IZVODI IZ ŠTAMPE 29.05-01.06.08.

Evropska opcija je ipak, čini se, ostavila najteže izazove za sobom, a usput je naučila i da povlači naizgled nepopularne poteze i da rizikuje, za šta su je birači nagradili, a ne kaznili.
Jovan Teokarević, nastavnik BU, Vreme, 29.05.08.

Posle našeg priznavanja Kosova i kada je rulja napala našu ambasadu, lideri Vlade su odlučili da nemaju kontakte na visokom nivou s nama, to je bila njihova odluka. Ja sam to iskoristio da izađem iz Beograda i posetim predsednike opština, biznismene, ljude u svim krajevima Srbije. U stvari, veoma mi je drago što sam dobio takvu priliku, budući da sam stekao utisak o tome šta se dešava izvan Beograda, o veoma snažnom proevropskom osećaju koji imaju ljudi širom ove zemlje… Iako je vlada želela da takvim potezom ograniči kontakte na visokom nivou, osećam da običan narod u ovoj državi veoma toplo dočekuje našu ambasadu.
Kameron Manter, ambasador SAD u Srbiji, Danas, 29.05.08.

U novijoj političkoj istoriji Srbije samo naizgled je sve počinjalo na Kosovu. U stvari, sve ono što je bilo loše isprobavano je prvo u Vojvodini – sada je red da se stvari obrnu, a to omogućavaju rezultati pokrajinskih izbora.
Dimitrije Boarov, novinar, Vreme, 29.05.08.

Jednoglasno opredeljenje Vojvođana za Evropu unosi novi, ozbiljni izazov u srpsku politiku koji zahteva posebnu odgovornost političara koji se, nažalost, u ovom trenutku bave demokratijom kao matematikom, a ne kao vrednosnim sistemom.
Miljenko Dereta, uvodničar, Blic, 29.05.08

Palma se njiše, a SPS na ivici.
Večernje novosti
, 29.05.08.

Tomislav Nikolić je naglasio da mu ne smeta to što će premijer biti Koštunica iako je njegova stranka osvojila manje mandata od radikala jer se u politici “moraju potisnuti lični ego, želje i ambicije”.
Beta
, 30.05.08.  

Ukoliko postoji zrno razuma i korektnosti kod Vojislava Koštunice, on bi trebalo da shvati da treba da ide u penziju.
Oliver Dulić, funkcioner DS, Danas, 31.05-01.06.08.

Iako je u tekstu koji je predmet tužbe Dragana Šutanovca sveo na potrčka u stranci Mire Marković i na gorilu tadašnjih funkcionera JUL Nenada Đorđevića i pokojnog Zorana Todorovića Kundaka, Dobrivoje Budimirović Bidža ne misli da mu je time povredio ugled i čast i poručuje da Šutanovac toga ne treba da se stidi. “Ma, kakav njegov ugled! Nije mi jasno zašto krije da je to radio, pa JUL nikada nije proglašen za neku fašističku ili zabranjenu organizaciju! Ne vidim u čemu je problem, jer je ta stranka imala legitimitet kao i sve druge. Zašto onda sada demokrate jure socijaliste da zajedno prave vladu, kad su do pre mesec, dva govorili o njima kao o mračnim snagama prošlosti”, zaključuje Bidža.
Kurir
, 29.05.08.

Upitan koje bi od postojećih funkcija voleli da zadrže, portparol Koštuničine partije (Andreja Mladenović), odgovorio je: „Sve, naravno, ali je to nemoguće“.
Glas javnosti
, 29.05.08.

Uopšte mi nije jasno zašto je SPS izabrao baš Dragoljuba Milanovića. Po toj logici sutra bi i Radomir Marković morao da se nađe na slobodi i mnogi drugi.
Toma Fila, advokat, Glas javnosti, 29.05.08.

