IZVODI IZ ŠTAMPE 12-15.06.08.

Koštunica je dobio jasan odgovor naroda kome je “vratio mandat”, iako mu mandat narod nije dao, već nažalost, lično Tadić.
Čedomir Jovanović, lider LDP, NIN, 12.06.08.

Taj čovek je postao smetnja. Zato na njegovom primeru treba pokazati kako prolazi svako ko pruži otpor. Zato će on od velikog demokrate, prevodioca “Federalističkih spisa”, tumača Tokvila, pobednika nad Miloševićem, pošto ga poslednji put provučemo kroz naše televizije i naše novine, postati sebični, mali političar iz Belanovice, bedni vlastoljubac za koga niko ne sme da kaže ni jednu lepu reč… I taj čovek, kako nam pokazuju ovi dani, stvarno će otići. Poslednji čep će biti uklonjen i tranzicija će neometano da poteče. Sve će konačno biti privatizovano, sve integrisano, Rusi će biti vraćeni na svoje mesto, Kosovo poslato u istoriju, Beograd će, kao što je i red, ponovo moliti za prijem u NATO, Brisel će se, kao što je i red, ponovo setiti nekog uslova, mediji će ponovo objašnjavati kako „EU nema alternativu”… I sve će biti kako treba. A i mi ćemo biti zadovoljni. Uradili smo ono što smo morali, kazali smo poneku laž koja je bila neophodna, počinili poneku niskost koja je bila potrebna. Zato što je jedan čovek stvarno morao otići.
Slobodan Antonić, analitičar, Politika, 12.06.08.

Eto me u tehničkom kabinetu, gledam i ne mogu da verujem. Da li je u pitanju uskrsnuće ili loše varenje, tek vidim kako Voja Poštenica, tik meni pred nosom, postaje Voja Voštenica! Onda krenu da se odmotava njegova muka. Lamentirajućim tonom mi je romorio o propasti poslednjeg bastiona legalizma. Kako to, upitah. A on mi plačnim glasom saopšti kako su ovi „naši iz Bondstila” izveli najveću moguću prevaru, odnosno da su nezvanično ali medijski naširoko proglasili postojanje dva DSS-a! To se zove čedomorstvo! Janjičarstvo! Zločin koji samo potvrđuje ono što svaka čestita misleća glava u Srbiji zna: DSS je Kosovo. Pa, ja sam, onako za sebe, još odranije smatrao da Voja predvodi sektu, ali sada ispade da Voja, u stvari, ljulja „kolevku”. Vaskolikog preostalog srpstva.
Zoran Ćirić, uvodničar, Politika, 12.06.08.

Gde god nema zlog duha kabineta Koštunice da lebdi nad opštinskim odborima, mi dobro sarađujemo sa DSS. Sećam se Miloševića koji je 2000. uzeo više od dva miliona glasova i rekao, u redu pobedio je Koštunica, dobio je više. Sad isti Koštunica, koji je spao na 400.000 glasova, hoće i dalje da bude premijer, iako mu je narod rekao veliko NE.
Dragan Đilas, funkcioner DS, Press, 14.06.08.

Mutni i plitki Ibar lako bi se mogao pregaziti. U tom slučaju, ipak, Mitrovica ne bi podsećala na Berlin pre devedesetih godina prošlog veka, a podseća… U južnom delu Kosovske Mitrovice živi 75.000 Albanaca. Kvadratni metar novog stana može da se kupi za 350 evra. U srpskom delu je, kako kažu tamošnji Srbi, kvadrat oko 500-600 evra, „ali ima i mnogo skupljih stanova, zavisi ko prodaje”. Na pitanje šta to znači, stanovnici severne Mitrovice odgovaraju: „Ko čita između redova – shvatiće”. U albanskom delu grada nisu samo stanovi jevtiniji, već su cene niže i na pijaci i u prodavnicama. Hrabrije Srpkinje ponekad dođu na pijacu ili u radnju u južnom delu. Kupe nešto ćutke i vraćaju se tamo gde žive… “Pošto su privesci”, pitao je novinar pokazujući na zlatan nakit u koji je utisnuta zastava „nezavisnog Kosova”. “Dva zarez osam grama, 57 evra. Ali za tebe, ako hoćeš da uzmeš, džaba”, odgovorio je zlatar. Cena zlata u južnoj Mitrovici, izgleda, zavisi i od toga ko kupuje.
Borko Pavićević, izveštač, Politika, 13.06.08.

