IZVODI IZ ŠTAMPE 05-08.06.08.

Pravna analiza je pokazala da SSP ustvari ne postoji.
Aleksandar Simić, savetnik tehničkog premijera, Večernje novosti, 06.06.08.

O validnosti “pravne analize” (SSP-a) na koju se poziva DSS sasvim dovoljno govori i činjenica da autor nije smeo da stavi potpis na nju.
Boris Tadić, predsednik Srbije, Tanjug, 07.06.08.

Činjenica je, međutim, da je, prilikom pregovaranja o SSP, bio uključen veliki tim pravnika, kako prethodne, tako i sadašnje vlade. Niko od njih tada nije video bilo kakav problem.
Vuk Jeremić, tehnički šef diplomatije, Večernje novosti, 06.06.08.

DSS i NS su dve i po godine učestvovali u izradi SSP-a, glasali svi za njegovo parafiranje i potpisivanje, a tek sada navodno rade neke pravne analize.
Božidar Đelić, potpredsednik tehničke vlade, Blic, 05.06.08.

Dragan Marković Palma, lider JS, konstatuje da je pravni tim DSS ocenio da je SSP protivustavan i pita: „Kako nije bio protivustavan u oktobru 2007“? Marković kaže da je apsurdno to da neko kaže da neće u EU zato što su tamo neke od država koje su priznale Kosovo. “Pa te iste države nalaze se u Savetu bezbednosti UN, u Međunarodnom monetarnom fondu, u Olimpijskom komitetu. Hajde onda da kažemo da nećemo da idemo na Olimpijadu u Kinu, jer će tamo biti neko iz Nemačke i Austrije, pa će izaći na teren zajedno sa reprezentativcima iz Srbije”, zaključio je Marković.
Blic
, 06.06.08.

Ministar za KiM Slobodan Samardžić je, pozivajući stranke da se izjasne o analizi (SSP-a) rekao da DSS očekuje da će pravni tim Jedinstvene Srbije, “sa velikim pravnim kapacitetom”, razmotriti analizu i svom predsedniku Draganu Markoviću “dati instrukcije kako da reaguje”.
Politika
, 07.06.08.

Moram da podsetim na to da međunarodno pravo uvek ima primat i prioritet u odnosu na domaće. To čak i udžbenici međunarodnog prava kod nas izričito kažu. Ali čak i da ne sporimo tumačenje koje iznose (pravnici DSS), teško da se može reći da je SSP suprotan Ustavu Srbije zbog svog člana 135, jer je on, praktično, identičan kao preambula samog Ustava.
Stevan Lilić, pravnik, Dnevnik, 05.06.08.

Niko ne može da postavi uslov Srbiji da prizna Kosovo za ulazak u EU. Taj uslov joj niko i ne postavlja. To pojedinci u Srbiji sami izmišljaju kao uslov.
Jelko Kacin, funkcioner EP, FoNet, 05.06.08.

Je l’ vi znate da je u Sloveniji opstalo deset odsto pčela? A kad nestanu pčele, nestaće i narod. Pčele su izdržljivije od ljudi. Paradajz više ne rađa u Sloveniji… Oni su u panici, EU isto, naročito taj deo dole, Austrija, Slovenija. Mađari su isto ugroženi od auspuha. Auspuh je ubistvo. A zašto ne sa trolom? Trola je spas za celu naciju. Ceo svetski poredak. Spas naroda.
Ratko Konstatinović, lider stranke Nova Vojvodina, Kurir, 08.06.08.

EU je Srbiji potrebna zbog razvoja… Ali, ekonomski razvoj nije najvažniji. Svoju materijalnu superiornost Zapad duguje svojoj duhovnoj superiornosti. U središtu tog duha je ideja slobode. Nije samo, pa ni pre svega, novac u pitanju. Zar Vuk Karadžić nije išao u Beč. I Dositej. Iz Evrope je u Srbiju dolazila i tehnička i medicinska kultura. I Ivo Andrić je po Nobela išao u Stokholm. A i Kusturica ide po Zlatnu palmu u Kan, a ne u Kinu.
Mijat Lakićević, uvodničar, Blic, 08.06.08.