Mislim da u SPS nemaju prevelike simpatije prema porodici Marković–Milošević, ili Dragoljubu Milanoviću, već su svesni da procesuiranje tih slučajeva škodi njima kao partiji. S jedne strane, imate činjenicu da će društvo i država imati veliku korist ako socijalisti uđu u proevropsku vladu, ali, s druge strane, moramo biti svesni toga da ćemo kao društvo morati da platimo cenu jedne vrste kolektivne amnezije u odnosu na zločine Miloševićevog režima.
Vladimir Todorić, pravnik, Dnevnik, 29.05.08.

I dok Dačiću „pale vatru na grudima” u DS i dalje govore da bi mogli u koaliciju i sa DSS pod uslovom da Koštunica nije premijer i onda odmah, bez uzimanja vazduha, nastavljaju da znaju da je to čista utopija jer nema tih jankovića i parivodića koji bi smeli da stanu pred Aleksandra Nikitovića, šefa kabineta Vojislava Koštunice, koga mnogi smatraju tvorcem nove političke filozofije koštunjavih.
Dragan Bujošević, novinar, NIN, 29.05.08.

U SPS njegovo ime (Aleksandar Nikitović) ne izgovaraju ni direktno ni glasno u strahu od prisluškivanja, a zovu ga „kafe-kuvarica“, valjda zato što kako on skuva, tako popiju, a ni na kafu se kod Koštunice ne može da on ne odobri. Nezvanično, bio je glavni Koštuničin čovek u lobiranju u Crnoj Gori pred njihov referendum o nezavisnosti (nije uspeo).
Blic
, 29.05.08.

Kosovo nije obuhvaćeno Procesom stabilizacije i pridruživanja, pa ni iz SSP-a ne proističe obaveza regionalne saradnje Srbije sa ovom tvorevinom.
Vladimir Ateljević, vladin savetnik za evropske integracije, Vreme, 29.05.08.

Uprkos zvaničnom protestu srpske vlade, zastava samoproglašenog nezavisnog Kosova i dalje stoji u Evropskom parlamentu.
Beta
, 30.05.08.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, koji je najavio da će Srbija tražiti njegovu smenu, nije nadležan za to pitanje. “On nije nadležan ni za vašu skupštinu, a kamoli za EP”, rekao je Kacin.
Večernje novosti
, 31.05.08.

Odličan primer gaženja interesa i verskih osećanja nealbanskog stanovništva predstavlja izgradnja komplesksa američke ambasade u Prištini, nedaleko od srpskog groblja, bukvalno na ljudskim kostima.
Aleksandar Toršin, ruski senator, Tanjug, 31.05.08. 

Bajk-rok misija je jedina prava konkretna podrška Srbima na Kosovu.
Borisav Đorđević, muzičar, Politika, 29.05.08.

Od Albanaca su se možda mogli napraviti Jugosloveni, ali ne i Srbi.
Ljubiša Rajić, profesor BU, Politika, 31.05.08.

Bilo bi dobro da ministar Vuk Jeremić i njegovi savetnici prouče što se događalo u ratu u Bosni i Hercegovini, delom i u Sloveniji i na Kosovu. Zna se ko je bio agresor i ko je počinio najveće zločine.
Stjepan Mesić, predsednik Hrvatske, Tanjug, 30.05.08.

Kad je prije dvije godine lokalni funkcioner iz Zrenjanina Dušan Juvanin htio bar spomen-pločom podsjetiti na sramne logore za Hrvate u Stajićevu i Begejcima, ustanovljenima krajem 1991. godine, ispostavilo se da je bivše poljoprivredno dobro u Stajićevu, vlasništvo zrenjaninskog “Dijamanta”, kupio “Agrokor” Ivice Todorića (hrvatskog tajkuna, opaska T. K.).
Tatjana Tagirov, novinarka, Vreme, 29.05.08. 

Pa, Rahim Ademi je Šiptar i to mu je ovom slučaju (presuda zagrebačkog Županijskog suda) došlo kao olakšavajuća okolnost! Niko se nije setio da pita šta je jedan Šiptar radio u Hrvatskoj u srpskom ratu?
Toma Fila, advokat, Kurir, 31.05.08.

Bilo bi bolje da se vlada Srbije što pre formira i izvede Srbiju iz prošlosti u budućnost.
Ivo Sanader, premijer Hrvatske, Tanjug, 30.05.08.