Od generalnog političkog stava nove vlade Srbije – hoće li se o Kosovu populistički pričati uz gusle, ili će se tom temom Beograd baviti na racionalan i pragmatičan način – zavisiće da li će se Srbi koji su ostali ovde osećati i fizički, i pravno, i ekonomski sigurno. A željeni cilj se može postići samo i isključivo popravljanjem odnosa s međunarodnom zajednicom. Nažalost, dosadašnji resorni ministar Slobodan Samardžić i DSS su do te mere urušili odnose s UNMIK-om da će biti strašno teško ponovo uspostaviti toliko potrebno međusobno poverenje.
Oliver Ivanović, kosovski političar, Dnevnik, 13.06.08.

Ministar za KiM Slobodan Samardžić će u Mitrovici toga dana, kada Albanci nameravaju da proglase svoj ustav, najaviti skupštinu srpskog naroda KiM, koja će biti konstituisana na Vidovdan.
Marko Jakšić, kosovski političar, Kurir, 13.06.08.

Srbi, okruženi albanskom većinom, prirodno su upućeni na institucije u njihovom mestu, a po nalogu odlazećeg ministra (Slobodan Samardžić) imaće institucije čije odluke imaju težinu samo u ulici u kojoj žive.
Željka Jevtić, uvodničarka, Blic, 14.06.08.

Ban Ki Mun je hodač na žici. Moglo bi da se ispostavi da je generalni sekretar UN bio genije, jer će možda uspeti u tome da svima (Beogradu i Prištini) bude dozvoljeno da nastave da se pretvaraju i da vide stvari onako kako se njima dopada.
Tim Džuda, novinar, Večernje novosti, 15.06.08.

Dok se predsednik države bavi pitanjem Palme i Krkobabića, Tači najavljuje uspostavljanje albanske vlasti na celoj teritoriji Kosova. Milan Ivanović, kosovski političar, Kurir, 13.06.08. 

Garda Svetog cara Lazara je saopštila da preuzima odgovornost za zbivanja u Kosovskoj Mitrovici gde su napadnuti pripadnici Kosovske policijske službe, dok je na džamiji istaknuta zastava Garde.
FoNet
, 15.06.08.

Garda Svetog cara Lazara neće se umiriti sve dok Prištinu ne sravni sa zemljom i ne pobode pobednički barjak na vrh Šar planine.
Iz saopštenja Garde, Kurir, 15.06.08.

Srpsko stanovništvo koje je sad u centralnoj Srbiji, prema zvaničnim podacima, ima tapiju na 60 odsto teritorije KiM.
Danijela Cemović, šefica Kosovske agencije za imovinu, Glas javnosti, 13.06.08.

Samo u Metohiji imamo dva odsto zemlje koja je crnogorska.
Slobodan Vujičić, predstavnik kosovskih Crnogoraca, Glas javnosti, 14.06.08. 

Nema naroda kome više prijeti nestajanje nego što su Crnogorci na Kosovu. Albanci nas identifikuju kao Srbe, Srbi kao izdajnike.
Slobodan Vujičić, predstavnik kosovskih Crnogoraca, Danas, 14-15.06.08.

Nekada se govorilo Srbi i Crnogorci sa Kosova i Metohije, a sada samo Srbi. Da li su Crnogorci pobijeni, pobegli ili asimilovani?
Miodrag Vuković, funkcioner DPS, Kurir, 12.06.08. 

Portoriko je dvostruka šansa Srbije. Prvo, možemo da podržimo njegovo otcepljenje od SAD i tako vratimo Vašingtonu za Kosmet.
Miroslav Lazanski, komentator, Politika, 14.06.08.