Predlog kosovske himne zvaće se “Evropa”.
Danas,
06.06.08.

Slede smene u javnim preduzećima i Studiju B, ali će na svojim mestima ostati upravnici pozorišta koji su dobro radili.
Aleksandar Vučić, kandidat za gradonačelnika Beograda, Glas javnosti, 05.06.08.

Kako može gradonačelnik da bude onaj koji nije pobedio u svojoj izbornoj jedinici i gde je, uopšte, on to pobedio? U tri opštine, a Beograd ima 16… Pa, u njegovoj izbornoj jedinici je pobedila DS.
Branka Prpa, istoričarka, Politika, 08.06.08.

Aca kao Seka: Stilista Saša Vidić, koji se brine o stajlingu Cece i Seke Aleksić, kreira novu modnu liniju za Aleksandra Vučića.
Kurir,
07.06.08.

Aleksandar Vučić je, komentarišući proslavu Spasovdana čiji je domaćin Zoran Alimpić, rekao da mu je žao što litija „nikad nije bila manja“.
Glas javnosti,
06.06.08.

Novoizabrani predsednik opštine Zemun Slavko Jerković zahvalio se lideru SRS-a Vojislavu Šešelju što ga je predložio za kandidata za predsednika opštine. On je istakao da će mu „Šešelj biti uzor u radu”.
Press, 05.06.08.

Vojislav Šešelj je predočio veću da je svedok 1055 takođe optužio Vasketa da je odgovoran za rušenje svih džamija u okrugu Ilijaša, a da ovaj, pri tom, ima sestru udatu za libanskog diplomatu, zbog kojeg je promenila veru i rodila decu – muslimane.
Glas javnosti, 06.06.08.

U SRS-u su i moja duša i moje telo, porodica, prijatelji, moje političko biće.
Tomislav Nikolić, funkcioner SRS, Glas javnosti, 06.06.08.

Treba ga razumeti, ipak je on među četiri zida. Nije to narušeno poverenje, samo se uplašio da nisam krenuo na neku pogrešnu stranu. Teško je kad nema kontakt sa mnom, kad ne može da me pogleda u oči.
Tomislav Nikolić, funkcioner SRS, na pitanje “Da li Vojislav Šešelj sumnja u njega”, Kurir, 06.06.08.

Kod radikala trenutno postoje dva nivoa liderstva – Šešelj je saznajni, intelektualni lider, autoritet političkog znanja, dok je Nikolić praktičan lider koji donosi dnevne političke odluke i koji kao takav ima autoritet u stranci.
Zoran Avramović, sociolog, NIN, 05.06.08.

Šešelj je državnik. Da se prelomi to da Vojislav Koštunica bude premijer u vladi u kojoj SRS ima većinu, čovek treba da bude državnik. Tu se vidi nesebičnost Šešelja i SRS.
Dragan Todorović, funkcioner SRS, NIN, 05.06.08.

Po inflaciji – godina je pri kraju. Za čitavu 2008. planirano je šest, a već smo dostigli pet procenata.
Bane Krivokapić, uvodničar, Blic, 08.06.08.

Državi je ostalo još 100 miliona evra na računu u NBS, iako je prošle godine imala 1,3 milijarde evra.
Radovan Jelašić, guverner NBS, 24 sata, 06.06.08.

Ja se pitam, šta ćemo za pet godina kada više ne budemo imali šta da prodamo. Dotad ćemo da trošimo i pevamo, biće i vatrometa i Evrosonga, biće puni i „Merkator” i „Idea”. Ovakva ekonomska politika je najblaže rečeno – glupa, a najgrublje saopšteno – kriminalna.
Danijel Cvjetićanin, ekonomista, Politika, 06.06.08.

Ekonomski tim srpske vlade za Kosmet je sredinom avgusta prošle godine predložio KEK-u način za bitno poboljšanje snabdevanja strujom srpskog stanovništva u pokrajini, ali je taj predlog odbijen samo zbog toga što je došao iz Beograda.
Tanjug
, 05.06.08.

Ana Ivanović je Jovanka Orleanka Srbije.
Miroslav Lazanski, vojni komentator, Politika, 08.06.08.