Zoran Alimpić je kazao da je iz medija i telefonskog razgovora sa Andrejom Mladenovićem obavešten da su SRS, DSS-NS i SPS-PUPS-JS potpisale koalicioni sporazum. „Ako se sećate, tu informaciju imali smo i pre tri nedelje”, naveo je v.d. predsednika Skupštine grada.
Beta
, 30.05.08.

V. d. gradonačelnika nosi žuto donje rublje.
Bogdan Tirnanić, kolumnista, Press, 01.06.08.

Jedan od kandidata za beogradskog menadžera trebalo bi da bude bivši poslanik SRS Nemanja Šarović, javnosti poznat i po tome što je, u jednom poslaničkom mandatu, naplaćivao putne troškove kao da putuje iz Vranja a bio je prijavljen u Beogradu.
24 sata
, 29.05.08.

Javnost ga je zapamtila (Nemanju Šarovića) po aferi kada je kao narodni poslanik za dolaske iz Vranja na sednice Skupštine za 11 meseci podigao 1,6 miliona dinara, a živeo je u Beogradu i bio odbornik opštine Stari grad. On je tada objašnjavao da zbog devojke živi u iznajmljenom stanu u Vranju.
Večernje novosti
, 29.05.08.

Voljom bezvoljnih, mrzovoljnih, nevoljnih i proizvoljnih, elem, u Beogradu se stvorila većina, egzotičan spoj arhitekture zemunskog kioska, dostojanstvenosti kontramitinga i ličnosti Andreje Mladenovića, koja će konačno izgraditi metro. Svi ćemo biti pod zemljom.
Dragoljub Petrović, uvodničar, Kurir, 01.06.08.

Beograd nije Žitorađa.
Suzana Grubješić, funkcionerka G17 plus, Press, 29.05.08. 

Ko je gradonačelnik Beograda jeste i međunarodno političko pitanje, a ne samo pitanje kanalizacije i vodovoda.
Bojan Pajtić, funkcioner DS, Blic, 29.05.08.

Na zvanično zakazanoj konferenciji za novinare predstavnika SRS, DSS i SPS na platou ispred Starog dvora okupilo se i oko 500 građana. Oni su nosili transparent “Slobodan grad posle 67 godina”, “Odlazite žuti diktatori” i uzvikivali “Pobeda, pobeda”, “Andreja, Andreja” i “Aco, Srbine”.
Večernje novosti
, 31.05.08.

Koštunica voli najviše bagremov med, njega uvek naručuje. I uvek plati, iako ja ‘oću da ga častim. A on, kakav je pedantan, uvek mi sve tegle vraća oprane.
Marko Mirić, pčelar iz Belanovice, Press, 01.06.08.

Braća Stojanovići su platili 500 evra kazne, kao i sudske troškove od 12 evra (jer su imali majice sa natpisom “Kosovo je Srbija” u Gnjilanu). Funkcioner Ministarstva za KiM Milorad Todorović je kazao da će im taj novac biti nadoknađen iz stranačkog budžeta DSS.
Beta
, 01.06.08.

Hoćete da učinite kraj političkom aparthejdu u Srbiji? Hoćete da iščupate korene mogućeg građanskog rata? Otrpite, onda, mogućnost da vam Bitef otvori i Aleksandar Vučić. Ne želite radikale u Beogradu? Sve ćete uraditi da to izbegnete? Onda skupite petlju i na ulaznim vratima svoje institucije, kao svaki dobri politički rasista, lepo napišite: „Zabranjen ulaz za pse, Jevreje i radikale”.
Slobodan Antonić, analitičar, Politika, 29.05.08. 

Jedinstveni peruanski patriotski front prevazišao sve međusobne razlike i suprotstavio se Čileu koji na međunarodnom planu hoće da im iz nedara otme krompir.
Politika
, 29.05.08.

Čitaoci „Politike” su najobrazovaniji, sa najvećom kupovnom moći, urbani su i nalaze se na odgovornim pozicijama u društvu, rekao je generalni direktor kompanije „Politika novine i magazini” Srđan Janićijević.
Politika, 29.05.08.