Primenjujući pravo (muzički) jačeg, Šaban Bajramović je iz ondašnje Jugoslavije i sa njenih rubova uzimao sve i samo ono što mu se sviđalo. Panonsku niziju ostavio je velikom županu Zvonku Bogdanu, Dalmacija je za Šabana bila isto što i Mletačka Republika koja ga se sa njenim mandolinama i Duždevom palatom nije doticala, kao gođ ni Crna Gora, pa čak ni žalna Makedonija. “Ašunen Romalen” izvirao je negde gde i Tamiš, tekao je kroz Dunav i kroz Drinu duboku u Bosnu.
Ljubomir Živkov, novinar, Vreme, 12.06.08.

Na poslednji ispraćaj velikog umetnika (Šaban Bajramović) došli su i republički ministar Rasim Ljajić, predstavnici grada Niša, slikar iz Čikaga Boban Ilić, književnik Zoran Ćirić, pevači Željko Samardžić i Boban Zdravković, orkestar Bobana Markovića, nekadašnji kosovski lider Miroslav Šolević… Nije došao ministar kulture Vojislav Brajović, gradonačelnik Niša Smiljko Kostić, kao ni Goran Bregović, koji je najavio dolazak.
Danas, 12.06.08.

Šaban je otišao da peva svojim anđeoskim glasom onima koji su možda bolji od nas. Nama ostaje da se pobrinemo za njegovu porodicu.
Zoran Živković, bivši premijer, Press, 12.06.08. 

Nije Šaban umro, prijatelju. Mrtav čovek ne može da peva, majke mi.
Miloš Jovanović, producent, Blic, 14.06.08. 

Mira Marković je fizički prognana iz zemlje, ali ne i duhovno.
Uroš Šuvaković, član “Slobode”, Glas javnosti, 14.06.087.

Osim ličnog prtljaga, Hadži Dragan Antić je sa sobom vukao i veliki kofer sa cvetovima. On je vlasništvo upravo Hadžijine drugarice Mire Marković koja je imala želju da joj nova knjiga stigne baš u koferu sa cvetovima.
Kurir
, 15.06.08.

Najnovijom knjigom Mira Marković se suprotstavila žabokrečini u izdavačkoj delatnosti. Danas možete čuti samo lažne doktore nauka sa ogromnim jezičinama.
Vladimir Štambuk, profesor BU, Kurir, 14.06.08.

Zar sada da odustanem – reče samoubica – to bi za mene bilo ravno samoubistvu. Možda je isto pomislio onaj što je hteo da se baci s Brankovog mosta u mutnu vodu koju uvozimo iz Hrvatske. Pa zar i to da uvozimo, majku mu, zar nemamo mi naših voda za piće, kupanje i davljenje. Ali se tu pojavila manekenka Katarina i onaj je odustao od skoka u uvoznu H2O, a lepa Kata je postala junakinja dana jer je spasla još jednog Srbina na ivici živaca. Srbin na ivici mosta i živaca joj je rekao: „Mene će sada da vode u ‘Lazu’“. I odveli su ga u „Lazu“, jedan sumorni objekat smešten prekoputa porodilišta u Višegradskoj. Valjda da bi bebe odmah uočile sve životne krivulje i prečice.
Dragoljub Petrović, kolumnista, Glas javnosti, 13.06.08.

Kod nas je prisutan kulturalni i socijalni obrazac po kojem su žene viđene kao neka vrsta prateće inteligencije.
Aleksandra Janković, poslanica NS, Kurir, 13.06.08.

Morate da imate instinkt ubice da biste osvajali najvrednije trofeje.
Ana Ivanović, teniserka, Vreme, 12.06.08.

I dalje ću da nerviram Crkvu.
Živko Grozdanić, autor skulpture “Pahomije u Bulevaru sumraka”, Danas, 13.06.08.

Mi smo ispunjavali razne obaveze, ali to ih nije zadovoljilo (EU).
Željko Tomić, funkcioner DSS, Kurir, 13.06.08.

Ili će nam se sa Obamom kao predsednikom vratiti neki od dobro poznatih i uglavnom podjednako omraženih klintonoidnih likova, ili ćemo se upoznati sa onima koji su devedesetih bili suviše mladi da bi se istakli u pacifikovanju i vilifikovanju srpskog ratovanja.
Zoran Ćirjaković, novinar, NIN, 12.06.08.