Ili ćete ga proglasiti za kralj, ili mi ide! Navodno se ovim rečima princeza Katarina Karađorđević, supruga Aleksandara Karađorđevića na “čistom” srpskom jeziku obratila vladikama SPC.
Večernje novosti
, 08.06.08.

Naša zemlja je jedna od retkih u svetu u kojoj je “slabiji pol” u samom vrhu optuženih za organizovani kriminal.
Večernje novosti
, 08.06.08.

Dolazi mi narod sa svih strana, pa i naši sa Novog Zelanda. Treba da dođe muško i da mi ponese katanac sa ključem, flašicu vode iz kuće i svoje gaće. Onda ja bajem. Tako je dva sina dobio Momčilo iz Žabara, jednog Zoran iz Šantorovca.
Ljubiša Stevanović, bajač za mušku decu, Press, 08.06.08.

Dokle će se vlast narodu rugati “patriotizmom”? Šta je s osnovnim ustavnim načelom o pravu na život? Ili onom drugom po važnosti – pravu na rad? Želeo bih da živim od plodova svog rada, a nezaposlen sam. Da li mogu da se najedem patriotizma, da li mogu da se grejem na rodoljublje umesto na drva i ugalj, da li mogu umesto odeće obući tradicionalizam ili umesto novca da vas u kafani častim strpljenjem i poslušnošću?
Biro Csaba, žitelj Feketića, Republika, jun 08.

Opet Srbi istinu o Srbiji mogu bez straha govoriti pre svega sa pristojne daljine – iz emigracije.
Slobodan Reljić, kolumnista, NIN, 05.06.08.

U ustavnoj demokratiji se volja većine dobija matematički. Ta norma posledica je načela da je bolje brojati glasove, nego mrtva tela.
Dušan Pavlović, nastavnik BU, Politika, 05.06.08.

Sačekaćemo da političari odluče da li hoće “nacionalno odgovornu” ili “socijalno odgovornu” vladu (kao da tu ima razlike), pa ćemo ponovo krenuti u borbu za radnička prava.
Ranka Savić, članica “ženske vlade”, Blic, 08.06.08.

Šta kažete?! Nude mi da budem ministarčić za lokalnu samoupravu?! Ma, dajte, molim vas, to bi za mene bila uvreda! Ja, koji sam inženjer i samo bih da gradim, da se bakćem tako nekom lokalnom samoupravom! Naravno da mi nude svašta, ali ja im, evo, kažem da su naišli na „tvrd orah”! Nema šanse da ja ostavim na cedilu mog prijatelja i saborca Voju Koštunicu.
Velimir Ilić, lider NS, Press, 06.06.08.

Ponašanje DSS-a i radikala je ponašanje karakteristično za političke očajnike koji koriste sva sredstva destrukcije, kao i uvek do sada, u nameri da konzerviraju ovu zemlju. Pri tom, Koštunica pokušava da ponovo upotrebi sredstva kojima je uvek bio sklon: spletkarenje i zloupotreba tajnih službi, ruganje zdravoj pameti kroz navodne pravne ekspertize i stalno zaklanjanje iza onih koji su dobili više glasova ali u toj koaliciji ne odlučuju. Ovoga puta ulogu statiste ili kaskadera igraju radikali.
Čedomir Jovanović, predsednik LDP, Danas, 06.06.08.

Nikada se nećemo odreći Miloševića. To nismo radili ni onda kada smo bili anatemisani i kada su hteli da nas demontiraju.
Slavica Đukić-Dejanović, potpredsednica SPS, Večernje novosti, 07.06.08.

I oni koji uđu i oni koji ne uđu u koaliciju sa SPS-om osetiće pokoju bodlju. U slučaju novih izbora, ova partija (SPS) bi se samoubila.
Slaviša Orlović, nastavnik BU, Politika, 08.06.08.

Lakše će Ljajić i Ugljanin sedeti u istoj vladi u Beogradu nego u Novom Pazaru.
Politika
, 08.06.08.

Čeka se gospodin Krkobabić da odluči kuda će Srbija. Krkni ga, Krkobabiću! Nomen est omen!!!
Rambo Amadeus, muzičar, Blic, 07.06.08.