Kada ljude dodatno ’kretenizujete’, onda su oni vrlo zahvalan materijal za manipulaciju. Narod je zaista plastelin kojeg mediji oblikuju.
Ivan Lalić, dramski pisac, Danas, 29.05.08.

Mediji su tokom devedesetih godina odigrali stravičnu ulogu. Oni su bili bili proizvođači mržnje i predrasuda, naši srpski mediji… Dakle, mediji su očigledni u svom zlu, taj učinak je jasan i očigledan i oni će sami proizvesti sopstveni kraj.
Egon Savin, reditelj, Dnevnik, 29.05.08. 

Pripadnici Eufora, uz asistenciju policije RS, pretresli su na Palama apartman u kome privremeno boravi akademik Kosta Čavoški, koji je i profesor na Pravnom fakultetu na Palama, zbog sumnje da pripada mreži podrške haškim optuženicima.
Beta
, 31.05.08.

Profesor Čavoški kaže da ga pretres neće obeshrabriti.
Večernje novosti, 31.05.08.

Tužilaštvo Haškog tribunala je kao dokaz u prilog svom zahtevu da Jovica Stanišić ne bude privremeno upućen na lečenje u Beograd navelo hapšenje lekara sa beogradske VMA zbog lažiranja medicinske dokumentacije.
Beta
, 29.05.08. 

Izbeglica Slobodan Urumović (60) umro je od posledica gladovanja u Opštoj bolnici u Zvorniku, nekoliko dana pošto je u stanju potpune fizičke i psihičke zapuštenosti prebačen iz kolektivnog centra u Bratuncu. U zvorničkoj bolnici kažu da se nikada do sada nisu susreli sa ovakvim slučajem neuhranjenosti i potpune zapuštenosti, od kojih su Urumoviću izašle rane po celom telu i ucrvljale se od dugog ležanja i nehigijene!
Press
, 29.05.08.

Božidar Đelić je sa predsednikom Unije Roma Srbije Rajkom Đurićem krečio zid na kojem je bila ispisana uvredljiva poruka “J… vam mater cigansku”.
Beta
, 01.06.08.

“Evrosong” je kvasac za rast optimizma Srba.
Aleksandar Tijanić, direktor RTS, Glas javnosti, 29.05.08.

Vrhovno božanstvo naših predaka povezivano je sa hromim vukom i smatralo se praocem ljudi. Po primanju hrišćanstva, on je degradiran na nivo đavola, a njegove dobre osobine prenete su na Svetog Savu.
Glas javnosti, 01.06.08.

Posebna priča je skupna fotografija učesnika, objavljena uz saopštenje o završetku rada Sabora: na njoj se, naime, između 36 arhijereja, koliko broji episkopat, može videti i prvi među jednakima, patrijarh Pavle, koji je, kao što je poznato, u bolnici. Da sve bude zanimljivije, ista fotografija je ilustrovala saborsko jedinstvo i prošle godine.
Zoran Majdin, novinar, Vreme, 29.05.08.

Smisao pozorišta jeste da se uživo sretnu dva čoveka: jedan na sceni i jedan u publici.
Janoš Tot, glumac, Večernje novosti, 29.05.08.

Nažalost, uoči svake scene morali smo da čistimo teren kako se pored Radašina i Milašina ne bi videla i prava deponija smeća, stari frižideri i avetinjske kese koje se poput gaća njišu na obali Morave. U tom poslu su učestvovali svi članovi ekipe, a to su gledali i meštani. Verujem da su nešto razumeli, a suština umetnosti i jeste da nas nečem nauči ili poduči.
Radoš Bajić, reditelj, Press, 01.06.08.

UPOZORENJE! Nova knjiga Milorada Ulemeka MAGIONIČAR.
Kurir
, 31.05.08. strana 9

Nije mi problem ni da me ubiju. Naživeo sam se. Svašta sam prošao. Završio škole sa najvećim uspehom.
Aleksandar Vučić, funkcioner SRS, Večernje novosti, 29.05.08.

Peščanik.net, 01.06.2008.