IZVODI IZ ŠTAMPE 26-28.05.08.

Sremci baš zdravo voledu Evropu.
Iz izveštaja o pokrajinskim izborima, Dnevnik, 27.05.08.

Vojvođani na evropskom putu čekaju Beograd.
Danas
, 27.05.08.

Kad je teško – tu je Vojvodina.
Iz uvodnika o pokrajinskim izborima, Danas, 27.05.08.

Moguće je da su između dva kruga izbora, koalicije koje nisu postojale pre prvog kruga, posebno SRS-DSS, u stvari demaskirale čitavu priču i dodatno motivisale Vojvođane da potvrde proevropski kurs.
Jovan Komšić, sociolog, Danas, 27.05.08.

Da je Tomislav Nikolić kojim slučajem mogao, da se onoga dana, kada se sa glavnog gradskog trga u Sremskoj Mitrovici obraćao svojim istomišljenicima, “teleportuje” u drugi krug pokrajinskih izbora, svakako da ne bi vatreno uskliknuo: “Neka Srbija glasa kako će Srem glasati i ja ću biti prezadovoljan!” Jer u svih sedam sremskih opština ubedljivo da ubedljivije ne može biti, pobedili su kandidati koalicije “Za evropsku Vojvodinu-DS-G17 plus”.
Dnevnik
, 27.05.08. 

Neću da komentarišem gluposti, izjavila je Gordana Pop-Lazić, visoki funkcioner SRS, zamoljena da prokomentariše rezultate koje su radikali ostvarili u drugom krugu pokrajinskih izbora i da li je u planu reorganizacija stranke u Vojvodini. Na opasku da rezultati izbora ne mogu biti “glupost” i da je reč o činjenici koja zaslužuje da bude komentarisana, Pop-Lazić je ponovila odgovor i spustila slušalicu.
Danas
, 27.05.08.

Kada je đavo konačno odlučio da je drug Visarionovič obavio svoju dužnost na ovom svetu, i poveo ga sa sobom u svoju sumpornu daču, Josip Broz je seo za svoj omiljeni sto u petrovaradinskoj tvrđavi (u svojoj najvećoj „dači“), krajičkom oka posmatrajući Novi Sad i Dunav, otvorio je šampanjac, štaviše francuski i podigao čašu. I bez reči je svako znao čemu nazdravljaju. Kada je piće popijeno, Tito je naručio još jednu turu. Tada je neko tiho upitao za čije zdravlje se ispija ova čaša, na šta je Broz u šaljivom raspoloženju namignuo, rekavši samo – Za Franca Jošku!
Atila Balaž, pisac, Beton, 27.05.08.

Kad kažete SPS, kakav osećaj imate u stomaku?
Novinarsko pitanje Vuku Jeremiću, tehničkom šefu diplomatije, Press, 26.05.08.

SPS ne može pre podne da se savetuje u Sheveningenu, a popodne u Briselu.
Čedomir Jovanović, lider  LDP, Glas javnosti, 27.05.08.

I otkuda nekom ideja da Dačić danas treba više da se stidi i distancira od Miloševićevog nasleđa, nego Tadić od Đinđićevog?
Đorđe Vukadinović, uvodničar, Politika, 27.05.08. 

Jelisava i Desimir Dačić o formiranju vlade: Naš sin Ivica neće pogrešiti.
Press
, 27.05.08.

Spreman sam da idem na poligraf ako sam slagao da mi je Boris Tadić na konsultacijama o formiranju vlade rekao da prenesem Velimiru Iliću da ne znači da on ne bi mogao nekoga da likvidira. Pa ako poligraf pokaže da sam lagao, daću ostavke na sve svoje funkcije, a ako bude suprotno – tražim da Tadić podnese ostavku.
Miroslav Markićević, funkcioner NS, Glas javnosti, 27.05.08.

Kad se nekome izvinjavamo za sve što nismo krivi, mi to radimo kulturno jer smo kulturni i inteligentno jer smo inteligentni, ali uvek držimo levu ruku u džepu, samo mali broj povlašćenih stranačkih lidera zna da nam je leva ruka u džepu sklopljena u šipak. Nebo zna šta mislimo dok se fol izvinjavamo.
Brana Crnčević, uvodničar, Glas javnosti, 26.05.08. 