Podsetiću na Bizmarka, koji je kada je umirao rukom pokazao na Istok i izgovorio: „Tamo je Srbija“.
Drago Ćupić, lingvista, Glas javnosti, 13.06.08.

U sali parlamenta su radikali čekali kolege sa primerkom „Velike Srbije”, koji je, koliko se moglo primetiti, uzeo samo Čedomir Jovanović, lider LDP-a, što su neki poslanici prokomentarisali rečima da „Čeda čita sve, pa posle to pametno koristi”.
Politika, 12.06.08.

Radikali, svi do jednog sa Šešeljevim likom na prsima, pohitali prvi u skupštinsku salu. Eto ga i polunasmejan, poluzbunjen Dačić. “Gde si Dačiću, Kučuk ago”, uglas će radikali.
Glas javnosti
, 12.06.08.

Bučan je bio i Dragan Šormaz (DSS) koji je Dačiću poručio da mu je “bolje da izvrši samoubistvo nego njega da ima u opoziciji”.
Press
, 12.06.08.

Smatram da je najlogičnija i najstabilnija koalicija sačinjena od DSS, SRS i SPS.
Konstantin Kosačov, funkcioner ruske Dume, Tanjug, 12.06.08.

Što se mene lično i NS tiče, nema više šta da pričamo sa onim Dačićem koferčetom. Čujem da je sada otišao da se pokloni španskom kralju.
Velimir Ilić, lider NS, Press, 14.06.08.

Palma se od Arkanovog “tigra” i Šešeljevog prijatelja, kome se lider radikala preko video-linka uključio na sinovljevu ženidbu, pretvorio u vrhunskog Evropejca.
Borko Ilić, funkcioner DSS, Kurir, 14.06.08.

Podbočeni od dole, svojim nepopravljivim i izanđalim članstvom i biračima, Dačić, Krkobabić i Palma očigledno teško nalaze građevinski materijal za makar jezičko menjanje svoje prastare političke filozofije i logike (koja bi se sada mogla opisati kao mešavina “diktature penzionisanog proletarijata” i “domaćinske diktature”). Da im Koštunica nije pomogao svojim pravnim analizama o nepostojanju SSP-a i nepostojanju nezavisnog Kosova, pitam se kako bi oni uopšte našli kakav-takav alibi za prelazak na stranu onih koji su navodno na vezi sa svetskim blagajnama na Zapadu.
Dimitrije Boarov, uvodničar, Danas, 12.06.08.

Zašto bi to bilo demagoški tražiti da prosečna penzija dostigne 70 odsto prosečne plate? E pa zato što, za one koji nisu znali, penzioneri sa punim radnim stažom već dobijaju 90 odsto od prosečne plate.
Danica Popović, ekonomista, NIN, 12.06.08.

Jovan Krkobabić uselio se u kabinet predsednika Skupštine Srbije i uzeo službeni „audi” i pre nego što je kao najstariji poslanik izabran za predsedavajućeg parlamenta!
Press
, 13.06.08.

Ministri Predrag Bubalo i Velimir Ilić upitali su pre dva dana kolegu Mirka Cvetkovića, nestranačkog ministra finansija s DS pedigreom, na šta je potrošeno dve milijarde i devet stotina miliona evra u poslednjih godinu i po dana? Pri tom je budžet sve vreme bio u suficitu!… Sad, sve bi bilo u redu da smo to pitanje Cvetkoviću postavili Tomislav Nikolić, Jovan Krkobabić ili ja, ali zvuči prilično reklamerski kada ga postavljaju ministri s kojima je Mirko zajedno sedeo u skamijama.
Milan Grujić, uvodničar, Press, 12.06.08.

Veliko je poniženje da, na primer Albanija i Hrvatska sede za stolom za kojim se o nama odlučuje, a da mi pitamo iza vrata o čemu se pričalo.
Milan Parivodić, funkcioner DSS, Blic, 15.06.08.

Ispod linije odbrane države nećemo ići.
Svetlana Stojanović, potpredsednica DSS, Večernje novosti, 12.06.08.

