Pogrešna je teorija da je NATO na KiM okupator. Teritoriju KIM uz pomoć NATO-a okupirala je Albanija, koja se i danas otvoreno meša u unutrašnje stvari Srbije.
Dragoljub Gajević, ekspert, Svedok, 16.10.07.

NATO alijansa je u konačnom rezultatu bolje vrednovala Miloševića nego dosovsku demokratiju: Miloševiću je potvrdila u SB Rezolucijom 1244 suverenitet Srbije nad Kosovom, a dosovskim demokratama oduzima Kosovo.
Slobodan Kanjevac, filozof, Svedok, 16.10.07.

Onaj ko bi od države Srbije naplatio milion evra za informaciju koja bi dovela do hapšenja generala Mladića morao bi odmah da plati 200.000 evra poreza!
Press, 15.10.07.

Neinventivni neprijatelj je potrošio deset godina, a nije se setio jedinog načina da Srbin izda Srbina – iz inata.
Duško M. Petrović, kolumnista, Pravda, 15.10.07.

Novčane nagrade (raspisane za informacije o haškim optuženicima), nema sumnje, privući će i lovce na glave iz celog sveta. Malo je verovatno da će i takvi profesionalci na ovom području imati uspeha. Ako ništa drugo, jezička barijera i nepoverenje običnog sveta i te kako će im odmoći u traganju za beguncima. I do sada su se ovde razni „lovci“ vrzmali, navodno kao turisti – saznajemo u obaveštajnim krugovima. „Držali smo ih na oku, jer smo sumnjali da su došli da upoznaju znamenitosti naše zemlje, posebno kada su odlazili u krajeve gde ih i nema. Lovci na glave su mahom bivši operativci obaveštajnih službi iz zapadnoevropskih zemalja, ali ima i nekadašnjih kagebeovaca. Nisu se „proslavili“.
Večernje novosti, 17.10.07.

Ako Karadžić i Mladić „padnu” zbog nečije pohlepe, onda se i njihova istorijska simbolika dramatično menja. Postaće sveci, žrtve novih „juda”, a njihovo razapinjanje na haški krst imaće sasvim drugačiju konotaciju. Pitanje je, dakle, ovo – ako je izdaja Karadžića i Mladića častan čin – zašto država za taj čin nudi pare?
Mirjana Bobić-Mojsilović, književnica, Politika, 16.10.07.

Ako nemate sreće sa nagradnim igrama, uvek možete pokušati da nađete Mladića, Karadžića ili Župljanina.
Aleksandar Vulin, uvodničar, Pravda, 16.10.07.

Znajući prilike u Srbiji i koliko je to velika lova, ne bi me začudilo da (Goran) Hadžić prijavi sam sebe i ode u Hag.
Vladan Dinić, uvodničar, Svedok, 16.10.07.

Očekivao sam da izveštaj Karle del Ponte bude, ako ne pozitivan, onda bar da ne bude ni negativan, odnosno da bude neutralan kako bi nam se dao prostor da radimo.
Dragan Šutanovac, ministar, Politika, 17.10.07.

U ševeningenskoj pritvorskoj jedinici održan je sedmodnevni parastos Danici Šešelj. Vojislavu Šešelju saučešće su dali predstavnici svih naroda i vera.
Pravda, 16.10.07.

Peščanik.net, 17.10.2007.