IZVODI IZ ŠTAMPE 19-22.06.08.

Savez pravoslavnih i rodoljubivih udruženja Srbska sloga organizuje jedinstven događaj, Vidovdanski marš 2008. Vidovdanski marš predstavlja istorijski poduhvat iskrenih, časnih i odabranih srpskih rodoljuba, koji će, da bi pokazali i Srbiji i svetu da je Kosmet zauvek deo Srbije, marširati 360 kilometara od Beograda do Kosovske Mitrovice 14 dana uz Božju pomoć i bezbednosne garancije Kfora i Unmika…
Iz oglasa Sabora Srbske sloge u beogradskoj Makedonskoj ulici, 19.06.08.

Prilikom pokušaja ulaska u sedište novoizabranog rukovodstva Skupštine opštine Priština u Gračanici došlo je do fizičkog obračuna između radnika opštinskog obezbeđenja iz prethodnog saziva i novoizabranog gradonačelnika Prištine Dragutina Perića, funkcionera SRS. Rukovodstvo izabrano na lokalnim izborima 11. maja optužilo je koordinatora te opštine Slavišu Nikolića (funkcioner NS) da ih je onemogućio da uđu u opštinsku zgradu i organizuju upravljanje opštinom.
Politika, 19.06.08.

Da li je i dalje Kosovo najskuplja srpska reč, ili se ovih dana ispostavilo da ima i jedna skuplja – resori.
Glas javnosti, 22.06.08.

Za Srbiju nepostojeći ustav nepostojeće kosovske države u Beogradu nema ko da poništi.
Vreme, 19.06.08.

Realnost je takva da je u centru Gračanice policija potpuno albanska, jer je Slobodan Samardžić povukao Srbe iz Kosovske policijske službe.
Rada Trajković, kosovska političarka, Blic, 22.06.08.

Srbija ne može da zaštiti svakog svog građanina na Kosovu, to je sasvim jasno. Znači za takve pojedinačne slučajeve mi moramo reći – neka se ljudi snalaze kako znaju i umeju. Kad ga policija zaustavi na drumu, on ne može da izvadi listu instrukcija i da pročita. Mora da se snađe kako zna i ume. Ako treba, neka ih pozdravi i lepo im kaže vi ste za mene vlast, samo da ga puste i ne ubiju.
Slobodan Samardžić, tehnički ministar za KiM, Politika, 20.06.08.

Kako je moguće da Srbi i Albanci sarađuju u nelegalnim poslovima, a kažemo da postoji velika mržnja. Dakle, ako postoji neki zajednički interes, oni mogu da postignu pomirenje i da žive zajedno.
Agron Bajrami, prištinski novinar, Politika, 22.06.08.

Gađenje i prezir koje javnost u Srbiji mora osećati prema zlikovcima, ne može biti umanjena patetičnim pokušajima da se majice sa zloglasnim iskeženim vukom zamene parolom da je Kosovo srce Srbije.
Srđan Milivojević, funkcioner DS, Blic, 20.06.08.

Nije jasno jedino je li vredelo rusko toliko inadžijsko branjenje celovitosti Srbije? Ono je nastavljeno čak i onda kada je već bilo apsolutno očigledno da se čak ni nova vlada Srbije neće “lomatati” oko Kosova, da se radi već o sasvim amputiranom delu tela koje se ni na koji način više ne može “implantirati” bivšoj metropoli.
Andrej Feđašin, uvodničar, Danas, 19.06.08.

Na samitu Evropske narodne partije (EPP) juče u Briselu nije bilo Vojislava Koštunice, čiji je DSS pridruženi član, iako je lider te stranke ipak dobio pozivnicu. I mimo velikog protivljenja nekih članova te partije. Prema saznanjima Glasa, dva su razloga što se, ipak, nije digla prašina u vezi sa Koštunicom i što DSS nije isključen iz EPP-a zbog svog saveza sa radikalima: nemačka kancelarka Angela Merkel stala je u odbranu Koštunice, a i EPP smatra da je vlada DS i SPS gotova stvar, pa više nemaju interesa da diraju Koštunicu.
Glas javnosti, 20.06.08.

Umesto da sedi u Srbiji i ubeđuje njene građane da je Kosmet srpski, Koštunica je morao da ode na samit Evropske narodne partije na kojem su bili Angela Merkel, nemačka kancelarka, Fransoa Fijon, francuski premijer, Silvio Berluskoni, premijer Italije, Iv Leterm, premijer Belgije, i mnogi drugi uticajni političari. I da im u četiri oka ponudi sve argumente koje su poslanici Skupštine Srbije i građani Srbije čuli nebrojeno puta.
Jelena Tušup, uvodničarka, Blic, 20.06.08.

Palma i simbolički predstavlja ono drvo pod kojim će se, ako misle da prežive “skupiti svi pametni Srbi” koji nameravaju da ostvare evropsku budućnost.
Mirjana Bobić-Mojsilović, uvodničarka, Večernje novosti, 22.06.08.