Vlada će biti pre roka. Ne dozvoljavam da se probijaju rokovi.
Milutin Mrkonjić, funkcioner SPS, Blic, 12.06.08.

Koalicija zvana “Ožalošćena porodica” uzela je vlast.
Nebojša Jevrić, uvodničar, Kurir, 13.06.08.

Boris Tadić svakog ko mu priđe gađa nekom historijskim izjavom zbog koje se živi okreću oko Zemljine ose, a mrtvi se okreću u grobu. Jedan mrtav posebno.
Dragoljub Petrović, uvodničar, Kurir, 15.06.08.

Ranije sam smatrao da je Koštunica jedini koji je spreman na nekakve nemoguće kompromise, ali sada, iskreno, ne vidim neku veliku razliku između njega i Tadića… Nakon svega izgleda da je 5. oktobar bio samo iluzija za koju je Zoran Đinđić dao život.
Milan St. Protić, istoričar, Glas javnosti, 15.06.08.

“Tuci, baliju, u debelo meso! Samo udrite, braćo moja Srbi, ne ostavljajte žive!” Ovo je, navodno, u društvu Radovana Karadžića i Ratka Mladića uzvikivao optuženi Vojislav Šešelj, kojeg je novi svedok haškog tužilaštva, muslimanski Rom Safet Sejdić iz sela Svrake kod Sarajeva video na ratištu.
Glas javnosti
, 13.06.08.

Šešelj, isprovociran sporim reakcijama sudskog poslužitelja progovorio je u jednom trenutku na Engleskom. “Pa vi govorite Engleski”, uhvatila ga je sudija Flavija Latanci. “Eto, sada ste me naterali da progovorim na ovom odvratnom jeziku. Povlačim sve što sam rekao”, uzvratio je Šešelj.
(Pravopis redakcijski, opaska T. K.) Glas javnosti, 12.06.08.

Profesor Koviljko Lovre ubedio Župljanina da se ne preda tvrdeći da će ga ubiti eskadroni smrti po nalogu Vojislava Koštunice i Radeta Bulatovića.
Politika
, 14.06.08.

Uhapšen Župljanin, haški begunac. Da li to znači da je BIA shvatila kako će da izgleda nova vlada Srbije.
Dragan Bujošević, novinar, Danas, 14-15.06.08.

Nikada nisam bio upoznat sa sa zločinima koji se pripisuju Župljaninu.
Vojo Kuprešanin, ratni predsednik Skupštine AR Krajina, Politika, 14.06.08.

Često napominjem primer generala Lukića, koji je, navodno, dobrovoljno otišao, a zaboravio je naočare i papuče u bolničkoj sobi.
Zoran Krasić, funkcioner SRS, Kurir, 13.06.08.

Nekoliko Radovanovih (Karadžić) prijatelja, u koje, prirodno i sebe ubrajam, imali su i ranije priliku da u kameru neke strane televizije kažu koju reč o Radovanu. Zloupotrebljeni smo. Ličili smo na čudovišta koja brane čudovište.
Brana Crnčević, memoarista, Glas javnosti, 15.06.08. 

Raka Marić, menadžer Gorana Bregovića ističe da je popularni muzičar imao mnogo sreće, ali da ga je njegov avanturistički duh ovoga puta koštao problema. Bregović je, kaže, brao višnju u svom dvorištu, a kada se popeo na oko četiri metra visine, merdevine su se pomerile i on je pao direktno na leđa. “Sreća u nesreći je da je pao na travu, iako se odmah pored nalazi betonska ploča, ali i pritke od paradajza koji Brega takođe uzgaja u dvorištu… Bio je u šoku, ali došao je sebi, neprestano razgovara mobilnim telefonom. Više puta se čuo sa ženom koja se nalazi u Parizu”.
Politika, 13.06.08.

Glavni krivac za pad Gorana Bregovića je kolač, koji je trebalo da mu spremi bratanica Jovana. Ne može čovek a da se ne upita zar mu nije bilo jeftinije da prošeta do obližnje pijace i da za kilogram višanja da 60 dinara.
Kurir
, 14.06.08.