Iz ikone Svetog Vasilija Ostroškog u selu Noćaj curilo ulje koje je ispuštalo prijatan miris.
Glas javnosti
, 27.05.08.

Možda zato što imaju problema sa vodosnabdevanjem, Crnogorci su dozvolili da se u njihovu zemlju unese čak pet litara flaširane vode, dva litra bezalkoholnog pića i litar alkoholnog pića, ali – u originalnoj ambalaži.
Glas javnosti,
27.05.08.

U opštem haosu, izgleda da ni Vuk Bojović više ne radi svoj posao kako valja. Pobeglo mu je iz kaveza nekoliko Samija, a čovek nije ni primetio. Posle su se neki pojavili ispred Skupštine grada sa transparentom “Ne damo Beograd !”.
Vjekoslav Radović, kolumnista, Glas javnosti, 27.05.08.

Duboka učmalost i odsustvo suštinske radoznalosti postali su sastavni deo ovdašnje kulture. Ljudi nisu istinski radoznali, takva radoznalost bi ih dovela do novog i drugačijeg, naterala bi ih da misle, da rade na sebi, da budu aktivni, da se pomere. Upravo zato masovno dolaze, recimo, na novogodišnje koncerte folk pevačica Svetlane Ražnjatović ili Seke Aleksić, koje je organizovala i niška gradska vlast. Takve “događaje” posećuju jer ne predstavljaju nešto novo i drugačije, ne traže razmišljanje i pomeranje unapred. “Zahtevaju” samo lenjost i nešto malo uživanja u razgolićenosti. Velika inertnost je, uostalom, svojstvena pravoslavnoj i orijentalnoj kulturi, koje su se susrele u Srbiji. Ni pravoslavlje, ni islam nisu imali “pokretačku” pobunu kakva je, recimo, bila pojava protestantizma u katoličkoj kulturi.
Đokica Jovanović, sociolog, Danas, 27.05.08.

Penzionisani slovenački obavještajac Brane Praznik tvrdi da su slovenački premijer Janez Janša i njegovi operativci prodavali oružje Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini vrijedno 300 miliona maraka i dijelili novac sa Srbijom. “Zbog toga Slovenija, usprkos traženju Hrvatske da se zajednički nastupi prema Srbiji, neće tražiti obeštećenje za vojnu imovinu koju je 1991. godine prisvojila JNA”, potvrdilo je slovenačko Ministarstvo odbrane.
Srna
, 27.05.08. 

D. se sa svojom mlađom sestrom mnogo napatio nakon majčine smrti, pa i ako se iz bede ikada izvuče, iz siromaštva nema nikakve šanse. Ni u Mađarskoj još nikada nije bio, mrzi one Mađare. Oni su drugačiji Mađari od nas ovdi. Ali kao pripadnik manjine mrzi većinu, a ponajviše mrzi drugu manjinu.
Đerđ Serbhorvat, kritičar, Beton, 27.05.08.

Karađorđe i knez Miloš bili su nalik sultanima, a ne monarsima. Ponavljali su one obrasce vladanja koje su jedino znali – i koje su tada jedino i mogli znati, s obzirom na to da smo univerzitet osnovali tek 1905. godine, a da u njihovo doba, kako je zabeležio Vuk Karadžić, u nas u sto sela nije bilo nijedne škole! Jedan drugi slovenski narod – Česi – osnovali su univerzitet 1343. Onaj ko ne shvata da je to direktno povezano sa činjenicom da su oni sada u EU i NATO i da na Prag nikada nije pala nijedna bomba, a da se one koje su padale na Beograd ni prebrojati ne mogu – ne razume ništa.
Zoran Stokić, uvodničar, Danas, 27.05.08. 

Rodoljublje sve dopušta.
Dragan Velikić, pisac, Danas, 27.05.08.

Ovde u nas od svih principa najčešće se pominje Gavrilo Princip.
Vladan Dinić, uvodničar, Svedok, 27.05.08.