U Srbiji poslednjih nekoliko godina postoji jedna veoma zanimljiva škola političkog mišljenja koja pokušava da dokaže da se ovde nije desilo ništa drukčije i specifičnije nego bilo gde u Evropi. Kada se dogodi neki nacionalistički ili rasistički incident – na nekom skupu, na ulici ili na utakmici – odmah se javljaju političari (najčešće iz DSS) koji objašnjavaju da je to uobičajeno u celom svetu i da nema nikakvog razloga za zabrinutost. Posebnu priču predstavljaju organizacije koje otvoreno zagovaraju nacionalnu mržnju i netoleranciju prema pripadnicima drugih nacija, vere ili rase. Tada na scenu stupaju isti političari koji nam objašnjavaju vrednosti slobode izražavanja kao temelja svake demokratije.
Velimir Ćurgus Kazimir, uvodničar, Danas, 19.06.08.

EU ili Rusija, jedna je od lažnih dilema koje su narodu prosipane pred izbore. Uostalom, naš godišnji izvoz u Rusiju sa kojom i sada imamo sporazum o slobodnoj trgovini, Kinu, Latinsku Ameriku i Afriku polovina je onoga što izvezemo samo u Italiju. Da li će nam odustajanje od EU povećati korišćenje prednosti sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom? Da li će, možda, Rusi preusmeriti svoje resurse i svoju proizvodnju zato što ćemo mi Evropi reći “ne”?
Goran Pitić, bankar, Politika, 22.06.08.

Mislim da ovo (rezultate irskog referenduma o širenju EU) možemo komotno da posmatramo sa jedne bezbedne, objektivistički, teorijske, superiorne distance. Iz kosmosa.
Slobodan Samardžić, tehnički ministar, Politika, 19.06.08.

Nekada su se na Svetoj gori monasi dičili kako tamo ne mogu da budu ni mazge ženskog pola, a ta poremećenost svesti išla je dotle da se okretala glava i od rođene majke. To je velika tragedija hrišćanstva.
Ljubomir Ranković, protođakon SPC,Večernje novosti, 22.06.08.

U donošenju te odluke (izručenje Stojana Župljanina) nisu učestvovali premijer Vojislav Koštunica i ministri iz DSS i NS.
Večernje novosti, 21.06.08.

Vojislav Šešelj je izgleda promenio strategiju svoje odbrane. Pošto mu je sudsko veće zabranilo da svedoke tužilaštva naziva lažovima, i naložilo da se u transkript suđenja ne unose delovi u kojima on svedoke optužuje da lažu, lider radikala je počeo da se ponaša u skladu sa svojom izjavom da su sudije i svedoci časni ljudi, a da je, u stvari, on najveći lažov su sudnici.
Politika, 19.06.08.

“Šešelj je spin-akademik, majstorski barata informacijama od istine do strateških dezinformacija”, smatra Tomislav Kresović, saradnik Instituta za geopolitičke studije… On naglašava da strane službe, posebno američka CIA i britanska MI6, kao glavni tragači za Karadžićem i Mladićem, pomno prisluškuju sve telefonske razgovore lidera radikala, a proverava se i svaki papirić koji se Šešelju dostavlja ili koji on šalje.
Kurir, 19.06.08.

Pa upravo zbog golubova pismonoša u Sheveningenu postavljaju posebne čuvare kada Šešelj izlazi u šetnju.
Dragan Todorović, potpredsednik SRS, Kurir, 19.06.08.

Šešelj je izgubio svaki kontakt s realnošću i u stanju je da prouzrokuje ogromnu štetu kako bi samo napravio dobar vic.
Miljenko Dereta, direktor Građanskih inicijativa, Danas, 19.06.08.

Hašku aždaju treba tu i tamo, doduše štedljivo i domaćinski, nahraniti: žrtvuj se, brate Srbine, nama je jako žao, ali, eto. Koliki su bili nagovoreni da odu “dobrovoljno” (a od kuma: ‘škoda oktavija’!); neki su otišli i u papučama, a bez ‘škode oktavije’. Neke smo, kao Milu Martića, čuvali u našoj kući do datog trenutka, pa smo posle imali problem da tu istu kuću prodamo u korist trezora države Srbije. Isporučivanje haških optuženika, nažalost, političko je pitanje, kao što vidimo.
Miloš Vasić, novinar, Vreme, 19.06.08.

Beograd ne može da ima mašinovođu u liku Vojislava Šešelja.
Dragan Đilas, kandidat za gradonačelnika Beograda, Beta, 21.06.08.

Aleksandar Vučić nije rođen da bude gradonačelnik, niti predsednik vlade.
Bosiljka Veselinović, astrološkinja, Blic, 21.06.08.

Nema bezgrešnih glavnih urednika, ali učinak Ljiljane Smajlović (glavne urednice “Politike”) u unapređenju javnog govora teško je osporavati, ako ne potegnemo bedne i ostrašćene argumente o mestu rođenja i drugim banalnostima… No, nije reč samo o tome da je prvi put od 1945. godine „Politika” otvorena za sve opcije u političkom spektru Srbije, već je vidljiv i napor da
se unapredi medijska slika i kultura.
Dragoljub Žarković, kolumnista lista, Politika, 20.06.08.