Čini mi se da ni u samoj SRS nisu ekstremni u meri u kojoj su Koštunica i Šešelj.
Boris Tadić, lider DS, Večernje novosti, 07.06.08.

Godinama smo u odbrani Kosova posezali za našim najjačim oružjem – međunarodnim pravom. I to smo uspešno radili.
Vojislav Koštunica, lider DSS, Večernje novosti, 07.06.08.

Dva demokratska ministra odbrane su vojsci zadali uništavajuće udarce – penzionisani su svi oni koji su na Kosovu uspešno branili zemlju.
Mihailo Marković, jedan od osnivača SPS, Politika, 08.06.08.

Umesto čuvenom replikom: “Zovem se Branislav Živković, a zovu me Bane Bumbar”, nova TV serija počinjaće sa: “Zovem se Vojislav Koštunica, a zovu me Voja Trut”.
Dragoljub Petrović, uvodničar, Kurir, 08.06.08.

Koštunica sada, ostavljen od svih osim od Nikite, zapravo ima samo jedan častan izlaz, samo jedan put koji mu garantuje da će u srpskoj istoriji ostati upamćen kao pošten i dosledan političar. Taj put, razumemo se, podrazumeva da se časno povuče sa političke pozornice i prepusti Srbe njihovoj sudbini. Taj put podrazumeva i da DSS prepusti mlađima, onima koji bolje razumeju bespuća Novog svetskog poretka.
Dragan J. Vučićević, kolumnista, Press, 07.06.08.

Što se Koštunice tiče, izgleda da on ne mari mnogo za zalepljenu Miloševićevu etiketu. Ono o čemu on verovatno misli – jeste mesto u istoriji.
Mirjana Bobić-Mojsilović, uvodničarka, Večernje novosti, 08.06.08.

Pokušavajući da prikrije sopstveno učešće u nastanku SSP-a, Koštunica je sam sebe osudio da igra na sve ili ništa. Smrknuto lice Tome Nikolića govori da će po sredi biti ovo drugo. Radikal će morati da se vrati svom nekadašnjem zanimanju da bi, nevoljno i bez honorara, lidera DSS-a otpratio u zaborav. Uz epitaf: Otišao je kada nam je bio najmanje potreban.
Boško Jakšić, kolumnista, Politika, 08.06.08.

Iako je imao uspešnu profesorsku i naučnu karijeru, Koštunica se previše posvetio politici da bi se sada vratio u normalu.
Ratko Božović, sociolog, Press, 07.06.08.

Da je, kojim slučajem, Bunjuel danas snimio film “Mračni predmet želja” u njemu bi glavne uloge trebalo da imaju Koštunica i njegovi koalicioni partneri.
Dušan Miklja, uvodničar, Blic, 05.06.08.

Ljiljana Karadžić i cela Radovanova porodica su velike žrtve te države (RS) i nacije (srpske).
Luka Karadžić, brat, Glas javnosti, 07.06.08. 

Zvaničnici Tribunala podneli izveštaj SB UN o saradnji naše zemlje s Hagom: Bramerc gori i od Karle.
Večernje novosti
, 05.06.08. 

Kada se pronela vest o zločinu (ubistvo šestoro ljudi), pitanje koje je svako u Tuzli imao u glavi, a niko nije smeo glasno da izgovori, bilo je – da li su ubica i žrtve iste nacionalnosti.
Momir Turudić, novinar, Vreme, 05.06.08.

Kako vreme prolazi, sve više verujem da najveći greh nacista nije bio u onome šta su radili, već prvenstveno u preteranoj transparentnosti.
Vlada Arsić, kolumnista, Press, 08.06.08.

Čak, moglo bi se reći da nas neprijatelj povremeno dekoncentriše da se temeljno potamanimo.
Dušan Kovačević, pisac, Večernje novosti, 08.06.08.