Deklaracija o proglašenju Republike Srbije za prostor duhovnog prožimanja možda će biti jedan od prvih akata o kojima će se izjasniti novi saziv Skupštine.
Politika
, 28.05.08.

Ne, jer ubeđujem sebe da tek ulazim u politiku.
Vuk Drašković, lider SPO na pitanje “Da li ste umorni od politike?”, Danas, 28.05.08.

Kad od Ivice zavisi, a zbog Krkobabića život ne može da čeka, onda možemo svi kolektivno da se obesimo o prvu palmu.
Milan Obradović, uvodničar, Ekonomist, 26.05.08.

DSS je stranka koja deklarativno prezire marketing. To je po verovanju njenog šefa društvo jake politike i slabe propagande. Time se htelo naći opravdanje za činjenicu da je pomenuti od rejtinga 86 posle izbora na kojima je Slobodan Milošević poslat u političku penziju, došao na današnjih šest. To se dogodilo, hoće se reći, ne zbog neuspešne politike, već zbog neprihvatanja te pomodne i za narodnjake nedostojne aktivnosti kakva je politički marketing, vidljiv naročito u predizborno vreme.
Nebojša Krstić, savetnik Borisa Tadića, Danas, 26.05.08.

Ne može DSS sad da kaže da je narod glasao za promene, a oni bi da ostanu na vlasti po svaku cenu.
Dragan Đilas, funkcioner DS, Večernje novosti, 26.05.08.

U poslednje vreme vodi se propaganda kao da je tek ove godine otkriveno da je Srbija u Evropi. Srbija je već tolike vekove od kada postoji evropska država, i do sada nije postojala neka druga Srbija osim evropske.
Vojislav Koštunica, lider DSS, Tanjug, 27.05.08.

Koštunica obmanjuje građane pozicionirajući Srbiju kao evropsku državu, dok istovremeno namerava u političkom smislu da “udalji državu od Evrope poništavanjem SSP-a”. Tadićeva partija navodi da je Koštunica održao “uspešno predavanje iz geografije”, uprkos tome što će “njegova radikalska vlada” odmah poništiti SSP.
Tanjug
, 27.05.08.

Ukoliko bude potpisan koalicioni sporazum na nivou Beograda između narodnjačke koalicije, radikala i koalicije okupljene oko socijalista, slobodno mogu da ga bace lavovima sa kalemegdanske terase.
Marko Đurišić, funkcioner DS, Danas, 28.05.08.

Glasači Vojislavu Koštunici nisu dali ni mandat koji im je vratio pre dva meseca, a kamoli mandat da u naredne četiri godine vodi vladu. Prošli put mandat mu je dao Boris Tadić, a danas to radi Tomislav Nikolić.
Milan Grujić, kolumnista, Press, 28.05.08.

Onda je Prof. Dr. u Hagu na sve dileme stavio tačku: Zvezdan je nevin, a sve i da nije, onda je srpski junak. Samo da radikali uzmu vlast u Srbiji, a g. Mirčić Ministarstvo unutrašnjih poslova i Zvezdan Jovanović je pobedio: ili se, kao nevin, vraća u MUP u činu potpukovnika, ili (ako ispadne da je ipak ubio premijera Đinđića) dobija još i orden za heroizam i hladnokrvnost iskazanu u borbi, jer ko je video da se heroji otpuštaju iz državne službe? U oba slučaja Zvezdan će uzeti strašne pare na ime sedenja u pritvoru, a isto važi i za ostale mučenike za narodnu stvar: Legiju i ove u pritvoru. Vlada Budala i ostali begunci vraćaju se trijumfalno u zemlju, dok im ispred Skupštine grada gradonačelnik Aleksandar Vučić priređuje svečani doček (a Vlada Republike Srbije im isplaćuje dnevnice i naknadu za putne troškove i pretrpljeni strah).
Miloš Vasić, uvodničar, Danas, 26.05.08.

Vlada nacionalnog pomirenja ne sme da znači i pomirenje sa pogrešno definisanim nacionalnim interesom i aboliciju za svu patnju koju smo preživeli i naneli je drugima. Bez toga, to neće biti nacionalno pomirenje, nego nacionalističko ujedinjenje.
Dragan Stojković, uvodničar, Danas, 28.05.08.

