IZVODI IZ ŠTAMPE 09-11.06.08.

Predsednica Političkog saveta Liberalno-demokratske partije Vesna Pešić ocenila je kao “skandaloznu” izjavu predsednika DS-a Borisa Tadića da i demokrate i socijalisti imaju “svoj bol zbog izgubljenog predsednika”.
Beta, 09.06.08.

Hladna, semantička analiza ove političke izjave oko lidera i bola pokazuje, naime, da se ona zasniva na pukoj konstataciji nespornih činjenica.
Dragoljub Žarković, kolumnista, Blic, 09.06.08.

Božidar Đelić naglasio je da je izjava Tadića o “bolu dve partije” zbog gubitka lidera bila konstatacija, a ne vrednosni sud. “To je činjenično stanje, nije vrednosno. Što se tiče DS-a i mene, kao jednog od bivših veoma bliskih saradnika premijera Đinđića, nema nikakve moralne ekvivalentnosti između te dve sad istorijske ličnosti”, rekao je.
Glas javnosti
, 10.06.08.

Porediti bol za Đinđićem i bol za Miloševićem, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak poredio je sa izjednačavanjem bola za nevinim žrtvama logora u Jasenovcu sa bolom za ustaškim pripadnicima streljanim u Blajburgu.
Politika
, 10.06.08. 

Idućeg marta, kobnog meseca, očekujemo zajedničku komemoraciju za Zorana Đinđića i Slobodana Miloševića; ionako su datumi bliski: 11. i 12. mart. Ostvarićemo ono što nije uspelo Franji Tuđmanu (takođe neprežaljenom): da izmiksamo kosti i izjednačimo u smrti zlo i dobro.
Miloš Vasić, uvodničar, Danas, 10.06.08.

Milošević je umro prirodnom smrću, a na leđima je imao nekoliko procesa koji bi sigurno doveli do presude, ne samo u Haškom tribunalu, već i pred domaćim sudovima. Đinđić je ubijen u trenutku kada je bio na putu da Srbiju suštinski uvede u 21. vek, očišćenu od sve prljavštine.
Zoran Živković, eks premijer, Dnevnik, 10.06.08.

Kod nas 35 odsto romske mladeži do punoletstva nikada nije ni upisano u školu. Od onih koji školu pohađaju, 65 odsto ide u specijalna odeljenja (za retardirane) jer tako dobijaju besplatno udžbenike i hranu.
Milutin Mitrović, novinar, Biznis&finansije, jun 08.

Kakvo crno letovanje!? Nema odmora! Počinje Skupština, sprema se i Vidovdanski marš. Mi ćemo da radimo ako ovi evropejci neće. Naš predsednik stranke nije bio na letovanju ni prošle godine, neće ni ove, pa neću ni ja da idem.
Aleksandra Janković, portparolka Nove Srbije, Kurir, 09.06.08.

Pravoslavni narodni univerzitet će danas biti domaćin promocije knjige Milivoja Ivaniševića “U traganju za istinom”, o događajima u Srebrenici tokom jula 1995. godine… “Srpska javnost je obmanjivana, i tokom ratnih godina su objavljivane neistine o Srbima, pa prava istina nije mogla da dođe do svesti naših ljudi. Na celu Srbiju je uticao treći faktor, a knjiga se zove ‘U traganju za istinom’ baš zbog toga što i dalje tražimo podatke o onima koji su mnogo zla naneli našem narodu. Da ne bude nesporazuma, u knjizi su podaci koji potiču iz izvora koji nisu srpski”, rekao je Ivanišević. Prema želji autora, prva promocija knjige koju je izdala “Hrišćanska misao” bila je u martu u Srebrenici. Na drugoj promociji u Beogradu, u Sali Patrijaršije u Ulici kralja Petra, pored autora će govoriti profesori Smilja Avramov, Ljiljana Čolić, Ljubomir Protić, Milorad Sredojević i Kosta Čavoški. Najavljeno je i učešće crkvenih velikodostojnika Filareta i vladike Vasilija.
Glas javnosti
, 10.06.08.

Iako je Vladimir Putin rekao da Rusi ne mogu biti veći Srbi od Srba, Moskva i dalje nastoji da ispravi nepravdu. Srpska vlast mora da preduzme snažnu inicijativu i da, za početak, podnese tužbu Međunarodnom sudu pravde protiv zemalja koje su priznale nezavisnost Kosmeta. Srpski ambasadori nisu poslati da se voze po Temzi, Loari i Seni, nego da na svakom koraku govore o otimanju srpske teritorije.
Radoslav Gaćinović, naučni savetnik, Glas javnosti, 10.06.08.