Pojavile su se početkom devedestih novčanice sa likovima naših najvećih romantičara, Vuka, Njegoša, Đure i Zmaja. Prva je imala pet, a poslednja 11 nula.
Predrag Čudić, pisac, Večernje novosti, 21.06.08.

Od svih medicinskih specijalnosti najviše neuropsihijatara se učlanilo u Nacionalsocijalističku partiju (Nemačke).
Dušan Kecmanović, psihijatar, Politika, 21.06.08.

Naljutilo me je kada je Šešelj sa Koštunicom sklopio dogovor da ovaj bude mandatar za sastav vlade SRS-DSS.
Tomislav Nikolić, funkcioner SRS, Glas javnosti, 19.06.08.

Za mene je bezveze kad dvoje koji se vole daju oprečne izjave.
Zoran Krasić, funkcioner SRS, Kurir, 19.06.08.

Usred crkve, sveštenik Dmitar nasrnuo je na snimatelja Dečje televizije iz Kragujevca koji je bio vidno obeležen, povukao ga i gurnuo prema zidu. Udarac je dobio i jedan od prisutnih vernika koji je nosio proglas Svetog sinoda kako treba da se drži liturgija. Udarac u slepoočnicu dobio je i dečko koji je klečao. Mladić koji je nosio proglas zadobio je povredu ruke, bio je u bolnici i namerava da tuži sveštenika. Polomljene su mu i naočare.
Miodrag Gavrić, iz Dečje televizije Kragujevac,Kurir, 19.06.08.

Srpski inat jeste poznata stvar, i to apsolutno postoji. Tako da, ako treba i da se osvetim nekome pesmom, to ću i učiniti.
Olivera Katarina, pevačica, Blic, 19.06.08.

Smejala se šerpa loncu, široka mu usta! Smejala se kuka krivome drvetu!.. Eto, tako bi se dao poslovično opisati bestidni paradoks uočljiv u performansu Betovenu i Palmi u čast. Da je iko drugi hteo da se naruga dojučerašnjem koalicionom i svadbarskom sabratu i domaćinu, a ne Nova Srbija, još bi se dalo razumeti. A ovako, sve izgleda kao karikaturine karikature karikatura. Zaboravili svadbu kod Palme, gde su, mogu da se zakunem svirali i taj Mocart i taj Betoven.
Božidar Andrejić, kolumnista, Blic, 19.06.08.

U Baščelucima kod Loznice biraju odbornike po peti put. Neki kažu da danas daju “četrdesetnicu izborima”, drugi se šale da im zainteresovane strane u nedostatku ulica, ne krenu u asfaltiranje njiva.
Blic, 19.06.08.

Mnogo je lakše postati tehnološki višak ili socijalni slučaj negoli poslanik. Ipak je to društvo odabranih i kao takvo mora biti zaštićeno od sindroma naglog povratka u realnost. Zato valjda i oni silni imuniteti, koji ih samo još od gripa ne štite.
Mihailo Medenica, kolumnista, Politika, 20.06.08.

Brak između DS i SPS mnogima izgleda kao neprirodan. Ali, za one koji znaju da je SPS osnovao DS sve je jasno. Samo što deluje pomalo incestuidno.
Nebojša Jevrić, uvodničar, Kurir, 20.06.08.

Ispostavlja se da buduću vladu može sastaviti svako sa svakim, mada bi bilo poželjnije da to učini neko sa nekim.
Bogdan Tirnanić, kolumnista, NIN, 19.06.08.

Srbi su se i u Jugoslaviji tukli da njihov kadrovik kontroliše policiju. Sada se za resor koji je u glavama mnogih jedino istinsko oličenje moći, tuku međusobno, koaliciono.
Boško Jakšić, komentator, Politika, 22.06.08.

Mađari, Srbi, Crnogorci zajedno su rođeni na ovim prostorima (Vojvodina) i posle ovozemaljskog lova na funkcije, zajedno će otići u večna lovišta.
Kelemen Laslo, ugostitelj iz Feketića,Večernje novosti, 22.06.08.

Kada posmatram kako ljudi stare, vidim da neki stare kao opanak, a drugi kao viski, za koji se zna da što je stariji, to je i kvalitetniji. Nažalost, više je opanaka nego viskija.
Dušan Kosović, psihijatar, Blic, 22.06.08.

Nušićev “Dr” je opasan komad. Zato i jeste genijalna drama. Kad čitaš vodoravno, to je klasičan vodvilj. Vertikalno – ozbiljna satira. A dijagonalno, pitaš se kako je uopšte tako amoralne ljude uspeo da učini simpatičnim?!
Jagoš Marković, reditelj, Večernje novosti, 20.06.08.

Peščanik.net, 22.06.2008.