Pomirenje ne znači da stavimo stvari pod tepih, tako će se samo jednog dana usmrdeti, a mi svi porazboljevati.
Mirjana Karanović, glumica, Glas javnosti, 26.05.08.

Srbiji je potrebno političko umirivanje, a ne nacionalno pomirenje.
Momčilo Pavlović, istoričar, Večernje novosti, 26.05.08. 

Ministar za KiM Slobodan Samardžić održao je juče sastanak sa lokalnim predstavnicima vlasti kojem nisu prisustvovali koordinatori i načelnik kosovskog okruga Goran Arsić iz Demokratske stranke. Arsić je agenciji Beta rekao da zvanično nije bio pozvan da prisustvuje tom sastanku, već da mu je za sastanak rekao zaposleni u opštini Uroševac.
Glas javnosti
, 27.05.08.

Dogodi se, ponekad, da neka sasvim mala vest poništi velike parole, pa se tako dogodilo i s prošlonedeljnom vešću da se u Raškoj i okolini prodaje benzin u flašama, kupljen u obližnjem Lešku na Kosovu. Radi se o tome da se na Kosovu, iz samo njima znanih fiskalnih ili nekih drugih razloga, gorivo prodaje po ceni od 68 dinara za litar, a u Raškoj preprodaje za oko 90 dinara po litru. Sad, ako je Kosovo Srbija, onda su pitanja logična – zašto i ovde benzin nije jeftin ili, barem, zašto i u pomenutom Lešku ne košta preko 100 dinara.
Dragoljub Žarković, uvodničar, Blic, 26.05.08.

U odbrani Kosova stajaćemo čvrsto, kao pod Staljingradom.
Aleksandar Aleksejev, bivši ambasador Ruske Federacije u Beogradu, Politika, 27.05.08.

Dobro je imati na umu i stvarnost pre i posle Kosovskog boja, a ne samo mit. Ko polazi od stvarnosti imaće stvarni rezultat, a ko od mita – samo mitski.
Milan Karagaća, uvodničar, Danas, 27.05.08.

Funkcioner SRS Zoran Krasić ocenio je da izjava Vojislava Šešelja o Zvezdanu Jovanoviću neće smetati pregovorima radikala sa “narodnjacima” i SPS o vladi. On je kazao i da je “Šešelj sigurno imao razloga da tu rečenicu upotrebi, pošto je i Karla del Ponte slično rekla. Što se tiče mog ličnog mišljenja o Đinđiću – Šešelj je pokazao veliki stepen humanosti”, rekao je on.
Glas javnosti, 27.05.08.

Ako se veličaju zločinci, a predsednik stranke iz zatvora priprostog ubicu premijera proglašava za istorijsku ličnost, tada će i đaci u školama na isti izopačeni način verovati da će najuspešnije ovladati raznim znanjima, hortikulturom, na primer, tako što će svoje vršnjake naterati da pasu travu.
Dušan Miklja, uvodničar, Blic, 27.05.08.

Možete li zamisliti Francusku da ovako organizuje „Evrosong”, a da joj neko uzima dolinu Loare i katedralu Notrdam i da ih pokloni Nemcima. Stepen samokontrole Srba, da ne govorim o sebi, da politički upotrebe “Evrosong” je zadivljujući.
Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTS, Press, 27.05.08.

Trijumf pravoslavlja zabrinuo EU. Od 2009. na “Eurosongu” samo zemlje istočnog bloka?
Svedok
, 27.05.08.

Duhovi su opet proključali na ringli nervoze i očaja: te ’oćemo u Evropu, te nećemo, te ’oćemo li da se oduševimo Evropom u nama – Evrovizijom, koja je realno samo parada bljuvotina… Jedan čovek mi lepo reče, uz čašicu: „Šta se mi zajebavamo, pa šta i da nam sutra daju taj, štatijaznam, sertifikat da smo Evropa? Šta to menja bilo koga od nas? Šta vredi džukeli pedigre kad pedigre ne čisti od buva?”
Marčelo, muzičar, Politika, 27.05.08.

Peščanik.net, 28.05.2008.