Sada kao da je ponovo 1946… Pričali su mi da su posle Drugog svetskog rata umetnici morali nadležnim komesarima objašnjavati šta su hteli da kažu svojim radovima pre nego što bi se izložba uopšte otvorila za javnost. A reakcije komesara su bile tipa „pa dobro, druže, zar boje nisu mogle biti svetlije, radosnije… u skladu sa duhom naše socijalističke obnove i izgradnje“. Da li sada treba da očekujemo, s obzirom na klerikalizaciju društva, da nas popovi postroje ispred radova i dele packe što nismo uneli dovoljno Hrista u redimejdove? Zanimljiv je stav nekih članova Upravnog odbora ULUS-a koji su se ogradili od rada „Pahomije na bulevaru sumraka“. Za mene je nepojmljivo to zatvaranje očiju pred istinom. Očigledno je, na osnovu niza simptoma, da je crkva danas jedna od naproblematičnijih organizacija kod nas. Meni se dešava da umetnik koji će izlagati posle mene dovodi popa da osveti galeriju ULUS.
Slavko Timotijević, kustos izložbe “Redimejd u Srbiji”, Glas javnosti, 05.06.08.

Sevdah je svojevrstan spoj viška holesterola i neproverene domaće rakije.
Zvonimir Đukić, muzičar, Večernje novosti, 08.06.08.

Kažu da je žutica, ili hepatitis, bolest “prljavih ruku”. Zato, kako vreme odmiče, postaje sve jasnije zašto su “demokrate” izabrale baš tu boju za svoj zaštitni znak.
Vjekoslav Radović, kolumnista, Kurir, 05.06.08.

Pisci puštaju da njihovi junaci urade sve ono što oni sami ne smeju ili nisu u stanju. Tako se Gete kroz Vertera i ubio, a ostao živ. Šta imam od toga da samo ispišem sopstveni život a da mu ne dodam ono za čim čeznem i što nikad neću biti?
Ljubica Arsić, spisateljica, Blic, 05.06.08.

Dok Hrvati u Hrvatskoj pričaju o svežim ranama, u Srbiji u njihovim supermarketima prodaju sveže jagode.
Rajko Nedić, uvodničar, Press, 07.06.08.

Šta biste hteli da čujete“, pitao je Nik Kejv publiku u „Areni“, u Beogradu, četvrtog lipnja tekuće, dve hiljade i osme. „Weeping Song“, kazala je publika… Jadikovku, šta drugo? Desetak hiljada ljudi imalo je svoju svakidašnju jadikovku, ovo je bilo istinsko opelo za pohranjivanje izvesnih iluzija, ali i upokojenje, privremeno, palanačkog duha, jer zemlja u kojoj deset hiljada ljudi zna naizust tekst „Wheeping Songa“, nema razlog da se plaši za svoju budućnost, kako bi to rekao drug Tito, iako neke druge tekstove nekih drugih pesma zna deset puta više ljudi. Pevaju ih na drugim mestima, kao što su ih uvek pevali.
Gorčin Stojanović, reditelj, Blic, 06.06.08.

Namera Mađarske akademije nauka i umetnosti da otvori svoje odeljenje u Vojvodini „opasna je tendencija“, iza koje stoji ideja o 64 županije i „Velikoj Mađarskoj“, upozorio je akademik Vasilije Krestić.
Večernje novosti
, 06.06.08.

Do pre vek, polovina srpskog naroda živela je u Habzburškom, a druga u Otomanskom carstvu. Otud i dva grafita koji stoje jedan pored drugog: “Ne u EU” i ironični odgovor na njega: “Idemo u Aziju”.
Milan Ristović, istoričar, Politika, 07.06.08.

Mnogi su pokrali moje pesme, među njima i Bregović i Kusturica. Pesma „Mesečina“ je moja.
Šaban Bajramović, muzičar, Dnevnik, 06.06.08.

Blagosloveni Crnogorac: Bivši šef tajne policije Crne Gore Vukašin Maraš leči se na VMA i redovno obilazi patrijarha Pavla i celiva mu ruku.
Kurir
, 06.06.08.

Dva su ogledala u kojima se Srbija ogleda – jedno pokazuje da imamo tehničku vladu a drugo i neki tehnički Sinod.
Mirko Đorđević, sociolog, Republika, jun 08.

Uvek se pređemo. Nama je svaka reka Rubikon.
Ilija Marković, kolumnista, Danas, 06.06.08.

Peščanik.net, 08.06.2008.