Pokrajinski odbor Jedinstvene Srbije za Kosovo i Metohiju, na zasedanju u Štrpcu založio se za hitno ratifikovanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što su pozdravili jedino albanski separatisti i njihovi mentori u Briselu i Vašingtonu. Iz saopštenja
SNV, Glas javnosti, 10.06.08.

Presuda optuženima za zločin na Ibarskoj magistrali Veća Vrhovnog suda Srbije biće izrečena za deset dana. Samu završnicu suđenja juče su, inače, obeležila i dva skandala. Prvo je nasred suđenja u sudnicu ušetao kontroverzni Luka Bojović s trojicom drugova, što dosad nikome nikada nije bilo dozvoljeno. Redari su ih pustili u sudnicu i dozvolili da prate suđenje. Zatim se u pauzi suđenja pojavila i bivša sudija Vrhovnog suda Srbije Milena Inić-Drecun, koja se srdačno izljubila s advokatima odbrane!
Kurir
, 11.06.08.

Mnogi žive u uverenju da je Crkva konzerva sardina.
Velibor Džomić, protojerej SPC, Nedeljni telegraf, 11.06.08.

“Edip u koritu”. Ne, besmisleni naslov nije moja greška niti redakcijskih lektora i korektora, čak ni Sterijinog pozorja, već jednog uglednog dnevnog lista koji je objavio da je specijalnu nagradu zvaničnog žirija našeg najstarijeg i najuglednijeg festivala dobila predstava iz Ljubljane “Edip u koritu”. Poetska drama slovenačkog pesnika Ive Svetine, u uzbudljivoj režiji zagrebačkog reditelja Ivice Buljana, zove se “Edip u Korintu”.
Jovan Ćirilov, teatrolog, Blic, 11.06.08.

Pozorište je zavodljivo kao Šeherezada, svake večeri mora ponovo da spasava svoj život do sutra. A ponekad je i Sizifov kamen, koga svakoga dana do duboko u noć guraš do na vrh brda, a kada se ujutro probudiš, opet ga nađeš kraj svojih nogu.
Mira Stupica, glumica, Blic, 11.06.08.

Hamlet kaže: “Svisni srce, moram ćutati”. To je moja i priča moje generacije.
Anita Mančić, glumica, Večernje novosti, 09.06.08.

Mi smo već ušli u zonu u kojoj država praktično nema ništa od privatizacije zato što su otpremnine za radnike i obaveze firmi veće od njihove prodajne cene.
Mirko Cvetković, tehnički ministar finansija, Ekonomist, 09.06.08.

Kad pričamo o uticaju informatičkog tržišta na ekonomiju u Srbiji, slobodno možemo da kažemo da je to do sada bio uticaj ničega ni na šta.
Milovan Matijević, analitičar, Biznis&finansije, jun 08.

Već vidim Palmu na bečkom novogodišnjem koncertu, na kome diriguje maestro Bojan Suđić. Inače, ovo je do pre nekoliko meseci bila nezamisliva slika: Arkanov vojnik i Miloševićev portparol u Evropskom parlamentu. A čovek koji je 2000. pobedio Miloševića, odaje mu smernu počast u jednoj požarevačkoj avliji.
Ljubodrag Stojadinović, uvodničar, Politika, 09.06.08.

SPS je u situaciji Buridanovog magarca koji je umro od gladi jer nije mogao da se odluči između dva stoga sena.
Tomislav Kresović, analitičar, Kurir, 09.06.08.

Zanimljivo je i da Dragan Marković Palma promoviše JS kao stranku punog evropskog kapaciteta, iako je poznato da je proistekla iz patriotske Stranke srpskog jedinstva čiji je osnivač bio u Hagu nepravedno optužen Željko Ražnatović Arkan.
Iz saopštenja SNV, Beta, 09.06.08.

Ako je Dačić baš čvrsto rešio da bude premijer, neka njegova stranka na nekim narednim izborima osvoji najviše glasova. Tako kažu demokratska pravila igre. To je prvi princip i neka se niko ne poziva na neki šesti. Ako je Dačiću stvarno stalo da ostvari obećanja o socijalnoj pravdi, te resore će, po svemu sudeći, dobiti. Visoka je cena da se posle godinu dana shvati da ne funkcioniše vlada koju predvodi lider SPS, kada se dođe do saradnje sa Hagom ili nečeg sličnog. Bolje je odmah ići na izbore nego izgubiti narednu godinu.
Nikola Jovanović, kolumnista, Blic, 10.06.08.