Kako kažu lekari Urgentnog centra, u proleće i na početku leta dešavaju se padovi sa drveta, najčešće sa trešnje koja ima meke grane. Ovo je, po mišljenju lekara, najčešća sezonska povreda, slično kao što su u jesen najčešći padovi sa oraha.
Politika
, 13.06.08.

Sasvim je, inače, zanimljivo da Stojan Župljanin od trenutka hapšenja tvrdi da nije Župljanin, već Dušan Vemić?!? Policija je, pritom, kod njega pronašla lična dokumenta na ime Branislava Vukadina!?
Svetlana Vojinović, novinarka, Press, 12.06.08.

Priča o reformi pravosuđa, kao i reformi svega drugog u Srbiji jeste priča o Žikinom kolu… Suština jeste cupkanje u mestu, ali vi imate strahovit osećaj dinamike.
Božo Prelević, advokat, Politika, 15.06.08.

Uzrečica “srpska posla” je u slovenačkom žargonu ruganje, ekvivalentno srpskoj izreci “ćorava posla”.
Svetlana Vasovć-Mekina, dopisnica, Politika, 14.06.08.

Posle potpisivanja ugovora sa “Delta holdingom”, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković krenuo je sa Miroslavom Miškovićem i pratnjom u obilazak grada. Tom prilikom gosti iz Srbije bili su svedoci kako se ponaša jedan odgovoran gradonačelnik. U jednom trenutku Janković je na trotoaru video bačenu praznu konzervu od piva. Sagnuo se, uzeo je i nosio je 200 metara do prve kante za smeće.
Press
, 12.06.08.

Poverovati u ispravnost odluke požarevačkog suda bilo bi isto kao kada bismo rekli da je istina da je Marko Milošević svoje basnoslovno bogastvo stekao noseći gajbice, a ne time što je bio jedan od vođa duvanske mafije. U jednom drugom sudu trenutno je upravo u toku proces na ovu temu i možda se ne bi trebalo čuditi ako i oni presude da je Marko Milošević nevin.
Milorad Ivanović, uvodničar, Blic, 12.06.08.

Mora se imati u vidu da, recimo, Rusija hoće da investira u Srbiju da bi preko nje trgovala sa Evropskom unijom. Ako mi sebi presečemo te veze, ni Rusi neće imati interesa da investiraju.
Stojan Stamenković, ekonomista, Blic, 12.06.08.

Neki naši politički lideri misle da su bogomdani za ulogu Zevsa, misleći da će tako promeniti sudbinu Srbije, mitski rečeno da ponovo mogu zavesti mitsku princezu Evropu.
Milka Lučić, uvodničarka, Politika, 14.06.08.

Evropa nam poručuje… da će joj biti sasvim prirodno ako neki Srbin, ne daj bože, sutra, prekosutra, u dresu Kosova, da gol Srbiji, prekrsti se, pljune i ode na svoju polovinu (terena).
Ivan Đurđević, uvodničar, Press, 14.06.08.

Javni servis Srbije jeste jedan od najgledanijih u Evropi i svako ko bi ga smatrao političkim plenom menja stub normalnosti srpskog javnog mnjenja, a to će biti veoma teško, budući da su se ljudi već navikli da smo mi politički objektivni.
Aleksandar Tijanić, direktor RTS, Danas, 12.06.08.

Iz dijaloga novinara i Petra Lađevića, direktora Službe za ljudska i manjinska prava, Danas, 12. juna 2008: – Zbog čega do sada niste reagovali na delovanje grupa krajnje desnice u Srbiji, koje mnogi smatraju profašističkim? — Fašistička organizacija se po Ustavu ne može registrovati. – Uzmimo za primer organizaciju Obraz. — Nigde nisam video da su oni registrovani kao fašistička organizacija. – Njihovo delovanje se često kao takvo tumači. — Najrazličitije organizacije najrazličitije deluju. Imamo takozvane demokratske stranke, gde je nacizam vrlo prisutan u iskazima pojedinih političara. Omakne im se, ne znaju šta govore. – Zašto ne reagujete na te slučajeve? — Zašto bi se reagovalo na sve. Poštujem slobodu reči.

Peščanik.net, 15.06.2008.