Ako su devedesete, globalno posmatrano, obeležene borbom za svrgavanje socijalističkih režima, početak veka je obeležen borbom između konzervativaca i liberala čiji ishod, paradoksalno, bar u slučaju Srbije, zavisi od volje zajedničkog neprijatelja. Iz tog ugla posmatrano, ako se socijalisti brzo ne odluče, dojučerašnji saveznici bi lako mogli napraviti džentlmenski sporazum o novim izborima.
Vladimir Vuletić, sociolog, Politika, 11.06.08.

Slušajte me sad dobro. Dva brata su blizanci, a mi smo tri brata blizanca! Dačić, Krkobabić i ja! Samo što se ovaj najstariji rodio dva sata kasnije!
Dragan Marković Palma, lider JS, Press, 10.06.08.

Nisam očekivao da će mi okrenuti leđa Verko Stevanović, Vuk Drašković, Sulejman Ugljanin i naročito moj prijatelj Marković Palma. Mnogi su se na političkoj sceni održali baš zahvaljujući meni. Sve je to, uostalom, ljudski i srpski.
Velimir Ilić, lider NS, Danas, 10.06.08. 

Koštunicu su u političku penziju poslali ne Tadić i drugovi, nego njegovi stručnjaci sa analizom (SSP-a), čitaj Nacrtom političkog samo/ubistva. Po onoj narodnjačkoj – ko će kome, ako neće svoj svome.
Vladan Batić, lider DHSS, Blic, 10.06.08.

Jeste, Koštunica je sam kriv za svoju sudbinu koju mu “analitičari” već određuju u “političkoj penziji” u Belanovici. Mogao je da napravi dil sa radikalima 2007, a mogao je i bez izbora 2008. Nije hteo, nego je “vratio mandat narodu”. Častan čin. Ali u Srbiji 21. veka čast i poštenje se skupo plaćaju. Koštunica, izgleda, nije čitao čuvenog srpskog “fašistu” Dimitrija Ljotića, koji je u svoje vreme rekao da je “narod pleva koju vetar nosi od praga do praga”.
Vjekoslav Radović, uvodničar, Glas javnosti, 10.06.08.

Da će baš zbog vas Vuk Drašković, koji je optuživao sada pokojnog lidera SPS-a Slobodana Miloševića da je umešan u dva atentata na njega, ući u vladu sa socijalistima, koji se do danas nisu javno ni odrekli dela svog bivšeg lidera, niti izvinili za njegova nedela. Ili će se zbog vaše dobrobiti žrtvovati Velimir Ilić, koji je govorio da je 1999. godine morao da se krije, jer je bio dat nalog za njegovo ubistvo, a tadašnji vicepremijer Tomislav Nikolić je znao i zašto. Tako je bar tvrdio Ilić samo godinu i po dana pre nego što će mu Nikolićeva Srpska radikalna stranka postati privlačna za pravljenje vlade. Šta je to zarad čega biste vi nekom oprostili to što je pokušao da vas ubije? Koji to princip može da spoji žrtvu i dželata?… I na koji način Tomislav Nikolić misli da sačuva teritorijalni integritet Srbije sa Vojislavom Koštunicom, kad je za njega tvrdio da je prvi državnik koji je, omogućivši potpisivanje CEFTA sporazuma, priznao istovetan status Kosmeta i Srbije.
Milorad Vesić, uvodničar, Politika, 11.06.08.

Ne vodi se u Beogradu kosovska, engleska, britanska, ili neka druga politika. Kakve veze ima ko je iz koje partije ako zna da reši problem zaobilaznica, mostova, metroa i ostalih gorućih problema grada.
Vesna Pešić, funkcionerka LDP, Kurir, 11.06.08.

U Srbiji, više nego u Sloveniji, kod onih koji su na položajima u politici i privredi dolazi do izražaja govor tela.
Ana Nuša Kneževič, stručnjak za poslovni protokol, Biznis&finansije, jun 08.

Izgledajući najmanje kao milion dolara, nova kraljica tenisa (Ana Ivanović)…
Glas javnosti
, 11.06.08.

Stvaranjem srpske strategije razvoja tenisa, izgradnjom državne teniske akademije i sličnim potezima stekli bi se uslovi da pravimo šampione na svom tlu (i Ana i Jelena i Novak su trenirali daleko od kuće) i da, uzgred, naplaćujemo svoje znanje strancima.
Aleksandar Miletić, uvodničar, Politika, 09.06.08.

Bez uvrede, ali kada će neki Albanac, sa Kosova ili iz bilo koje njihove prćije, stići do Rolan Garosa, na primer. Može da se desi, ali samo ako Francuzi dozvole prodaju semenki i suncokreta na tribinama. Drugačije teško.
Miloš Garić, kolumnista, Press, 09.06.08.

Peščanik.net, 11.06.2008.